Electroencefalografie (EEG) Procedură, Costuri și Indicații la Clinica Oxxygene
Medicul tău curant ți-a recomandat să efectuezi o electroencefalogramă, însă nu știi exact ce presupune această procedură? Citește în continuare și vei afla totul despre această tehnică, cui se adresează și ce costuri implică. Specialiștii de la Clinica Oxxygene sunt pregătiți să îți răspundă la orice întrebare!
Introducere în Electroencefalografie (EEG)
Definiția și scopul procedurii
Electroencefalograma sau electroencefalografie este o tehnică medicală folosită pentru înregistrarea activității electrice realizate de creierul uman. Este o procedură non-invazivă ce presupune plasarea unor electrozi pe scalp (tehnică non-invazivă) pentru a-ți măsura și înregistra semnalele electrice generate de activitatea neuronală.
Scopul acestei proceduri este de a afla informații importante despre starea creierului, fiind esențială în diagnosticarea și monitorizarea a numeroase patologii neurologice, precum epilepsia, tulburările de somn, leziunile cerebrale, tumorile cerebrale, boli neurodegenerative sau a altor afecțiuni legate de creier.
Semnificația EEG – Ce reprezintă acronimul?
Explicația termenului și relevanța sa medicală
Dacă te întrebi despre acronimul EEG ce înseamnă, ei bine află că acesta reprezintă inițialele celor 3 cuvinte care compun în mod sugestiv denumirea tehnicii. Astfel:
- Electro – se referă la activitatea electrică
- Encefalo – este un prefix derivat din cuvântul encefal, porțiunea superioară a sistemului nervos central, alcătuită din trunchiul cerebral, cerebel și creierul mare, ce se ocupă cu controlul activității întregului organism.
- Gramă – derivat din cuvântul grecesc “gramma”, tradus ca “înregistrare” sau “grafic”.
Așadar, acest termen îți sugerează întocmai ceea ce face această tehnică de investigație: înregistrează și măsoară activitatea electrică a creierului.
Electroencefalograf – Instrumentul esențial
Descrierea aparaturii și funcționarea acesteia
Electroencefalograful este dispozitivul medical utilizat pentru realizarea acestei investigații. Pentru a te ajuta să înțelegi mai bine cum funcționează am întocmit o listă cu principalele sale atribuții. Așadar, iată cum reușește acesta să înregistreze semnalele provenite de la creierul tău:
- Utilizarea electrozilor – Ți se vor monta pe scalp niște electrozi (mici dispozitive de plastic prinse intr-o cască) care vor înregistra semnalele electrice transmise de neuroni la suprafața creierului.
- Amplificarea – Deoarece semnalele captate în primă fază de acești electrozi sunt foarte slabe, ele trebuie amplificate pentru a fi analizate în mod corespunzător. Astfel, aparatul conține un amplificator ce va crește nivelul acestor semnale.
- Filtrarea – Există o multitudine de frecvențe pe care creierul nostru le transmite, așadar aparatul va filtra aceste semnale pentru a separa diferitele tipuri de activitate electrică, precum undele alfa, beta, theta și delta. Fiecare dintre aceste unde ajută la evidențierea tiparelor specifice creierului tău.
- Înregistrarea – Semnalele electrice amplificate și filtrate vor fi înregistrate prin intermediul unei hârtii speciale sau convertite într-un format digital pentru a obține electroencefalograma, adică reprezentarea grafică a activității tale cerebrale.
- Analiza și interpretarea – Medicii neurologi din cadrul clinicii noastre vor interpreta rezultatele înregistrării, pentru a identifica eventualele anomalii sau probleme și pentru a stabili diagnosticul tău.
- Stocarea și raportarea – Electroencefalograma ta va fi stocată pentru a putea fi de folos în eventualitatea unor examinări ulterioare și a analizei evoluției tale neurologice.
Tehnologii moderne folosite la Clinica Oxxygene
La clinica Oxxygene avem grijă de pacienții noștri de peste 15 ani și utilizăm cele mai noi dispozitive medicale pentru ca tu să te bucuri de tehnologii moderne și servicii medicale superioare. Avem o echipă completă de specialiști ce îți vor fi alături pe întreaga durată a tratamentului!
Electroencefalograma – Procedura pas cu pas
Pregătirea pentru EEG
Dacă optezi pentru o electroencefalogramă în cadrul clinicii Oxxygene, medicul sau tehnicianul tău îți va da toate detaliile necesare înainte de procedură, astfel ca tu să te poți pregăti întocmai. Există o serie de recomandări pe care le poți urma înainte de a face o electroencefalogramă:
- Curăță-ți bine scalpul – Întrucât EEG presupune aplicarea unor electrozi pe scalp, pentru ca aceștia să se fixeze corect și să asigure o bună conducție electrică, este important să ai scalpul curat (spală-te pe cap in seara de din-naintea procedurii). De asemenea, încearcă să eviți aplicarea de produse de păr, precum uleiuri, loțiuni sau geluri înainte de procedură. De asemenea nu aplica fond de ten pe frunte.
- Evită consumul de cafea – Cafeaua și băuturile care conțin cofeină pot stimula activitatea cerebrală, determinând o înregistrare imprecisă.
- Asigură-te că ești odihnit – Dacă dorești să obții niște rezultate cât mai exacte, este esențial să ai parte de o odihnă corespunzătoare în noaptea de dinaintea procedurii.
- Discută cu medicul tău – Informează-ți medicul despre istoricul tău medical și orice medicamente pe care le iei, deoarece este posibil ca anumite scheme de tratament să necesite întreruperi sau ajustări înainte de EEG.
- Hidratează-te – Un lucru pe care nu trebuie să îl treci cu vederea este să bei suficientă apă, întrucât deshidratarea afectează activitatea cerebrală.
Urmează cu atenție instrucțiunile date de medicul sau de personalul medical auxiliar care îți va efectua electroencefalograma și cu siguranță vei beneficia de obținerea unor rezultate fiabile, ce vor fi de mare ajutor în diagnosticul și tratamentul tău.
Descrierea etapelor procedurii
Pentru o înregistrare cât mai fidelă, traseul de pe electroencenfalogramă trebuie înregistrat în condiții de repaus, dar și în condiții de activare a activității neuronale. Astfel, etapele procedurii includ:
- Realizarea traseului de referință – acesta va fi efectuat în stare de veghe, vei avea ochii inchiși și vei încerca să te relaxezi atât fizic, cât și psihic
- Efectuarea traseului la deschiderea ochilor – vei deschide ochii urmărind întocmai indicațiile personalului medical
- Înregistrarea traseului cu ochii închiși și activare prin hiperventilație– ți se va solicita să respiri de aproximativ 25-30 de ori pe minut, timp de 3 minute pentru a urmări modificările asupra creierului
- Stimularea luminoasă intermitentă – se face prin intermediul stroboscopului, care va genera stimuli luminosi intermitenți , cu o frecvență in creștere, timp de 2-3 minute sau atât timp cât le tolerezi
- Activări suplimentare – activare prin sunet pentru epilepsia reflexă auditivă pentru stabilirea pragului stărilor convulsive sau activare prin privare de somn pentru toate tipurile de epilepsie.
Electroencefalograma este una dintre cele mai sigure proceduri medicale, deoarece impulsurile electrice nu sunt transmise în mod direct în organism. Aparatul doar măsoară activitatea electrică a creierului, iar specialiștii noștri vor fi alături de tine să te ghideze pe parcursul întregului proces.
Electroencefalograma – Preț
Detalii despre prețul procedurii la Clinica Oxxygene
În cadrul clinicii Oxxygene încercăm să oferim servicii la prețuri cât mai accesibile, deoarece sănătatea ta este pe primul loc pentru noi și dorim să beneficiezi de cele mai moderne investigații și tratamente la un preț cât mai bun. Astfel, poți opta pentru o electroencefalogramă la prețul de numai 300 RON.
Pachete promoționale sau oferte speciale
Te invităm să accesezi secțiunea Tarife de pe site-ul nostru, unde vei găsi toate costurile asociate serviciilor noastre și actualizări periodice, în conformitate cu pachetele promoționale și ofertele speciale valabile la momentul actual.
EEG în diagnosticul epilepsiei
Rolul EEG în detectarea activității epileptice
În cazul în care vorbim despre acel situații când se recomandă encefalograma, una din principalele utilizări ale acesteia este în diagnosticarea epilepsiei. Iată cum electroencefalograma pentru epilepsie contribuie la detectarea activității epileptice:
- Detectarea convulsiilor – Aparatul poate înregistra vârfurile și undele anormale caracteristive convulsiilor sau crizelor epileptice. Aceste semnale neobișnuite se numesc descărcări epileptiforme și confirmă existența unei astfel de afecțiuni.
- Localizarea focarului epileptic – Descărcările epileptice au un focar responsabil de declanșarea crizelor, ce poate fi descoperit prin intermediul EEG. Stabilirea focarului este esențială în diagnosticul bolii și orientarea către o terapie optimă.
- Evaluarea tiparelor de activitate epileptică – Crizele de epilepsie pot fi tonico-clonice generalizate, mioclonice sau atonice, iar EEG-ul poate ajuta la clasificarea acestora în funcție de tiparele observate.
- Monitorizarea eficacității terapeutice – Această procedură te poate ajuta nu numai în cazul epilepsiei nou apărute, ci și pentru urmărirea tratamentului în cazurile deja diagnosticate. Astfel, dacă EEG-ul indică o reducere a numărului de descărcări epileptice sau chiar absența lor, înseamnă că tratamentul pe care l-ai urmat a avut succes.
- Stabilirea investigațiilor suplimentare – Există posibilitatea ca medicul tău să considere că este nevoie de teste suplimentare. Dintre acestea amintim video-electroencefalograma (care înregistrează video simultan și comportamentul tău), EEG de somn sau EEG în timp real în contextul unei provocări neuronale, precum privarea de somn sau stimulii luminoși foarte puternici.
Avantajele și limitările EEG în evaluarea epilepsiei
Electroencefalograma s-a dovedit a fi un instrument esențial în evaluarea epilepsiei, prezentând o serie de avantaje precum:
- Caracterul non-invaziv – Este o procedură non-invazivă, astfel că nu vei resimți nicio durere.
- Posibilitatea utilizării repetate – Poate fi efectuată de mai multe ori, atât pentru diagnosticare, cât și pentru monitorizarea răspunsului la tratament.
- Costurile reduse – Deși este o tehnică inovatoare și revoluționară, costurile ei sunt comparabile cu cele ale unei radiografii.
Cu toate acestea, nicio procedură medicală nu este perfectă, așadar trebuie să știi că există și anumite limitări ale acesteia:
- Lipsa de specificitate – Diagnosticul de epilepsie nu se poate pune doar în baza unei EEG, deoarece pot exista descărcări epileptiforme și în afara acestei afecțiuni și este nevoie de confirmare suplimentară
- Dependența de moment – Descărcările epileptice sunt sporadice și inconstante, astfel că aparatul poate să nu surprindă întocmai momentul apariției lor.
- Limitări în detectarea focarului – Dacă focarul epileptic se află adânc în creier sau descărcările au o intensitate redusă pot exista greșeli de identificare.
- Subiectivitatea interpretării – Rezultatele EEG-ului depind de experiența și expertiza medicului care le interpretează. La clinica Oxxygene îți garantăm că vei beneficia de opinia unor specialiști bine pregătiți, gata să identifice și descărcările subtile sau dificile.
- Necesitatea cooperării pacientului – Nu în ultimul rând, este esențială cooperarea ta, deoarece mișcările efectuate în timpul procedurii pot duce la apariția unor artefacte ce interferează cu înregistrarea, ca în cazul oricărei proceduri imagistice.
Interpretarea rezultatelor EEG
Ce înseamnă rezultatele?
Atunci când vorbim despre interpretare EGG, rezultatele electroencefalogramei vor arăta activitatea de bază a creierului tău, dar și posibilele descărcări epileptiforme, modificările din timpul evenimentelor clinice (ex. convulsii), precum și anomalii sau variații existente în cadrul afecțiunilor neurologice.
Un EEG normal are câțiva parametri specifici în ceea ce privește tiparele de activitate electrică a creierului:
- Undele alfa (8-13 Hz) – Când stai relaxat și cu ochii închiși, EEG-ul va arăta tipare regulate de undă alfa, care au o frecvență cuprinsă în general între 8 și 13 cicli pe secundă (Hz). Acestea sunt undele cerebrale caracteristice stării de relaxare.
- Undele beta (13-30 Hz) – Când ești treaz și în stare de alertă, EEG-ul arată, în general, undele beta, care au o frecvență mai mare, în jur de 13-30 Hz. Aceste undele sunt asociate cu starea de conștiență și de activitate mintală.
- Undele theta (4-7 Hz) – Undele theta sunt mai lente, cu o frecvență de aproximativ 4-7 Hz și pot apărea în stările de somn ușor sau de relaxare profundă.
- Undele delta (sub 4 Hz) – Undele delta sunt cele mai lente, cu o frecvență sub 4 Hz, și apar în principal în timpul somnului profund. Prezența undelor delta în timpul stării de veghe poate sugera o anomalie sau o patologie cerebrală.
- Amplitudinea și simetria – Într-un EEG normal, undele cerebrale au o amplitudine corespunzătoare și o simetrie între emisferele cerebrale. Diferențele semnificative în amplitudine sau simetrie pot evidenția potențiale afecțiuni.
Interpretarea rezultatelor unui EEG va fi făcută numai de către un specialist, în contextul istoricului tău medical, al simptomelor pe care le prezinți, dar și al tuturor datelor clinice relevante în formularea diagnosticului și stabilirea schemei terapeutice.
Exemple și imagini de trasee EEG
În imaginea alăturată poți observa modificările undelor cerebrale în cazul unui adult, precum și faptul că EEG-ul poate să arate diferit în timpul diferitelor stări sau activități ale unei persoane, cum ar fi somnul sau privirea într-o anumită direcție.
Sursa foto: braintherapycentre.com.au
Este important de menționat că aspectul normal al unui EEG poate varia ușor de la persoană la persoană, și pot apărea variații în funcție de vârstă, nivel de stres și starea de sănătate generală.
În cea de-a doua imagine poți observa modificările survenite în cazul unui pacient cu epilepsie:
Sursa foto: braintherapycentre.com.au
Când se recomandă electroencefalograma?
Indicații clinice pentru EEG
Electroencefalograma este indispensabilă în domeniul neurologiei, având numeroase indicații clinice în scop explorator. Astfel, medicul tău poate recomanda o astfel de procedură pentru:
- Determinarea prezenței și tipului de epilepsie
- Diagnosticarea leziunilor intracerebrale
- Evaluarea activității electrice a creierului
- Monitorizarea și prognosticul în stările comatoase
- Accesarea unor date legate de activitatea electrică in boli psihiatrice sau neurodegenerative
Simptome și afecțiuni care pot necesita investigația
Printre afecțiunile care beneficiază de ajutorul oferit de rezultatele acestei proceduri se numără:
- Bolile metabolice și neurodegenerative
- Traumatismele cranio-cerebrale
- Meningita
- Encefalita
- Epilepsia
- Stările convulsive (convulsiile psihogenice, sincopele, tulburările extrapiramidale)
- Afecțiunile psihiatrice
Tumorile și anomaliile vasculare
Cum să obții o programare pentru EEG la Clinica Oxxygene
Dacă dorești să efectuezi o electroencefalogramă în cadrul clinicii Oxxygene intră pe site-ul nostru, completează formularul de programare online și vei fi contactat. De asemenea, poți apela numărul 0745230132 pentru a lua direct legătura cu noi.
Te așteptăm la clinicile noastre din București, str. Ienăchiță Văcărescu, nr. 18, sector 4, București și Otopeni, str. Petre Ispirescu, nr.6 din Otopeni! Pentru detalii ne poți contacta la numărul de telefon 0745230132, de luni până vineri, în intervalul orar 8:00-16:00
Nume serviciu | Pret | |
---|---|---|
Consultatie initiala neurologie
| 360 Lei | |
Consultatie control | 200 Lei | |
Electroencefalogramă EEG | 300 Lei | |
Consultatie neurologie +electroencefalograma EEG | 650 Lei |
Pacienții ne recomandă!
Te așteptăm la clinica din Bucuresti, Sector 4
Te așteptăm la clinica din Otopeni.
Vreau să mă programez
Adrian Stanescu
Informații revizuite medical de Dr.Adrian Stanescu, medic primar gerontologie si geriatrie.