Prospect Cerebrolysin 5/10 ml intramuscular / injectabil

Dr Adrian Stanescu (1)

Dr. Adrian Stănescu

Medic primar in specialitatea gerontologie si geriatre​


DR FLORENTINA MATEI

Dr. Florentina Matei

Medic primar gerontologie si geriatrie


Dr Doina Caraman

Dr. Doina Caraman

Medic specialist gerontologie si geriatrie

DR IRINA AMOLIOAIEI

Dr. Irina Amolioaiei

Medic specialist geriatrie si gerontologie


PROGRAMEAZA-TE ACUM!

Vrei să te beneficiezi de una dintre procedurile realizate în clinica noastră, dar nu știi concret de ce anume ai nevoie? Lasă totul în seama noastră. Consultanții noștri te vor ghida înspre specializarea potrivită ție, în funcție de necesitățile tale. Scrie-ne câteva informații despre tine și te contactăm noi, cât mai curând posibil.

Clinica Oxxygene pune la dispoziție pacienților săi o terapie de calitate superioară, cu beneficii multiple asupra sistemului nervos central și asupra sistemului nervos periferic; este vorba despre terapia cu Cerebrolysin, un medicament care are capacitatea de a susține și tot odată de a întări funcțiile creierului uman.

Ce este Cerebrolysin

Multă lume se întreabă ce este Cerebrolysinul și de ce a început să fie din ce în ce mai cunoscut. Cerebrolysinul este un preparat din proteina porcină care s-a dovedit a fi foarte util în refacerea neuronală, fiind introdus recent și ca terapie de regenerare neuronală în cazuri de tulburări cognitive ușoare. El este utilizat de o perioadă mai lungă de timp în accidentele vasculare cerebrale dar și în demență.


Această substanță face parte din clasa medicamentelor de tipul trofice neuronale, deoarece are capacitatea de a sprijini, de a întări și de a stimula rolul creierului la nivelul întregului organism.


Acest medicament este utilizat pentru a trata o serie lungă de afecțiuni, unele dintre acestea chiar amenințătoare de viață. Acest preparat farmaceutic și-a dovedit eficacitatea în boli cerebrale de tip organic sau de tip metabolic, în boli neurodegenerative, în boala Alzheimer (medicamentul are capacitatea de a acționa asupra demenței apărută în această patologie); de asemenea, poate fi utilizat cu încredere în traumatisme cranio-cerebrale, contuzii cerebrale sau comoții cerebrale.

 

Studiile medicale susțin, de asemenea, ideea conform căreia există un efect benefic al tratamentului cu Cerebrolysin pentru combaterea complicațiilor apărute în urma accidentelor vasculare cerebrale de tip ischemic.

 

Ce conține Cerebrolysin

Cerebrolysin are în compoziția sa : Hidrolizat proteic din creier de porc. Acest hidrolizat proteic este prezentat într-o formă concentrată. Agenția Națională a Medicamentelor precizează în prospectul Cerebrolysinului faptul că 1 ml de soluție injectabilă, adică 1ml concentrat pentru soluția perfuzabilă, are în compoziția sa 215,2 mg hidrolizat din proteina porcină.


Alături de hidrolizatul proteic din creier de porc, acest medicament mai are în compoziție hidroxid de sodiu și apă (în cazul preparatelor injectabile).

Structura chimică a Cerebrolysinului

Structura chimică a Cerebrolysinului

Modalitatea de acțiune a Cerebrolysin

Hidrolizatul proteic din creier de porc, la nivelul sisemului nervos central, are rol de excitant asupra celulelor nervoase deoarece acesta determină stimularea funcției neuronilor; mai mult decât atât, această substanță are capacitatea de a induce mecanisme de apărare și de refacere la nivel local.


Cerebrolysinul contribuie la îmbunătățirea metabolismului neuronal, acesta fiind factor natural de creștere a neuronilor; are rol în repararea disfuncțiilor neurodegenerative, în special în cadrul demenței apărute în boala Alzheimer;


De asemenea, îmbunătățește funcțiile motorii când este administrat încă din faza acută a accidentelor vasculare cerebrale ischemice; și-a dovedit eficacitatea și în afecțiuni traumatice cu localizare cerebrală, dar se poate administra doar la recomandarea medicului neurochirurg.


Studiile au arătat faptul că acest medicament începe să își exercite rolul asupra sistemului nervos central în primele ore de la injectare; mai exact, activitatea neurotrofică a Cerebrolysinului a fost determinată în sângele pacientului în 24 de ore de la administrarea primei doze de medicament.

Prospect Cerebrolysin injectabil Fiole 10 ml – Cerebrolysin Prospect aprobat în Iunie 2016.

Prospect Cerebrolysin 10ml

Denumirea comercială

CEREBROLYSIN 215.2mg/ml

DCI

HIDROLIZAT DE PROTEINĂ DIN CREIER DE PORC

Formă farmaceutică

Soluție injectabilă/ Concentrat pentru soluție perfuzabilă

Concentrația

215.2 mg/ml

Acțiune terapeutică

Alte medicamente pentru sistemul nervos;

Prescripție

PR

Ambalaj

Cutie cu 10 fiole din sticlă brună cu un punct de rupere

Valabilitate ambalaj

4 ani după ambalarea pentru comercializare; a se utiliza imediat după prima deschidere a fiolei

Cod CIM

W55730001

Firmă/ țara producătoare

EVER NEURO PHARMA GMBH- AUSTRIA

Mai multe informații cu privire la acest medicament puteți găsi pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului din România –  http://www.anm.ro/.

Modalitate de prezentare/ambalare

Cerebrolysin se prezintă sub formă de fiole de 1, 5 sau 10 ml, acesta fiind un medicament care susține sau repară funcțiile cerebrale, acționând ca un factor de creștere neuronală.

La momentul actual, conform http://www.anm.ro/, pe piață sunt disponibile următoarele forme farmaceutice ale acestui medicament:

 • Cutie care conține 5 fiole din sticlă brună cu un singur punct de rupere; fiecare fiolă conține 5 ml soluție injectabilă.
 • Cutie care conține 5 fiole din sticlă brună cu un singur punct de rupere; fiecare fiolă conține 10 ml soluție injectabilă.
 • Cutie care conține 5 fiole din sticlă brună cu un singur punct de rupere; fiecare fiolă conține 20 ml soluție injectabilă.
 • Cutie care contine 10 fiole din sticlă brună cu un singur punct de rupere; fiecare fiolă conține 1 ml soluție injectabilă.
cerebrolysin-10-fiole-1ml-1

Modalitate de păstrare și depozitare a medicamentului 

Conform Agenției Naționale a Medicamentului, acest preparat trebuie depozitat la temperaturi mai mici de 25 grade Celsius; este obligatorie păstrarea soluției în ambalajul original, deoarece sticla brună împiedică pătrunderea razelor solare. De asemenea, medicamentul trebuie depozitat în locuri special amenajate, în care copiii nu au acces.

 

Pentru o protecție suplimentară față de mediului înconjurător, medicamentul nu se va arunca împreună cu reziduurile menajere; de asemenea nu este recomandată aruncarea medicamentului pe calea apei.

 

Acest medicament are o perioadă de valabilitate de 4 ani din momentul ambalării. După ce fiola a fost deschisă, soluția trebuie utilizată în întregime, imediat. Dacă doza din fiolă nu corespunde cu doza necesară pacientului, surplusul de medicament nu va putea fi reutilizat unui alt pacient.

Profil de siguranță al medicamentului

În ceea ce privește mutagenitatea, studiile au arătat faptul că acest medicament nu are capacitatea de a stimula celulele mutagene la nivelul organismului și nici de a determina apariția unor mutații noi; acest aspect a fost pus în evidență atât in vitro cât și in vivo.

 

De asemenea, medicamentul nu are capacitatea de a determina apariția unor  procese maligne, ceea ce înseamnă faptul că, în timpul tratamentului cu Cerebrolysin, nu există riscul ca pacientul să dezvolte formațiuni tumorale maligne apărute din cauza administrării acestui medicament.

 

Cerebrolysinul nu interferă în niciun fel cu sistemul imunitar al gazdei; acest medicament nu formează anticorpi la nivelul organismului și nu are capacitatea de a perturba sistemul imun.

Efectele produse de Cerebrolysin

Cerebrolysin are efecte multiple la nivelul sistemului nervos central. Studiile de specialitate au arătat faptul că acest medicament, în cazul accidentului vascular cerebral ischemic, are capacitatea de a diminua volumul infarctului, împiedicând astfel formarea edemului cerebral post infarct; tot în cazul accidentului vascular cerebral ischemic, Cerebrolysinul a stabilizat microcirculația locală și a contribuit la vindecarea leziunilor neurologice, dublând astfel șansele de supraviețuire. 

 

În ceea ce privește boala Alzheimer, s-a dovedit faptul că acest medicament sporește semnificativ numărul de molecule care transportă glucoza din circulație în creier prin membrana hemato-encefalică, eliminând în acest mod deficitul critic de energie întâlnit în această boală.

 

Studiile de farmacodinamică au arătat că, indiferent dacă este vorba despre demența neurodegenerativă întâlnită în boala Alzheimer sau dacă este vorba despre demența vasculară, tratamentul cu Cerebrolysin îmbunătățește semnificativ abilitățile cognitive și crește calitatea vieții. Studiile efectuate pe pacienții care sufereau de dementă și care au fost incluși în trialuri clinice de tratament cu Cerebrolysin, au arătat că la 2 săptămâni de la începerea tratamentului, starea clinica globală a pacientului s-a îmbunătățit semnificativ, iar nevoia acestuia de a fi îngrijit și asistat permanent, s-a redus considerabil. Se poate spune faptul că tratamentul cu Cerebrolysin contribuie la creșterea calității vieții pacienților care suferă de demență.  

 

De asemenea s-au efectuat studii cantitative în care au fost analizate electroencefalogramele atât a voluntarilor sănătoși cât și a pacienților care sufereau de demență vasculară și care urmau tratament cu Cerebrolysin, iar rezultatele au fost spectaculoase: la doar 4 săptămâni de la începerea tratamentului, activitatea neuronală a fost intensificată considerabil, iar frecvența undelor alpha și beta a fost în creștere, însă acest efect a fost dependent de doză; cu cât doza de medicament administrată a fost mai mare, cu atât efectele înregistrate au fost mai puternice.

Beneficiile utilizării Cerebrolysin

Rolul său a fost demonstrat atât în etapa acută și post acută a accidentului vascular cerebral cât și în tulburările neurocognitive incipiente și chiar avansate.

El face parte în clinicile antiaging dintre terapiile regenerative neuronale prin acțiunea sa de îmbunătățire a metabolismului neuronal.

 

Despre beneficiile Cerebrolysinului au fost păreri pro și contra, inclusiv în țara noastră, dar studiile efectuate pe scara largă au dovedit eficienta acestuia în refacerea neuronilor și implicit a funcțiilor acestora. În plus, Cerebrolysinul este un medicament foarte bine tolerat, cu extrem de rare reacții adverse. Totuși, recomandăm efectuarea cel puțin a primei cure în clinici de specialitate sub atenta supraveghere a personalului medical.

 

Administrat în faza acută a accidentului vascular cerebral ischemic, Cerebrolysinul are capacitatea de a reduce mortalitatea cu 50% deoarece împiedică formarea edemului cerebral și reduce dimensiunea infarctului; totodată, acest medicament stabilizează microcirculația și previne apariția complicațiilor ulterioare.

 

Un alt beneficiu extrem de important al acestui medicament este reprezentat de efectul său asupra demenței; indiferent de tipul de demență, neurovegetativă de tip Alzheimer sau demența vasculară, acest medicament are capacitatea de a reduce gradul de invaliditate al pacienților, prin ameliorarea semnificativă a abilităților de autoîngrijire și a abilităților cognitive. În plus, Cerebrolysinul crește cantitatea de glucoză care ajunge în creier prin bariera hemato-encefalică, iar acest lucru are ca efect creșterea energiei fizice a pacientului.

 

Afecțiuni tratate cu Cerebrolysin

 1.  Traumatisme cranio-cerebrale, contuzii cerebrale, comoții cerebrale
 1.   Accidente vasculare cerebrale ischemice
 2.   Complicații post accidente vasculare cerebrale ischemice
 3.   Disfuncții cerebrale organice sau metabolice
 4.   Disfuncții neurodegenerative precum demența întâlnită în boala Alzheimer
 

Modalitate de administrare Cerebrolysin

  1. Doza zilnică recomandată

Dozajul acestei terapii variază de la 5 ml la 50 ml; doza zilnică recomandată diferă în funcție de afecțiunea care se dorește a fi tratată, după cum urmează:

 • Pentru tratarea demenței neurodegenerative doza zilnic recomandată este de 5 ml cu creștere până la 30 ml;
 • Pentru bolile cerebrale organice și metabolice, la fel ca și în cazul demenței neurodegenerative, doza zilnic recomandată este de 5-30 ml.
 • În cazul în care tratamentul cu Cerebrolysin este utilizat pentru complicații apărute în urma unui accident vascular cerebral, doza zilnic recomandată este de 10 ml cu creșteri până la 50 ml.
 • Dacă tratamentul de adresează traumatismelor cranio-cerebrale, atunci doza zilnic recomandată este de 10 ml cu posibilitatea de creștere ulterioară până la maxim 50 ml.
 • Tratamentul cu Cerebrolysin se poate administra inclusiv copiilor, în doze de 1-2 ml, fără a exista posibilitatea de creștere ulterioară a dozelor.
 

2. Eficacitate terapeutică

 

În cele mai multe cazuri, eficacitatea acestui tratament este dependentă de doza administrată. Cu cât doza administrată este mai mare, cu atât eficacitatea tratamentului este mai crescută și mai de durată. Astfel, pentru a crește eficacitatea terapeutică, se recomandă repetarea curelor de tratament atât timp cât există o îmbunătățire a stării de sănătate a pacientului. Cura inițială constă în administrarea tratamentului zilnic, timp de 10 zile consecutiv. Medicii recomandă maxim 6 cure terapeutice efectuate în decursul unui an. De asemenea, după fiecare cură de tratament, trebuie să existe o perioadă de pauză.

 

Pentru administrarea Cerebrolysin intramuscular, dozele utilizate sunt de 5 ml soluție injectabilă, în timp ce pentru administrarea în perfuzii intravenoase se preferă dozele mai mari, de 10 ml. În situațiile în care patologia impune doze mai mari de 10 ml de soluție injectabilă, atunci aceasta se poate crește până la 50 ml, însă administrarea va fi sub formă de perfuzie intravenoasă lentă. În acest caz, înainte de a fi administrat, Cerebrolysinul se va dilua cu soluții perfuzabile standard recomandate; volumul total de soluție administrată în perfuzie intravenoasă lentă va fi de 250 ml; administrarea se va realiza într-un interval de timp cuprins între 15 minute și 60 minute.

 

Soluțiile compatibile cu Celebrolysinul, utilizate pentru diluarea medicamentului în situațiile în care patologia impune doze mai mari de 10 ml de medicament, sunt: soluția de clorură de sodiu 0.9%, soluția Ringer și glucoza 5%; nicio altă soluție nu a fost acceptată de Agenția Națională a Medicamentului pentru a fi amestecată cu Cerebrolysinul.

 

În ceea ce privește administrarea concomitentă a Cerebrolysinului intravenos cu alte medicamente, studiile de specialitate au demonstrat faptul că medicamentele destinate tratării afecțiunilor cardio-vasculare, dar și vitaminele pot fi administrate concomitent cu Cerebrolysinul, însă nu se pot amesteca în aceeași seringă.

 

3. Cerebrolysin intramuscular sau intravenos

 

Uneori se preferă administrarea de Cerebrolysin intramuscular atunci când tratamentul se efectuează la domiciliu. Eficienta este asemănătoare ca și în cazul administrării intravenoase a medicamentului, dar trebuie avut în vedere faptul că pentru a administra cantitatea minimă necesară de 10 ml va trebui să se efectueze două injecții a câte 5 ml (injectarea se va realiza în ambele fese) pentru a nu provoca un flegmon prin injectarea întregii cantități printr-o singură înțepătură, într-un singur loc.

 

4. Tratament cu Cerebrolysin injectabil intravenos

Când vorbim de tratamentul cu Cerebrolysin ne referim, de fapt, la cura cu Cerebrolysin, acest preparat avand eficiență doar în administrarea prin perfuzii zilnice sau Cerebrolysin injectabil intramuscular atunci când nu este posibilă administrarea intravenoasă. Este de reținut faptul că tratamentul intramuscular este contraindicat la pacienții care au primit tratament fibrinolitic (pentru dizolvarea cheagului de sânge în cazul unui accidentul vascular cerebral ischemic) sau în cazul pacienților care au urmat în ultima perioadă de timp, sau care urmează tratament cu anticoagulant pentru patologii diverse precum fibrilatie atriala, tromboze venoase profunde, boală tromboembolică; studiile au arătat faptul că administrarea Cerebrolysin intravenos este mult mai eficienă comparativ cu administrarea Cerebrolysin intramuscular.

 

Tratamentul injectabil se efectuează intravenos, în soluție salină (NaCl) sau glucoză, zilnic, cu  fiole de 10 ml, 10 zile consecutiv, doar la recomandarea medicului specialist, maxim 6 luni/ an. Se poate utiliza și fiole de Cerebrolysin 5 ml, dar pentru un efect adecvat recomandăm utilizarea fiolelor de 10 ml.

 

5. Erori legate de administrare: administrarea în exces/ lipsa administrării

În cadrul clinicii Oxxygene, riscul de a vi se administra o cantitate suplimentară de medicament este practic nul deoarece administrarea terapiei va fi realizată de personal calificat, întotdeauna sub supervizarea medicului curant. De asemenea, frecvența administrării va fi stabilită de comun acord cu medicul care vă îngrijește, iar programările fiecărei ședințe de tratament vor fi stabilite foarte clar, încă de la început, astfel încât să puteți beneficia de schema completă de tratament.

 

Precauții

 

1. Contraindicații Cerebrolysin

Nu se va utiliza acest medicament dacă se constată orice reacție de tip alergic la Cerebrolysin! Necesită teste de alergie efectuate de personal specializat, în clinici de specialitate, înainte de începerea acestei proceduri. De asemenea, administrarea terapiei cu Cerebrolysin este contraindicată la persoanele alergice la excipienții medicamentului.

 

Nu se administrează sub formă injectabilă intramusculară la pacienții care primesc medicație anticoagulantă sau au boli de coagulare cunoscute; în cazul acesta, se va administra strict Cerebrolysin intravenos!

 

Nu utilizați acest medicament în cazul în care aveți insuficiență renală cronică din etapa de retenție azotată fixă, sau faceți acest lucru doar sub monitorizare de  specialitate.

 

De asemenea, acest medicament nu se administrează persoanelor care suferă de epilepsie deoarece studiile au arătat faptul că substanța activă din Cerebrolysin poate determina o frecvență crescută a crizelor epileptice de tip ”grand mal”.

 

2. Sarcina și alăptarea

Până în prezent nu au fost efectuate suficiente studii care să demonstreze și totodată care să susțină efectul tratamentului cu Cerebrolysin în sarcină. Tocmai din acest motiv, deoarece în clinica Oxxygene toate procedurile terapeutice se desfășoară în condiții de maximă siguranță, medicii nu recomandă acest tratament femeilor însărcinate.

 

Nici în ceea ce privește alăptarea nu există suficiente date până în acest moment, astfel încât nu se cunoaște dacă Cerebrolysinul poate trece în laptele matern și poate ajunge în circulația fătului sau nu. La fel ca și în cazul unei sarcini, în timpul alăptării, este contraindicată terapia cu Cerebrolysin.

 

Nu utilizați acest medicament în caz de sarcină și alăptare.

 

3. Conducerea vehiculelor și a utilajelor

Cerebrolysin injectabil nu influențează capacitatea personală de a conduce autoturisme sau vehicule de orice fel. Tratamentul cu Cerebrolysin nu presupune (in mod obligatoriu) internarea în spital, aceste proceduri făcându-se în ambulatoriul spitalului. Dacă nu există o altă patologie care să interzică conducerea vehiculelor sau a utilajelor, după procedura de injectare a medicației, pacientul poate desfășura activitățile obișnuite.

Cerebrolysin împreună cu alte medicamente

Nu sunt cunoscute interacțiuni medicamentoase în cazul Cerebrolysinului. Cu toate acestea, este foarte important ca înainte de începerea tratamentului cu Cerebrolysin, să specificați medicului care supraveghează întreg procesul terapeutic, ce medicamente administrați; este foarte important să nu omiteți niciun medicament, chiar dacă acesta v-a fost prescris sau nu de vreun medic.

O atenție sporită trebuie acordată pacienților care prezintă în schema terapeutică medicamente din clasa antidepresivelor sau medicamente care au ca mecanism de acțiune inhibarea monoaminooxidazei (medicamente de tip IMAO). În cazul în care se dorește începerea unui tratament cu Cerebrolysin la pacienți aflați în tratament cu antidepresive sau cu inhibitori de monoaminooxidază, trebuie scăzută doza acestor medicamente.

Este foarte important de precizat faptul că acest medicament nu se va amesteca niciodată în perfuzii cu acele soluții care au în compoziția lor compuși chimici de tipul aminoacizilor.

Reacții adverse Cerebrolysin

Studiile efectuate pe loturi numeroase de pacienți aflați în tratament cu Cerebrolysin au arătat faptul că acest medicament are un profil de siguranță foarte ridicat; cu toate acestea, la fel ca orice medicament, și în cazul Cerebrolysinului pot apărea reacții adverse; marea majoritate a acestora sunt reacții adverse ușoare, care nu pun în pericol starea de sănătate sau viața pacienților.

 

În funcție de numărul de persoane la care apar, reacțiile adverse au fost clasificate astfel:

 

 • Reacții adverse foarte frecvente: dintr-un total de 10 pacienți, reacțiile adverse apar la mai mult de 1 pacient.
 • Reacții adverse frecvente: dintr-un total de 10 pacienți, reacțiile adverse apar la mai puțin de 1 pacient, însă dintr-un total de 100 pacienți, reacțiile adverse apar la mai puțin de 1 pacient.
 • Reacții adverse mai puțin frecvente: dintr-un total de 100 pacienți, reacțiile adverse apar la mai mult de 1 pacient, însă dintr-un total de 1.000 de pacienți, reacțiile adverse apar la mai puțin de 1 pacient.
 • Reacții adverse rare: dintr-un total de 1.000 de pacienți, reacțiile adverse apar la mai mult de 1 pacient, însă dintr-un total de 10.000 pacienți, reacțiile adverse apar la mai puțin de 1 pacient.
 • Reacții adverse foarte rare: dintr-un total de 10.000 pacienți, reacțiile adverse apar la mai puțin de 1 pacient, însă nu este cunoscută frecvența acestor reacții adverse deoarece nu poate fi estimată.
 • Reacții adverse extrem de rare: dintr-un total de 100.000 de pacienți, reacțiile adverse apar la mai puțin de 1 pacient.

 

Au fost raportate și încadrate ca efecte adverse foarte rare, deoarece acestea s-au manifestat la mai puțin de 1 pacient din 10.000 pacienți, următoarele: evenimente alergice localizate la nivelul tegumentului însoțite de mâncărime, durere locală și roșeață, dureri de cap, durere localizată la nivelul coloanei vertebrale cervicale, dureri de mâini și de picioare, durere localizată la nivelul coloanei vertebrale lombare, senzație de lipsă de aer, dificultate de respirație, febră și frisoane.

 

Au fost înregistrare și încadrate ca reacții adverse extrem de rare tulburările de ritm cardiac (inclusiv cele ventriculare).

 

În categoria reacțiilor adverse rare, care apar la mai mult de 1 pacient din 1000 de pacienți, dar la mai puțin de 1 pacient din 10.000 pacienți, fac parte: lipsa poftei de mâncare.

 

Trebuie precizat faptul că au existat situații în care, la nivelul locului de injectare, au apărut anumite evenimente de tip alergic precum înroșirea pielii, mâncărime și senzație de iritație sau chiar senzația de arsură.

 

De asemenea, în cazul în care injectarea de face prea rapid, la nivelul întregului organism, pacientul poate resimți o senzație de căldură generalizată.

 

Cele mai frecvente reacții adverse apărute după administrarea tratamentului cu Cerebrolysin au fost durere locală la nivelul zonei de injectare, durere de cap, starea de vomă, greață, febră (această reacție adversă apare în special în cazul copiilor), bătăi rapide ale inimii (dacă medicamentul se administrează prea rapid).

 

Cu ce se poate înlocui Cerebrolysin?

Multă lume ne întreabă cu se se poate înlocui Cerebrolysinul sau dacă există un echivalent al Cerebrolysin. Răspunsul este unul afirmativ deoarece, la acest moment, pe piață există și Actoveginul, care este un preparat proteic din sânge de vițel care, pe lângă recomandările cunoscute ale medicamentului princeps, are și recomandări în îmbunătățirea tulburărilor circulatorii. Acesta din urmă se găsește atât sub formă de fiole dar și sub formă de drajeuri.

 

Așadar, dacă vă gândiți cu ce se poate înlocui Cerebrolysinul, sau ce echivalent pentru Cerebrolysin există, răspunsul este Actoveginul

 

Întrebări frecvente din partea pacienților      

Dacă ați suferit recent vreun traumatism cranio-cerebral sau o contuzie cerebrală, atunci faceți parte din categoria pacienților care pot beneficia de acest tratament.

De asemenea, terapia cu Cerebrolysin se adresează tuturor pacienților care suferă de demență, inclusiv cea degenerativă de tip Alzheimer.

O altă utilizare foarte importantă și deloc de neglijat a Cerebrolysinului este în cazul complicațiilor apărute în urma unui accident vascular cerebral ischemic.

Studiile efectuate pe un număr foarte mare de pacienți au demonstrat o îmbunătățire semnificativă a simptomatologiei încă de la prima injecție administrată. Nu s-au înregistrat, până în prezent, cazuri de agravare a simptomatologiei pentru care se administrează tratamentul cu Cerebrolysin.

Studiile efectuate pe un număr foarte mare de pacienți au demonstrat o îmbunătățire semnificativă a simptomatologiei încă de la prima injecție administrată. Nu s-au înregistrat, până în prezent, cazuri de agravare a simptomatologiei pentru care se administrează tratamentul cu Cerebrolysin.

În momentul actual, pe piață, există doar Cerebrolysin sub formă de soluție injectabilă cu 1  ml, 5 ml, 10 ml sau 20 ml substanță activă. Nu există Cerebrolysin pastile.

Îmbunătățirea simptomatologiei clinice în cazul administrării injecțiilor cu Cerebrolysin apare după prima cură completă de tratament, însă medicamentul începe să își exercite efectul asupra sistemului nervos central după primele 24 ore de la administrare.

Injecțiile cu Cerebrolysin se fac în cure; prima cură de tratament cuprinde 10 injecții efectuate zilnic (in clinicile Oxxygene, chiar daca reacțiile alergice sunt rare, se efectueaza teste de alergie anterior curei). Se pot efectua maxim 6 cure în decursul unui an de zile.

Studiile au arătat faptul că tratamentul cu Cerebrolysin nu influențează în niciun fel valorile tensiunii arteriale sau valorile glicemiei. Da, puteți efectua acest tratament cu Cerebrolysin atât timp cât valorile tensionale și cele ale glicemiei sunt controlate medicamentos.

Nu este nevoie să cumpărați dumneavoastră injecțiile cu Cerebrolysin; în clinica Oxxygene, acestea vor fi puse la dispoziție pacienților în momentul în care se decide începerea unei astfel de terapii.

La fel ca în cazul oricărui medicament, și în cazul Cerebrolysinului pot apărea reacții adverse, însă frecvența acestora este foarte rară. Cele mai comune evenimente adverse care apar sunt reprezentate de durere la locul injectării, dureri de cap sau stări de greață.

Acest medicament a fost studiat inclusiv pe copii și a fost aprobată administrarea sa la pacienții pediatrici. Dozele recomandate copiilor sunt de 1-2 ml soluție injectabilă/ concentrat pentru soluție perfuzabilă, fără a exista posibilitatea de creștere ulterioară a dozelor. Clinicile Oxxygene sunt dedicate exclusiv adulților și persoanelor de vârsta a treia.

Bibliografie:

 1.   http://www.anm.ro/
 2.   https://www.genemedics.com/health-library/cerebrolysin/
 3.     Cerebrolysin for vascular dementia- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31710397/
 4. Cerebrolysin: a multi-target drug for recovery after stroke- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30004268/
 5.     Cerebrolysin for acute ischaemic stroke- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27918088/
 6. Cerebrolysin improves symptoms and delays progression in patients with Alzheimer’s disease and vascular dementia- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22514793/
 7. Safety profile of Cerebrolysin: clinical experience from dementia and stroke trials- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22514795/

Te asteptam la clinica din Bucuresti, Sector 4

Te asteptam la clinica din Otopeni

Vreau sa ma programez

Adrian Stănescu

Adrian Stănescu

Informații revizuite medical de Dr. Adrian Stanescu, medic primar în specialitatea gerontologie si geriatrie la Clinica Oxxygene.