Terapie cu ozon

Tratamente cu ozon

Toate tratamentele efectuate in clinica noastră se realizează de către medici cu cursuri postuniversitare in specialitate și sunt efectuate cu aparatura cea mai performantă in lume (produse de firma Herrmann din Germania).

Pentru a efectua tratamentele cu ozon cele mai potrivite în clinica noastră pacientul trebuie să vină inițial la un consult medical la medicul specialist in ozonoterapie cu toate documentele medicale.

Dr Adrian Stanescu (1)

Dr. Adrian Stănescu

Medic primar in specialitatea gerontologie si geriatre​


DR FLORENTINA MATEI

Dr. Florentina Matei

Medic primar gerontologie si geriatrie


Dr Doina Caraman

Dr. Doina Caraman

Medic specialist gerontologie si geriatrie

DR IRINA AMOLIOAIEI

Dr. Irina Amolioaiei

Medic specialist geriatrie si gerontologie


PROGRAMEAZA-TE ACUM!

Vrei să te beneficiezi de una dintre procedurile realizate în clinica noastră, dar nu știi concret de ce anume ai nevoie? Lasă totul în seama noastră. Consultanții noștri te vor ghida înspre specializarea potrivită ție, în funcție de necesitățile tale. Scrie-ne câteva informații despre tine și te contactăm noi, cât mai curând posibil.

Ce este ozonoterapia?

Marea majoritate a pacienților ne întreabă ”Ce este Ozonoterapia?”- Ozonoterapia sau terapia cu ozon se referă la suma de terapii ce utilizează un amestec de oxigen medical (O2) și ozon (O3, molecula de oxigen cu trei atomi) cu efect puternic antiinflamator atât când este administrat local prin injecții cât și general, sistemic când este administrat intravenos (autohemoterapia cu ozon).

Din ce în ce mai mulți oameni au auzit fie din presă, fie de la cunoscuți, de ozonoterapie și asta de mai mulți ani. Ea este în România introdusă de mai mult de o decadă de vreme, dar în Europa occidentală (în țări cum ar fi Germania, Italia sau Spania) este utilizată de zeci de ani.    

 

Pentru a da un răspuns la întrebarea ”Ce înseamnă ozonoterapie?”, mai întâi trebuie să explicăm ce este ozonul medical. El se diferențiază, de exemplu, de ozonul din stratosfera terestră prin modul în care este produs – un generator de ozon, omologat, transformă oxigenul medical în ozon, pe baza unui principiu fizic (trecerea printr-o bandă de ultraviolete).

 

Efectele terapeutice principale ale ozonului astfel rezultat din generatorul de ozon sunt antiinfecțioase (antibacteriene, antifungice și antivirale) dacă sunt aplicate direct pe tegumente și mucoase și antiinflamatorii (cu efect maximal pe scăderea durerii) în aplicațiile interne (intravenoase, intraarticulare, intramusculare sau subcutanate).

 

Prin  urmare, terapia cu ozon reprezintă o modalitate de tratament cu indicații foarte largi în practica medicală, care asigură o oxigenare mai bună a țesuturilor, determinând în acest mod, o îmbunătățire a metabolismului, detoxifierea organismului, activarea și susținerea sistemului imunitar dar și ameliorarea durerilor.

Tarifele terapiei cu ozon

Există o gamă variată de servicii pe care le oferim în domeniul ozonoterapiei; de asemenea există pachete de servicii care beneficiază de reduceri, despre care veți fi informat în cadrul consultului medical.

De exemplu, dacă vorbim de ozonoterapie genunchi prețul unei proceduri este de 80 de lei.

Dacă vă întrebați care sunt tarifele pentru procedurile de ozonoterapie, gâsiți mai jos o listă orientativă de prețuri (prețul exact se va stabili în momentul consultului inițial, de comun acord cu medicul curant; acesta poate varia în funcție de afecțiune dar și în funcție de modalitatea de administrare a terapiei cu ozon).

 • Consultație inițială ozonoterapie efectuată de medic primar – 140 ron/ ședință
 • Autohemoterapie majoră – 245 ron/ ședință
 • Injecții intramusculare cu ozon – 80 ron/ ședință
 • Injecții subcutanate cu ozon – 80 ron/ ședință
 • Insuflații intrarectale cu ozon – 140 ron/ ședință
 • Insuflații intravaginale cu ozon – 140 ron/ ședință

Foarte important este faptul că  ozonoterapia nu este costisitoare, dacă ne gândim la raportul cost/ beneficii, dar mai ales faptul că nu există niciun fel de reacții adverse dacă procedura este efectuată de profesioniști, respectându-se dozele exacte recomandate de protocoalele internaționale în domeniu.

Puteti vedea in tabelul de mai jos toate prețurile parcticate in clinica noastră.

Nume serviciu
Preț
Autohemoterapie majoră
245 Lei
Pachet 10 ședințe autohemoterapie majoră
2250 Lei
Injecții subcutanate cu ozon
80 Lei
Injecții intraarticulare / intramusculare cu ozon
80 Lei
Insuflație vaginală cu ozon
140 Lei
Insuflație rectală cu ozon
140 Lei

Informații despre ozon

Scurt istoric al utilizării ozonului

 

Tratamentele cu ozon au fost aplicate pacienților încă din anul 1898, când Benedict Lust, unul dintre cei mai cunoscuți medici de origine germană, utilizează ozonul pe post de dezinfectant. Ulterior, în perioada Primului Război Mondial, ozonul a fost folosit pentru tratarea rănilor și a infecțiilor; tot atunci s-a constatat faptul că ozonul aplicat pe rănile produse de gloanțe, previne apariția gangrenei, împiedicând în acest fel amputația membrelor.

 

Totuși, primele descoperiri cu privire la ozon, provin de pe vremea olandezului Martinus Van Marum, care descoperă un gaz cu miros caracteristic în anul 1783, urmând ca în anul 1840, germanul Christian Friedrich Schobein, să reușească să izoleze acest gaz, denumindu-l ”ozein”, care înseamnă ”miros” în limba greacă.

 

Pe măsură ce anii treceau, descoperirile cu privire la ozon nu întârziau să apară, astfel că în anul 1893, ozonul a fost folosit pentru întâia oară în purificarea apei potabile, urmând ca în anul 1906 să apară primul generator de ozon cu uz medical.

 

Un salt important în ceea ce privește tratamentul cu ozon a fost produs în anul 1915, când medicul german Albert Wolff a avut inspirația de a trata cancerul de colon cu ajutorul terapiei cu ozon.

 

Proprietățile chimice ale ozonului

 

Ozonul este, din punct de vedere chimic, un gaz de culoare albastru deschis; în compoziția sa există trei atomi de oxigen, din acest motiv purtând denumirea de ”oxigen activ”.  Capacitatea sa de a reduce radicalii liberi de oxigen este foarte mare, motiv pentru care, ozonul este considerat un antioxidant foarte puternic.

 

Ozonul este un gaz a cărui cantitate se reduce la jumătate într-un interval de timp de 45 minute, la o temperatură de 20-22 grade Celsius; ca orice gaz, este instabil, deci nu poate fi stocat sau ambalat. Comparativ cu oxigenul, ozonul se descompune foarte rapid, fiind mult mai dens dar și mai solubil în apă față de acesta.

 

Molecula de oxigen este formată din doi atomi de oxigen, în timp ce molecula de ozon este formată din trei atomi de oxigen. În natură, dacă cei doi atomi ai moleculei de oxigen se separă, atunci atomii de oxigen se pot lega de alte molecule de oxigen și astfel se formează molecula de ozon.

 

Mecanismul de acțiune al ozonului

 

La nivelul organismului, ozonul își exercită acțiunile sale antibacteriene, antifungice, antiinflamatoare, imunomodulatoare, asupra substanțelor organice cât și anorganice cu care interacționează. Mecanismul de acțiune al ozonului la nivelul corpului uman este foarte complex și se bazează, în principal, pe proprietățile sale atât fizice cât și chimice.

 

Ozonul (constituit din 3 atomi de oxigen – O3) se găsește în mod natural în mediul înconjurător. Odată introdus endovenos (prin perfuzie) în sânge – autohemoterapia cu ozon, formează nişte compuşi chimici numiţi ozon-peroxizi care actionează printr-un factor nuclear la nivelul ADN-ului. La acest nivel, determină sinteza de antioxidanţi cu numeroase alte beneficii precum ameliorarea durerii, reducerea inflamației, detoxifierea celulelor, efect imunomodulator.

 

În organism, oxigenarea celulelor și a țesuturilor se face cu ajutorul globulelor roșii din sânge care transportă oxigenul prin capilare; există situații în care capilarele sunt îngustate, caz în care, globulele roșii apelează la una din proprietățile sale, și anume la flexibilitate; terapia cu ozon are beneficiul de a îmbunătății această proprietate a globulelor roșii (efect reogen). De asemenea, ozonul medical stimulează eliberarea de oxigen de la nivelul hematiilor, crescând astfel gradul de oxigenare al celulelor.

 

Un alt mecanism de acțiune al ozonului la nivelul organismului este acela de a stimula activitatea mitocondriilor. Mitocondriile sunt organitele celulare responsabile cu producerea de energie celulară. Fiecare celulă este dependentă de energia eliberată de mitocondrii pentru a funcționa și pentru a-și îndeplini rolurile corespunzătoare.

 

Ozonul își exercită mecanismele de acțiune și asupra germenilor patogeni care pătrund în organism; indiferent dacă este vorba despre virusuri, bacterii sau paraziți, ozonul are capacitatea de a perfora învelișul protector al acestora, ajungând la nivelul nucleului și determinând moartea lor.

 

Efectele clinice ale ozonoterapiei

La nivelul organismului, terapia cu ozon are multiple efecte clinice, care mai de care mai spectaculoase și mai benefice pentru organism. Efectele ozonoterapiei depind  foarte mult de concentrația ozonului, care se stabilește de către medicul curant, în funcție de patologia (patologiile) tratată(e).

Ozonul, prin acţiunea lui la nivelul leucocitelor, scade sinteza citokinelor proinflamatorii determinând scăderea inflamaţiei în corp şi implicit riscul de apariţie a bolilor cronice, degenerative. În plus, ozonul are capacitatea de a inhiba producerea de prostaglandine, acestea fiind răspunzătoare de declanșarea și întreținerea fenomenelor imune.

Principalul efect al ozonului, care se obține destul de repede, de obicei de la a doua, sau a treia ședință, fie că vorbim de terapiile intravenoase sau intraarticulare, subcutanate sau intramusculare este scăderea durerii, și prin aceasta, revigorarea organismului și recăpătarea stării de bine.

 

Durerea apare în momentul în care algopeptidele atacă terminațiile nervoase din țesuturile distruse, și astfel determină o accentuare a senzației dureroase. Terapia cu ozon are capacitatea de a distruge algopeptidele prin oxidare, astfel durerea se ameliorează în prima fază a terapiei, urmând ca în etapele următoare să dispară complet ca rezultat al efectului antiinflamator.

Prin acțiunea intimă la nivelul ADN-ului, ozonul extrage radicalii liberi – deșeuri rezultate din arderile necesare producerii de energie – din celulele noastre și întârzie apoptoza celulară (moartea naturală a celulei). Cu un puternic efect antioxidant, ozonul leagă compușii toxici din organism și îi elimină. Astfel, contribuie la ”curățarea organismului de compuși toxici”.

Acest efect este dependent de doza administrată, după cum urmează: ozonul în concentrații crescute, administrat extern, va produce un efect procoagulant, determinând coagularea sângelui; la polul opus, cantități mici de ozon, administrate parenteral, vor avea un efect anticoagulant, împiedicând astfel coagularea.

Similar efectului hemostatic, și efectul imunomodulator al ozonoterapiei este dependent de doză; la concentrații scăzute de ozon citokinele proinflamatorii sunt stimulate, astfel dozele mici contribuie la activarea sistemului imun, în timp ce concentrațiile crescute de ozon determină efect imunosupresiv, de inhibare a sistemului imun; datorită efectului său imunosupresiv, terapia cu ozon este foarte des utilizată în bolile autoimune precum lupusul eritematos sistemic, scleroza sistemică sau poliartrita reumatoidă, unde sistemul imunitar este activat în exces.

Unul dintre efectele terapiei cu ozon, este cel antitumoral. Ozonul are capacitatea de a identifica celulele canceroase (care suferă procese de înmulțire haotică) și de a le distruge. Un avantaj al terapiei cu ozon în cazul cancerelor spre deosebire de chimioterapie, este faptul că ozonoterapia nu atacă celulele sănătoase. De asemenea, în cancer, celulele sănătoase ale organismului trebuie să funcționeze la potențial maxim pentru a lupta cu boala, iar terapia cu ozon stimulează activitatea celulară și oxigenarea acestora. 

 

Trebuie să subliniem, cu tărie, că tratamentul cu ozon nu exclude tratamentul alopat (chimioterapic și/sau radioterapic) ci îl ajută, fiind complementar ca efect antitumoral dar și adjuvant in imbunătătirea stării generale și de recuperare post chimio-  sau radio- terapic. Deci, prima linie rămâne cea de specialitate (oncologică) iar ozonoterapia, in cazuri selectate de către medicul specialist ozonoterapeut , poate ajuta foarte mult in revigorarea organismului acestor pacienți.

Se consideră că principalul element care duce la îmbătrânirea celulelor este stresul oxidativ care determină eliberarea radicalilor de oxigen. Terapia cu ozon are capacitatea de a neutraliza aceste substanțe nocive celuleor organismului, prevenind astfel îmbătrânirea prematură a acestora. Terapia cu ozon aplicată local, ca terapie anti-aging, are efect in reducerea ridurilor, redarea luminozității pielii și ameliorarea petelor hiperpigmentare.

Ozonoterapia este considerată a fi una dintre cele mai vechi metode de luptă împotriva infecțiilor. Încă de pe vremea primului Război Mondial, ozonul era utilizat pentru tratarea rănilor, prevenind infectarea, apariția gangrenei și amputația membrelor. Ozonul medical are capacitatea de a distruge membrana de protecție a microorganismelor, indiferent că este vorba despre virusuri, bacterii, paraziți, fungii sau protozoare. Astfel, terapia cu ozon este foarte des utilizată în infecții severe, cu germeni rezistenți la antibiotice sau antivirale

Ozonoterapie- beneficii pentru sănătate

Terapia cu ozon are beneficii multiple pentru sănătate; din acest motiv, ozonul medical este foarte des utilizat ca mijloc de tratament în boli diverse, deoarece  contribuie la vindecarea mai rapidă a leziunilor de la nivelul celulelor respectiv țesuturilor organismului.

 

De ce merită să alegi terapia cu ozon? Află răspunsul la această întrebare de la experții în ozonoterapie ai clinicii Oxxygene https://www.clinicaoxxygene.ro/blog/de-ce-merita-sa-alegi-terapia-cu-ozon/

 

Printre beneficiile ozonoterapiei, de numără:

 

 • Reduce durerea prin neutralizarea compușilor chimici care atacă terminațiile nervoase din țesuturile distruse;

 

 • Reduce inflamația prin inhibarea eliberării citokinelor pro-inflamatorii;

 

 • Crește gradul de oxigenare al celulelor prin stimularea capacității de flexibilitate a globulelor roșii transportatoare de oxigen;

 

 • Reduce efectele stresului oxidativ prin anihilarea radicalilor liberi;

 

 • Topește acizii grași cu lanț lung determinând, astfel,m reducerea cantității de grăsime din organism;

 

 • Atacă membranele celulare ale bacteriilor, astfel luptă împotriva infecțiilor;

 

 • Stimulează sistemul imunitar ;

 

 • Amplifică producția proprie de colagen;

 

 • Poate crește cantitatea de leucocite din sânge; leucocitele sunt celulele albe, responsabile cu apărarea organismului împotriva infecțiilor;

 

 • Determină reducerea semnificativă a plăcilor de aterom de pe vase, prin oxidarea lipidică a acestora;

 

Dacă vă întrebați ce boli tratează ozonoterapia, răspunsul este unul multiplu. Printre afecțiunile care pot beneficia de efectele miraculoase ale ozonului se numără:

 

 • Bolile reumatologice (de tip autoimun): poliartrita reumatoidă, spondilita ankilozantă, scleroza sistemică;

 

 • Afecțiuni degenerative: coxartroze, gonartroze, artroze localizate la nivelul umerilor, coatelor sau gleznelor;

 

 • Boli articulare și discale: spondiloze cervicale, toracale, lombare, scolioze, discopatii cervicale, toracale sau lombare, periarterită scapulo-humerală;

 

 • Boli de colagen: miozite, dermatomiozite, fibroze, contractură Dupuytren;

 

 • Boli neurologice: nevralgii, scleroză multiplă, demențe de etiologie diversă, nevrite, neuromialgii, boala Parkinson, boala Alzheimer, accidente vasculare cerebrale;

 

 • Boli de piele: psoriazis cutanat, acnee, ulcerații ale membrelor, cicatrici atrofice, cicatrice cheloide, plăgi diverse, escare, arsuri, fistule cutanate, vene dilatate, dermatite, micoze, herpes, zona zoster;

 

 • Boli de inimă: hipertensiunea arterială esențială;

 

 • Afecțiuni ortopedice: fracturi, entorse, luxații cu localizări diverse, contuzii;

 

 • Boli hematologice: hematoame cu localizări diverse;

 

 • Afecțiuni respiratorii: bronhopneumopatia obstructivă cronică, astmul alergic;

 

 • Boli metabolice: diabetul zaharat;

 

 • Afecțiuni hepato-biliare: hepatita cu virus B și C, ciroza hepatică de etiologie virală;

 

Menționăm inca o dată că ozonoterapia nu inlocuiește medicina și medicația alopată, ea fiind realizata in Clinicile Oxxygene de catre medici alopati specialiști care au și cursuri postuniversitare in ozonoterapie.

Modalitatea de administrare a ozonoterapiei

Dacă sunteți în căutarea unui cabinet de Ozonoterapie în București, atunci Spitalul și Clinicile Oxxygene sunt alegerea cea mai bună deoarece în clinicile noastre există o gamă variată de posibilități de administrare a oxigenului medical. Forma de administrare a ozonoterapiei se stabilește de comun acord cu medicul specialist în aceste proceduri, în funcție de patologie care se dorește a fi tratată.

 

În cadrul clinicii Oxxygene, ozonoterapia se poate administra în mai multe moduri, după cum urmează:

Presupune prelevarea în recipiente speciale a unei cantităţi de sânge venos (50-100-150ml) din vena cubitală; ulterior, acesta este amestecat cu o cantitate egală de ozon de o anumită concentraţie după care este reperfuzată pacientului. Procedura este nedureroasă, nu prezintă nici un risc pentru pacient şi durează aproximativ o jumătate de oră. Pe toată perioada de efectuare a procedurii pacientul este asistat de medic. In chiturile de ozonoterapie sistemică care provin din Germania exista și un preparat anticoagulant (citrat de sodiu) care previne coagularea sângelui. 

 

Autohemoterapia majoră este recomandată atât în afecţiuni cu caracter mai grav (afecțiuni cardiovasculare, boli autoimune, afecţiuni hepatice) dar şi în prevenția bolilor (tratament antiaging).

Presupune prelevarea a 10-15 ml de sânge venos care este amestecat cu o cantitate egală de ozon de o anumită concentraţie şi este injectată imediat intramuscular, în zona supero-externă a coapsei.

 

Autohemoterapia minoră este recomandată în tratarea stărilor de deficit imunitar secundar, stări gripale şi alte infecţii virale, afecţiuni dermatologice (acnee).

După o pregătire prealabilă a pacientului, pe cale rectală sau vaginală se introduce o anumită cantitate de ozon. Procedura are atât o acţiune locală (antiinflamatorie, regenerativă, antiseptică şi de refacere a florei intestinale), cât şi acţiune generală asupra organismului deoarece ozonul se absoarbe foarte ușor prin mucoasa intestinală.

 

Insuflaţia rectală poate fi o alternativa la autohemoterapia majoră. Infiltrațiile rectale cu ozon sunt recomandate în afecţiuni cu caracter mai grav (afecțiuni cardiovasculare, boli autoimune, afecţiuni hepatice dar și în tratamentul anti-aging etc.).

Cu ajutorul seringii se fac infiltraţii subcutanate locale în zonele cu probleme, puncte dureroase, paravertebral, periarticular, cu unui amestec de oxigen şi ozon în concentraţii mici.

 

Infiltrațiile subcutanate sunt recomandate în afecţiuni dermatologice, reumatologice, probleme de circulaţie periferică, medicină estetică (celulită).

Această modalitate de administrare constă în injectarea la nivel intramuscular a unei cantități de 10-20 ml amestec oxigen-ozon.

Infiltrațiile sau injecțiile intramusculare au următoarele efecte benefice:

 • Îmbunătățesc microcirculația locală și implicit oxigenarea suplimentară în zona respectivă
 • Aport direct de O2 local
 • Activarea celulelor stem musculare activate prin factor de creștere condiționat de ozon (acțiune în bolile musculare/neuromusculare – ex. Scleroză multiplă)
 • Recuperarea rapidă în atrofiile musculare
 • Efect miorelaxant
 • Efect antiinflamator, antiedem local

Această modalitate de administrare constă în introducerea ozonului în articulații sau în jurul articulațiilor afectate de boală. Infiltrațiile intra- și peri- articulare au un efect antiinflamator direct local cu scăderea edemului și a durerii începând cu a 3-a sau a 4-a ședință de ozonoterapie locală. De asemenea îmbunătățește microcirculația locală și îmbunătățește metabolismul local.      

    

Infiltrațiile locale la nivel periarticular lombar efectuate după o anumită tehnică poate scădea volumul (protruzia) discului intervertebral și în anumite condiții să rezolve hernia de disc fără operație.

Această modalitate de administrare se adresează exclusiv afecțiunilor dermatologie localizate la nivelul membrelor (in special ulcerații); împachetările cu ozon presupun acoperirea membrului afectat cu săculeți speciali ce vor fi închiși ermetic în jurul membrului care urmează a fi tratat, în interiorul căruia se introduce ozonul.

În cazul aplicațiilor locale se pot utiliza sacii cu ozon, și mai nou, sauna cu ozon, o tehnică revoluționară ce îmbină principiile saunei cu efectele benefice ale electroterapiei, a ultravioletelor în doze mici și a tehnicii EWOT prin care se furnizează organismului oxigen pur.

 

Prin toate acestea, sauna nu numai că are un efect puternic antiinfecțios și antiinflamator local, dar are și efecte de relaxare, de scădere a durerii, de detoxifiere și implicit de încetinire a îmbătrânirii

Câte ședințe sunt necesare?

Nu există un număr de ședințe standard, general valabil pentru toți pacienții; acesta variază în funcție de afecțiunea care se dorește a fi tratată cu ozonoterapie, de modalitatea de administrare a ozonului medical, dar și de starea generală de sănătate a pacientului.

 

În spitalele Oxxygene, înainte de a începe procedura propriu-zisă de administrare a terapiei cu ozon are loc o consultație generală în care medicul va decide care este numărul optim de ședințe pentru pacient. În medie, se recomandă între 5-10 ședințe; ciclul de terapie se poate repeta la fiecare 3 luni.

 

Efecte adverse produse de ozon

 

Există în ozonoterapie reacții adverse? Atunci când sunt efectuate de profesioniști acestea sunt foarte rare și se referă uneori la tumefieri tranzitorii la nivelul puncționării, a locului unde se efectuează înțepătura pentru administrarea ozonului, foarte rar amețeli atunci când se efectuează autohemoterapia, în special la fumători

 

Un alt lucru important de menționat este faptul că ozonoterapia nu are reacțiile adverse precum au medicamentele antiinflamatoare, fie că ne referim la cele nesteroidiene sau steroidiene, deci terapia cu ozon are o marjă de siguranță mult mai mare.

 

Deoarece ozonul se găsește în mod natural în corpul nostru – e drept în doze foarte mici! – nu există riscul de alergie sau activare a unei boli autoimune cum se poate întâmpla în cazul oricărei substanțe chimice străine (medicament, aditivi alimentari, etc) introdusă în corp.

 

Doar în cazuri excepționale, pot apărea crizele vagale caracterizate prin scăderea frecvenței cardiace (inima bate mai încet), scăderea tensiunii arteriale și transpirații excesive. Este important de menționat faptul că aceste crize sunt tranzitorii și se remit de la sine, fără a exista nevoia de a intervenii medicamentos în astfel de cazuri.

 

Contraindicații

 

Ca și în orice alte tratamente effectuate, pacienții se întreabă dacă există în ozonoterapie contraindicații.

 

Răspunsul este următorul: Da, există câteva contraindicații, de aceea este obligatoriu un consult la medicul specializat în ozonoterapie, cu documentele medicale la zi, pentru a vedea eligibilitatea și oportunitatea unui astfel de tratament.

 

Cele mai importante comntraindicații sunt deficitul de glucozo-6-fosfat-dehidrogenază (o boală rară) și trombocitopenia (număr scăzul de trombocite în sânge).

 

De asemenea, terapia sistemică (autohemoterapia) este contraindicată la sportivii de performanță, fiind considerată dopaj, datorită introducerii în sânge a unui supliment de oxigen.

 

Terapia cu ozon nu este indicată pacienților cu tulburări de coagulare de tipul hemofiliilor, trombofiliilor, vasculitei hemoragice sau sindroamelor hemoragipare; de asemenea, procedurile nu se efectuează în caz de hemoragii masive interne sau externe sau în cazul sindroamelor de hipercoagulabilitate.

 

O altă contraindicație în ceea ce privește terapia cu ozon este reprezentată de inflamația acută a pancreasului (pancreatită) sau în cazul în care pacientul a prezentat în antecedente convulsii.

 

Ozonoterapia în:

Terapia cu ozon devine din ce în ce mai cunoscută și mai des utilizată ca mijloc terapeutic în afecțiuni diverse deoarece studiile medicale au arătat multiplele efecte benefice ale ozonului medical la nivelul organismului. Astfel, în zilele de azi, ozonul  este utilizat pentru a trata o serie lungă de afecțiuni diverse, reușind chiar să înlocuiască o paletă largă de medicamente.

 

 1.   Oftalmologie

 

În oftalmologie, ozonul are capacitatea de a îmbunătăți circulația sangvină la nivelul ochiului, reduce inflamația și durerea, determină tratarea leziunilor de la nivelul pleoapelor atât superioare cât și inferioare, cunoscută sub denumirea de blefarită, și contribuie la diminuarea degenerescenței de la nivelul maculei oculare.

 

 1.   Boli hepato-biliare

 

Studiile au arătat faptul că ozonul are capacitatea de a distruge învelișul protector viral, contribuind astfel la neutralizarea infecțiilor virale; terapia cu ozon este foarte folositoare în infecții cu virus hepatic B sau C, precum și în ciroza hepatică de cauză virală.

 

 1.   Boli gastrointestinale

 

Terapia cu ozon este foarte des utilizată pentru a trata afecțiuni digestive diverse, precum colita și pancolita; cu un puternic efect anfiinflamator, ozonul reușește să combată procesele proiinflamatorii de la nivelul mucoasei intestinale, restabilind, astfel, integritatea acesteia; de asemenea, ozonul este utilizat în tratamentul bolii Crohn deoarece, prin efectul său imunomodulator, ozonul reușește să controleze simptomele bolii.

 

 1.   Patologie cutanată

 

În ceea ce privește patologia cutanată, tratamentul cu ozonul este pus la loc de cinste deoarece, prin efectul său antiinflamator, antidureros, antioxidant și provascularizant, ozonul reușește să vindece ulcerele cronice de gambă, piciorul afectat de diabet, escarele, arsurile, plăgile infectate sau cicatricile inestetice. Prin efectul său stimulator al circulației sanguine locale, ozonul medical luptă cu venele dilatate, capilarele dilatate, fistulele cutanate. 

 

 1.   Afecțiuni neurodegenerative

 

Terapia cu ozon oferă multiple beneficii în bolile neurodegenerative precum Alzheimer, Parkinson sau scleroza multiplă, iar acest lucru este dovedit științific, deoarece, după începerea tratamentului cu ozon la astfel de pacienți, simptomatologia specifică dar și abilitățile cognitive s-au ameliorat semnificativ. În plus, terapia cu ozon face minuni în etapele de recuperare cerebrală după un accident vascular cerebral, deoarece crește gradul de oxigenare al zonei afectate de infarct.

 

 1.   Oboseala și stresul cronic

 

Stresul cronic se caracterizează prin eliberarea permanentă a cortizolului și a adrenalinei la nivelul organismului. Acest aspect are ca și consecință apariția stresului oxidativ și eliberarea de radicali liberi. Ozonoterapia are capacitatea de a lupta împotriva radicalilor liberi, restabilind echilibrul între oxidanți și antioxidanți de la nivelul organismului; în acest fel, este restabilită starea de bine, toată tensiunea acumulată în corp se diminuează iar somnul devine mai odihnitor.

 

 1.   Patologie malignă

 

Unul dintre cele mai importante beneficii ale ozonoterapiei, este capacitatea acestuia de a recunoaște celulele maligne și de a perturba înmulțirea haotică a acestora, fără a crea prejudicii celulelor sănătoase din jur; pe lângă abilitatea de a distruge celulele maligne, ozonul medical contribuie la diminuarea stresului oxidativ frecvent întâlnit în cancere.

 

 1.   Patologie cardiovasculară

 

În ceea ce privește patologia cardiovasculară, terapia cu ozon este un adevărat miracol, deoarece are capacitatea de a reduce semnificativ riscul de ateroscleroză (depunderea de grăsimi pe pereții vaselor de sânge), scade riscul de moarte subită deoarece determină normalizarea valorilor tensiunii arteriale dar și nivelul de glicemie din sânge, reduce inflamația de la nivelul endoteliului vascular și nu în ultimul rând, repară vasele dilatate, sporind astfel aportul de oxigen la țesuturi.

Întrebări frecvente din partea pacienților

Numărul de ședințe de terapie se va stabili în cadrul întâlnirii inițiale cu medicul specialist în ozonoterapie; în medie, se efectuează între 5-10 cure de terapie cu ozon, iar procedura se poate relua la intervale de timp de minim 3 luni.

Indiferent care este modalitatea de administrare a terapiei cu ozon, aceasta nu este una dureroasă. Durata unei proceduri variază în funcție de tehnica de administrare. De exemplu, autohemoterapia majoră poate dura până la 30 minute, în timp ce injectarea din cadrul autohemoterapiei minore poate dura 3-5 minute.

Având în vedere faptul că ozonul este o substanță cunoscută corpului uman, riscul de alergii post injectare este nul; perfuziile cu ozon se realizează în condiții de siguranță maximă, pe toată durata injectării pacientul fiind asistat de personalul medical specializat în astfel de proceduri. Există situații în care pot apărea durere la locul de injectare, hematoame sau parestezii.

Studiile de specialitate efectuate până în prezent nu au arătat acest efect al terapiei cu ozon.

Infiltrațiile cu ozon nu necesită spitalizare continuă. Pentru condiții de maximă siguranță pentru pacient, aceste proceduri se efectuează în clinici specializate, iar după terminarea terapiei, pacientul își poate relua activitățile obișnuite.

Nu există suficiente date, până în acest moment, care să ateste siguranța terapiei cu ozon în sarcină, motiv pentru care injectarea de ozon medical nu este recomandată pe perioada maternității.

Înainte de a începe terapia cu ozon, în cadrul spitalelor Oxxygene, pacienții beneficiază de o consultație medicală cu un medic specialist în ozonoterapie; acesta va decide dacă pacientul va trebui să efectueze analize suplimentare înainte de începerea terapiei propriu-zise cu ozon

Puteți mânca înainte de procedurile de terapie cu ozon.

Prețul ședințelor de ozonoterapie variază în funcție de modalitatea de administrare dar și de afecțiunea care se dorește a fi tratată. Prețul exact se stabilește în cadrul consultației inițiale cu medicul specialist în ozonoterapie. De exeplu, o ședință de autohemoterapie majoră are prețul de 230 ron/ ședință, în timp ce injecțiile intramusculare cu ozon costă 70 ron/ ședință.

După finalizarea ședinței de terapie, pacientul își poate relua activitățile cotidiene. Terapia cu ozon nu interferă cu capacitatea de a conduce vehicule sau utilaje.

Pacienții ne recomandă!

Claudia Pavel
Claudia Pavel
Read More
Atât eu cât și sora mea facem terapiile cu ozon și suntem foarte mulțumite și încântate de rezultate. Staff-ul este extraordinar, serviciile sunt ireproșabile. Recomand cu toată dragostea! Multumesc Clinicii Oxxygene!
Alex Moldovan
Read More
Am vârsta de 49 de ani, o viață nu tocmai ordonată și o muncă suficient de stresantă. La recomandarea unor prieteni am început tratamentul cu autohemoterapie (ozonoterapie) sperând că voi putea diminua din stresul cotidian. Pot spune că imediat după prima ședință am simțit diferențe considerabile în ceea ce privește tonusul atât fizic, cât și psihic și observând aceste efecte benefice am decis să continui, la această oră având deja 5 sedințe efectuate. Rezultatele sunt incredibile! Totodată au dispărut aproape în totalitate și durerile articulare pe care le aveam în trecut, mă pot concentra cu mult mai bine și am un tonus de invidiat.
Lavyy LSM
Read More
Recomand cu toată încrederea! Servicii medicale de înaltă ținută profesională! Medici și personal medical de excepție!
Alex Nicolae
Read More
De nota 10! Profesionisti! Dl. Stănescu este un doctor răbdător, explică în detaliu, calm și plăcut. De altfel, toți cei care lucrează în clinică sunt foarte amabili.
Sanda Costache
Read More
Respect pentru profesionalismul și solicitudinea întregului personal medical.
Alexandra Postolache
Read More
Foarte mulțumiți de serviciile oferite! Domnișoara de la recepție foarte amabilă și drăguță, ne-a ajutat cu tot ce am avut nevoie!
Emanuel Strinu
Read More
Sunt foarte mulțumit de serviciile lor! Recomand!
Nicoleta Schveninger
Nicoleta Schveninger
Read More
Recomand această Clinică, încercați-o!
Previous
Next

Te asteptam la clinica din Bucuresti, Sector 4

Te asteptam la clinica din Otopeni

Vreau sa ma programez

Adrian Stănescu

Adrian Stănescu

Informații revizuite medical de Dr. Adrian Stanescu, medic primar în specialitatea gerontologie si geriatrie la Clinica Oxxygene.

Studiu clinic terapia cu ozon:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22470237/

Bibliografie:
· Ozone therapy: A clinical review- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3312702/
· Ozone therapy – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15112882/
· Health and Environmental Effects of Ground-Level Ozone- https://www.practicalasthma.net/topics/aaozone/
· Ozone therapy: History, physiology, indications, results- http://www.fullcircleequine.com/oz_therapy.pdf
· The Effect of Ozone Therapy for Lumbar Herniated Disc- https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT00566007
· Ozone gas is an effective and practical antibacterial agent- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18926308/
· Antibacterial effect of ozone on cariogenic bacterial species – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19342147/