Tinitus - Țiuituri in Urechi: Cauze, Diagnostic,Tratament

doctor comanescu magda elena cropped

Dr. Comănescu Magda Elena

Medic primar neurologie


Dacă te-ai săturat de senzația de țiuituri în urechi te afli în locul potrivit! Clinica Oxxygene oferă soluții moderne și inovatoare pentru diagnosticarea și tratarea tinitusului. Citește în continuare și află metoda de elecție prin care pacienții noștri au reușit să se elibereze de această afecțiune!

Introducere în Tinitus

Definiția și descrierea simptomelor

Termenul medical tinitus ilustrează senzația auditivă supărătoare percepută în absența unui sunet exterior. Este caracterizată de zgomote sau sunete în urechi sau la nivelul capului, pe care pacienții le descriu ca: fluierat, foșnet, zumzet, sâsâit, bâzâit sau alte sunete similare cu acestea. Simptomele pot varia în intensitate, iar tinitusul poate fi continuu sau intermitent. Este o sursă evidentă de disconfort, afectând calitatea vieții persoanei care suferă această simptomatologie. 

Dacă și tu experimentezi această problemă, te invităm să citești mai departe pentru a afla posibilele cauze și sugestii de tratament. Recomandarea noastră este să optezi și pentru un consult medical în cadrul Clinicii Oxxygene pentru a identifica cauza subiacentă și pentru a stabili opțiunile de tratament. 

 

 Cauzele țiuiturilor în urechi

Afecțiuni asociate și factori de risc

Tinitusul poate fi asociat cu o gamă largă de afecțiuni și factori care pot contribui la apariția sau agravarea sa. Iată câteva dintre lucrurile care pot determina senzația pe care o resimți:

 • Pierderea auzului – Deseori, tinitusul nu este decât un simptom asociat pierderii auzului cauzate de înaintarea în vârstă și îmbătrânirea aparatului auditiv. 
 • Expunerea la zgomote puternice – Dacă te expui frecvent la zgomote de intensitate mare, cum ar fi cele din domeniile de lucru industriale sau cauzate de motoare puternice, ești supus riscului de a dezvolta tinitus temporar sau permanent. 
 • Leziuni ale urechii – Traumatismele la nivelul urechii, loviturile sau leziunile provocate de inserarea anumitor obiecte în ureche, pot cauza tinitus.
 • Patologie infecțioasă – Infecțiile urechii medii sau interne pot cauza țiuituri în urechi. 
 • Dopurile de ceară – O acumulare de cerumen în ureche poate cauza tinitus temporar până când cerumenul este îndepărtat.
 • Boli ale urechii – Afecțiuni cum ar fi otita medie, otoscleroza sau boala Meniere pot fi asociate cu tinitus.
 • Hipertensiune arterială –  Presiunea arterială crescută poate contribui la apariția sau agravarea tinitusului.
 • Stres și anxietate –  Stresul și anxietatea pot amplifica percepția tinitusului sau pot contribui la apariția lui.
 • Anumite medicamente –  Unele antibiotice, diuretice, antiinflamatoare nesteroidiene și chimioterapice au ca efect secundar tinitusul.
 • Alimentația – Consumul excesiv de cofeină, alcool sau alimente bogate în sare poate agrava simptomele.
 • Boli neurologice – Anumite afecțiuni neurologice, precum scleroza multiplă sau tumori cerebrale, pot fi asociate cu tinitus, dar aceste cauze sunt rar întâlnite.

Este important să ții cont de faptul că tinitusul poate fi cauzat de o combinație a acestor factori sau poate apărea în absența unei cauze evidente. În multe situații, poți gestiona și trata tinitusul cu succes atunci când este identificată cauza subiacentă și dacă iei măsuri pentru a reduce factorii de risc.

Diferențe dintre țiuit în urechea dreaptă și cea stângă

Tinitusul poate fi perceput în oricare dintre urechi sau în ambele urechi în același timp și poate varia în intensitate, în funcție de percepție. De regulă, diferențele sunt determinate de cauzele subiacente ale afecțiunii. Astfel, atunci când vei descoperi împreună cu medicul tău cauza care determină tinitus, cel mai probabil vei afla și de ce il resimți diferit în funcție de urechea afectată.

 Tratarea Tinitusului

Abordări terapeutice moderne – TMS tinitus

Stimularea magnetică transcraniană, numită generic TMS, este o abordare terapeutică modernă ce a început să fie folosită recent și pentru tratarea tinitusului. Este o procedură noninvazivă, neiradiantă și nedureroasă, implementată în Statele Unite de aproximativ 20 de ani și  acum te poți bucura de beneficiile ei chiar la noi în țară, prin intermediul specialiștilor de la Clinica Oxxygene. 

Aceasta terapie folosește câmpuri magnetice pentru a stimula celulele nervoase din creier sau de la nivelul sistemului nervos periferic. Astfel, furnizează impulsuri electrice în mod repetat, ducând la îmbunătățirea simptomelor pentru variate afecțiuni aflate în conexiune cu creierul. Este o metodă de tratament revoluționară și se bazează pe felul în care funcțiunează neuronii, scoțând zona afectată din circulația neurologică, îmbunătățind astfel funcțiile cognitive și motorii ale pacientului. 

Deși efectele sale asupra tinitusului sunt încă studiate la momentul prezent, pacienții care au încercat această metodă relatează îmbunătățiri majore ale simptomelor, astfel că este o metodă de tratament recomandată în cadrul clinicii noastre. 

Eficacitatea diferitelor metode de tratament

Tratamentul pentru tinitus variază în funcție de severitatea acestuia și întotdeauna trebuie să ținem cont de cauza subiacentă. Chiar dacă în multe cazuri, metodele de tratament nu duc la vindecarea completă a acestei afecțiuni, există numeroase variante prin care poți reduce simptomele și obține imbunătățirea calității vieții. Printre cele mai eficace metode de tratament se numără:

 • Tehnicile de gestionare a stresului și relaxare
 • Tehnicile de mascaj sonor
 • Terapia de expunere controlată la sunete
 • Terapia medicamentoasă
 • Terapia cognitiv – comportamentală
 • Dispozitivele auditive
 • Terapia prin stimulare magnetică transcraniană (TMS)
 • Intervențiile chirurgicale

Tiuitul în Urechi – Opțiuni de tratament

Medicamente și terapii farmacologice

Din păcate, nu există medicamente care să țintească în mod specific sau să vindece definitiv această afecțiune. Însă nu te îngrijora! Dacă dorești o abordare farmacologică a problemei, medicul tău îți poate prescrie medicamente care să te ajute în gestionarea simptomelor atunci când ele sunt asociate cu alte afecțiuni. Așadar, îți prezentăm următoarele alternative medicamentoase:

 • Anxiolitice și antidepresive – dacă tinitusul tău este asociat cu anxietate sau depresie, aceste medicamente îți pot fi prescrise pentru a te ajuta să gestionezi simptomele psihologice. Reducând stresul și anxietatea poți îmbunătăți percepția față de tinitus.
 • Antihipertensive – dacă tinitusul tău este secundar hipertensiunii arteriale, medicamentele care ajută la normalizarea tensiunii vor ameliora și senzația de țiuit în ureche
 • Medicamente pentru insomnii – în cazul în care simptomele tale sunt atât de deranjate încat nu te poți odihni, această terapie te poate ajuta să recâștigi orele de somn pierdute din cauza țiuiturilor în urechi. 

 

Terapie fizică și tehnici non-invazive

Terapia fizică sau fizioterapia nu este o opțiune clasică pentru tatamentul tinitusului, întrucât această afecțiune nu implică în mod direct structura fizică a urechii sau sistemul musculoscheletal. Cu toate acestea, o astfel de abordare terapeutică poate fi recomandată în cazul în care tinitusul tău este asociat cu alte probleme medicale sau simptome, precum tensiunea musculară la nivelul gâtului și a umerilor sau patologii ale articulației temporomandibulare. 

 

Printre cele mai folosite terapii non-invazive pentru tinitus se numără și:

 • Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) – concentrată pe schimbarea percepției și comportamentelor legate de senzațiile resimțite, ajutându-te să gestionezi mai bine simptomele de țiuit în urechi.
 • Terapia de expunere controlată la sunete – expunerea treptată la sunete similare cu tinitusul ajută obișnuirea creierului cu acestea și le face să fie mai puțin deranjante
 • Terapia prin electrostimulare – anumite tipuri de electrostimulare, precum terapia cu stimulare magnetica repetată (rTMS) sau stimularea electrică transelectrodermică (tDCS) sunt în prezent cercetate și folosite la scară din ce în ce mai largă.

 

Intervenții chirurgicale

Atunci când vorbim despre tinitus, intervențiile chirurgicale rămân ultima soluție și sunt rezervate în special pentru cazurile de tinitus sever, persistent, cauzat de o afecțiune medicală specifică ce poate fi remediată cu ajutorul unei intervenții chirurgicale. Câteva dintre soluțiile chirurgicale la care poți apela pentru această problemă sunt:

 • Decompresiunea microvasculară – Procedură folosită în cazurile de tinitus pulsatoriu, în care sunetul este asociat cu pulsațiile vaselor de sânge din proximitatea urechii sau a nervilor cranieni. Operația implică izolarea vaselor de sânge care fac compresie pe nervii auditivi, ameliorând senzația de țiuit în urechi.
 • Abordarea chirurgicală a hipertensiunii arteriale – Dacă tinitusul este asociat cu valori tensionale crescute în vasele de sânge de la nivelul capului sau gâtului se poate recurge la chirurgie vasculară.
 • Montarea unui implant cohlear – Dacă suferi de pierdere de auz asociată cu tinitus, poți opta pentru acest dispozitiv chirurgical care se implantează în interiorul urechii cu scopul de a restabili auzul și, în unele cazuri, poate duce și la ameliorarea tinitusului. 

 

Având în vedere multiplele opțiuni de tratament pentru tratarea sau ameliorarea tinitusului, medicul tău te va ajuta să alegi cea mai potrivită abordare terapeutică pentru a determina cauza și pentru a găsi o soluție problemei tale. Așadar, te așteptăm în cadrul Clinicii Oxxygene pentru un consult și pentru a stabili împreună un plan de tratament eficace, care va duce la îmbunătățirea vizibilă a calității vieții tale!

 

 Cel mai bun tratament pentru Tinitus – TMS tinitus

Studii și cercetări recente

 

Studiile și cercetările recente din domeniul neurologiei arată eficacitatea TMS în tratarea a multiple afecțiuni, printre care se numără și tinitusul. Terapia TMS este una din cele mai inovatoare abordări terapeutice prezente pe piață la momentul actual. Se bucură de un succes imens, deoarece este o metodă terapeutică eficientă, non-invazivă și cu foarte puține efecte adverse, astfel că nu vei resimți nicio durere în timpul tratamentului, iar rezultatele sunt garantate în majoritatea cazurilor.  Pacienții care au apelat la astfel de terapii pentru senzația de țiuit în urechi au observat modificări notabile în ceea ce privește frecvența și intensitatea senzațiilor.

 

Recomandări ale specialiștilor de la Clinica Oxxygene

Specialiștii de la Clinica Oxxygene recomandă TMS, stimularea magnetică transcraniană, pentru o gamă largă de afecțiuni psihiatrice, dar și neurologice. Astfel, această terapie s-a dovedit a fi utilă în tratamentul următoarelor patologii și simptome:

 • Depresia
 • Stresul post-traumatic
 • Boala Parkinson
 • Durerea neuropată
 • Migrena
 • Spasticitatea
 • Distonia
 • Tinitusul
 • Recuperarea pacienților după accidentele vasculare cerebrale

În ceea ce privește tratamentul pentru tinitus cu ajutorul TMS, echipa care se va ocupa de tine este formată de către specialistii TMS ai  Clinicilor Oxxygene,  care au primit certificarea de terapie TMS și formare avansată în cadrul Universității de Medicină din Maastricht alături de directorul medical al Spitalului Oxxygene, Dr. Adrian Stănescu, care  coordonează programul TMS din Clinicile Oxxygene. Astfel, ai siguranța calității unui tratament revoluționar realizat de cei mai buni specialiști în domeniu.

 

Senzația de urechi infundate și presiune în cap

Relația cu tinitusul și cauzele potențiale

Urechile înfundate și senzația de presiune în cap pot fi simptome asociate tinitusului în anumite situații, dar ele pot avea și alte cauze și pot apărea independent unul de celălalt. Iată câteva explicații posibile pentru aceste simptome și cum pot fi ele legate de tinitus:

 

 • Congestia nazală – Alergiile sezoniere, răceala comună sau sinuzita pot duce la congestie nazală și la senzația de urechi înfundate și presiune în cap. Aceste simptome pot afecta și urechile interne și pot influența percepția tinitusului.
 • Schimbările de altitudine – Zborurile cu avionul sau călătoriile la altitudini mari pot cauza presiune în urechi și cap, ceea ce poate influența tinitusul sau poate provoca temporar senzația de urechi infundate.
 • Congestia urechii –  Urechile infundate pot afecta modul în care sunetul ajunge la urechea internă, ceea ce poate amplifica sau schimba modul în care percepi tinitusul.
 • Creșterea tensiunii sau a stresului – Presiunea sau disconfortul în cap și urechi pot fi cauzate sau accentuate de stres sau anxietate, ceea ce poate contribui la agravarea senzației.
 • Afecțiuni medicale – Anumite afecțiuni medicale, cum ar fi infecțiile de sinus sau obstrucțiile urechii, pot cauza atât urechi înfundate, cât și presiune în cap. Aceste afecțiuni pot fi însoțite de tinitus sau pot influența tinitusul preexistent.

 

Abordări terapeutice și sfaturi de autoajutor

Există câteva tehnici și strategii de autoajutor pe care le poți încerca pentru a gestiona urechile înfundate și tinitusul. Cu toate acestea, este important să consulți întotdeauna un medic pentru evaluare și pentru a discuta despre orice simptome pe care le experimentezi, deoarece cauzele pot varia și pot necesita tratament specific. Iată câteva modalități de autoajutor pentru urechi înfundate și tinitus:

 

Pentru urechi înfundate

 • Încearcă manevra Valsalva – Închide gura, închid nasul cu degetele și încearcă să sufli ușor aer printr-o mică deschizătură, ca și cum ai încerca să echilibrezi presiunea. Aceasta poate ajuta la desfundarea urechilor.
 • Picături pentru urechi –  Picături pentru urechi, disponibile fără prescripție medicală, pot ajuta la desfundarea urechilor. Consultă un farmacist pentru recomandări.
 • Umidificator – Utilizează un umidificator de cameră sau fă o baie fierbinte. Aburii te vor ajuta la desfundarea nasului și a urechilor.
 • Evită introducerea obiectelor în urechi –  Nu introduce obiecte, cum ar fi bețișoarele de urechi, în urechi pentru a încerca să le cureți. Acest lucru poate duce la deteriorarea urechii și la infecții. Poți opta în schimb pentru spray-uri de curățare. 

 

Pentru tinitus

 • Evită expunerea la zgomote puternice – Folosește căști de protecție sau dopuri pentru urechi în medii zgomotoase.
 • Încearcă să reduci nivelul de stres – Stresul și anxietatea pot agrava percepția tinitusului. Apelează la tehnici de reducere a stresului, cum ar fi yoga, meditația sau respirația profundă.
 • Optează pentru mascarea sunetului – Utilizează sunete de fundal plăcute, cum ar fi un ventilator sau muzică ușoară, pentru a masca sunetele de tinitus. Dispozitivele speciale de mascare a tinitusului sunt, de asemenea, disponibile.
 • Evită consumul de cofeină și alcool –  Aceste substanțe pot agrava tinitusul în unele cazuri.
 • Consultă un specialist –  Dacă tinitusul este sever sau persistent și afectează calitatea vieții, poți apela la un medic din cadrul clinicii Oxxygene  pentru a discuta despre opțiunile de tratament, cum ar fi terapia prin stimulare magnetică transcraniană, TMS.

 

Este important să ai răbdare în gestionarea urechilor infundate și tinitusului, deoarece aceste simptome pot fi ameliorate, dar tratamentul și metodele terapeutice pot varia în funcție de cauza specifică și de severitatea simptomelor tale. 

 

Programări și Contact

Cum să obții o programare pentru evaluarea tinitusului la Clinica Oxxygene

Dacă dorești să beneficiezi de evaluarea tinitusului sau de tratamentul revoluționar TMS în cadrul clinicii Oxxygene intră pe site-ul nostru, completează formularul de programare online și vei fi contactat. De asemenea, poți apela numărul 0745230132 de luni până vineri, în intervalul orar 8:00-16:00 pentru a lua direct legătura cu noi. 

 

 Nume serviciu
Pret
Consultatie initiala neurologie
360 Lei
Consultatie control
200 Lei
Electroencefalogramă EEG
300 Lei

Pacienții ne recomandă!

Claudia Pavel
Claudia Pavel
Read More
Atât eu cât și sora mea facem terapiile cu ozon și suntem foarte mulțumite și încântate de rezultate. Staff-ul este extraordinar, serviciile sunt ireproșabile. Recomand cu toată dragostea! Multumesc Clinicii Oxxygene!
Alex Moldovan
Read More
Am vârsta de 49 de ani, o viață nu tocmai ordonată și o muncă suficient de stresantă. La recomandarea unor prieteni am început tratamentul cu autohemoterapie (ozonoterapie) sperând că voi putea diminua din stresul cotidian. Pot spune că imediat după prima ședință am simțit diferențe considerabile în ceea ce privește tonusul atât fizic, cât și psihic și observând aceste efecte benefice am decis să continui, la această oră având deja 5 sedințe efectuate. Rezultatele sunt incredibile! Totodată au dispărut aproape în totalitate și durerile articulare pe care le aveam în trecut, mă pot concentra cu mult mai bine și am un tonus de invidiat.
Lavyy LSM
Read More
Recomand cu toată încrederea! Servicii medicale de înaltă ținută profesională! Medici și personal medical de excepție!
Alex Nicolae
Read More
De nota 10! Profesionisti! Dl. Stănescu este un doctor răbdător, explică în detaliu, calm și plăcut. De altfel, toți cei care lucrează în clinică sunt foarte amabili.
Sanda Costache
Read More
Respect pentru profesionalismul și solicitudinea întregului personal medical.
Alexandra Postolache
Read More
Foarte mulțumiți de serviciile oferite! Domnișoara de la recepție foarte amabilă și drăguță, ne-a ajutat cu tot ce am avut nevoie!
Emanuel Strinu
Read More
Sunt foarte mulțumit de serviciile lor! Recomand!
Nicoleta Schveninger
Nicoleta Schveninger
Read More
Recomand această Clinică, încercați-o!
Previous
Next

Te așteptăm la clinica din Bucuresti, Sector 4

Te așteptăm la clinica din Otopeni.

Vreau să mă programez

 Adrian Stanescu

Adrian Stanescu

Informații revizuite medical de Dr.Adrian Stanescu, medic primar gerontologie si geriatrie.