Glutation perfuzabil

Dr Adrian Stanescu (1)

Dr. Adrian Stănescu

Medic primar gerontologie și geriatrie


DR FLORENTINA MATEI

Dr. Florentina Matei

Medic primar gerontologie și geriatrie


Dr Doina Caraman

Dr. Doina Caraman

Medic specialist gerontologie și geriatrie

DR IRINA AMOLIOAIEI

Dr. Irina Amolioaiei

Medic specialist gerontologie și geriatrie


Glutation perfuzabil

Glutationul este cel mai puternic agent antioxidant și detoxifiant al corpului, cu beneficii extraordinare în încetinirea procesului de îmbătrânire.

Completează-ți aportul de glutation al organismului, care scade odată cu vârsta și, prin efectul detoxifiant (inclusiv de eliminare a metalelor grele din organism), ajută la curățarea organelor, prevenind în același timp efectele îmbătrânirii. Cu o rată de absorbție de 100%, perfuziile cu glutation sunt mult superioare comparativ cu suplimentele orale tradiționale.

Odată cu înaintarea în vârstă, cantitatea de glutation scade din organism si necesită suplimentare.

Deși suplimentarea cu glutation este o procedură care există de ani de zile, puțini oameni au cunoscut-o până de curând, atunci când această terapie a fost mediatizată pe larg. Singura modalitate este prin administrarea intravenoasă, perfuzia durând 15-20 minute, fără reacții adverse. Administrarea necesită supraveghere medicală.

Perfuzii cu glutation, beneficii pentru sănătate

Cel mai eficient dintre tipurile de glutation este glutationul perfuzabil (cu absorbție asemănatoare este și glutationul lipozomal, dar efectul se instalează mai lent).

Eliminarea toxinelor îmbunătățește imunitatea și ține bolile infecțioase la distanță. Prin efectul antioxidant, determină eliminarea radicalilor liberi din celule, determinând regenerarea celulară.

Perfuziile cu glutation sunt ușor de administrat, nu au reacții adverse și efectele se văd prin creșterea energiei și a vitalității.

Printre beneficiile glutationului se numără și o piele mai moale, mai clară și mai strălucitoare.

Ce este glutationul?

Glutationul este o tripeptidă care, prin grupările sale ce conțin sulf, are capacitatea de a capta metalele grele și de a detoxifia astfel organismul. De asemenea, glutationul previne distrugerea unor organite și elemente din celulele organismului nostru, distrugere cauzată în special de speciile modificate de oxygen, cum ar fi radicalii liberi.

Descoperit pentru prima oară în anul 1888, glutationul este considerat unul dintre cei mai puternici antioxidanți de la nivelul organismului; acesta contribuie la procesele de detoxifiere, reparare, regenerare și susținere a celulelor vii. În corpul uman există mai mulți compuși cu rol antioxidant, însă, dintre toți, glutationul este singurul care se sintetizează în cea mai mare parte la nivelul ficatului. El a fost supranumit „maestrul antioxidanților”.

Glutationul este o proteină care face parte din clasa tripeptidelor, fiind formată din trei aminoacizi: cisteina, glicina și acidul glutamic, cunoscut și sub denumirea de glutamat. În lumea vie, există două forme de glutation, o formă redusă și o formă oxidată a compusului.

Glutationul redus este cunoscut sub denumirea de GSL sau L-Glutation; această formă reprezintă forma activă a compusului, care prin procese de oxidare, se transformă în forma inactivă, forma oxidată – GSSG; important este de menționat faptul că forma oxidată, inactivă, se poate recicla înapoi la forma activă.

glutation

 

Mecanisme de acțiune ale glutationului în organism

  • Protejează ADN-ul de deteriorările datorate trecerii timpului;
  • Protejează împotriva radicalilor liberi, combate inflamația și ajută la evitarea bolilor de inimă, a cancerului, a declinului neurologic, a demenței și a multor alte boli debilitante;
  • Neutralizează și elimină metalele grele și toxinele din organism (acțiune detox); nu în ultimul rând, apără capacitatea mitocondriilor de a produce energie.

La baza efectului antioxidant al glutationului, se află grupările de sulf din compoziția sa. Acestea au capacitatea de a atrage ca un magnet toate toxinele din organism. De la radicalii liberi de oxigen, la metale grele sau xenobiotice, toate sunt atrase și captate de grupările de sulf din structura glutationului, ca mai apoi aceste toxine să fie eliminate din organism prin diverse căi. Astfel, cât timp cantitatea de glutation de la nivelul organismului este la un nivel optim, atunci întreg corpul va fi protejat și va funcționa la capacitatea sa maximă. De asemenea, glutationul are capacitatea de a reutiliza și alți antioxidanți precum vitamina C și E sau acidul alfa lipoic și Coenzima Q10.

Un alt mecanism de acțiune al glutationului constă în abilitatea acestuia de a împiedica deteriorarea și degradarea componentelor celulare. Această degradare a celulelor din organism apare din cauza acțiunii radicalilor liberi de oxigen, acțiunii peroxizilor sau acțiunii metalelor grele; cu ajutorul glutationului, acest proces este blocat.

Pe lângă toate acestea, glutationul este cel care asigură protecția mitocondriilor de la nivelul celulelor; mitocondriile, cunoscute și sub denumirea de ”fabrica de  energie a organismului”, sunt cele care preschimbă glucoza, aminoacizii și acizii grași liberi în energie. Radicalii liberi pot ataca mitocondriile, însă glutationul este cel care împiedică acest fenomen.

Importanța glutationului pentru corpul uman

Glutationul este extrem de important pentru organism, deoarece asigură detoxifierea și curățarea corpului uman de elementele și substanțele nocive care pot perturba starea de sănătate și integritatea întregului organism.

Beneficiile glutationului pentru corpul uman sunt numeroase. Aproape fiecare celulă din corpul nostru are capacitatea de a produce glutation într-o cantitate mai mică sau mai mare. Acest lucru este spectaculos deoarece subliniază, de fapt, cât de mare este nevoia corpului uman de glutation; mai mult decât atât, studiile au arătat faptul că, în momentul în care o celulă ajunge să consume întreaga cantitate de glutation, aceasta moare, fiindcă este lipsită de protecție.

La fel de interesant este faptul că sinteza cea mai mare de glutation în corp se află la nivelul ficatului, acest organ fiind cel care luptă cel mai mult cu compușii toxici introduși în organism prin medicamente, alimente sau băuturi.

Importanța glutationului pentru creier – studiile au arătat faptul că neuronii au nevoie de cantități ridicate de glutation pentru a funcționa la capacitate maximă; de asemenea, cantitățile scăzute de glutation de la nivelul sistemului nervos central se asociază frecvent cu boala Parkinson sau Boala Alzheimer. Ȋn plus, glutationul asigură protecție în fața stresului oxidativ care determină îmbătrânirea precoce a celulelor nervoase. 

Importanța glutationului pentru ficat – ficatul este principalul organ din corp expus, în mod direct, la radicalii liberi și la toxinele eliberate prin metabolizarea medicamentelor sau a alcoolului; tocmai din acest motiv, nevoia hepatocitelor de glutation este una extrem de mare. Cea mai mare cantitate de glutation din organism se produce la nivelul ficatului și asigură, în acest fel, apărarea endogenă față de leziunile oxidative. Beneficiile glutationului la nivelul ficatului nu se opresc aici. Studiile au arătat faptul că acest tripeptid are capacitatea de a opri progresia inflamației, dar și a fibrozei hepatice; un alt efect benefic al glutationului la nivelul ficatului, deloc de neglijat, este acela conform căruia acest compus protejează ADN-ul hepatocitelor de mutații, hepatocitele fiind mult mai predispuse la mutații, deoarece sunt expuse în mod direct la acțiunea toxinelor provenite din medicamente, fumat sau alcool.

Importanța glutationului pentru inimă – glutationul este foarte important pentru celulele cardiace deoarece asigură energia necesară unei funcționări optime a cordului. Ȋn plus, oferă protecție inimii în fața radicalilor liberi de oxigen și în fața toxinelor. Dacă cantitatea de glutation din celulele cardiace scade sub nivelul permis, atunci pot apărea modificări ale ritmului cardiac, cunoscute în termeni medicali sub denumirea de extrasistole, dar și hipertensiune arterială.

Care sunt beneficiile glutationului asupra organismului?

Deficitul de glutation din organism

Pe lângă rolul său incontestabil în lupta cu radicalii liberi, glutationul îndeplinește o serie de funcții multiple și deosebit de importante în ceea ce privește sistemul imunitar adaptativ al organismului. Sistemul imun, cunoscut în termeni medicali drept ”bariera imunologică” sau ”scutul imunologic” al organismului, are rolul de a lupta ȋmpotriva microbilor (virusuri, bacterii, fungi sau alte microorganisme). Ȋmpotriva agresorilor externi, sistemul imun luptă cu ajutorul celulelor de apărare reprezentate de leucocite, celulelele naturale ucigașe, macrofagele și multe altele.

Studiile au arătat faptul că glutationul este cel care activează celulele naturale ucigașe, dar și limfocitele de linie T pentru lupta împotriva infecțiilor; mai mult decât atât, limfocitele de linie T, care conțin o cantitate crescută de glutation, sunt de două ori mai potente și mai puternice în ceea ce privește apărarea organismului împotriva infecțiilor.

S-a dovedit faptul că glutationul are un puternic efect antibacterian la nivelul organismului, deoarece activează și susține macrofagele în lupta cu infecțiile bacteriene.

 

Patologia cardiovasculară se află pe primele poziții în topul cauzelor de deces la nivel mondial; atacul de cord este o afecțiune din ce în ce mai frecventă, care poate fi fatală. Studiile de specialitate au arătat faptul că nivelul de glutation la persoanele care au decedat din cauza unui atac de cord erau mult mai scăzute comparativ cu nivelul glutationului din sângele persoanelor care au supraviețuit.

Ateroscleroza, substratul atacului de cord, apare din cauza depunerii unor plăci de aterom pe peretele vaselor de sânge; aceste plăci de aterom sunt constituite din colesterol oxidat cu lipide. Pericolul apare în momentul în care aceste plăci de aterom se rup sau se desprind de pe peretele vasului și ajung în torentul sangvin, deoarece pot determina înfundarea unor alte vase de sânge. Astfel apar atacurile de cord sau accidentele vasculare cerebrale.

Glutationul are capacitatea de a bloca procesul de oxidare al lipidelor, împiedicând, în acest mod, formarea plăcilor de aterom și implicit ocluzionarea vaselor de către acestea.

Ficatul este unul dintre organele cele mai expuse la noxe și substanțe chimice nocive, deoarece la nivelul ficatului se metabolizează marea majoritate a medicamentelor, alcoolul și o parte importantă din compușii toxici din corpul uman. Având în vedere faptul că hepatocitele sunt supuse zilnic acțiunii radicalilor liberi, nevoia de glutation la acest nivel este mult mai mare comparativ cu alte organe. Tocmai din acest motiv, celulele hepatice sintetizează cea mai mare cantitate de glutation din organism.

 

 

 

Hepatocitele sunt ”atacate” permanent de radicalii liberi eliberați la nivel local prin metabolizarea diferiților compuși, ceea ce înseamnă că acestea sunt expuse unui risc crescut de leziuni atât celulare, membranare, cât și leziuni produse la nivelul ADN-ului celular. Glutationul din ficat are un rol foarte important în neutralizarea acestor radicali liberi, împiedicând în acest fel, deteriorarea rapidă a hepatocitelor. Practic glutationul protejează hepatocitele de radicalii liberi, asigurând în acest mod, o funcționare optimă a ficatului.

Bolile autoimune sunt patologii al cărui mecanism nu este pe deplin cunoscut în prezent, deoarece la baza apariției acestor boli, se află propriile celule. Poliartrita reumatoidă, Lupusul eritematos sistemic sau Spondilita anchilozantă sunt doar câteva din bolile sistemului imun; caracteristica tuturor acestor boli autoimune este  inflamația cronică care afectează articulațiile, țesuturile și organele, determinând daune, de multe ori ireversibile.

 

În bolile autoimune, glutationul s-a dovedit a fi foarte benefic, în special în forma de administrare intravenoasă, deoarece are capacitatea de a frâna răspunsul accelerat al sistemului imun. În plus, studiile au arătat faptul că nivelul de inflamație s-a redus considerabil la pacienții cu boli autoimune care, pe lângă terapia clasică caracteristică fiecărei afecțiuni în parte, pacientul avea adăugat la schema terapeutică și perfuziile cu glutation.

În ceea ce privește autismul, tratamentul cu glutation este foarte important în schema terapeutică, deoarece determină încetinirea leziunilor și a daunelor produse de această boală. În creierul copiilor care suferă de autism s-a constatat faptul că există o cantitate mai mică de glutation comparativ cu copiii sănătoși, ceea ce înseamnă că suplimentarea cu glutation în astfel de cazuri este foarte benefică; mai mult decât atât, copiii care suferă de autism prezintă și un stres oxidativ mai intens la nivelul sistemului nervos central, ceea ce presupune, implicit, o cantitate mai mare de radicali liberi, pentru combaterea cărora va fi nevoie de o cantitate mai mare de glutation

Corpul uman este supus permanent stresului oxidativ generat de radicalii liberi. Dacă vă întrebați cum ajung radicalii liberi în celulele noastre, răspunsul este unul foarte simplu. În momentul în care, la nivel molecular, se eliberează energie necesară desfășurării diferitelor procese fiziologice precum respirația, digestia sau mobilizarea, sunt eliberați și produși secundari; acești produși secundari sunt periculoși pentru organism și poartă denumirea de radicali liberi.

 

Radicalii liberi atacă celulele normale din organism deoarece, din structura acestora lipsește un electron, iar cand aceștia intră în contact cu celulele normale din corp, le fură un electron, determinând astfel prejudicii atât celulei în cauză cât și ADN-ului acesteia.

 

Glutationul, cu ajutorul structurii sale spectaculoase, previne efectele dăunătoare ale radicalilor liberi deoarece se leagă de acești produși secundari și îi blochează; astfel împiedică producerea leziunilor atât la nivelul membranelor celulare cât și la nivelul ADN-ului celular.

Boala Parkinson se caracterizează, printre altele, de tremor fin al extremităților (mâini și picioare) dar și de o rigiditate musculară importantă. Există studii conform cărora, administrarea de glutation perfuzabil la bolnavii cu Boala Parkinson, reduce considerabil tremorul și paresteziile de la nivelul membrelor, diminuează rigiditatea musculară, sporind în acest fel, autonomia pacienților.

Bronhopneumopatia obstructivă cronică este o boală foarte frecventă, care  afectează în special bărbații fumători sau persoanele expuse la diverse noxe profesionale, cum ar fi praful, siliciul sau azbestul. Această patologie se caracterizează prin îngustarea progresivă a căilor aeriene, iar manifestarea clinică a acestei obstrucții este reprezentată de dispnee (pacientul nu mai poate respira corespunzător); celulele pulmonare au de suferit deoarece cantitatea de aer care ajunge în bronhiole este insuficientă.

 

Studiile de specialitate au arătat faptul că ar există o legătură între nivelul de glutation din plămâni și apariția BPOC-ului, în ideea în care o cantitate scăzută de glutation poate determina, în timp, diferite anomalii la nivelul sistemului respirator, mai exact la nivelul mucoasei care tapetează căile respiratorii; în plus, un nivel optim de glutation la nivel pulmonar asigură protecție celulelor și implicit țesuturilor față de radicalii liberi dar; de asemenea, reduce inflamația frecvent întâlnită în Bronhopneumopatia obstructivă cronică.

Boala vasculară periferică se caracterizează prin durere localizată la nivelul membrelor inferioare însoțită de furnicături și senzația de picioare grele. Toate aceste simptome apar datorită faptului că țesuturile nu mai primesc cantitatea necesară de sânge pentru o funcționare optimă; scăderea aportului de sânge apare datorită îngustării vaselor care transportă sângele în mușchi.

 

Studiile au arătat faptul că glutationul administrat intravenos reduce considerabil disconfortul resimțit la nivelul picioarelor, îmbunătățește circulația locală și crește gradul de deplasare.

Pe măsură ce avansăm în vârstă, pielea noastră devine mai ternă, mai uscată, mai îmbătrânită, ridurile încep să își facă ușor, ușor loc pe tenul nostru, cearcănele de sub ochi devin din ce în ce mai pregnante iar eczemele și hiperpigmentările se vindecă din ce în ce mai greu. Toate aceste procese fiziologice apar datorită stresului oxidativ de la nivelul pielii și datorită radicalilor liberi de oxigen, care atacă fără milă celulele umane. Glutationul este considerat unul dintre cele mai importante substanțe de tip anti-aging, deoarece acesta are capacitatea de a contracara efectele nocive ale produșilor toxici din organism.

 

Pentru piele, glutationul este o ”armă” foarte importantă, deoarece determină repararea și chiar regenerarea celulelor; de asemenea, acesta scade cantitatea de melanină din piele, reducând astfel hiperpigmentarea; luptă cu ridurile și liniile de expresie de pe față, gât și decolteu și contribuie la creșterea elasticității pielii.

 

Mai mult decât atât, marii cercetători în domeniu au descoperit faptul că ”părintele antioxidanților”, cum este numit glutationul, redă luminozitatea, strălucirea și revitalizarea pielii.

Marea majoritate a celulelor din corpul uman sunt capabile să producă glutation; cu toate acestea, există multe situații în care nivelul celui mai puternic antioxidant din organism ajunge să scadă, atingând valori atât de mici încât acesta nu își mai poate îndeplinii acțiunile benefice la nivelul organismului.

 

Principala cauză care duce la scăderea nivelul de glutation este vârsta propriului corp; pe măsură ce organismul îmbătrânește, capacitatea celulelor de a produce glutation scade, ceea ce înseamnă că la persoanele vârstnice există un deficit de glutation fiziologic

 

Există însă, și alte cauze care determină scăderea capacității de sinteză de glutation a celulelor umane, precum expunerea organismului la radiații chimice, expunerea îndelungată la noxe profesionale, consumul exagerat de alcool, oboseala și stresul cronic sau unele medicamente. Mai mult decât atât, studiile au arătat faptul că o serie de afecțiuni precum boala de ficat, bolile pulmonare obstructive, accidentele vasculare cerebrale, infertilitatea, bolile sistemului cardio-vascular, diabetul zaharat sau cancerele, se asociază frecvent cu un nivel scăzut de glutation.

 

O cauză rară care determină scăderea nivelului de glutation de la nivelul organismului, este reprezentată de deficitul de glutation sintetază; această boală metabolică se transmite autozomal recesiv și se caracterizează prin incapacitatea organismului de a produce glutation.

Este foarte simplu să descoperi dacă la nivelul propriului organism cantitatea de glutation este insuficientă.  Există analize din sânge care arată nivelul de glutation, iar valorile optime ale acestuia sunt bine cunoscute. Prin urmare, tot ce trebuie să faceți este să dozați analizele recomandate de medicul specialist.

La nivelul organismului, glutationul interacționează cu o serie de vitamine și elemente chimice, în mod regulat; mai mult decât atât, acești nutrienți cu care glutationul interacționează în corp, au capacitatea de a stimula sinteza acestuia; prin urmare, o alimentație bogată în vitamine din grupul B, magneziu, seleniu sau zinc va determina stimularea producției de glutation la nivelul celulelor.

 

Respectarea programului de somn este, de asemenea, o modalitate foarte bună de a ajuta la menținerea unui nivel optim de glutation în organism. Privarea de somn determină oboseală cronică și accentuează stresul oxidativ, determinând scăderea nivelului de glutation din corp. Mai mult decât atât, studiile au arătat faptul că lipsa somnului determină ea însăși scăderea nivelului de glutation din celule.

 

O altă modalitate prin care se poate crește nivelul de glutation este reprezentată de exercițiile fizice. Există studii care demonstrează faptul că practicarea regulată atât a antrenamentelor de tip cardio cât și a antrenamentelor de forță, determină creșteri susținute ale nivelului de glutation din corp.

Suntem întrebați de către pacienți dacă există alimente cu glutation, sau mai precis care conțin glutation. De fapt, nu există astfel de alimente, deoarece glutationul este sintetizat de organismul nostru și necesită sulf. Astfel, putem spune că este indicat să consumăm alimente care conțin sulf, cum ar fi conopida, broccoli sau alte crucifere, dar și usturoiul sau ceapa.

Nu există alimente cu glutation ca atare, însă natura a fost foarte generoasă cu noi, oamenii, și a pus la dispoziția noastră o serie de alimente care au capacitatea de a crește nivelul de glutation din organism.

  • Alimentele bogate în sulf pot determina o sinteză crescută a glutationului în corpul nostru, deoarece sulful este parte constitutivă a glutationului; din categoria alimentelor cu un nivel ridicat de sulf amintim: rucola, broccoli, varza de Bruxelles, conopida, varza, ridichiile sau napii.

  • Alimentele bogate în seleniu sunt, de asemenea, foarte importante în ceea ce privește sinteza de glutation de la nivelul organismului; nucile braziliene, tonul, ouăle sau spanacul, au capacitatea de a crește cantitatea de glutation din celule; de asemenea, bogate în seleniu sunt și carnea de curcan, carnea de pui, ficatul de vită sau sardinele.

  • Fructele și legumele bogate în vitamine sunt o modalitate bună de a asigura un nivel optim de glutation în corp; se mândresc cu o cantitate crescută de vitamina C portocalele, grapefruitul, ardeiul roșu, ardeiul verde, varza; bogate în vitamina E sunt migdalele, dovleacul, păstrăvul, uleiul de măsline, semințele de floarea soarelui, cartofii dulci sau germenii de grâu.

Preparate farmaceutice – glutation perfuzabil

În ceea ce privește forma farmaceutică a glutationului, există mai multe variante de administrare precum: varianta standard, cu administrare orală, glutation lipozomal cu administrare orală și glutation injectabil, intravenos.

 

De precizat este faptul că varianta de administrare intravenoasă a glutationului este cea mai bună, având avantajele cele mai mari, efectele instalate cel mai rapid, iar acțiunea manifestată într-un timp mult mai scurt comparativ cu celelalte forme de administrare ale preparatului. Administrarea glutationului sub forma unui preparat perfuzabil este net superioară administrării orale deoarece, în varianta perfuzabilă, glutationul ajunge direct în sânge, fără a mai trece prin procesul de digestie intestinală sau de metabolizare hepatică. În clinica Oxxygene puteți beneficia de perfuzii cu glutation de calitate superioară, în condiții de maximă siguranță, și în prezența unui personal medical calificat.

 

Având o rată de absorbție de 100%, perfuziile cu glutation sunt mult superioare comparativ cu suplimentele orale tradiționale. Odată cu înaintarea în vârstă cantitatea de glutation scade din organism și necesită suplimentare.

 

Deși suplimentarea cu glutation este o procedură care există de ani de zile, puțini oameni au cunoscut-o până de curând, atunci când această terapie a fost mediatizată pe larg.

 

Cel mai eficient dintre tipurile de glutation este glutationul perfuzabil (cu absorbție asemănătoare este și glutationul lipozomal, dar efectul se instalează mai lent. Eliminarea toxinelor îmbunătățește imunitatea și ține bolile infecțioase la distanță. Prin efectul antioxidant determină eliminarea radicalilor liberi din celule, determinând regenerarea celulară. Perfuziile cu glutation sunt ușor de administrat, nu au reacții adverse și efectele se văd prin creșterea energiei și a vitalității.

 

Modalitatea de administrare a glutationului perfuzabil

Glutationul injectabil se administrează cu ajutorul unei perfuzii intravenoase, care durează aproximativ 15-20 minute. Perfuzia nu este dureroasă iar riscurile injectării intravenoase a glutationului sunt minime spre nule. Întreg procesul se va desfășura sub atenta supraveghere a personalului medical calificat din clinica noastră.

Cum interacționează glutationul cu alte medicamente

Până în prezent nu există suficiente studii care să demonstreze interacțiunea glutationului cu alte medicamente. Însă există un aspect important, de care trebuie ținut cont, și anume faptul că vitamina C și vitamina B17, în formă injectabilă, nu se vor amesteca niciodată cu glutationul în aceeași perfuzie

Efecte secundare la administrarea de glutation

Nu s-au înregistrat, până în momentul de față, efecte secundare la administrarea glutationului perfuzabil; poate exista, extrem de rar, o senzație de amețeală sau greață după perfuzie, de aceea tratamentul trebuie efectuat în clinici de specialitate. Acest lucru se poate întâmpla când pacientul nu este consultat și eventual investigat anterior, de aceea vă recomandăm cu tărie consulturile antiaging la medicii clinicii Oxxygene.

 

În cazul glutationului, contraindicațiile nu există, dar așa cum spuneam administrarea necesită precauție. Studiile nu au reliefat, până în prezent, afecțiuni care se încadrează în capitolul ”contraindicații glutation”.

Întrebări frecvente din partea pacienților

În clinica Oxxygene, prețul unei perfuzii cu glutation este de 140 de lei.

Cea mai bună variantă de administrare a glutationului este forma intravenoasă deoarece, sub această formă de administrare, medicamentul ajunge direct în torentul circulator, în cantitate de 100%; de asemenea, studiile au arătat faptul că eficacitatea terapeutică este mai mare când vorbim de administrarea intravenoasă a preparatului.

Perfuziile cu glutation nu sunt dureroase.

Până în momentul de față nu s-au înregistrat reacții adverse la administrarea de glutation perfuzabil; poate fi considerat un preparat sigur.

Se recomandă efectuarea perfuziilor cu glutation într-un centru medical, sub atenta supraveghere a cadrelor medicale.

Nu este nevoie de internare continuă pentru efectuarea perfuziilor cu glutation.

Perfuziile cu glutation durează, în medie, între 15 și 20 de minute.

Numărul de perfuzii efectuate într-un an, precum și frecvența acestora, se va stabili  de comun acord cu medicul curant, în momentul consultației, înainte de începerea terapiei cu glutation perfuzabil.

Te așteptăm la clinica din Bucuresti, Sector 4

Te așteptăm la clinica din Otopeni.

Vreau să mă programez

 Adrian Stanescu

Adrian Stanescu

Informații revizuite medical de Dr.Adrian Stanescu, medic primar gerontologie si geriatrie.

Bibliografie:
The importance of glutathione in human disease – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12818476/ 
Glutathione in the Brain – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34065042/
Glutathione metabolism and its implications for health – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14988435/
Therapeutic potential of glutathione- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11008322/
Protective effects of exogenous glutathione and related thiol compounds against drug -induced liver injury – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21372386/
The role of glutathione redox imbalance in autism spectrum disorder: A review – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32745763/