Oprește și inversează boala Alzheimer! Acum poți!

Protocolul Bredesen ajută pacienții cu boala Alzheimer și familiile acestora să preia controlul asupra vieții lor, ȋnsoțindu-i pe calea către ȋmbunătățirea proceselor cognitive. Acest protocol ȋși propune să elimine cauzele fundamentale ale declinului cognitiv și să restabilească o stare fiziologică optimă. Este o abordare de 360 de grade pentru a preveni și trata boala Alzheiemer și demența vasculară.

Boala Alzheimer este una dintre cele mai răspândite afecțiuni neurodegenerative, întâlnite la nivel mondial, cu caracter progresiv, fiind considerată principala cauză de demență la pacienții cu vârsta de peste 60 ani. Ȋn prezent, datele statistice arată faptul că demența afectează 50 de milioane de oameni din întreaga lume, iar cifrele sunt în creștere, deoarece se preconizează că în anul 2050, demența va afecta aproximativ 150 milioane de persoane.

Până la acest moment, cauzele exacte ale bolii Alzheimer nu sunt pe deplin elucidate, însă, s-a constatat faptul că pacienții diagnosticați cu această afecțiune prezintă depuneri de proteine la nivelul neuronilor, care determină distrugerea acestora și, implicit, reducerea volumului cerebral. Toate modificările apărute la nivelul sistemului nervos central au repercursiuni asupra procesului de gândire, memorare, învățare, dar și asupra abilităților cognitive, motorii și comportamentale ale pacienților, ducând, în timp, la invaliditate și la imposibilitatea de autoîngrijire.

Boala Alzheimer este o patologie progresivă, care evoluează în mai multe faze succesive:

Stadiul I: boala este asimptomatică; poate fi diagnosticată cu ajutorul testelor specifice

Stadiul II: apare afectarea memoriei recente

Stadiul III: demența ușoară – comportament schimbător, probleme de exprimare a ideilor

Stadiul IV: demența moderată – dezorientare temporo-spațială, incapacitatea de a recunoaște persoanele apropiate, activitățile zilnice de autoîngrijire nu se mai pot efectua

Stadiul V: demența severă – imposibilitatea de a vorbi, de a mânca, de a se deplasa fără sprijin.

Clinicile Oxxygene  aduc, pentru prima oară în România, programul american ReCODE, un program revoluționar, rezultatul unor cercetări de peste 20 de ani a echipei profesorului Dale Bredesen, care a schimbat deja, în străinătate, cursul bolii Alzheimer.  Cadrele medicale care își desfășoară activitatea în clinicile Oxxygene sunt singurii medici specialiști certificați, din Europa de Est, care pot interveni prin diferite acțiuni în cadrul programului ReCode – Sfarșitul Alzheimerului.

Doctorul Adrian Stănescu, CEO al Spitalului și al clinicilor Oxxygene, și coordonator al programului ReCode ȋn România, punctează faptul că ,,Revoluția cercetărilor în domeniul cogniției, în ultimii 20 de ani, a adus noi direcții în încetinirea și chiar reversarea deficitului cognitiv, mai ales în fazele de început ale bolii Alzheimer”. Cu o experiență de peste 15 ani în cadrul primului spital dedicat demențelor din România, medicii noștri specialiști abordează holistic, alopat, dar și prin medicina funcțională bazată pe dovezi științifice, și tratează prin terapii revoluționare, orice persoană care observă modificări ale memoriei și a altor funcții intelectuale/executive. Pentru informații mai detaliate asupra bolii Alzheimer, medicul Adrian Stănescu vine în întâmpinarea pacienților săi cu o carte absolut fascinantă – ,,Totul despre Alzheimer” – care pătrunde în universul labirintic al acestei patologii vaste.

Medicina, până acum ceva timp, s-a concentrat mai mult pe abordarea simptomelor bolilor, decât pe găsirea cauzei lor. Pe măsură ce practica clinică s-a mutat din ce în ce mai mult în specialități și subspecialități, s-a pierdut din vedere omul ca un întreg. De aceea, recomandăm și practicăm medicina personalizată.

Bolile nu apar fără explicație și există cel puțin un motiv pe care trebuie să îl căutăm, să îl înțelegem și apoi să îl combatem. Această abordare holistică, prin evaluarea complexă atât a trupului, cât și a minții, ne face speciali.

Ceea ce ne diferențiază, de la început, este abordarea inovatoare a tulburărilor neurocognitive ușoare, dar și a demențelor, ce capătă valențe revoluționare în ultimii ani de practică, prin supraspecializările medicilor noștri.

Ce presupune programul ReCode? ReCode este un program care, prin analiza mai multor parametri (markeri genetici, probe de inflamație, markeri metabolici, caracteristici trofice și teste de laborator), generează un raport personalizat. Acest program se adresează ȋn special pacienților care prezintă simptome minime de declin cognitiv, așadar pacienților aflați în stadii precoce de boală. Cu cât intervenția terapeutică este mai promptă și mai aproape de debutul bolii, cu atât cresc șansele pacienților de recuperare. Studiile au arătat faptul că există un interval de timp de aproximativ 7 ani de la apariția primelor semne de declin cognitiv, precum pierderile de memorie recentă, până la apariția demenței, care implică incapacitatea de autoîngrijire.

Ce este raportul ReCode? Pentru a obține un raport ReCode, ȋn cadrul unei consultații inițiale, este nevoie de o anamneză amănunțită a pacientului, pentru a obține informații cât mai exacte despre acesta, cu privire la starea generală de sănătate, antecedente personale patologice generale și neuro-psihice, istoric de traumatisme la nivelul capului, infecții rare, deficite enzimatice, deficite hormonale etc. De asemenea, se efectuează o serie de analize specifice, de laborator (inclusiv analize genetice). Toate informațiile și rezultatele obținute vor fi introduse într-un program specializat, iar cu ajutorul unui algoritm, se va identifica subtipul de afectare cognitivă; se va elibera astfel un raport ReCode, care va include subtipul de afectare cognitivă alături de informații și indicații terapeutice personalizate.

În cadrul programului ReCode, există 6 subtipuri de afectare cognitivă: subtipul inflamator, subtipul atrofic, subtipul toxic, subtipul vascular, subtipul traumatic și subtipul glicotoxic. Stabilirea exactă a subtipului este foarte importantă, deoarece conduita terapeutică ulterioară se va construi în jurul fiecărui subtip de boală, iar pacientul va beneficia de o abodare individualizată și personalizată.

Din păcate, medicația alopată specifică bolii Alzheimer și a altor sindroame demențiale (există aproape 100 de cauze ale deficitelor cognitive și ale bolilor care au printre manifestări aceste grave deficiențe) este doar simptomatică, adică ameliorează statusul cognitiv ,dar nu acționează patogenic, astfel încât boala avansează nestingherită.

Specialiști biologi, chimiști, neurologi, au săpat la rădăcina acestor boli pentru a găsi cauzele ce determină îmbătrânirea prematură a creierului. Ei au descoperit că, de fapt, boala Alzheimer debutează cu cel puțin 10-15 ani înainte de a apărea manifestările specifice demenței. Astfel, ȋn cadrul RECode, au rezultat o serie de recomandări țintite legate de stilul de viață, alimentație specifică, activitate fizică, stimulare cognitivă prin exerciții specifice și stimulare magnetică transcraniană (TMS), suplimente alimentare, în funcție de o baterie de analize de sânge specifice, inclusiv genetice și a unei imagistici cerebrale prin rezonanță magnetică de vârf. În urma respectării cu strictețe a acestor recomandări, are loc stabilizarea sau chiar reversarea deficitului cognitiv, inclusiv în formele ușoară și ușoară/medie a demențelor.

Raportul ReCode este unul individualizat pentru fiecare pacient în parte și cuprinde informații și instrucțiuni precise, în funcție de subtipul de boală existent. Planul de tratament va depinde foarte mult de subtipul de boală Alzheimer, iar intervențiile terapeutice vor viza aspecte ale stilului de viață al pacientului, precum alimentația, somnul, mișcarea, managementul stresului, detoxifiere, stimulare cognitivă, suplimente alimentare.

Alimentația: se va aborda un regim alimentar ketoflex 12-3 care țintește atingerea flexibilității metabolice, dar și care trebuie să devină un stil de viață pentru pacient. Alimentația va fi bazată pe plante și vegetale organice, evitându-se alimentele procesate și conservele. Energia va fi obținută din proteine și grăsimi sănătoase, care susțin creierul și stopează deficitul cognitiv. Regimul alimentar ketoflex 12-3 presupune o pauză alimentară de minim 12 ore, iar între ultima masă și ora somnului trebuie să existe minim 3 ore.

Mișcarea: în funcție de vârsta pacientului, bolile asociate și toleranța la efort, se va stabili un plan personalizat de mișcare și activitate fizică regulate.

Somnul: somnul reprezintă singurele ore în care creierul este supus procesului de detoxifiere. Studiile au arătat faptul că 8 ore de somn pe noapte ajută celulele nervoase să se elibereze de substanțele nocive acumulate în timpul zilei.

Suplimente alimentare țintite: de natură exclusiv organică, în cantități adecvate și adaptate fiecărui subtip de boală. 

Toate acestea fac parte integrantă din practica medicilor noștri supraspecializați în cadrul unor programe din Statele Unite și din Marea Britanie și suntem bucuroși să le împărtășim pacienților noștri. Este foarte important de menționat faptul că, pentru a avea maximă eficiență, terapiile trebuie inițiate încă de la debutul simptomatologiei și uneori chiar cu mult mai devreme în cazul descendenților unor pacienți cu demență Alzheimer sau alte tipuri de demență.

Dr. Doina Caraman și Dr. Adrian Stănescu te vor ȋnsoți în această lungă călătorie, din care 100% din pacienți ies învingători, dar cu o condiție: să fie puternici și să respecte cu strictețe recomandările din programul ReCODE!

Te așteptăm la clinica din Bucuresti, Sector 4

Te așteptăm la clinica din Otopeni.

Vreau să mă programez

 Adrian Stanescu

Adrian Stanescu

Informații revizuite medical de Dr.Adrian Stanescu, medic primar gerontologie si geriatrie.