Stimulare magnetică transcraniană

Dr Adrian Stanescu (1)

Dr. Adrian Stănescu

Medic primar in specialitatea gerontologie si geriatre​


DR FLORENTINA MATEI

Dr. Florentina Matei

Medic primar gerontologie si geriatrie


DR MIHAI ZAMFIR

Dr. Mihai Zamfir

Medic specialist gerontologie si geriatrie Medic specialist psihiatrie


52cGo0eP_1642417386

Dr. Emilia Dragulin

Medic primar ATICe este stimularea magnetică transcraniană?

 

Stimularea magnetică transcraniană (TMS) este o procedură neinvazivă, neiradiantă și nedureroasă inițiată in Statele Unite de aproape 20 de ani. TMS sau rTMS (TMS repetitivă) utilizează câmpuri magnetice pentru a stimula celulele nervoase (modularea circuitelor neuronale) din creier sau chiar din sistemul nervos periferic prin furnizarea de impulsuri electrice repetitive determinând ameliorarea simptomelor diferitelor boli care au legatură cu creierul  nostru (boli psihiatrice sau neurologice).

Creierul nostru ne ajută in coordonarea gândurilor prin crearea căilor de comunicare între neuroni prin mesageri chimici dar și electrici (calea biochimică și calea bioelectrică). Fiecare tip de gânduri sau sentimente coincide cu anumite circuite electrice particulare pe care aceste semnale călătoresc. Cu cât creierul nostru lucrează mai mult in oricare din aceste domenii cu atât acele gânduri sau sentimente se accentuează. Putem asemăna asta cu antrenamentul fizic care întărește mușchii cu cât facem mai mult sport. Să ne concentrăm acum cum putem translata asta in depresie: Dacă comparăm un PET-CT (un tip special de imagistică cerebrală) al unui creier normal cu un PET-CT al unei persoane cu depresie, creierul normal are mai multă activitate in anumite regiuni decât creierul cu depresie, cum ar fi în lobul frontal (în special in zona prefrontală), dar mai important, in aria centrală in care sistemul limbic este centrul emoțional al creierului.

O bobină plasată deasupra capului produce un câmp magnetic care furnizează suficientă energie pentru a determina activarea neuronilor din creier. Aceasta e o cale distractivă de a spune ca neuronii se aprind (sau pornesc) și apoi acționează precum piesele de domino în “aprinderea” celorlalți neuroni cu care sunt in contact prin sinapse. Dacă plasăm bobina in zona prefrontrală dorsolaterală, aceste cai neuronale activează și ariile profunde ale creierului, in mod specific sistemul limbic cu care este conectat, arii asociate ce acționează pentru a fi mai puțin anxiosi, mai fericiți, mai relaxați si mai mulțumiți! Prin aceste realizări este cu adevărat deosebit TMS – un singur gând pozitiv poate activa o întreaga cale cu fiecare impuls TMS, iar fiecare ședință TMS are 3000 de astfel de impulsuri. Iar dacă ne gândim că protocolul TMS în depresie se întinde pe 20 până la 30 de ședințe avem in total 90000 de impulsuri care stimulează aceste cai. Imaginați-vă ca practicați handbal sau cântați la pian de 90000 de ori! Probabil că veți ajunge foarte departe prin aceste antrenamente. E ca atunci cand un profesor care mai târziu iți devine mentor iți spune că dacă ești perseverent poți deveni un model sau o valoare în domeniul în care te pregătești. Același lucru se intamplă prin repetarea semnalului TMS de mii și mii de ori.  Cu cât mai multă practică a creierului tău sub indrumarea medicului tău coordonator cu atât vei deveni un expert al gândurilor pozitive si al fericirii…  și astfel vei lăsa în urmă anxietatea, depresia sau insomnia.

 

Afecțiuni tratate de stimularea magnetica transcraniană

Aceasta terapie poate trata afectiuni precum:

 –        Depresia atunci cand tratamentul standard cum ar fi medicamentele si psihoterapia nu funcționează (terapie aprobata FDA inca din 2008).

–        Anxietatea, atacurile de panică dar și insomniile

–        Tulburarea obsesiv-compulsivă (terapie aprobată relativ recent FDA)

–        Boala Alzheimer în diferitele sale etape: deficit cognitiv ușor, demența Alzheimer in forma ușoară sau medie

–        Accidentele vasculare cerebrale (AVC) in forma subacută (in primele 3 luni) sau cronică

–        Durerea neuropată – in diferite forme sau localizări (de asemenea terapie aprobată FDA)

–        Oboseala cronică (Burnout)

–        Tinitus

 

Pasii necesari pentru inceperea terapiei TMS.

Drumul de la dorința de a incepe terapia magnetica transcraniană pentru oricare din afecțiunile de mai sus la efectuarea stimulării rețelelor neuronale afectate incepe cu o consultație la medicul nostru coordonator, dr. Adrian Stanescu medic primar gerontolog specializat TMS la Universitatea Maastricht, Catedra de Neurostiinte. In cadrul acestei prime intâlniri se efectuează anamneza inițială si se stabilesc oportunitatea si beneficiile intervenției prin TMS. Medicul explică pacientului modul cum acționează terapia, cum functionează aparatul care produce campurile magnetice. Se stabileste numarul de sedinte necesare pentru realizarea obiectivului de succes al terapiei si programul de la prima la ultima sedinta precum si etapele intermediare de supraveghere a beneficiilor de etapă, respectiv consulturile interdisciplinare psihiatric si psihologic, evaluare EEG si EKG. Pentru pacientul psihiatric este obligatorie o consultație psihiatrică inițială in clinica noastră.

Stimularea magnetică transcraniană se va efectua la clinica noastră din București sau in cadrul spitalului din Otopeni. Programul va include 5 sedințe pe săptămână, numarul de săptămâni fiind stabilit la consultația inițială.

Ce preț au ședintele de stimulare magnetică transcraniană la Clinica Oxxygene?

Prețul unei singure proceduri TMS variază in functie de afectiune. Astfel, o ședință de stimulare cognitivă pentru pacienții care au probleme cognitive este de 250 de lei iar o ședință TMS de tratare a depresiei, anxietății sau in accidentele vasculare este de 300 de lei. Plata in avans a unui pachet de 10 ședințe este 2000 de lei indiferent de programul TMS urmat (indifferent de afecțiune).

Sedințe TMS
Preț
Stimulare cognitivă – 1 ședință
250 RON
Depresie, anxietate, tulburare obsesiv-compulsivă – 1 ședință
300 RON
Accident vascular cerebral, Boala Parkinson, tinnitus, migrenă – 1 ședință
300 RON
Pachet 10 ședințe TMS
2000 RON

Cât durează și cum decurg ședintele de stimulare magnetică transcraniană?

 Este nevoie de o serie de ședințe de tratament pentru a fi eficient. În general, sesiunile se desfășoară zilnic, de cinci ori pe săptămână, timp de patru până la șase săptămâni, iar tratamentul variază ca durată intre 20-30 minute in functie de patologie. Înainte de a începe tratamentul, medicul nostru specializat in această terapie  va  identifica prin măsurători locul unde se va plasa bobina deasupra capului și in funcție de program va stabili parametrii programului. Prima întâlnire durează de obicei aproximativ 40 de minute. TMS este o procedură neinvazivă, nu necesită anestezie si nici spitalizare. In timpul procedurii pacientul poate asculta muzică sau poate doar să se gândească la ceva plăcut. El poate ajunge la clinica noastră  cu mașina, poate face procedura TMS și apoi să conducă mașina la întoarcere, dacă nu ia medicamente care contraindică acest lucru. Tocmai acesta este unul din lucrurile spectaculoase ale TMS deoarece fiind un tratament nonsistemic nu are nici unul din efectele adverse traditionale ale medicamentelor de tip psihiatric cum ar fi scăderea in greutate, disfuncțiile sexuale, tulburări ale memoriei, greața, durerile de stomac, sedarea sau gura uscată. Cel mai comun efect advers al TMS este rareori, o ușoară durere de cap (sau senzația de furnicătură locală) in timpul procedurii, dar si aceasta dispare de obicei după primele 2-3 ședințe TMS. 

 Câte ședinte sunt necesare pentru un tratament complet?

Pentru a fi eficientă terapia sistemică transcraniană este necesar un tratament complet cu un număr variabil de ședințe în funcție de afecțiunea tratată. De exemplu, pentru stimularea cognitivă sunt necesare 10 ședințe, pentru insomnii 10 ședințe, TMS pentru depresie 20 sau 30 de ședințe, etc. După finalizarea terapiei este necesară o mentenanță, o consolidare cu un număr de ședințe effectuate lunar pentru a menține electricitatea in circuitele neuronale vizate de terapia TMS.

Contraindicatiile terapiei magnetice transcraniane

 Procedura  este contraindicată unor persoane care au următoarele dispozitive medicale metalice implantate în cap sau corp.:

  • Clipuri sau coloane pentru anevrisme localizate cerebral
  • Stenturi sau stimulatori implantați
  • Nervul vag implantat sau stimulatori cerebrali profunzi
  • Dispozitive electrice implantate, cum ar fi stimulatoare cardiace sau pompe pentru medicamente
  • Electrozi pentru monitorizarea activității creierului
  • Implanturi cohleare pentru auz

De asemenea, există niște contraindicații relative (a căror evaluare este făcută de către medicul coordonator):

– istoric de epilepsie sau convulsii sau antecedente familiale de convulsii (inclusiv febrile)

– traumatisme craniene cu pierderea stării de conștiență

– operații pe creier, leziuni cerebrale traumatice

Vizitează site-ul dedicat procedurii de stimulare magnetică transcraniană – Clinica TMS!