Infiltrații PRP genunchi

Dr Adrian Stanescu (1)

Dr. Adrian Stănescu

Medic primar in specialitatea gerontologie si geriatre​


PHOTO-2023-02-14-20-46-35 (3)

Dr. Calin Constantinescu

Medic specialist Medicina fizica si de reabilitare

PROGRAMEAZĂ-TE ACUM!

Esti interesat de una din procedurile realizate in clinica noastra, insa nu ai timp sa te documentezi pentru ce specializare sa te programezi? Nu-i nimic, lasa-ne cateva informatii despre tine si unul din consutlantii nostrii te va ghida spre ce ai nevoie.

Ce reprezintă infiltrațiile PRP? 

  Infiltrațiile PRP reprezintă o modalitate modernă de tratament a afecțiunilor musculo-scheletale, articulare sau ligamentare, care constă în injectarea la nivelul zonei afectate de boală a plasmei îmbogățite cu trombocite. Particularitatea acestui tratament abia acum iese la iveală, deoarece plasma proaspătă îmbogățită face referire, defapt, la plasmă îmbogățită cu trombocite; acronimul PRP provine din limba engleză – platelet rich plasma (plasmă îmbogățită cu plachete sangvine).

Trombocitele, sau plachetele sangvine, sunt mici celule ce fac parte din compoziția sângelui uman, cu rol primordial în procesul de coagulare și de oprire a sângerării. Ȋn momentul în care apare o discontinuitate la nivelul țesuturilor, la nivelul barierelor de protecție ale organismului sau la nivelul tegumentului, plachetele sangvine recepționează acest eveniment și se acumulează la locul cu pricina, formând un conglomerat de plachete sangvine, care are rolul de a opri sângerarea, astfel plachetele sangvine au un rol vital la nivelul organismului.

Studiile au arătat faptul că, pe lângă rolul primordial pe care îl au în procesele de coagulare, plachetele sangvine sau trombocitele sunt bogate în factori de creștere. Factorii de creștere fac parte din sistemul imunologic al organismului și asigură o bună dezvoltare și funcționare a celulelor, țesuturilor, organelor, sistemelor de organe și, în final, a organismului. 

Tratamentul PRP presupune injectarea de plasmă îmbogățită cu trombocite în mușchi, tendoane, ligamente sau articulații. Rolul acestei proceduri constă în introducerea la nivel local a unui număr mare de factori de creștere, care au capacitatea de a declanșa la nivelul locului de injectare un răspuns imun care combate inflamația, determinând, în acest mod, repararea țesuturilor lezate.

Injecțiile PRP presupun recoltarea de sânge venos de la pacient; ulterior acesta este centrifugat pentru a se obține plasma îmbogățită cu trombocite, pentru ca mai apoi să fie reintrodus pacientului, la nivelul zonelor afectate de boală.

Care este tehnica propriu-zisă de injectare pentru terapia PRP?

infiltratii prp genunchi

Întreg procesul de injectare PRP durează aproximativ 30 minute; acest tratament PRP nu necesită spitalizare continuă, efectuându-se într-un cabinet medical din ambulator, sub atenta și permanenta supraveghere medicală.

Se recoltează o cantitate de 10-20 ml sânge, de la pacient, într-o eprubetă specială care se introduce apoi la o centrifugă specială, respectând anumiți parametri specifici. În urma acestui proces, se separă în partea de sus a eprubetei plasma și trombocitele, care au un aspect galben, clar. Printr-o manoperă minim invazivă, respectând cu strictețe normele de asepsie și antisepsie, se introduce de către un medic specialist această substanță revoluționară de regenerare, în articulația afectată, lent, nedureros. Infiltrația durează 1-2 minute.

Concentrația de trombocite este de 4-20 ori mai mare față de valoarea standard, iar procentul de concentrate va fi stabilit de medicul curant în funcție de gravitatea afecțiunii ce urmează a fi tratată. În general, se utilizează o concentrație trombocitară de 4 ori mai mare față de valoarea trombocitelor din sânge; dacă afecțiunea pacientului necesită o viteză mai mare de vindecare, atunci se poate crește concentrația trombocitară, însă va crește și volumul de sânge recoltat.

Acest tratament modern cu plasmă îmbogățită cu trombocite este nedureros, reacțiile adverse ce pot apărea în momentul injectării sunt minime, iar beneficiile sunt multiple. Imediat după injectare, pacientul își poate relua activitățile obișnuite, însă se recomandă evitarea efortului fizic și protejarea zonei unde s-a realizat infiltrația cu o compresă rece cu gheață.

Modalitatea de acțiune a plasmei îmbogățite cu trombocite în organism

Terapia PRP este o terapie modernă ce constă în injectarea, în articulația dureroasă, a plasmei îmbogățite cu trombocite, urmând ca aceste trombocite să elibereze la nivel local factorii de creștere necesari procesului de reparare și regenerare tisulară. Aceste evenimente se petrec succesiv, astfel încât, până la instalarea efectului propriu-zis, există trei etape pe parcursul cărora au loc evenimente specifice:

Etapa inflamatorie – Apare imediat după infiltrație și până la 72 ore după. În această perioadă, pacientul poate – destul de rar – să sufere o ușoară amplificare a durerii, datorită inflamației ce se produce la nivel local.

Proliferarea celulară – A doua etapă din procesul de vindecare este foarte importantă datorită numărului foarte mare de celule noi (blaști) ce se formează în perimetrul țesutului lezat, datorită numărului mare de factori de creștere eliberați de către trombocite. Acești blaști există inclusiv la persoanele mai în vârstă, într-adevăr în cantități mai mici, dar sub acțiunea factorilor de creștere eliberați de trombocite, se multiplică de mii de ori.

Remodelarea țesutului – Această ultimă etapă de vindecare este reprezentată de diferențierea celulelor nou-formate, celule ce iau locul celulelor distruse în urma leziunii, formând astfel țesutul nou.

Pentru tratament PRP, pacientul trebuie să aibă un nivel suficient de vitamina D în organism, aceasta potențând efectele procedurii (pacientul poate efectua această analiză de sânge care stabilește nivelul de vitamina D în clinica noastră. Ȋn cazul unui deficit, medicul îi va recomanda doza exactă de vitamină pe care trebuie să o ia în fiecare zi).

    Avantajele infiltrațiilor cu plasmă îmbogățită la nivelul genunchilor

Infiltrațiile în genunchi cu plasmă îmbogățită cu trombocite au foarte multe efecte benefice atât asupra articulației, dar și asupra extremităților osoase din articulație, ligamente, tendoane, lichid sinovial. Factorii de creștere eliberați la nivel local stimulează repararea și regenerarea tisulară, având numeroase beneficii asupra genunchiului, precum:

  • Inițiază mecanisme proprii de vindecare;
  • Regenerează țesuturile afectate (mușchi, oase, articulații);
  • Îmbunătățește microcirculația locală;
  • Reduce la minim timpul de recuperare;
  • Reduce durerea comparativ cu metodele clasice de tratament, în urma unui tratament complet;
  • Reduce consumul de medicamente antiinflamatorii care sunt toxice la nivelul tubului digestiv și rinichi; de asemenea unele studii arată că antiinflamatoriile nesteroidiene nu sunt indicate în unele boli cardiace;
  • Scade riscul unei posibile operații pentru afecțiunea netratată.

Un alt aspect important în ceea ce privește beneficiul infiltrațiilor cu plasmă îmbogățită în articulații este acela că această procedură are capacitatea de a preveni leziunile ce pot apărea în timp, în articulații. Prin efectul său antiinflamator, dar și anticatabolic, terapia PRP încetinește distrugerea progresivă a articulațiior, având astfel un efect de tip regenerativ.

Căror afecțiuni se adresează acest tip de terapie?

Terapia cu plasmă îmbogățită cu trombocite este recomandată ca terapie modernă, de ultimă generație, în foarte multe boli musculo-scheletale, articulare sau ligamentare. Având o capacitate foarte mare de regenerare tisulară datorită factorilor de creștere prezenți în acest preparat în concentrații mari, terapia PRP este foarte des utilizată în domenii medicale precum reumatologie sau ortopedie.

  • În cazul afecțiunilor articulare cronice, gonartroze, artroze maleolare;
  • Pentru recuperare mai rapidă postoperatorie în cazul unor intervenții chirurgicale;
  • În cazul pacienților care au suferit un traumatism sportiv sau un accident;
  • Patologii care afectează cartilajul articular: coxartroză (artroza localizată la nivelul șoldului), gonartroză (artroza localizată la nivelul genunchilor), artroză localizată la nivelul umerilor;
  • Afecțiuni ale tendoanelor de tipul tendinitelor (inflamația tendoanelor), tendinozelor (afecțiune cronică a tendoanelor caracterizată prin degradarea structurii acestora), epicondilite (inflamația epicondililor oaselor mari).
  •  

Vrei sa redescoperi iar placerea de a te misca din nou fara durere?

Ce pacienți pot beneficia de acest tratament?

Această terapie de regenerare prin infiltrații cu PRP la genunchi este utilizată pentru a vindeca pacienții afectați de leziuni ale părților moi sau cartilajului articulației, diverse boli degenerative, sindroame inflamatorii, traumatisme articulare sau musculare.

În funcție de specificul afecțiunii, tratamentul de regenerare poate fi utilizat atât pentru leziuni ce nu necesită intervenție chirurgicală, cât și după operații precum ligamentoplastia, meniscectomia sau artroscopia. Dacă pacientul a suferit una dintre intervențiile chirurgicale menționate anterior, se recomandă tratament de refacere celulară cu o infiltrație după două săptămâni de la operație.

Dacă nu s-a intervenit chirurgical, tratamentul va fi stabilit ca urmare a diagnosticului pus în cadrul consultației din clinica noastră, numărul infiltrațiilor putând varia de la caz la caz, de obicei fiind vorba de 3 proceduri la un interval de 21 de zile între ele, în acord cu protocolul Societății Americane de Ortopedie.

De terapia cu plasmă îmbogățită cu trombocite pot beneficia toți pacienții cu leziuni articulare traumatice sau mecanice, indiferent de vârstă, însă studiile efectuate pe eșantioane mari de populație au arătat faptul că are rezultate formidabile la pacienții tineri, cu vârsta până în 45 ani. Acest lucru se explică prin capacitatea crescută a organismului tânăr de autovindecare. Există totuși situații în care tratamentul este eficient și în cazul pacienților cu vârstă cuprinsă între 45 și 55 ani. Peste 55 de ani, tratamentul nu mai este la fel de eficient, iar indicațiile devin astfel limitate.

Această terapie de adresează tuturor pacienților cu afecțiuni articulare aflate în stadiul incipient sau moderat, cu afecțiuni degenerative de tipul artrozelor sau condromalaciei, boli degenerative localizate la nivelul tendoanelor umărului, tendonului lui achile, tendoanelor de la nivelul genunchilor; de asemenea infiltrațiile PRP, cu plasmă îmbogățită cu trombocite au un real succes în cazul rupturilor musculare sau în cazul reconstrucțiilor ligamentare.

Deși are utilități multiple, terapia PRP nu se efectuează ca tratament suportiv în cazul pacienților diagnosticați cu boli autoimune de tipul poliartrită reumatoidă, spondilită ankilozantă, artropatia psoriazică, sclerodermie sistemică, lupus eritematos sistemic, deoarece în aceste boli afectarea este poliartriculară la procesul de disctructie articulare este întreținut de autoimunitate, fiind necesare tratamente medicamentoase, pentru a obține un bun control al bolii de bază.

  Frecvența de administrare a terapiei

Se recomandă efectuarea a 3 infiltrații la maximum 21 de zile distanță, tratamentul fiind întotdeauna realizat de către medicul specializat în această procedură.

 Poate fi repetat tratamentul?

Da, conform protocoalelor stabilite, frecvența tratamentului este stabilită standardizat, în funcție de patologie. Există patologii în care nu este nevoie să se repete tratamentul

Înainte de a începe un tratament cu plasmă îmbogățită cu trombocite, pacientul va beneficia de o consultație în cadrul clinicii Oxxygene, în timpul căreia, medical specialist în aceste proceduri, care va supraveghea atent pacientul pe toată perioada tratamentului, va stabili numărul de ședințe necesare în funcție de afecțiunea care se dorește a fi tratată. Protocolul standard de tratament presupune 3 infiltrații consecutive la o distanță de 21 de zile, însă există și patologii în care se poate realiza o singură infiltrație.

Terapia cu plasmă îmbogățită cu trombocite stimulează, de fapt, propria capacitate de regenerare a corpului uman. Cu ajutorul factorilor de creștere eliberați de trombocite la nivelul articulațiilor lezate, sunt declanșate procese imune de autoreparare; capacitatea de refacere a organismului diferă de la persoană la persoană, astfel, și numărul de ședințe necesare pentru a atinge rezultatele mult așteptate, variază de la individ la individ.

  După cât timp se pot relua activitățile zilnice?

Pacientul se poate întoarce imediat la activitățile zilnice cu excepția celor care suprasolicită articulația respectivă (nu va conduce mașina, nu va efectua gimnastică, antrenament etc. în ziua respectivă). În cazul unui exces ponderal se va explica pacientului că acesta afectează articulațiile și trebuie să scadă în greutate.

Posibil program de recuperare după finalizarea terapiei PRP la genunchi:

Zilele 1-3: Evitarea excesului de mers și de stat în picioare.

Zilele 4-7: Folosirea bicicletei medicinale, fără tensiune aplicată, 20-30 minute pe zi.

Zilele 7-14: Se continuă programul de bicicletă și se crește tensiunea aplicată, dar fără a suprasolicita.

Săptămânile 2-8: Program specific de recuperare, după finalizarea tratamentului trebuie să înceapă procedurile de fiziokinetoterapie, de obicei după o perioadă de timp de la ultima injectare, în funcție de protocolul stabilit.

Terapia cu PRP (plasmă îmbogățită cu trombocite) nu necesită internare continuă în spita. Ȋn ziua injectării, pacientul se va prezenta în clinica noastră la ora stabilită pentru programare, va efectua procedura medicală sub atenta supraveghere a personalului medical calificat și specializat în astfel de proceduri, urmând ca mai apoi pacientul să părăsească clinica și să revină pentru următoarea infiltrație conform programării. Activitățile fizice se pot relua încă din prima zi a tratamentului, cu condiția ca pacientul să nu suprasolicite zona tratată cu PRP.

La cât timp se observă îmbunătățiri după infiltrația cu plasmă în genunchi?  

La cât timp se observă îmbunătățiri după infiltrația cu plasmă în genunchi? 

Primele îmbunătățiri se simt după prima procedură, cu o scădere a tensiunii în articulație, apoi după a doua și a treia procedură creșterea toleranței la efort și scăderea impotenței funcționale a genunchiului.  

În cele mai multe cazuri, ameliorarea simptomatologiei algice, dar și reluarea mobilității și a funcționalității, s-a produs după primele 2 săptămâni de la injectare. Intervalul de timp necesar pentru ca procedura să ȋși facă efectul variază de la pacient la pacient, în funcție de patologia existent, dar și de alți factori precum vârsta pacientului, sediul afecțiunii, concentratul trombocitar.

Unul din avantajele terapiei cu plasmă îmbogățită cu trombocite este acela că efectul poate dura până la 6 luni post injectare. După injectarea propriu-zisă, pacientul va fi monitorizat atât clinic, cât și imagistic (în cazurile în care este necesar acest lucru) pentru a supraveghea eficacitatea terapiei, dar și pentru menținerea efectului.

 

Ce reacții adverse pot apărea în cazul infiltrațiilor cu plasmă îmbogățită cu trombocite?

Având în vedere faptul că acest tratament presupune injectarea propriului sânge venos, riscul de a dezvolta reacții alergie este nul. De obicei nu există reacții adverse. Efectele secundare se pot rezuma, uneori, la o ușoară jenă locală care persistă cel mult 24 de ore. Tot la nivelul locului de injectare pot apărea hematoame care se remit spontan; în cazul în care zona de injectare se umflă, se recomandă aplicarea unei comprese cu gheață la acel nivel. 

O reacție adversă rară care poate apărea în cazul pacienților care beneficiază de terapia cu plasmă îmbogățită cu trombocite este reprezentată de infecție locală. Pentru a reduce cât mai mult cu putință acest eveniment neplăcut, în cadrul clinicii Oxxygene, toate infiltrațiile PRP atât la nivelul genunchilor, cât și în toate celelalte localizări, se efectuează cu kituri sterile, de unică folosință, care vor fi desigilate în fața pacientului, și apoi aruncate după utilizare.

 

Ce contraindicații există pentru infiltrațiile cu plasmă îmbogățită cu trombocite?

Există contraindicații specifice, cum ar fi anumite boli de sânge, coagulopatii, trombocitopenii, cancere etc. Acestea vor fi comunicate de medicul specialist la consultație.

Acest tip de tratament nu se efectuează pacienților care sunt diagnosticați cu boli autoimune care implică afectare articulară, precum spondilita ankilozantă, lupus eritematos sistemic, poliartrita reumatoidă, artropatia psoriazică, scleroza sistemică, boala mixtă de țesut conjunctiv. De asemenea, terapia cu plasmă îmbogățită cu trombocite este contraindicată pacienților cu infecții severe sau cancere cu metastaze osoase. Anemia severă, tulburările de coagulare, tratamentul cu anticoagulant, sunt, de asemenea, contraindicații pentru PRP.

Până în momentul de față nu au fost studiate efectele terapiei cu plasmă îmbogățită cu trombocite asupra femeilor însărcinate sau asupra fătului, din acest motiv aceste proceduri nu se efectuează femeilor gravide sau care alăptează.

 

Ce informații trebuie să cunoască pacientul înainte dar și după injectare?

  • Pacientul nu trebuie să aibă probleme/boli de coagulare;
  • Pacientul trebuie să întrerupă tratamentul anticoagulant (dacă se administrează) cu 48 de ore înaintea procedurii;
  • Pacientul nu trebuie să mănânce în seara de dinaintea procedurii grăsimi și dulciuri fine (prăjituri, tort, dulceață etc.) – afectează calitatea plasmei (devine tulbure);
  • Pacientul trebuie să se hidrateze corespunzător cu o zi înainte de injectare; în dimineața procedurii poate să bea un pahar cu apă;
  • Pacientul trebuie să aibă o tensiune reglată la momentul efectuării procedurii;
  • Dacă la momentul efectuării terapiei cu plasmă îmbogățită cu trombocite pacientul prezintă orice fel de infecție în corp (abces dentar, infecție urinară, infecție respiratorie), procedura se va amâna;
  • Pacientul trebuie să reducă consumul de cafea în dimineața injectării;
  • Pentru a preveni riscul de formare a unui hematom la nivel local, după injectare pacientul trebuie să aplice local comprese cu gheață;
  • Pentru un efect sporit, se recomandă ca după infiltrație, efortul fizic să fie redus semnificativ;
  • Se recomandă repaus la domiciliu pentru o perioadă de 2-3 zile după efectuarea fiecărei infiltrații cu plasmă îmbogățită cu trombocite.

 

Tariful procedurilor

În cadrul clinicilor Oxxygene, tariful unei infiltrații cu plasmă îmbogățită cu trombocite este de 600 RON. Pacienții pot opta pentru pachete promoționale de care pot beneficia la recepția spitalelor Oxxygene. Spre exemplu, un pachet format din 3 ședințe are un tarif de aproximativ 1550 RON. Înainte de a începe infiltrațiile propriu-zise cu plasmă îmbogățită cu trombocite, pacientul va trebui să programeze o consultație cu medicii specialiști din clinica noastră în acest tip de proceduri; tariful consultației inițiale este de 120 RON. Prețurile sunt orientative. Informațiile exacte despre tarifele procedurilor PRP din cadrul clinicilor Oxxygene sunt afișate la recepția unităților medicale care își desfășoară activitatea conform normelor în vigoare

Procedură
Preț
Consultatie PRP
140 RON
Ședința PRP
640 RON
Pachet 3 ședințe
1750 RON

Întrebări frecvente din partea pacienților

Procedurile de infiltrație cu plasmă îmbogățită cu trombocite nu sunt deloc dureroase. Singurul disconfort pe care îl poate resimți pacientul este acela din momentul în care se recoltează sânge, similar cu senzația de ”ciupitură” sau ”înțepătură”. În clinicile Oxxygene, personalul medical este specializat în astfel de proceduri, ceea ce face ca întreg procesul să nu fie deloc dureros pentru pacient.

Studiile de specialitate efectuate pe un număr mare de pacienți au arătat faptul că durata efectului terapiei cu plasmă îmbogățită cu trombocite poate ajunge și la 6 luni; mai mult decât atât, au existat situații în care pacientul a resimțit beneficiile terapiei până la 9 luni din momentul injecției inițiale. Această variabilitate depinde de boala pacientului dar și de particularitățile fiecărui individ în parte.

Terapia cu plasmă îmbogățită cu trombocite este contraindicată pacienților cu tulburări de coagulare, ceea ce înseamnă că numărul crescut de trombocite nu permite efectuarea acestor proceduri; terapia PRP presupune centrifugarea plasmei pentru a obține o cantitate crescută de trombocite, astfel, pacienții care prezintă anomalii legate de numărul trombocitelor, nu pot efectua această procedură.

În cazul terapiei PRP riscul de reacții alergice nu există deoarece nu este introdusă în organism nicio substanță străină corpului uman. Singurele riscuri legate de injectarea plasmei îmbogățite cu trombocite sunt reprezentate de apariția de hematoame la locul de injectare sau apariția infecțiilor locale. Infecțiile sunt foarte rare deoarece se folosesc kituri speciale pentru injectare, sterile, de unică folosință, iar procesul se desfășoară conform unor reguli standardizate de asepsie și antisepsie.

Tot procesul de PRP are o durată de aproximativ 30 minute. Prima etapă, cea în care se recoltează sânge venos, durează, în medie, 2-3 minute; ulterior sângele venos este supus procesului de centrifugare pentru a obține îmbogățitul trombocitar; după centrifugare urmează ultima etapă, cea în care plasma îmbogățită cu trombocite este reintrodusă pacienților.

Terapia bazată pe infiltrații cu plasmă îmbogățită cu trombocite este o terapie modernă, de ultimă generație, care presupune stimularea proceselor de regenerare și reparare tisulară cu ajutorul factorilor de creștere eliberați la locul injectării de către trombocitele în exces obținute prin recoltarea și centrifugarea sângelui venos. Aceste proceduri se desfășoară în cadrul spitalelor Oxxygene din București, sub atenta supraveghere a personalului medical calificat și specializat în aceste tipuri de terapii.

Studiile au arătat că pentru a obține rezultatele dorite, este nevoie de trei proceduri efectuate consecutiv, la intervale de 21 de zile; o cură de tratament este formată din 3 ședințe, iar curele se pot repeta la interval de câteva luni; există situații în care este suficientă o singură infiltrație pentru a obține rezultate formidabile, totul depinde de patologia care se dorește a fi tratată cu aceste proceduri dar și de răspunsul individual al organismului la tratament.

Înainte de a începe terapia propriu-zisă cu PRP, pacienții vor efectua o consultație cu medicii din clinica Oxxygene  specializați în efectuarea acestor proceduri; la momentul consultului se va stabili dacă sunt necesare analize suplimentare înainte de a începe procedurile propriu-zise.

În cadrul spitalului Oxxygene, prețul pentru o singură infiltrație cu plasmă îmbogățită cu trombocite pornește de la suma de 600 RON. Pacienții pot beneficia de pachete care cuprind trei ședințe de PRP, la prețuri începând cu suma de 1550 RON. Consultatia inițială cu medicul specialist care va supraveghea și monitoriza atent pacientul pe parcursul întregului proces, are un tarif de 120 RON.

În cadrul spitalelor Oxxygene din București, procedurile de terapie cu plasmă îmbogățită cu trombocite nu se efectuează la copii, acest tip de terapie fiind adresată exclusiv adulților.

Infiltratii cu PRP: pareri pacienti