Acidul alfa lipoic ALA – beneficii, contraindicații, tratamente

Dr. Adrian Stănescu

Medic primar gerontologie și geriatrie


Dr. Florentina Matei

Medic primar gerontologie și geriatrie


Dr. Doina Caraman

Medic specialist gerontologie și geriatrie

Dr. Irina Amolioaiei

Medic specialist gerontologie și geriatrie


Antioxidant universal pentru sănătatea ficatului și a creierului.

Administrarea suplimentară de acid lipoic poate avea ca rezultat efecte terapeutice mai pronunțate în tratarea bolilor degenerative (artroze, Alzheimer, Parkinson), dar şi pentru prevenția ȋmbătrânirii premature și îmbunătățirea stării de sănătate a oricărei persoane.

Terapia cu acid alfa lipoic se alătură, cu succes, celorlalte terapii regenerative din clinica noastră.

 

Ce este acidul alfa lipoic?

Acidul alfa-lipoic este un antioxidant produs în mod natural în organism in condiții normale de functionare a organismului. Acidul alfa lipoic, cunoscut și ca acid tioctic, este atât hidrosolubil cât și liposolubil. Datorită acestor proprietăți, traversează membranele celulare, dar și bariera hemato-encefalică, și acționează și la nivelul creierului.

 

Acidul alfa lipoic – beneficii, proprietăți și doză zilnică recomandată

Beneficii:

  • reducerea glicemiei la pacienții diabetici in special prin creșterea sensibilității la insulină in special la nivelul celulelor musculare care astfel, absorb mai multă glucoză;
  • scăderea paresteziilor (amorțelilor) la nivelul membrelor inferioare, (ȋn orice tip de neuropatie prin scăderea inflamației și a radicalilor liberi din neuroni;
  • protecția neuronilor prin extragerea de radicali liberi, inclusiv ȋn demențe;
  • detoxifiere prin cuplarea metalelor grele și eliminarea lor.

Alte proprietăți cunoscute:

  • crește producția de coenzima Q10;
  • crește sinteza de glutation;
  • ȋmbunătățește textura pielii, prin creșterea nivelului de antioxidanți;
  • previne și tratează glaucomul.

Pe de altă parte, acidul alfa-lipoic sprijină producția de energie prin acțiune asupra metabolismul glucidic și, legându-se de metalele  grele dar și de alți compuși toxici  ajută organismul să elimine o parte important din  toxinele ingerate . 

Așa cum este dovedit de mult timp, problema principală cauzată de radicalii liberi este imbătrânirea celulară care implicit duce la îmbătrânirea organelor noastre.  Acidul alfa-lipoic, prin efectul antioxidant, este foarte eficient și  în eliminarea radicalilor liberi și, ca o consecință a acestui lucru, în încetinirea procesului de îmbătrânire .

Acidul alfa-lipoic și pierderea în greutate

Pe lângă rolul său în gestionarea diabetului, acidul alfa-lipoic poate ajuta și la pierderea în greutate. Cercetările au arătat că acidul alfa-lipoic poate crește consumul de energie și poate promova arderea grăsimilor.

S-a descoperit că acidul alfa-lipoic activează o proteină numită protein kinază activată de AMP (AMPK), care joacă un rol cheie în reglarea metabolismului energetic. Prin activarea AMPK, acidul alfa-lipoic crește oxidarea grăsimilor și poate inhiba sinteza grăsimilor, ceea ce duce la o reducere a greutății corporale și a masei de grăsime.

Pe de altă parte, acidul alfa-lipoic scade pofta de mâncare și crește senzația de sațietate. Acest lucru ajută la reducerea aportului de calorii și la sprijinirea gestionării sănătoase a greutății.

Pentru acidul alfa lipoic, doza zilnică recomandată este de 250 mg/zi, când se administrează oral. Pentru o absorbție de 100%, recomandăm administrarea intravenoasă, caz ȋn care medicul specialist va recomanda schema de tratament.

Perfuziile cu acid alfa-lipoic sunt ușor de administrat, nu au reacții adverse și efectele se văd prin creșterea energiei și a vitalității.

Acid alfa lipoic contraindicații

Ȋn cazul acidului alfa lipoic contraindicațiile și precauțiile se referă la acțiunea hipoglicemică. Atunci când este administrat intravenous, trebuie să se administreze cu controlul prealabil al glicemiei, ȋn cazul pacienților diabetici ce primesc și medicatie antidiabetică (hipoglicemiantă).

De unde poți lua acid alfa lipoic din surse naturale și alimente?

Când ne referim la acidul alfa lipoic din surse naturale, cea mai bogată este carnea roșie, apoi spanacul, brocolli sau cartofii. Ȋn principiu, acidul alfa lipoic se găsește ȋntr-o cantitate mai mare ȋn alimentele vegetale.

Te așteptăm la clinica din Bucuresti, Sector 4

Te așteptăm la clinica din Otopeni.

Vreau să mă programez

Picture of  Adrian Stanescu

Adrian Stanescu

Informații revizuite medical de Dr.Adrian Stanescu, medic primar gerontologie si geriatrie.

Programează-te!

Vreau să mă programez

Call Now Button