Stimulare magnetică transcraniană

Dr Adrian Stanescu (1)

Dr. Adrian Stănescu

Medic primar gerontologie și geriatre​


DR ELENA POZA

Dr. Elena Morariu

Medic specialist psihiatrie


DR MIHAI ZAMFIR

Dr. Mihai Zamfir

Medic specialist gerontologie și geriatrie Medic specialist psihiatrie


52cGo0eP_1642417386

Dr. Emilia Dragulin

Medic primar ATISPECIALIST TMS ANDREI TUDORAN

Tudoran Andrei

Specialist TMSSPECIALIST TMS DUMITRACHE DRAGOS

Dumitrache Dragos

Specialist TMSPROGRAMEAZA-TE ACUM!

Vrei să te beneficiezi de una dintre procedurile realizate în clinica noastră, dar nu știi concret de ce anume ai nevoie? Lasă totul în seama noastră. Consultanții noștri te vor ghida înspre specializarea potrivită ție, în funcție de necesitățile tale. Scrie-ne câteva informații despre tine și te contactăm noi, cât mai curând posibil.

Doar tu te poti face fericit!

Tu trebuie sa hotarasti si fii fericit!

 Noi te putem ajuta in alegerea facuta!

 

Ce este TMS- stimularea magnetică transcraniană?

Stimularea magnetică transcraniană (TMS) este o procedură neinvazivă, neiradiantă și nedureroasă, inițiată în Statele Unite de aproape 20 de ani. TMS sau rTMS (TMS repetitivă) utilizează câmpuri magnetice pentru a stimula celulele nervoase (modularea circuitelor neuronale) din creier sau chiar din sistemul nervos periferic, prin furnizarea de impulsuri electrice repetitive, determinând ameliorarea simptomelor diferitelor boli care au legătură cu creierul (boli psihiatrice sau neurologice).

Stimularea magnetică transcraniană este o metodă de impulsionare a sistemului nervos atât central, cât și periferic; pentru a stimula celulele nervoase, tehnica TMS generează un câmp magnetic, care la rândul său determină apariția unui curent electric într-o regiune anume a creierului prin intermediul inducției electromagnetice.

Această terapie revoluționară se bazează pe modalitatea de funcționare a neuronilor, aceștia având nevoie de un stimul electric pentru a descărca informația neuronală. Ȋn bolile psihiatrice, neurologice sau chiar în depresie, neuronii sunt ”stinși”, astfel că aceștia nu mai descarcă informația neurologică și nu mai creează conexiuni cu alți neuroni; în acest fel, zona respectivă din creier este scoasă din circulația neurolgoică, iar acest aspect are repercusiuni majore asupra individului, atât la nivel cognitiv, cât și la nivel motor.

Stimularea magnetică transcraniană are capacitatea de a oferi stimulul necesar neuronilor ”stinși” pentru a-și relua activitatea și pentru a-și îndeplini funcțiile la nivelul sistemului nervos central, cât și periferic. Acest lucru este posibil cu ajutorul unui aparat care generează impulsuri electrice; acest aparat este legat de o bobină magnetică poziționată strategic, deasupra capului pacientului, în zona unde este necesară stimularea neuronală. Bobina generează apariția unui câmp magnetic local, care va genera apariția unor curenți electrici mici, care vor ”aprinde” neuronii blocați. Întreg procesul se desfășoară sub atenta supraveghere a cadrelor medicale specializate în această procedura

  Istoria stimulării magnetice transcraniene

Deși terapia prin stimulare magnetică transcraniană este o metodă relativ nouă de tratament, informații despre principiile tehnicii datează din 1845, an în care un fizician celebru de origine engleză a descoperit apariția unui câmp magnetic produs de trecerea unui curent electric printr-o bobină de sârmă.

Primul stimulator transcranian a fost inventat în anul 1985 de un celebru cercetător de știință, numit Anthony Barker împreună cu echipa sa. În practica medicală, prima indicație de tratament a stimulării magnetice transcraniene a fost în anul 2008, pentru depresie. Ulterior, studiile au continuat și au fost obținute rezultate formidabile despre beneficiile terapiei TMS și în alte afecțiuni, precum sindromul obsesiv-compulsiv sau durerea neuropată. În momentul de față, terapia prin stimulare magnetică transcraniană este aprobată de FDA în foarte multe patologii neurologice. cât și psihiatrice.

  Tehnica utilizată în terapia magnetică transcraniană

Creierul nostru ne ajută în coordonarea gândurilor prin crearea căilor de comunicare între neuroni, prin mesageri chimici, dar și electrici (calea biochimică și calea bioelectrică). Fiecare tip de gânduri sau sentimente coincide cu anumite circuite electrice particulare pe care aceste semnale călătoresc. Cu cât creierul nostru lucrează mai mult în oricare dintre aceste domenii, cu atât acele gânduri sau sentimente se accentuează.

Putem asemăna asta cu antrenamentul fizic care întărește mușchii, cu cât facem mai mult sport. Să ne concentrăm acum cum putem translata aceste noțiuni în depresie: dacă comparăm un PET-CT (un tip special de imagistică cerebrală) al unui creier normal, cu un PET-CT al unei persoane cu depresie, creierul normal are mai multă activitate în anumite regiuni, decât creierul cu depresie, cum ar fi în lobul frontal (în special în zona prefrontală), dar mai important, în aria centrală în care sistemul limbic este centrul emoțional al creierului.

 

O bobină plasată deasupra capului produce un câmp magnetic care furnizează suficientă energie pentru a determina activarea neuronilor din creier. Aceasta e o cale distractivă de a spune ca neuronii se aprind (sau pornesc) și apoi acționează precum piesele de domino în “aprinderea” celorlalți neuroni cu care sunt în contact prin sinapse.

Dacă plasăm bobina în zona prefrontrală dorsolaterală, aceste cai neuronale activează și ariile profunde ale creierului, în mod specific sistemul limbic cu care este conectat, arii asociate ce acționează pentru a fi mai puțin anxioși, mai fericiți, mai relaxați și mai mulțumiți.

Prin aceste realizări este cu adevărat deosebit TMS – un singur gând pozitiv poate activa o întreaga cale cu fiecare impuls TMS, iar fiecare ședință TMS are 3000 de astfel de impulsuri. Iar dacă ne gândim că protocolul TMS în depresie se întinde pe 20 până la 30 de ședințe, avem în total 90000 de impulsuri care stimulează aceste cai. Imaginați-vă că practicați handbal sau cântați la pian de 90000 de ori! Probabil că veți ajunge foarte departe prin aceste antrenamente. E ca atunci când un profesor care mai târziu îți devine mentor, îți spune că dacă ești perseverent poți deveni un model sau o valoare în domeniul în care te pregătești. Același lucru se întâmplă prin repetarea semnalului TMS de mii și mii de ori.

Ce este important de reținut, din punct de vedere medical, este faptul că la nivelul sistemului nervos central și periferic, neuronii sunt interconectați între ei, formând legături denumite sinapse. Aceste legături fac posibilă transmiterea de informații neuronale sub formă de impulsuri electrice, între neuroni. Viteza cu care informația neurologică circulă la nivelul sistemului nervos este foarte mare, tocmai datorită sinapselor neuronale. Rețeaua neurologică funcționează pe baza principiilor de depolarizare și repolarizare a neuronilor, acestea fiind celule încărcate electric.

În depresie, de exemplu, rețeaua neurologică este ”stinsă ” sau ”descărcată”, astfel că impulsurile electrice nu mai pot circula prin acele zone, sinapsele nu se mai realizează, neuronii nu mai comunică între ei, iar activitatea cerebrală în zona respectivă se stinge. Practic nu mai există impuls nervos care să străbată neuronii locali, și care să transmită mai departe, neuronilor vecini, informația neurologică. Acest lucru va avea repercursiuni semnificative asupra cogniției persoanei în cauză.

Acesta este momentul în care intervine terapia magnetică transcraniană, care are capacitatea de a genera un impuls electric cu ajutorul bobinei și a câmpului electromagnetic; impulsul electric va încărca electric neuronii și va face posibilă restabilirea conexiunilor dintre aceștia, astfel încât sinapsele se vor restabili, iar informația neurologică se va dispersa la nivelul întregului sistem nervos, fără a mai exista zone de discontinuitate neurologică.

  Informații despre durata sesiunilor și a ședințelor de tratament

Stimularea magnetică transcraniană se va efectua la clinica noastră din București sau în cadrul spitalului din Otopeni. Programul va include 5 ședințe pe săptămână, numărul de săptămâni fiind stabilit la consultația inițială. Este nevoie de o serie de ședințe de tratament pentru a fi eficient. În general, sesiunile se desfășoară zilnic, de cinci ori pe săptămână, timp de patru până la șase săptămâni, iar tratamentul variază ca durată între 20- 30 de minute în funcție de patologie.

Înainte de a începe tratamentul, medicul nostru specializat în această terapie va  identifica, prin măsurători, locul unde se va plasa bobina deasupra capului și, în funcție de program, va stabili parametrii. Prima întâlnire durează de obicei aproximativ 40 de minute. TMS este o procedură neinvazivă, nu necesită anestezie și nici spitalizare. În timpul procedurii pacientul poate asculta muzică sau poate doar să se gândească la ceva plăcut.

Pacientul poate ajunge la clinica noastră cu mașina, poate face procedura TMS și apoi să conducă mașina la întoarcere, dacă nu ia medicamente care contraindică acest lucru. Tocmai acesta este unul dintre lucrurile spectaculoase ale TMS – fiind un tratament non-sistemic, nu are nici unul dintre efectele adverse tradiționale ale medicamentelor de tip psihiatric, cum ar fi scăderea în greutate, disfuncțiile sexuale, tulburări ale memoriei, greață, dureri de stomac, sedarea sau gura uscată.

  Beneficiile terapiei prin stimulare magnetică transcraniană

Stimularea magnetică transcraniană are foarte multe beneficii și avantaje în ceea ce privește tratamentul depresiei, al altor afecțiuni psihiatrice sau în bolile neurologice, spre deosebire de medicamentele clasice. Printre beneficiile terapiei TMS amintim:

– TMS este o procedură utilizată în practica medicală, care nu pune pacientul în pericol din niciun punct de vedere, fiind o modalitate de tratament foarte sigură;

– Terapia prin stimulare magnetică transcraniană este o metodă non-invazivă de tratament, care nu presupune intervenție chirurgicală;

– Efectele terapiei TMS se focusează țintit, pe o anumită zonă din creier care se dorește a fi tratată, iar restul celulelor din corp nu sunt afectate de această procedură în niciun fel;

– Terapia de stimulare magnetică transcraniană este o metodă de tratament nedureroasă, care nu necesită anestezie generală sau locală;

– Procedura de TMS nu necesită spitalizare continuă a pacientului; ședințele se desfășoară în regim ambulator, iar după terminarea acestora pacientul își poate relua activitatea zilnică obișnuită, fără niciun inconvenient cauzat de procedura în sine;

– Benefiiciile terapiei prin stimulare magnetică transcraniană apar într-un interval de timp foarte scurt de la începerea procedurilor;

– Efectele terapiei TMS odată instalate, durează o perioadă îndelungată după finalizarea procedurilor;

 

– Procedurile de terapie magnetică transcraniană reduc semnificativ necesarul de medicamente în cazul pacienților cu depresie, diminuând astfel riscul de reacții adverse;

– TMS îmbunătățește semnificativ abilitățile cognitive și crește considerabil calitatea vieții pacienților.

  În ce afecțiuni se poate utiliza stimularea magnetică transcraniană?

Până în momentul de față, terapia magnetică transcraniană poate fi utilizată într-o gamă largă și variată de afecțiuni atât din spectrul neurologic, cât și din cel psihiatric. Studiile au arătat beneficii multiple și îmbunătățirea semnificativă a simptomelor pacienților cu afecțiuni care implică sfera cognitive, dar și cea motorie.

Această terapie poate trata afecțiuni precum:

 • Depresia, atunci când tratamentul standard, cum ar fi medicamentele și psihoterapia nu funcționează (terapie aprobată FDA încă din 2008);
 • Anxietatea, atacurile de panică, dar și insomniile;
 • Tulburarea obsesiv-compulsivă (terapie aprobată relativ recent FDA);
 • Boala Alzheimer în diferitele sale etape: deficit cognitiv ușor, demența Alzheimer în formă ușoară sau medie;
 • Alte forme de demență;
 • Accidentele vasculare cerebrale (AVC) în formă subacută (în primele 3 luni) sau cronică; stimularea magnetică transcraniană contribuie la recăpătarea treptată a forței musculare, înlătură tulburările de vorbire și reduce spasticitatea;
 • Durerea neuropată – de diferite forme sau cu diferite localizări (de asemenea terapie aprobată FDA);
 • Cefaleea – durerea de cap;
 • Oboseala cronică (Burnout);
 • Stresul;
 • Tinitus – zgomotele pe care pacienții le resimt la nivelul urechilor;
 • Boala obsesiv compulsivă;
 • Tulburări de memorie, atenție, concentrare;
 • Ataxie;
 • Tremor esential;
 • Stres post traumatic.

Tariful procedurilor de stimulare magnetică transcraniană

O ședință de stimulare cognitivă pentru pacienții care au probleme cognitive este de 210 lei, iar o ședință TMS de tratare a depresiei, anxietății sau în caz de accident vasculare este, de asemenea, de 210 lei. Plata în avans a unui pachet de 10 ședințe este 1900 de lei, indiferent de programul TMS urmat (indiferent de afecțiune).

 

Pacienții pot beneficia de pachete promoționale la achiziționarea unui număr mai mare de ședințe. Pentru mai multe informații legate de prețul procedurilor de stimulate magnetică transcraniană, vă așteptăm la recepția clinicilor Oxxygene din București și Otopeni.

Ședințe TMS

Preț

Consultație inițială psihiatrie   -medic specialist dr.Elena Morariu

Consultatia dureaza 60 minute

290 RON

Consultație inițială psihiatrie  -medic primar dr. Mihai Zamfir, 

Asistent Profesor, Catedra de Fiziologie si neurostiinte, Facultatea de Medicina, Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila, Bucuresti, medic primar psihiatrie, geriatrie si gerontologie

320 RON

Ședință TMS

210 RON

Program TMS Depresie-Aprobat FDA 

Pachet de 10 sedinte TMS+

Studiu electrocardiografic (EKG) 

1900 RON

Program TMS Stimulare cognitiva- pachet de 10 ședințe TMS

1900 RON

Program TMS Alzheimer și alte tipuri de demență

Pachet de 10 sedinte TMS+

Studiu electrocardiografic (EKG) 

1900 RON

Program TMS Accident vascular cerebral, Boala Parkinson, tinnitus, migrenă – pachet de 10 ședințe TMS

1900 RON

Program TMS Anxietate/ Sindrom anxios depresiv. Pachet de 10 ședințe TMS + Studiu electrocardiografic (EKG) 

1900 RON

Consultație inițială psihiatrie online-dr. Mihai Zamfir, 

Asistent Profesor, Catedra de Fiziologie si neurostiinte, Facultatea de Medicina, Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila, Bucuresti, medic primar psihiatrie, geriatrie si gerontologie

280 RON

Utilizări clinice aplicate ale stimulării magnetice transcraniene

 Stimularea magnetică transcraniană și depresia, anxietatea și atacurile de panică

 

De cele mai multe ori, aceste trei entități patologice se întrețin reciproc. Studiile de specialitate au arătat faptul că activitatea cerebrală în anumite zone neurologice este mult mai scăzută la pacienții cu depresie, comparativ cu persoanele care nu se confruntă cu aceste dezechilibre emoționale. Mai mult decât atât, dacă am compara intensitatea fluxului sanguin la nivel cerebral al unei persoane care nu suferă de depresie sau anxietate, cu cel al unei persoane diagnosticate cu depresie, s-ar observa o reducere semnificativă a fluxului de sânge cerebral în cazul celei de a doua categorii studiate; acest lucru reflectă o activitate cerebrală scăzută sau chiar întreruptă în cazul pacienților cu depresie, anxietate sau atacuri de panică.

Terapia magnetică transcraniană are capacitatea de a genera, cu ajutorul unui câmp magnetic produs de o bobină localizată strategic deasupra capului pacientului, impulsuri electrice care vor stimula zona lezată și va determina reactivarea neuronală și reconstituirea sinapselor neuronale care au ca scop transmiterea impulsurilor și a informațiilor neurologice în tot sistemul nervos.

 

Stimularea magnetică transcraniană și sindromul de burnout

 

Sindromul de burnout, cunoscut în termeni populari drept oboseală cronică, se caracterizează printr-o perturbare a stării generale de bine; acest lucru apare din cauza stresului cronic, din pricina căruia la nivelul corpului uman se eliberează o cantitate crescută de adrenalină și cortisol. Aceste două substanțe, eliberate în mod fiziologic în organism, atunci când există un factor stresor, ajung să fie în exces prezente în corp în cazul pacienților care suferă de oboseală cronică. În acest caz, stimularea magnetică transcraniană s-a dovedit a fi foarte benefică deoarece reușește să restabilească echilibrul emotional, dar și hormonal de la nivelul organismului, luptând astfel, alături de pacient, cu oboseala și stresul cotidian.

 

Stimularea magnetică transcraniană și tulburările de spectru autist

 

Procedurile TMS sunt din ce în ce mai mult integrate în schema de tratament a copiilor cu tulburări de spectru autist deoarece, prin intermediul câmpului magnetic generat de bobina localizată deasupra capului copilului, sunt generate impulsuri electrice în zonele neuronale responsabile cu aspectele cognitive și emoționale, facilitând și ușurând astfel procesele de învățare.

 

Stimularea magnetică transcraniană și durerea cronică

 

Durerea cronică este un simptom care dă bătăi serioase de cap lumii moderne; de la cefalee la migrenă, dureri de coloană cervicală sau dureri de coloană lombară, toate generează neplăceri și scad calitatea vieții; durerea neuropată generează modificări adaptative ale impulsurilor nervoase la nivelul creierului, astfel încât durerea neuropată este întreținută permanent de aceste modificări, formându-se un cerc vicios. Stimularea magnetică transcraniană are capacitatea de a întrerupe acest cerc vicios, diminuând sau chiar reducând complet în unele cazuri, durerea.

 

Stimularea magnetică transcraniană și boala Parkinson

În ceea ce privește Boala Parkinson, studiile de specialitate au arătat faptul că utilizarea la schema terapeutică, alături de medicamentele clasice, a stimulării magnetice transcraniene a redus semnificativ progresia bolii, dar și severitatea simptomatologiei pacienților; de asemenea, s-a observat o îmbunătățire semnificativă a calității vieții pacienților cu boală Parkinson care au beneficiat de terapia cu stimulare magnetică transcraniană.

 

Stimularea magnetică transcraniană și reabilitarea neuro-motorie

Reabilitarea neuro-motorie vizează, în special, recuperarea pacienților după accidente vasculare cerebrale, care rămân cu deficite motorii și spasticitate în urma nefericitului eveniment; de asemenea, tot pentru a combate deficitele motorii, TMS se poate utiliza și în cazul traumatismelor medulare, traumatismelor cerebrale sau în cazul pacienților cu scleroză multiplă. Stimularea magnetică transcraniană reface legăturile neurologice dintre creier, măduvă, nervii din periferie și fibrele musculare, pentru a spori recuperarea motorie. În plus, studiile au arătat faptul că perioada de recuperare motorie după un accident traumatic este mult mai scurtă în cazul pacienților care beneficiază de terapia de stimulare magnetică transcraniană, comparativ cu ceilalți pacienți.

 

 

  În cât timp apar beneficiile procedurii TMS?

Pentru a fi eficientă terapia sistemică transcraniană, este necesar un tratament complet cu un număr variabil de ședințe, în funcție de afecțiunea tratată. De exemplu, pentru stimularea cognitivă sunt necesare 10 ședințe, pentru insomnii 10 ședințe, TMS pentru depresie 20 sau 30 de ședințe etc. După finalizarea terapiei, este necesară o mentenanță, o consolidare cu un număr de ședințe efectuate lunar, pentru a menține electricitatea în circuitele neuronale vizate de terapia TMS.

Fiecare pacient prezintă un răspuns individual la tratament, în funcție de o serie de factori precum: vârsta pacientului, afecțiunea care se dorește a fi tratată cu procedurile de stimulare magnetică transcraniană, numărul de proceduri efectuate, intervalul de timp la care se efectuează procedurile. În medie, studiile au arătat faptul că rezultatele apar după primele ședințe de tratament și își mențin efectul până la 9-12 luni de la prima procedură.

 

  Ce trebuie să știe pacientul înainte de procedura TMS

Drumul de la dorința de a începe terapia magnetică transcraniană pentru oricare dintre afecțiunile de mai sus, la efectuarea stimulării rețelelor neuronale afectate, începe cu o consultație la medicul nostru coordonator, dr. Adrian Stănescu, medic primar gerontolog, specializat TMS la Universitatea Maastricht, Catedra de Neuroștiințe.

În cadrul acestei prime întâlniri se efectuează anamneza inițială și se stabilesc oportunitățile și beneficiile intervenției prin TMS. Medicul explică pacientului modul în care acționează terapia și cum funcționează aparatul care produce câmpurile magnetice.

Se stabilește numărul de ședințe necesare pentru realizarea obiectivului de succes al terapiei și programul de la prima la ultima ședință, precum și etapele intermediare de supraveghere a beneficiilor de etapă, respectiv consulturile interdisciplinare psihiatric și psihologic, evaluare EEG și EKG. Pentru pacientul psihiatric este obligatorie o consultație psihiatrică inițială în clinica noastră.

De asemenea, este important de reținut faptul că pacientul va fi atent monitorizat și supravegheat pe toată perioada desfășurării procedurilor, de către personalul medical calificat și specializat în stimulare magnetică transcraniană din cadrul spitalelor Oxxygene din București și din Otopeni.

Terapia de stimulare magnetică transcraniană nu este una dureroasă și nu necesită efectuarea anesteziei generale sau locale. În timpul procesului, bobina va fi amplasată strategic de medic, iar pacientul va simți o ușoară senzație de atingere pe pielea capului. Procedura va începe cu impulsuri magnetice de intensitate mică, iar mai apoi, pe măsură ce pacientul s-a obișnuit cu senzația, intensitatea poate fi crescută în limita toleranței pacientului și până la valoarea considerată optimă de către medic.

 

Reacții adverse ale stimulării magnetice transcraniene

Cel mai comun efect advers al TMS este rareori, o ușoară durere de cap (sau senzația de furnicătură locală) în timpul procedurii, care dispare de obicei după primele 2-3 ședințe TMS.

Studiile de specialitate au înregistrat de asemenea, ca și reacție adversă, criza convulsivă; aceasta apare extrem de rar, în situațiile în care nu sunt respectate cu strictețe normele procedurale. Tocmai pentru a preveni astfel de efecte adverse, procedura de stimulare magnetică transcraniană din cadrul Spitalelor Oxxygene se desfășoară sub atenta supraveghere a personalului medical specializat în astfel de terapii.

 

  Contraindicații stimulare magnetică transcraniană

Procedura este contraindicată unor persoane care au următoarele dispozitive medicale metalice implantate în cap sau corp:

 • Clipuri sau coloane pentru anevrisme localizate cerebral;
 • Stenturi sau stimulatori implantați;
 • Nervul vag implantat sau stimulatori cerebrali profunzi;
 • Dispozitive electrice implantate, cum ar fi stimulatoare cardiace sau pompe pentru medicamente;
 • Electrozi pentru monitorizarea activității creierului;
 • Implanturi cohleare pentru auz.

De asemenea, există contraindicații relative (a căror evaluare este făcută de către medicul coordonator):

 • istoric de epilepsie sau convulsii;
 • antecedente familiale de convulsii (inclusiv febrile);
 • traumatisme craniene cu pierderea stării de conștiență;
 • operații pe creier, leziuni cerebrale traumatice.

Procedura este contraindicată la persoanele dependente de droguri sau alte substanțe toxice; de asemenea, procedura este contraindicată pacientelor însărcinate sau care alăptează

Întrebări frecvente din partea pacienților

Procedurile de stimulare magnetică transcraniană nu sunt dureroase; această modalitate de tratament modernă se efectuează fără anestezie generală sau locală tocmai datorită faptului că nu presupune apariția durerii; cel mult pacientul poate resimți o senzație de furnicătură la nivelul scalpului deasupra căruia este amplasată bobina care generează câmpul magnetic, însă acea senzația va trece de la sine.

Terapia prin stimulare magentică transcraniană nu interferă în niciun fel cu capacitatea pacientului de a conduce autovehicule; după efectuarea procedurii, pacientul se poate întoarce la activitățile cotidiene, fără niciun fel de problemă; mai mult decât atât, procedura de stimulare magnetică transcraniană se efectuează în regim de ambulator, fără a necesita spitalizare continuă în spital.

Stimularea magnetică transcraniană nu se efectuează la femeile însărcinate deoarece, până în momentul de față, nu există suficiente dare care să ateste siguranța acestor proceduri atât în cazul femeilor însărcinate cât și a celor care alăptează.

Pentru a avea beneficii maxime și susținute pe termen lung, se recomandă efectuarea procedurilor de terapie magnetică transcraniană în cure; numărul de ședințe din cadrul unei cure de tratament variază în funcție de patologia care se dorește a fi tratată, iar numărul exact de ședințe de tratament se va stabili în momentul consultului inițial de specialitate; studiile au arătat faptul că efectele benefice se instalează foarte rapid, după primele proceduri, și persistă pe o perioadă de 9-12 luni de la finalizarea schemei complete de tratament.

Reacțiile adverse care pot apărea când vine vorba despre stimularea magnetică transcraniană sunt minime, procedura fiind una dintre cele mai sigure mijloace terapeutice moderne atât pentru bolile neurologice cât și pentru problemele psihiatrice. Imediat după procedură poate să apară o ușoară durere de cap însoțită ocazional de parestezii (amorțeli) la nivelul membrelor. Acestea se remit de la sine și nu necesită intervenție medicală.

Durata de timp alocată fiecărei proceduri în parte variază în funcție de intensitatea curentului electric aplicat, dar și în funcție de patologia pacientului. În medie, prima ședință durează în jur de 40 minute, fiind cea mai lungă ședință; următoarele ședințe de tratament au o durată relativă cuprinsă între 20 și 30 minute.

Nu este nevoie de analize speciale înainte de a începe procedurile de TSM. Înainte ca pacientul să beneficieze de procedurile propriu-zise de tratament, va avea loc consultația inițială cu medicul specialist în acest tip de tratament din clinica noastră, în cadrul căreia pacientul va trebuie să îi împărtășească medicului întreg istoricul său medical.

Stimularea magnetică transcraniană sau TMS se bazează pe o bobină care este amplasată strategic deasupra capului pacientului, și care generează un câmp magnetic; acest câmp magnetic va trimite impulsuri electrice zone din creier care se dorește a fii stimulată; în acest fel se restabilesc legăturile neuronale, facilitând astfel, circulația impulsurilor și a informațiilor nervoase.

Tariful procedurilor se va stabili în cadrul consultației inițiale; acesta variază în funcție de numărul de ședințe dar și în funcție de patologia de bază a pacientului. În medie, terapia TMS pentru tulburările cognitive are un tarif de aproximativ 250 ron/ședință, în timp ce pentru depresie sau anxietate, tariful procedurilor se ridică la suma de 300 ron/ ședință.

Terapia de stimulare magnetică transcraniană de poate efectua cu succes în cadrul spitalelor Oxxygene din București și Otopeni, care dispun de aparatură de ultimă generație, conform normelor în vigoare. Mai mult decât atât, fiecare ședință de tratament se va desfășura sub atenta supraveghere și monitorizare a personalului medical specializat în acest tip de tratament.

Te așteptăm la clinica din Bucuresti, Sector 4

Te așteptăm la clinica din Otopeni.

Vreau să mă programez

Adrian Stănescu

Adrian Stănescu

Informații revizuite medical de Dr. Adrian Stănescu, medic primar geriatrie și gerontologie.