ReCODE: Programul Sfârșitul Alzheimerului

Dr Adrian Stanescu (1)

Dr. Adrian Stănescu

Medic primar in specialitatea gerontologie si geriatre​


Dr Doina Caraman

Dr. Doina Caraman

Medic specialist gerontologie si geriatrie

PROGRAMEAZA-TE ACUM!

Vrei să te beneficiezi de una dintre procedurile realizate în clinica noastră, dar nu știi concret de ce anume ai nevoie? Lasă totul în seama noastră. Consultanții noștri te vor ghida înspre specializarea potrivită ție, în funcție de necesitățile tale. Scrie-ne câteva informații despre tine și te contactăm noi, cât mai curând posibil.

Boala Alzheimer este una dintre cele mai răpândite afecțiuni neurodegenerative întâlnite la nivel mondial, cu caracter progresiv, fiind  considerată principala cauză de demență la pacienții cu vârsta peste 60 ani; în prezent, datele statistice arată faptul că demența afectează 50 milioane de oameni din întreaga lume, iar cifrele sunt în creștere, deoarece se preconizează că în anul 2050, demența va afecta aproximativ 150 milioane de oameni din întreaga lume. 

 

Până la acest moment, cauzele exacte ale bolii Alzheimer nu sunt pe deplin elucidate, însă, s-a constatat faptul că pacienții diagnosticați cu această afecțiune prezintă depuneri de proteine la nivelul neuronilor, care determină distrugerea acestora și implicit reducerea volumului cerebral. Toate modificările apărute la nivelul sistemului nervos central au repercursiuni asupra procesului de gândire, memorare, învățare dar și asupra abilităților cognitive, motorii și comportamentale ale pacienților, ducând, în timp, la invaliditate și la imposibilitatea de autoîngrijire. 

 

Boala Alzheimer este o patologie progresivă, care evoluează în mai multe faze succesive:

  1. Stadiul I: boala este asimptomatică; poate fi diagnosticată cu ajutorul testelor specifice
  2. Stadiul II: apare afectarea memoriei recente
  3. Stadiul III: demența ușoară- comportament schimbător, probleme de exprimare a ideilor
  4. Stadiul IV: demența moderată- dezorientare temporo-spațială, incapacitatea de a recunoaște persoanele apropiate, activitățile zilnice de autoîngrijire nu se mai pot efectua
  5. Stadiul V: demența severă- imposibilitatea de a vorbi, de a mânca, de a se deplasa fără sprijin. 
 

Clinicile Oxxygene din București, cu o vastă experiență în domeniu, aduc pentru prima oară în România, programul american ReCODE, un program revoluționar, rezultatul unor cercetări de peste 20 de ani a echipei profesorului Dale Bredesen, care a schimbat deja în străinătate cursul bolii Alzheimer.  Cadrele medicale care își desfășoară activitatea în clinicile Oxxygene sunt singurii medici specialiști certificați din Europa de Est, care pot interveni prin diferite acțiuni în cadrul programului ReCode – Sfarșitul Alzheimerului.

Într-un interviu acordat de Doctorul Adrian Stănescu CEO al Spitalului si al clinicilor Oxxygene și coordonator al programului ReCode in Romania, acesta punctează faptul că “Revoluția cercetărilor în domeniul cogniției în ultimii 20 de ani a adus noi direcții în încetinirea și chiar reversarea deficitului cognitiv mai ales în fazele de început ale bolii Alzheimer”. Cu o experiență de aproape 15 ani în cadrul primului spital dedicat demențelor din România, medicii noștri specialiști abordează holistic, alopat dar și prin medicina funcțională bazată pe dovezi științifice și tratează prin terapii revoluționare orice persoană care observă modificări ale memoriei dar și a altor funcții intelectuale/executive”. Pentru informații mai detaliate asupra bolii Alzheimer, Doctorul Adrian Stanescu vine în întâmpinarea pacienților săi cu o carte absolut fascinantă, ”Totul despre Alzheimer”, care pătrunde în universul labirintic al acestei patologii vaste. 

Medicina, până acum ceva timp, s-a concentrat mai mult pe abordarea simptomelor bolilor, decât pe găsirea cauzei lor. Pe măsură ce practica clinică s-a mutat din ce în ce mai mult în specialități și subspecialitati, s-a pierdut din vedere omul ca un întreg, de aceea recomandăm medicina personalizată pe care o practicăm de peste 10 ani. 

 

Există certitudinea că bolile nu apar fără nicio explicație și că există cel puțin un motiv pe care trebuie să îl căutăm, să îl înțelegem și apoi să îl combatem. Această abordare holistică, prin evaluarea complexă atât a trupului cât și a minții, ne face speciali. 

Dar ceea ce ne diferențiază de la început este abordarea inovatoare a tulburărilor neurocognitive ușoare dar și a demențelor, ce capătă valențe revoluționare în ultimii ani de practică prin supraspecializările medicilor noștri. 

 

Ce presupune programul ReCode? ReCode este un program care, prin analiza mai multor parametrii (markeri genetici, probe de inflamație, markeri metabolici, caracteristici trofice și teste de laborator), generează un raport personalizat ReCode. Acest program se adesează in special pacienților care prezintă simptome minime de declin cognitiv, așadar pacienților aflați în stadii precoce de boală, deoarece cu cât intervenția terapeutică  este mai promptă și mai aproape de debutul bolii, cu atât cresc șansele pacienților de recuperare. Studiile au arătat faptul că există un interval de timp de aproximativ 7 ani de la apariția primelor semne de declin cognitive, precum pierderile de memorie recentă, până la apariția demenței, care implică incapacitatea de autoîngrijire.

Ce este raportul ReCode? Pentru a obține un raport ReCode, in cadrul unei consultații inițiale, este nevoie de o anamneză amănunțită a pacientului pentru a obține informații cât mai exacte despre acesta cu privire la starea generală de sănătate, antecedente personale patologice generale și neuro-psihice, istoric de traumatisme la nivelul capului, infecții rare, deficite enzimatice, deficite hormonale, etc.; de asemenea se efectuează o serie de analize specifice de laborator (inclusive analize genetice. Toate informațiile și rezultatele obținute vor fi introduse într-un program specializat, iar cu ajutorul unui algoritm,  se va identifica subtipul de afectare cognitivă; se va elibera astfel un raport ReCode, care va include subtipul de afectare cognitivă alături de informații și indicații terapeutice personalizate. 

 

În cadrul programului ReCode, există 6 subtipuri de afectare cognitivă: subtipul inflamator, subtipul atrofic, subtipul toxic, subtipul vascular, subtipul traumatic și subtipul glicotoxic. Stabilirea exactă a subtipului este foarte importantă, deoarece conduita terapeutică ulterioară se va construi în jurul fiecărui subtip de boală, astfel pacientul va beneficia de o abodare individualizată și personalizată.

 

Din păcate, medicația alopată specifică bolii Alzheimer și a altor sindroame demențiale (există aproape 100 de cauze ale deficitelor cognitive și a bolilor care au printre manifestări aceste grave deficiențe) este doar simptomatică, adică ameliorează statusul cognitiv dar nu acționează patogenic, astfel încât boala avansează nestingherită.

Este meritul medicinei funcționale, care prin cercetările specialiștilor biologi, chimiști, neurologi, în special a celor de peste ocean, au săpat la rădăcina acestor boli pentru a găsi cauzele ce determină îmbătrânirea prematură a creierului, boala Alzheimer debutând de fapt cu cel puțin 10-15 ani înainte de a apărea manifestările specifice demenței. Astfel, in cadrul RECode au rezultat o serie de recomandări țintite legate de stilul de viață, alimentație specifică, activitate fizică, stimulare cognitivă prin exerciții specifice și stimulare magnetica transcraniana -TMS, dar și o știință a suplimentelor alimentare, în funcție de o baterie de analize de sânge specifice, inclusiv genetice și a unei imagistici cerebrale prin rezonanță magnetică de vârf. În urma respectării cu strictețe a acestor recomandări are loc stabilizarea sau chiar reversarea deficitului cognitiv inclusiv în formele ușoară și ușoară/medie a demențelor.

 

Raportul ReCode este unul individualizat pentru fiecare pacient în parte și cuprinde informații și instrucțiuni precise, în funcție de subtipul de boală existent. Planul de tratament va depinde foarte mult de subtipul de boală Alzheimer, iar intervențiile terapeutice vor viza aspecte ale stilului de viață al pacientului, precum alimentația, somnul, mișcarea, managementul stresului, detoxifiere, stimulare cognitivă, suplimente alimentare. 

  • Alimentația: se va aborda un regim alimentar ketoflex 12-3 care țintește atingerea flexibilității metabolice dar și să devină un stil de viață pentru pacient; alimentația va fi bazată pe plante și vegetale organice, evitându-se alimentele procesate dar și conservele.  Energia va fi obținută din proteine și grăsimi sănătoase care susțin creierul și stopează deficitul cognitiv. Regimul alimentar ketoflex 12-3 presupune o pauză alimentară de minim 12 ore, iar între ultima masă și ora somnului trebuie să existe minim 3 ore. 
  • Mișcarea: în funcție de vârsta pacientului, bolile asociate și toleranța la efort, se va stabili un plan personalizat de mișcare și activitate fizică regulate.
  • Somnul: somnul reprezintă singurele ore în care creierul este supus procesului de detoxifiere; studiile au arătat faptul că 8 ore de somn pe noapte ajută celulele nervoase să se elibereze de substanțele nocive acumulate în timpul zilei. 
  • Suplimente alimentare țintite: de natură exclusiv organică, în cantități adecvate și adaptate fiecărui subtip de boală.  
 

Toate acestea fac parte integrantă din practica medicilor noștri supraspecializați în cadrul unor programe din Statele Unite și din Marea Britanie și suntem bucuroși să le împărtășim pacienților noștri. Este foarte important de menționat faptul că, pentru a avea maximă eficiență, terapiile trebuie inițiate încă de la debutul simptomatologiei și uneori chiar cu mult mai devreme în cazul descendenților unor pacienți cu demență Alzheimer sau alte tipuri de demență.

 

Doctor Doina Caraman și Doctor Adrian Stănescu vă vor insoți în această lungă călătorie din care 100% din pacienți ies învingători, dar cu o condiție: să fie puternici și să respecte cu strictețe recomandările din Programul ReCODE! 

Te asteptam la clinica din Bucuresti, Sector 4

Te asteptam la clinica din Otopeni

Vreau sa ma programez

Adrian Stănescu

Adrian Stănescu

Informații revizuite medical de Dr. Adrian Stanescu, medic primar în specialitatea gerontologie si geriatrie la Clinica Oxxygene.