Consult Psihiatrie
Dr. Mihai Zamfir
PROGRAMEAZA-TE ACUM!
Consult psihiatrie
Te confrunți cu depresie, anxietate sau alte afecțiuni psihice și îți dorești un consult de psihiatrie? Clinica Oxxygene este locul potrivit pentru tine! Ne pasă de sănătatea ta fizică și psihică!
Introducere în consultul de psihiatrie
Psihiatria este o specialitate medicală care se ocupă cu diagnosticarea, tratamentul și prevenirea tulburărilor mintale și de comportament. Din păcate, oamenii nu conștientizează că sănătatea psihică este la fel de importantă ca și sănătate fizică, de aceea se feresc să consulte un medic psihiatru. Dacă mergi la cabinetul de psihiatrie nu înseamnă că ești nebun, înseamnă că ai o problemă pe care nu reușești să o gestionezi singur și este foarte bine să ceri ajutor!
-
Ce înseamnă un consult psihiatric?
Lipsa de informare și stigmatizarea persoanelor cu afecțiuni mintale duce la crearea unor impresii greșite cu privire la consultul, internarea sau tratamentele psihiatrice.
Consultul psihiatric este un consult ca oricare altul, mergi la medic și îi spui care sunt stările pe care le ai, simptomele care te deranjează și discuți cu acesta opțiunile de tratament. Nu trebuie să îți fie teama, așa cum mergi la cardiolog când inima ta suferă, așa mergi și la psihiatru când mintea este în suferință.
Motive pentru care ai putea avea nevoie de un consult de psihiatrie
Există diferite boli sau tulburări care pot fi tratate în cadrul acestei specialități, prin urmare numeroase semne și motive de a merge la consult de psihiatrie.
-
Semne că ar trebui să iei în considerare un consult psihiatric
Fii atent la stările tale și ale celor din jurul tău, iar dacă observi aceste semne nu ezita să ceri ajutorul unui psihiatru:
- Tristețe sau schimbări ale dispoziției
- Anxietate sau frică
- Apatie, lipsa plăcerii sau a interesului pentru activitățile obișnuite
- Lipsa de energie sau energie excesivă
- Agitație
- Iritabilitate sau sensibilitate excesive
- Tulburări ale somnului (insomnie sau nevoie crescută de somn)
- Tulburări ale apetitului
- Dificultăți de concentrare sau de memorare
- Disfuncții socio-profesionale
- Schimbări ale comportamentului, comportamente agresive sau ciudate
- Idei ciudate
- Gânduri suicidare
-
Cum influențează stilul de viață modern sănătatea mintală?
Pe lângă beneficiile epocii moderne, aceasta aduce după sine o serie de factori cu impact negativ asupra sănătății noastre mintale. În primul rând, stresul resimțit în prezent este cu mult mai crescut față de cel al generațiilor anterioare. Totul se derulează mult prea rapid și suntem mai tot timpul stresați, la locul de muncă, acasă, nu ne facem timp pentru relaxare și asta se resimte în starea noastră psihică. Un alt factor care ne afectează, suntem conștienți de el, dar nu ne permitem să luăm vreo măsură este reprezentat de tehnologie. Suntem o generație dependentă de dispozitivele electronice, ne trăim tot mai mult viața online, iar atunci când ne lovim de realitate devenim anxioși, depresivi, retrași și inadaptați. În plus, stilul de viață modern este unul haotic, mâncăm nesănătos, pe fugă, suntem sedentari, nu dormim suficient și abuzăm de fel și fel de substanțe (cafea, tutun sau altele).
Acestea sunt câteva dintre motivele pentru care prevalența bolilor mintale a crescut semnificativ și sunt din ce în ce mai frecvente de la vârste fragede.
Așa cum societatea s-a schimbat, așa trebuie să ne schimbăm și noi percepția cu privire la psihiatrie, sănătatea mintală este importantă! Vino la un consult psihiatric la clinica Oxxygene!
Diferența dintre consultul psihiatric și alte servicii de sănătate mintală
Persoanele care suferă de afecțiuni psihice pot accesa mai multe servicii de sănătate mintală, dar este important să cunoască înțelesul diferiților termeni.
- Psihiatria vs. psihoterapia: Care este diferența?
Mulți cred că psihiatria, psihologia și psihoterapie sau psihiatru, psiholog și psihoterapeut au aceleași înțelesuri. În realitate, diferențele sunt destul de mari:
Psihiatria este o specializare medicală, iar medicul psihiatru a absolvit Facultatea de Medicină. Psihiatrul se ocupă cu evaluare, diagnosticarea și tratarea afecțiunilor psihice. Medicul este singurul care poate să prescrie tratament medicamentos.
Psihologia este știința care studiază mintea și comportamentele umane, iar psihologul a absolvit Facultatea de Psihologie. Psihologul analizează comportamentul uman, procesele psihice și toți factorii care le pot influența, evaluează anumite aptitudini și abilități și interpretează datele obținute, aplică metodele potrivite de soluționare pentru fiecare problemă în parte.
Psihoterapia este situată la granița dintre psihiatrie și psihologie, psihoterapeutul a absolvit Facultatea de Psihologie și a făcut masterat în Psihoterapie cu diverse formări. Psihoterapia este o modalitate de tratament, utilizând o gamă largă de tehnici.
Cele 3 domenii se completează reciproc, abordarea holistică având o rată mai mare de succes.
Cum te poate ajuta un consult de psihiatrie?
Atunci când te confrunți cu stări mai deosebite sau când mintea îți joacă feste cel mai indicat este să mergi la un consult la psihiatru pentru a desluși împreună problemele tale și pentru a stabili dacă este nevoie de tratament medicamentos sau psihoterapie. Uneori, semne aparent banale pot să prevestească o afecțiune mai complexă, cu cât intervenția este mai rapidă, cu atât prognosticul este mai bun.
Beneficiile consultului psihiatric
Dacă stai în dubiu cu privire la consultație, amintește-ți de ce este important să mergi:
- Vei discuta cu o persoană specializată, competentă, care nu te judecă și nu te stigmatizează.
- Vei primi recomandări și tratamente adaptate simptomelor tale.
- Dacă primești un diagnostic rapid și te tratezi corespunzător eviți apariția unor episoade mai severe.
- Îți vei putea relua în mod normal activitățile.
- Te vei simți mai eliberat.
- Tu și cei dragi veți fi în siguranță.
Nu este cazul să stai pe gânduri atunci când vine vorba de mintea ta! Programează-te acum la un consult psihiatric la Clinica Oxxygene și lasă-i pe specialiștii noștri să-ți vină în ajutor!
Rolul medicamentelor în tratamentul tulburărilor psiho-emotionale
O altă teamă a pacienților are legătură cu tratamentul farmacologic: ”nu merg la psihiatru că îmi dă pastile și voi fi dependent de ele”, dar oare cardiologul, neurologul sau internistul nu dau și ei pastile?! Oare diabetul, bolile cardiace sau tiroidiene nu necesită și ele tratament toată viața?!
Medicamentele au un rol foarte important în tratarea afecțiunilor psihice, făcând managementul bolii mult mai ușor. În trecut, se foloseau terapii cu electroșocuri, cămăși de forță și alte modalități brutale pentru a trata bolnavii psihiatrici, acum o pastilă rezolvă mare parte a problemei. Este adevărat că tratamentul psihiatric este mai delicat, trebuie prescris cu atenție, trebuie respectat întocmai și întrerupt doar de către medic, dar beneficiile sunt pe măsură.
Există mai multe tipuri de medicamente care se folosesc în psihiatrie, pe lângă sedativele și benzodiazepinele de care toată lumea se teme:
- Antidepresive
- Antipsihotice
- Stabilizatoare ale dispoziției
- Anxiolitice
- Inductoare de somn
Tratamentul medicamentos va fi recomandat doar de către psihiatru și va fi necesar să te prezinți periodic la consult pentru ajustarea dozelor, evaluarea efectelor și reacțiilor adverse care pot apărea. Trebuie să ai răbdare, în general, efectele lui se văd după 10-14 zile, dar cu un tratament urmat corect vei putea duce o viață normală, indiferent de afecțiunea psihică cu care te confrunți.
Există și situații în care nu vor fi prescrise medicamente, fie când afecțiunea este una ușoară, iar simptomele se pot remite cu odihnă și psihoterapie, fie când afecțiunea este una foarte severă care nu mai răspunde la tratament (de exemplu depresia refractară la tratament).
În cazul unei depresii refractare la tratament, la clinica Oxxygene optăm pentru o terapie revoluționară, stimularea magnetică transcraniană (TMS). TMS-ul este o procedură nedureroasă, neiradiantă și neinvazivă care utilizează un câmp magnetic pentru modularea circuitelor neuronale și ameliorarea simptomatologiei. Spre deosebire de medicamente, aceasta nu are efect sistemic, ci acționează direct pe zonele din creier responsabile de simptomele tale, efectele sunt pe termen lung și se văd după câteva ședințe. În plus, folosim cu succes această metodă și pentru alte afecțiuni psihice, cum ar fi anxietatea, stresul post-traumatic, oboseala cronică, insomnia, atacurile de panică, tulburarea obsesiv-compulsivă, tulburările de memorie și concentrare.
Te întrebi dacă și tu ești un bun candidat pentru TMS? Vino la un consult psihiatric la clinica Oxxygene și stai de vorbă cu echipa noastră de specialiști!
Mituri și misconcepții despre psihiatrie
- De ce psihiatria este adesea înțeleasă greșit în societate?
Psihiatria este înțeleasă greșit de către societate din cauza unor mituri și preconcepții care s-au perpetuat de-a lungul timpului, dar care nu mai sunt valabile. Medicina a evoluat, societatea la fel, dar, din păcate, încă mai există reminiscențe ale unor vremuri de mult apuse.
Iată câteva dintre cele mai frecvente mituri și misconcepții pe care ar trebui să le demontăm:
- „Dacă mergi la psihiatru ești nebun” – Nimic mai fals, termenul de nebun este doar o jignire adusă persoanelor cu probleme mintale. La un moment dat, oricine poate să fie copleșit de emoții negative, să se confrunte cu un episod depresiv sau cu o tulburare de somn și să aibă nevoie de ajutorul medicului pentru a depăși aceste situații. Nu este nimic greșit să mergi la un consult la psihiatru, iar acest lucru nu te face nebun!
- ”Dacă mergi la psihiatru ești slab și nu îți poți rezolva singur problemele” – Nu este o rușine să ceri ajutor, din contră ai nevoie de curaj pentru asta. Afecțiunile psihice sunt variate și pot avea o gamă largă de simptome, iar unele dintre ele nu pot fi depășite fără ajutor specializat, de aceea este indicat să mergi la medic.
- ”Dacă iei tratament de la psihiatru o să fii legumă” – Tratamentul psihiatric poate fi complex, iar în anumite situații sunt recomandate sedative sau tranchilizante, pentru ameliorarea simptomatologiei care te-ar putea pune în pericol pe tine sau pe cei din jurul tău. Medicul nu are niciun interes ”să te facă legumă”, din contră scopul lui este să prescrie un tratament cu care tu să poți duce o viață normală.
- ”Persoanele cu probleme psihice sunt periculoase” – Există numeroase afecțiuni psihiatrice, iar unele dintre ele se pot manifesta, într-adevăr, cu agresivitate, dar nu este cazul să generalizăm.
- ”Dacă merg la psihiatru cei din jur mă vor judeca” – Cei din jur tot timpul vor găsi ceva pentru care să te judece, sănătatea ta este mai importantă, de aceea nu trebuie să iei în seamă ce zic oamenii rău intenționați. Cu timpul, oamenii vor înțelege mai bine noțiunile ce țin de afecțiunile psihice și va fi ceva normal să mergi la psihiatru.
Cum putem schimba percepția despre sănătatea mintală?
Cele mai multe idei preconcepute provin din lipsa de informare, atunci când sănătatea mintală va fi mai mult promovată, noțiunile vor fi explicate pe înțelesul tuturor, vor fi date exemple concrete, iar mersul la psihiatru nu va mai fi considerat un subiect ”tabu”, atunci oamenii își vor schimba percepția într-un mod pozitiv, iar stigmatizarea se va reduce semnificativ.
La clinica Oxxygene oferim un mediu plăcut, sigur și tratăm cu empatie fiecare pacient, indiferent de problema cu care se confruntă.
Cum se desfășoară un consult la cabinetul de psihiatrie?
Pentru a înțelege și mai bine ce se întâmplă în cabinetul de psihiatrie îți vom explica pe rând pașii pe care îi vei urma atunci când ne treci pragul.
Ce te poți aștepta în timpul primei ședințe?
Ți-ai făcut o programare la clinica noastră? Iată la ce să te aștepți în cadrul primei întâlniri cu psihiatru:
- Evaluare completă – Medicul te va întreba despre istoricul medical și despre simptomatologia care a necesitat consultul. Îți va pune diferite întrebări pentru a-și formula un diagnostic, este important să răspunzi sincer și să nu îți fie teama. În cazul în care ai nelămuriri sau vrei să afli ceva legat de afecțiunea ta, nu ezita să pui și tu la rândul tău întrebări.
- Plan de tratament personalizat – Pe baza răspunsurilor tale și pe observațiile medicului, se va discuta planul terapeutic. Acesta este individualizat, adaptat nevoilor tale și poate include psihoterapie, tratament farmacologic sau non-farmacologic, stimulare magnetică transcraniană sau combinații ale acestora.
- Stabilirea următoarei întâlniri – Pentru a evalua rezultatele tratamentul și pentru a ajusta dozelor vor fi necesare mai multe întâlniri cu psihiatrul tău.
- Sprijin continuu – Medicul vine în sprijinul tău și îți va pune la dispoziție o modalitate de contact, astfel încât tu să te simți în siguranță și să știi că poți apela la ajutor specializat.
Importanța confidențialității în cadrul consultului
Ca în cazul oricărei relații medic-pacient, confidențialitatea și drepturile pacientului sunt importante și vor fi respectate. Afecțiunile psihice sunt oricum delicate, în principal din cauza stigmatizării, deci nu trebuie să îți faci griji datele tale sunt în siguranță. Poți alege dacă dorești să împărtășești informațiile tale medicale cu cineva din familie și cui anume. Datele pe care le-ai oferit nu pot fi furnizate altcuiva decât în situații excepționale, când pui în pericol viața ta și a altor persoane.
Alegerea unui cabinet de psihiatrie potrivit
Oricine își dorește calitate și profesionalism, mai ales atunci când vine vorba de sănătate. La clinica Oxxygene îți punem la dispoziție cabinetul de psihiatrie potrivit pentru tine și cei dragi ție. Suntem o echipă empatică, cu experiență în domeniul sănătății mintale și venim către tine cu soluții inovatoare!
Cum să alegi locul potrivit pentru consultul psihiatric?
Alegerea locului potrivit pentru consultul psihiatric te poate pune în dificultate, de aceea îți oferim câteva sfaturi:
- Discută cu medicul de familie și cu apropiații pentru a primi câteva recomandări.
- Verifică calificarea și experiența medicului la care dorești să mergi.
- Evaluează-ți starea de sănătate și verifică disponibilitatea medicului, dacă problema ta este urgentă, nu poți aștepta săptămâni întregi până găsești un loc disponibil la medicul respectiv.
- Găsește un medic cu care să rezonezi, dacă nu ți-a plăcut interacțiunea cu acesta și ai plecat din cabinet cu multe întrebări fără răspuns, cere și o a doua opinie.
- Verifică facilitățile pe care le are clinica respectivă și vezi dacă sunt la curent cu terapiile moderne de tratament.
Avantajele clinicii digitale în domeniul psihiatriei
Atât evoluția tehnologiei, cât și impactul negativ pe care l-a avut pandemia asupra populației a dus la creșterea numărului de clinici digitale în domeniul psihiatriei. Nimic nu se compară cu interacțiunea directă dintre medic și pacient, însă pentru unele persoane telemedicina este soluția perfectă. Iată care sunt avantajele aduse persoanelor care suferă de afecțiuni psihice:
- Poți fi consultat atunci când ești tu disponibil.
- Nu este nevoie să pleci din confortul casei tale și ești mult mai relaxat fiind pe ”un teren cunoscut”.
- Ai accesul la un număr mai mare de specialiști.
- Te simți mai puțin stigmatizat și îți este mai ușor să ceri ajutor.
- Poți avea acces oricând la un consult și poți gestiona mai ușor situațiile de criză.
- Economisești timp și bani.
- Ai acces constant la informații.
Cum să îți îmbunătățești sănătatea mintală în mod continuu?
Mintea noastră este capabilă de lucruri uimitoare, este un mecanism pe cât de complex, pe atât de fragil, de aceea trebuie să o tratăm cu grijă. Iată câteva metode prin care poți avea grijă de sănătatea ta mintală:
- Elimină pe cât posibil sursele de stres și asigură-te că îți găsești timp pentru relaxare
- Adoptă un stil de viață echilibrat ( dietă sănătoasă, hidratare suficientă, mișcare și odihnă suficientă)
- Menține relații sociale sănătoase și evită să te izolezi
- Învață să-ți înțelegi și să îți gestionezi stările
- Comunică-ți deschis sentimentele
- Fă mai multe lucruri care îți aduc bucurie, fie că este vorba de plimbări în natură, practicarea unui sport sau activități cu prietenii
- Încearcă să reduci timpul petrecut online și să trăiești mai mult în realitate, să te conectezi fizic cu ceilalți
- Evită consumul de tutun sau alte substanțe
- Informează-te cu privire la sănătatea mintală
- Cere ajutor specializat atunci când te simți depășit
- Ascultă sfaturile specialiștilor
Concluzii și pași următori
În concluzie, trebuie să conștientizezi impactul pe care o afecțiune psihică netratată o poate avea asupra ta și a celor din jurul tău și să acționezi în consecință. Nu mai amâna consultul unui psihiatru din teama că vei fi stigmatizat sau din alte motive nefondate, sănătatea ta psihică este importantă!
Alege să faci ceea ce este cel mai bine pentru tine, programează-te la un consult psihiatric la Clinica Oxxygene, iar noi te vom ghida în lupta cu simptomele tale!
Nume serviciu | Preț |
Consultație inițială psihiatrie -medic specialist dr.Alexandra Barbilian Consultatia dureaza 50 minute Consultație control psihiatrie Consultatia dureaza 30 minute | 350 RON 250 RON |
Consultație inițială psihiatrie -medic primar dr. Mihai Zamfir, Consultatie psihiatrie/ Consultatie psihiatrie TMS/ Consultatie ADHD adult Asistent Profesor, Catedra de Fiziologie si neurostiinte, Facultatea de Medicina, Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila, Bucuresti, medic primar psihiatrie, geriatrie si gerontologie Consultatia durează 40 minute | 350 RON |
Consultație inițială psihiatrie -medic specialist dr.Elena Morariu Consultatia dureaza 50 minute | 350 RON |
Consultație control psihiatrie dr. Mihai Zamfir, Asistent Profesor, Catedra de Fiziologie si neurostiinte, Facultatea de Medicina, Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila, Bucuresti, medic primar psihiatrie, geriatrie si gerontologie Consultația durează 20 minute | 250 RON |
Consultatie autism la adult dr. Mihai Zamfir, Asistent Profesor, Catedra de Fiziologie si neurostiinte, Facultatea de Medicina, Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila, Bucuresti, medic primar psihiatrie, geriatrie si gerontologie Consultația durează 50 minute | 440 RON |
Program TMS Depresie-Aprobat FDA Pachet de 10 sedinte TMS+ Studiu electrocardiografic (EKG) | 1900 RON |
Psihoeducatie ADHD la adult -dr Mihai Zamfir Consultația durează 40 minute Consiliere adictii -DR Mihai Zamfir Consultația durează 40 minute | 350 RON 350 RON |
Consultație 2 nd option (ADHD,autism,gerontopsihiatrie,TMS psihiatrie )medic primar Dr Mihai Zamfir Consultația durează 60 minute | 500 RON |
Studiu electroencefalografic (EEG) | 400 RON |
Te așteptăm la clinica din Bucuresti, Sector 4
Te așteptăm la clinica din Otopeni.
Vreau să mă programez
Adrian Stanescu
Informații revizuite medical de Dr.Adrian Stanescu, medic primar gerontologie si geriatrie.