Termenul de insuflații se referă la introducerea unei substanțe (ȋn cazul de față ozon) prin intermediul unor orificii la nivelul organismului, ȋn scop terapeutic. Terapiile trebuiesc efectuate doar sub supravegherea unui medic, cu doze standardizate, având ȋn vedere că ȋn anumite cantități ozonul este toxic. Astfel, prin insuflații, se pot introduce cantități exacte de ozon, cu scop terapeutic, intrarectal sau intravaginal.

Ce sunt insuflațiile cu ozon?

Când vorbim despre insuflații cu ozon, ne referim, așa cum spuneam, la rolul terapeutic al ozonului, introdus în corp atât local (la nivelul mucoasei respective), cât și general (prin difuziunea ozonului prin țesuturi în întregul organism). De aceea, insuflațiile sunt considerate de asemenea terapii sistemice.

Procedură insuflații cu ozon rectale

Prin insuflații rectale, se introduc cantități exacte de ozon prin rect, utilizând dispozitive speciale de unică folosință, cu rolul de a îmbunătăți starea mucoaselor intestinale (atât a intestinului gros, dar și a intestinului subțire, prin difuzie în cavitatea abdominală), dar și pentru efectele sistemice prin difuzia gazelor sistemic (atât ozonul, O3 cât și a oxigenului O2, introduse simultan prin insuflație).

 

 

 

Dintre acțiunile locale ale insuflatiilor rectale cu ozon, menționăm efectul antibacterian, antiinflamator, regenerativ și ulterior a refacerii sănătoase a mucoasei intestinale.

Dintre acțiunile sistemice, acestea se referă la acțiunile pe care le are și autohemoterapia: terapii antiaging – regenerative, boli hepatice, boli imune/autoimune, afecțiuni cardiovasculare.

Procedură insuflații cu ozon vaginale

Prin insuflații vaginale acționăm ȋn bolile inflamatorii și/sau infecțioase uro-genitale feminine. Se introduce o cantitate mai mică din amestecul oxigen-ozon decât ȋn cazul insuflațiilor cu localizare rectală, dar suficientă pentru acțiunile descrise mai sus.

Beneficiile insuflațiilor cu ozon pentru sănătate

Apariția posibilității și standardizării acestor proceduri este utilă ȋn special pentru pacienții care nu pot beneficia de terapia sistemică prin autohemoterapie, din cauza unui sistem venos care nu permite puncționări multiple (pacienți dializați, imunodeprimați etc.).

Alt beneficiu este acțiunea sistemică rapidă, imediată, cu ameliorarea unor stări de debilitate sau dureri.