Durere Neuropată - Înțelegere, Diagnostic și Tratament la Clinica Oxxygene
Vrei să știi dacă te confrunți cu durere neuropată? Ți s-a spus că suferi de durere neuropată, dar nu știi exact ce înseamnă asta? Citește în continuare și află toate informațiile de care ai nevoie de la specialiștii clinicii Oxxygene!
Ce este durerea neuropata?
Durerea neuropată apare din cauza lezării nervilor la oricare dintre nivelurile sistemului nervos central sau periferic. Sistemul nervos central este format din creier și măduva spinării, iar sistemul nervos periferic cuprinde nervii periferici răspândiți în restul corpului (organe, membre, degete, etc.).
Din cauza deteriorării fibrelor nervoase sunt transmise semnale eronate către centrele durerii. Neuropatia este o modificare a fibrelor nervoase sau o tulburare a funcției, fie la locul leziunii nervoase, fie în zonele sistemului nervos central.
Sursa durerii este deseori greu de stabilit cu exactitate, aceasta poate să însoțească foarte multe afecțiuni, de aceea identificarea promptă și intervenția terapeutică precoce sunt cruciale. Diagnosticarea rapidă, într-un stadiu incipient, previne progresia simptomelor și apariția complicațiilor, având impact pozitiv asupra evoluției clinice, prognosticului pe termen lung și calității vieții pacientului.
Cauzele durerii neuropate
Există câteva cauze ale acestui tip de durere și factori de risc. Iată mai jos câteva dintre cele mai comune.
Cauze și factori de risc
Pentru o abordare corectă a acestei patologii este important să îi cunoaștem etiologia, deși în multe cazuri nu este deloc ușor să o stabilim cu exactitate. Iată care sunt principalele cauze ale durerii neuropate:
- Diabetul zaharat – una dintre cele mai frecvente cauze
- Zona Zoster – Virusul poate rămâne latent, ani de zile, după infecția acută și se poate reactiva ulterior, cauzând durere.
- HIV – Se complică frecvent cu neuropatia periferică, fiind adesea asociată cu durere neuropată.
- Scleroza multiplă: Afectează sistemul nervos central și poate determina simptome de durere neuropată in periferie.
- Lupus: Poate cauza neuropatii periferice și, implicit, durere neuropată.
- Leziunile măduvei spinării, fracturile osoase care afectează nervii sau intervenții chirurgicale sau amputări
- Anumite medicamente, în special chimioterapicele
- Neoplazii
- Sindromul canalului carpian: compresia nervului median la nivelul încheieturii.
- Boli ereditare, precum neuropatia ereditară cu presiune de tip I.
- Sifilis
- Afecțiuni tiroidiene
Pe lângă aceste cauze, se adaugă și anumiți factori de risc care pot favoriza apariția durerii neuropate:
- Diabetul zaharat, poate fi încadrat și în această categorie
- Consumul abuziv de alcool
- Deficiențe nutriționale, în special de vitamina B12
- Expunerea la factori toxici
- Infecții
Tipuri de leziuni nervoase
Leziunile nervoase sunt de mai multe feluri în funcție de natura, severitatea și localizarea lor. Fiecare tip de leziune are implicații clinice specifice și poate necesita abordări terapeutice diferite, de aceea este importantă identificarea și tratarea corespunzătoare.
Principalele tipuri de leziuni nervoase sunt:
- Leziunea Axonală – Axonul neuronului responsabil pentru transmiterea impulsurilor electrice este afectat, teaca de mielină rămâne, în mare parte, intactă. Poate apărea în traumatisme direct sau în ischemii.
- Demielinizarea – Învelișul protector de mielină al axonului este deteriorat sau distrus, axonul în sine nu este afectat. Poate apărea în scleroza multiplă.
- Leziunea Endoneurală – Fiecare axon este înconjurat de un strat subțire de țesut, leziunile acestui strat pot avea ca rezultat inflamație și cicatrizare, comprimând sau deteriorând axonul.
- Leziunea Perineurală – Fasciculele de axoni sunt înconjurate de o barieră de protecție și de reglare a mediului intern. Leziunile acestui strat pot afecta funcția de barieră, facilitând pătrunderea agenților patogeni sau a substanțelor toxice în interiorul nervului.
- Leziunea Epineurală – Leziunile la nivelul stratului exterior gros al nervului, pot fi cauzate de traumatisme externe și pot avea drept rezultat cicatrizări care interferează cu funcția nervului.
- Leziune de Comprimare – Atunci când un nerv este comprimat, de obicei datorită unei tumori, a unei hernii de disc sau datorită condițiilor cum ar fi sindromul canalului carpian.
- Leziuni de Tracțiune – Apar atunci când nervii sunt întinși sau trași din cauza unui traumatism. Deși pot fi reversibile, în anumite situații, pot provoca daune permanente.
- Leziuni de Secțiune – Sunt provocate de tăierea sau secționarea nervului și sunt adesea rezultatul unui traumatism penetrant, cum ar fi o tăietură profundă sau o intervenție chirurgicală.
- Leziuni Ischemice – Apar prin reducerea sau oprirea aportului sanguin către un nerv, cauzând astfel deteriorarea acestuia. Acestea pot fi datorate unui vas sanguin comprimat sau blocat.
- Leziuni Toxice – Apar atunci când nervii sunt deteriorați de substanțe toxice (alcool, toxice industriale) sau medicamente.
- Leziuni Termice – Apar prin expunerea la temperaturi extreme, fie căldură excesivă, fie frig intens.
Simptome și diagnostic durere neuropata
Prezența anumitor semne și simptome poate ghida spre diagnosticul de durere neuropată. Pentru certitudine cel mai probabil specialistul îți va efectua mai multe teste.
Semne tipice ale durerii neuropate
Iată care sunt semnele tipice pentru durerea neuropată:
- Durere bruscă, fulgerătoare
- Senzație de arsură sau de furnicătură la nivelul extremităților
- Sensibilitate extrema la atingere (fie un stimul dureros produce o reacție exagerată , fie un stimul în mod normal nedureros provoacă durere)
- Amorțeală
- Slăbiciune musculară la nivelul mâinilor și picioarelor.
- Tulburări de mișcare și probleme de echilibru.
La acestea se pot asocia dificultăți de înghițire, tulburări de somn, cianoză, eritem, transpirații.
Metode de diagnostic folosite la Clinica Oxxygene
Diagnosticul durerii neuropate este esențial pentru a determina cauza subiacentă și pentru a ghida tratamentul. Pentru formularea diagnosticului medicul neurolog de la Clinica Oxxygene se va baza pe anamneză, examen fizic și teste specializate, în anumite situații pot fi necesare consulturi multidisciplinare.
Primii și cei mai importanți pași pentru diagnostic sunt:
- Anamneză Detaliată – Medicul va discuta cu tine despre simptomele pe care le ai și despre intensitatea lor, despre istoricul medical și orice alte evenimente care ar fi putut cauza durerea. Este foarte important să participi activ la discuție și să răspunzi sincer la întrebări, orice detaliu ar putea fi semnificativ
- Examenul Neurologic – Medicul va evalua reflexele, forța musculară, sensibilitatea și alte funcții neurologice pentru a determina severitatea și localizarea posibilei afectări nervoase.
- Analize de laborator – Îți vor fi recomandate niște teste de sânge pentru identificarea posibilelor afecțiuni sistemice care ar putea cauza durerile neuropate, cum ar fi diabetul zaharat, boli tiroidiene, deficiențe nutriționale.
În cazul în care aceste etape nu sunt concludente se va trece la efectuarea unor teste și investigații mai specifice cum ar fi:
- Electromiografie (EMG) – Prin măsurarea activității electrice a mușchilor se poate identifica dacă slăbiciunea musculară este cauzată de probleme ale mușchilor sau ale nervilor care controlează mușchii.
- Studii de Viteză de Conducție Nervoasă (VCN) – Prin intermediul acestui test se pot identifica posibilele anomalii în funcționarea nervilor, măsurând viteza la care impulsurile electrice se deplasează prin nervi.
- Testarea cantitativă a sensibilității (QST) – Este un test specific pentru a evalua care este reacția ta la stimulii de temperatură și vibrație
- Biopsie de Nerv – Pentru examinarea fibrelor nervoase și identificarea unor posibile deteriorări poate fi necesară efectuarea unei biopsii.
- Examinări imagistice (RMN sau CT) – Pentru identificarea eventualelor tumori care comprimă nervii sau a unor leziuni.
Opțiuni de Tratament pentru durerea neuropata
Durerea neuropată poate fi adesea o provocare, atât pentru pacient, cât și pentru medic, din fericire există mai multe opțiuni terapeutice pentru gestionarea ei.
Medicație și terapie farmacologică
Terapia farmacologică joacă un rol foarte important în managementul durerii neuropate, vizând ameliorarea intensității simptomelor și reducerea frecvenței episoadelor, cel puțin in primă instanță. Dacă vor fi date medicamente pentru durerea neuropată, ele vor fi prescrise de un specialist și vor fi adaptate la nevoile particulare ale fiecărui individ, urmărindu-se obținerea unui echilibru între controlul eficient al simptomelor și minimizarea apariției efectelor secundare.
Clasele de medicamente recomandate în tratarea durerii neuropate sunt:
- Corticosteroizii și antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) – reduc inflamația și durerea. Administrarea lor trebuie făcută pe termen scurt și mediu pentru a minimiza efectele adverse.
- Antidepresivele triciclice – ameliorarează durerea. Necesită o supraveghere atentă din partea medicilor.
- Anticonvulsivantele – pot reduce semnalele nervoase care cauzează durere.
- Analgezicele opioide – pot fi eficiente în durerile severe, însă pot cauza dependență și efecte secundare.
- Terapii topice – unguente sau plasturi cu capsaicină sau lidocaină – blochează semnalele de durere transmise la nivel local.
- Terapia cu acid alfa lipoic – sub formă orală sau perfuzabilă.
Terapie fizică și reabilitare
O altă opțiune de tratament pentru durerea neuropată este reprezentată de terapia fizică și de reabilitare, având ca scop îmbunătățirea mobilității, creșterea forței musculare și reducerea disconfortului. Un medic specialist de recuperare medicală va stabili planul terapeutic adaptat nevoilor individuale și va monitoriza evoluția.Tipurile de terapie fizică utilizate în tratarea durerii neuropate:
- Stretchingul – ajută la creșterea forței și rezistenței musculare, prevenind rigiditatea
- Aerobicul – ajută la reducerea durerii și îmbunătățește circulația sângelui
- Masajul terapeutic – reduce tensiunea musculară, relaxează mușchii și îmbunătățește mobilitatea articulară
- Biofeedback-ul și tehnica de relaxare progresivă a mușchilor – te poate ajuta să controlezi răspunsul la durere și să dezvolți strategii prin care să gestionezi eficient simptomele. sunt alte forme de terapie care ajută pacienții să își controleze răspunsul la durere. Prin învățarea modului în care corpul răspunde la stres și durere, pacienții pot dezvolta strategii pentru a gestiona mai eficient simptomele.
Reabilitarea funcțională vizează restaurarea abilităților pierdute și adaptarea la noile circumstanțe. Poate fi necesar să utilizezi orteze, dispozitive de asistare sau chiar să faci anumite adaptări ale locuinței, în funcție de localizarea afectării nervoase și severitatea simptomatologiei.
Intervenții chirurgicale și alte proceduri
Atunci când severitatea durerii neuropate depășește limitele impuse de medicație și terapie fizică, se pot lua în considerare intervențiile chirurgicale sau alte proceduri având ca scop ameliorarea simptomatologiei și creșterea calității vieții.
Intervențiile chirurgicale pot ajuta la ameliorare durerii prin îndepărtarea unor structuri ce determină compresia nervului.
Implantarea unui dispozitiv care emite impulsuri electrice în măduva spinării poate duce la blocarea semnalelor de durere înainte de a ajunge la centrul de comandă.
Proceduri precum blocadele nervoase și injecțiile cu steroizi pot ajuta la reducerea inflamației și blocarea semnalelor dureroase la nivelul nervilor afectați.
O opțiune neinvazivă este terapia cu unde de șoc extracorporeale, undele de energie stimulează vindecarea și reducerea durerii.
Abordarea la Clinica Oxxygene
Dacă suferi de durere neuropată, Clinica Oxxygene este locul potrivit în care să te tratezi. Avem o echipă profesionistă de specialiști ce abordează holistic problema ta și îți sunt alături pe durata întregului proces. Împreună veți stabili obiective realiste ale tratamentului și veți construi un plan terapeutic individualizat.
La clinica Oxxygene beneficiezi de tehnologii moderne și abordări inovative atunci când te confrunți cu durere neuropată. Printre acestea se numără:
Stimularea magnetică transcraniană (TMS)
– Este o metodă non-invazivă ce se utilizează atunci când durerea neuropată este refractară la tratamentul medicamentos.
– Se bazează pe stimularea ariei corticale motorii responsabile zonei afectate.
– Datorită rezultatelor spectaculoase în diminuarea sau chiar reducerea completă a durerii neuropate, a fost aprobată de FDA în tratamentul durerii și a altor afecțiuni.
– Efectele sunt de cele mai multe ori rapide, adesea se văd de la primele ședințe, dar este necesară o serie de ședințe periodice pentru rezultate de lungă durată.
Autohemoterapie majoră cu ozon
– Este o metodă de administrare a unei combinații de oxigen (O2) și ozon (O3), în organism (terapie sistemică), care determină o mulțime de beneficii și reprezintă una dintre cele mai importante terapii regenerative sistemice efectuate în cadrul clinicii noastre
– Are acțiune metabolică, antioxidantă, imunomodulatorie și antiinflamatorie
– Este nedureroasă, fără riscuri având in vedere că se respectă cu strictețe regulile de asepsie/antisepsie, tehnica este standardizată, iar echipa este profesionistă
- Sauna cu ozon
– Este utilizată atât ca mijloc de relaxare (prin relaxarea și tonifierea musculaturii) și pentru ameliorarea oboselii, cât și pentru tratarea anumitor afecțiuni
– Sunt necesare mai multe sesiuni, de obicei 10 ședințe, dar numărul și frecvența exacte vor fi stabilite în funcție de particularitățile individuale
– Este sigură, în general poate fi folosită de către orice persoană
Pentru a afla dacă aceste tehnici sunt potrivite afecțiunii tale, fă-ți o programare la Clinica Oxxygene și stai de vorbă cu specialiștii noștri!
Sfaturi pentru Pacienți
Durerea neuropată poate fi o provocare atât pentru pacient, cât și pentru familie, dar există anumite strategii de auto-îngrijire care pot contribui la îmbunătățirea calității vieții. Menținerea unui stil de viață echilibrat, cu o alimentație sănătoasă, exerciții fizice regulate și odihnă suficientă, poate avea un impact pozitiv asupra stării de bine.
Iată câteva sfaturi care ar putea să-ți fie de folos în cazul în care suferi de durere neuropată:
- Păstrează sarcinile mai grele pentru zilele în care te simți mai bine. Alternează sarcinile grele cu cele ușoare și fă pauze regulate.
- Relaxează-te și încearcă să reduci pe cât posibil stresul. Fă exerciții de respirație sau meditează.
- Continuă să faci mișcare. Exercițiile zilnice ușoare pot ajuta la reducerea durerii. Încearcă să mergi pe jos sau cu bicicleta, să înoți sau să faci stretching (dacă este posibil).
- Încearcă compresele reci și masajul sau o baie fierbinte.
- Respectă prescripția medicală. Ia medicamentele prescrise de doctor în dozele recomandate, nu le ajusta după cum consideri tu.
- Dormi suficient.
- Gândește pozitiv. Fă lucruri distractive pentru a-ți distrage atenția de la durere. Uită-te un film, citește o carte, ascultă muzică sau petrece timp cu cei dragi.
- Ține un jurnal de durere pentru o vreme ( o săptămână – 10 zile inainte de consultație). Încearcă să scrii cât de puternică este durerea ta ( pe o scală de la 1 la 10) și cum se simte. Observă și notează modul în care starea de spirit, gândurile, somnul, activitățile și medicamentele îți afectează durerea. Acest jurnal poate ajuta medicul să înțeleagă mai bine cu ce te confrunți și astfel să îți facă un plan terapeutic personalizat.
Întrebări frecvente
Este normal să ai întrebări despre afecțiunea ta, de aceea specialiștii noștri răspund la cele mai frecvente dintre acestea:
- Care este diferența dintre durere neuropată și durere nociceptivă?
Durerea neuropatică provine de la nervii afectați sau lezați și se manifestă prin senzații de arsură, înțepătură, junghi sau amorțeală, fiind adesea cauzată de afecțiuni precum diabetul sau leziuni nervoase. În timp ce durerea nociceptivă rezultă din leziuni ale țesuturilor și este adesea descrisă ca o durere ascuțită, pulsatilă sau crampe, fiind răspunsul normal la o vătămare, cum ar fi o tăietură sau o fractură.
- Este durerea neuropatică permanentă sau poate fi vindecată?
Severitatea și durata durerii neuropatice variază în funcție de mai mulți factori. În unele cazuri, poate fi gestionată eficient sau chiar vindecată cu tratamentul potrivit, dar pot fi situații în care aceasta devine permanentă.
- Cum afectează alimentația durerea neuropatică?
Alimentația echilibrată și sănătoasă poate contribui la menținerea sănătății nervilor și poate reduce simptomele durerii neuropatice.
- Pot conduce dacă am durere neuropată?
Depinde de severitatea simptomelor și de modul în care acestea afectează reflexele și coordonarea. Acest lucru se va stabili împreună cu medicul.
- Există vreo legătură între durerea neuropatică și vreme?
Unii pacienți raportează o exacerbare a simptomelor în condiții meteorologice anumite, dar nu există studii concludente în acest sens.
Programări și Contact
Cum să obții o programare la Clinica Oxxygene pentru durere neuropată
Te-ai decis să-ți faci un control? Pentru programări la neurologie sună la numărul de telefon 0745230132 sau folosește formularul nostru de programări online. În cazul în care ai întrebări nu ezita să ni le adresezi!
Sau sună la 0745230132 pentru a lua direct legătura cu noi!
Pacienții ne recomandă!
Te așteptăm la clinica din Bucuresti, Sector 4
Te așteptăm la clinica din Otopeni.
Vreau să mă programez
Adrian Stanescu
Informații revizuite medical de Dr.Adrian Stanescu, medic primar gerontologie si geriatrie.