Sursă foto: freepik
Ești în căutarea unor tratamente pentru depresie? Tu sau cineva din familia ta vă luptați cu această tulburare și vrei să fii informat? Citește în continuare și află mai multe despre depresie și tratarea acesteia!
Când este momentul să cauți un tratament pentru depresie?
Sursă foto: freepik
Depresia este o tulburare mintală frecvent întâlnită la persoanele de toate vârstele, caracterizată prin dispoziție tristă și anhedonie (lipsa plăcerii în orice activitate).
Intensitatea episodului poate fi ușoară, moderată sau severă, iar simptomatologia poate varia. Pe lângă tristețe și lipsa plăcerii mai pot fi întâlnite și alte simptome, precum lipsa energiei, dificultăți de concentrare, tulburări de greutate și apetit, insomnie sau hipersomnie, sentimente de inutilitate sau vinovăție și gânduri sau tentative de suicid.
Dacă te confrunți cu un episod depresiv trebuie să știi să te evaluezi și să îți dai seama când ai nevoie de tratament. Iată când este momentul să cauți un tratament pentru depresie:
- Dacă te împiedică să-ți desfășori activitățile zilnice
- Dacă nu te poți odihni bine noaptea
- Dacă nu ai poftă de mâncare
- Dacă te-ai retras din orice interacțiune socială
- Dacă ai sentimentul că nu mai poți face față singur la ceea ce se întâmplă
- Dacă ai gânduri negre, de moarte sau sinucidere
- Dacă ai în cap un plan sau ai încercat deja să îți iei viața
Din fericire, există mai multe tratamente pentru depresie, acestea având rezultate favorabile. Cu cât boala este depistată mai rapid, cu atât intervenția și tratamentul vor fi mai eficiente.
Ai grijă de sănătatea ta mentală, cere sfatul unui specialist dacă te simți depășit și urmează un tratament depresie corespunzător! La clinica Oxxygene poți găsi sprijinul de care ai nevoie!
Cine tratează depresia?
Sursă foto: freepik
Dacă ai realizat că ai nevoie de ajutor probabil următoarele întrebări pe care ți le pui sunt ”cine tratează depresia?”, ”la cine pot apela pentru ajutor?” de aceea vrem să-ți oferim câteva soluții.
Pentru a beneficia de un plan de tratament personalizat și adecvat problemei tale este necesar să iei legătura cu un medic psihiatru sau cu un psihoterapeut, aceștia fiind specializați în tratarea afecțiunilor psihice. La clinica Oxxygene puteți apela la cei mai buni psihiatrii specializați in depresie și anxietate!
Mulți se tem să apeleze la un psihiatru de teama că vor fi considerați ”nebuni”, dar în realitate lucrurile stau altfel, iar psihiatrul este cel mai în măsură să decidă un tratamentul medicamentos pentru depresie.
Pentru episoadele mai ușoare, când nu se impune terapie farmacologică, ședințele de psihoterapie îți pot fi de mare ajutor, de aceea nu ezita să mergi la psiholog sau psihoterapeut.
Totuși, dacă nu ești încă pregătit să ceri ajutor specializat, măcar discută cu cineva din familie sau cu un prieten apropiat pentru a găsi împreună cea mai bună soluție.
Cum și cu ce se tratează depresia?
Sursă foto: freepik
Depresia este o afecțiune care face parte categoria tulburărilor dispoziționale și se caracterizează prin sentimente de tristețe, lipsă a plăcerii și incapacitate în exercitarea activităților cotidiene pe o durată de minim 2 săptămâni, iar intensitatea diferă de la individ la individ.
Dacă te întrebi cum se tratează depresia trebuie să ai în vedere că această boală este una complexă cu mai multe implicații și necesită o abordare personalizată, care poate include diverse metode, în funcție de gravitatea și specificul simptomelor fiecărei persoane.
Din fericire, există mai multe tratamente pentru depresie, acestea având rezultate favorabile. Cu cât boala este depistată mai rapid, cu atât intervenția și tratamentul vor fi mai eficiente. Iată cu ce se tratează depresia:
- Psihoterapie
- Terapii alternative
- Medicamente
- Terapii complementare
- Schimbări ale stilului de viață
În cele ce urmează vom detalia fiecare modalitate de tratament pentru a-ți face o idee asupra opțiunilor de tratament pe care le ai.
Tratamente pentru depresie
Sursă foto: freepik
Așa cum spuneam mai sus, nu trebuie să te îngrijorezi fiindcă s-au dezvoltat multe tratamente pentru depresie, iar acestea se aplică diferit în funcție de manifestare, de intensitate și particularitățile cazului tău. Citește în continuare care sunt principalele tratamente pentru depresie disponibile:
✅ Psihoterapie
Psihoterapia este de folos în cazul depresiei (pentru episoadele ușoare sau moderate), atât utilizată individual, cât și în combinație cu tratamentul farmacologic, s-a demonstrat că cele 2 folosite alternativ au cea mai mare eficacitate.
Există mai multe tipuri de psihoterapie:
-
- Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) este una dintre cele mai utilizate forme de terapie pentru depresie. Aceasta se concentrează pe identificarea și schimbarea gândurilor și comportamentelor negative care contribuie la depresie.
- Terapia interpersonală (TIP) care se axează pe îmbunătățirea relațiilor personale și pe rezolvarea problemelor interpersonale care pot contribui la depresie.
- Terapia comportamentală dialectică (TBD) se utilizează mai ales pentru tulburări de personalitate, dar este benefică și în gestionarea depresiei.
- Psihoterapia de susținere oferă un mediu sigur și de sprijin pentru a discuta despre problemele și sentimentele personale.
Psihoterapia ajută la gestionarea și reducerea simptomelor de depresie și oferă abilități sau strategii pentru a face față provocărilor vieții și a preveni recidivele.
✅ Terapii alternative
În ultima perioadă au fost dezvoltate mai multe tratamente alternative care ajută la tratarea depresiei. Acestea includ:
- Stimularea magnetică transcraniană (TMS) este utilizată ca modalitate de tratament pentru depresie atunci când psihoterapia și medicamentele nu au efect. Este noninvazivă, creierul este stimulat cu ajutorul unui câmp magnetic și ajută la ameliorarea simptomelor depresive.
Terapia se poate administra și de la debutul bolii dacă pacientul este eligibil in cadrul unui consult TMS realizat la una din clinicile Oxxygene!
- Terapia prin neurofeedback este o tehnică inovatoare, o terapie noninvazivă de îmbunătățire a proceselor de autoreglare a creierului, a funcțiilor cognitive și emoționale de asemenea utilizată in clinicile Oxxygene, după un consult prealabil.
- Terapia electroconvulsivantă este o opțiune utilizată in trecut și foarte rar in prezent, in clinici specializate, pentru tratarea depresiei severe, în special când alte tratamente, cum ar fi medicația sau psihoterapia, nu au fost eficiente. Această procedură constă în aplicarea unor impulsuri electrice care au un efect rapid și eficient asupra reglării neurotransmițătorilor precum serotonină, norepinefrină și dopamină, care pot influența starea de spirit și comportamentul, ameliorând astfel simptomele depresive.
- Terapia cu lumină (fototerapia) este un tratament care implică expunerea la o sursă artificială de lumină și tratează în principal tulburarea depresivă majoră cu modele sezoniere (un tip de depresie care apare într-un anumit moment al anului, de obicei în timpul iernii, când zilele sunt mai scurte și există mai puțină lumină naturală). Terapia cu lumină compensează lipsa expunerii la lumina soarelui, care poate contribui la acest tip de depresie și presupune utilizarea unei lămpi cu lumină intensă care imită lumina naturală a soarelui.
La clinica Oxxygene ne pasă de sănătatea pacienților noștri de aceea suntem la curent și utilizăm cu succes noile inovații în domeniu. Programează-te acum și discută cu specialiștii noștri!
✅ Medicamente
Terapia farmacologică este una dintre cele mai utilizate opțiuni, în special în cazul episoadelor moderate și severe.
Există mai multe clase de medicamente folosite pentru a trata această patologie:
- Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI/ISRS) se folosesc de primă intenție datorită faptului că s-au dovedit a fi eficace și bine tolerați de organism.
- Alte clase: Inhibitori ai recaptării serotoninei și noradrenalinei, inhibitori ai recaptării noradrenalinei și dopaminei, antidepresive triciclice sau tetraciclice, inhibitori ai recaptării noradrenalinei, antagoniști noradrenergici, antagoniști serotoninergici atunci când SSRI-urile nu au efect sau sunt contraindicate
- Litiul poate fi utilizat ca adjuvant în cazurile de depresie majoră care nu răspunde la antidepresivele convenționale Acesta poate potența efectele antidepresivelor și poate reduce simptomele depresive deoarece acționează la nivelul sistemului nervos central, influențând activitatea neurotransmițătorilor și stabilizând dispoziția.
- Tratament simptomatologic pentru controlul anumitor simptome care însoțesc depresia de exemplu hipnoinductoare (pentru somn), anxiolitice (pentru controlul atacurilor de panică), antipsihotice (în cazurile severe când apar elemente de tipul halucinațiilor sau ideilor delirante).
Pentru a începe un tratament medicamentos poți să consulți un medic psihiatru in cadrul clinicilor Oxxygene care va decide dacă ai nevoie sau nu de medicamente și va găsi cea mai bună variantă pentru cazul tău.
Tratamentul nu trebuie întrerupt brusc sau modificat fără a discuta înainte cu medicul. Efectele se vor observa în decurs de 10-14 zile, iar tratamentul trebuie urmat pe o perioadă de cel puțin trei luni.
✅ Terapii complementare
Aromaterapia, meditația, masajul, yoga, acupunctura, hipnoza și-au dovedit eficacitatea în cazul persoanelor diagnosticate cu depresie, în special în cazurile ușoare.
De asemenea, medicamentele naturiste pe bază de șofran, sunătoare, rhodiola, ginkgo biloba, acizi grași omega-3, precum și complexul de vitamine B, magneziu, zincul ar putea să amelioreze simptomele depresive.
✅ Schimbări ale stilului de viață
În gestionarea simptomelor depresive joacă un rol important și stilul de viață, odihna și activitatea fizică, de aceea este important să iei în considerare anumite schimbări.
Exercițiile regulate pot elibera endorfine, care îmbunătățesc starea de spirit și pot reduce simptomele depresive. De asemenea, sportul contribuie la reducerea stresului, îmbunătățirea calității somnului și creșterea încrederii în sine.
O dietă echilibrată care să aducă aport nutritiv adecvat te ajută să te menții sănătos și în formă, scăzând riscul de a dezvolta simptome depresive.
Ai grijă să introduci în dieta ta alimente bogate în acizi grași omega-3, vitamine și antioxidanți. În plus, alimente ce aduc aport de proteine precum carnea, peștele, ouăle, leguminoasele și nucile au rol în sintetizarea neurotransmițătorilor precum serotonina, menținând un nivel corespunzător al acestora.
Care este cel mai bun tratament pentru depresie?
Sursă foto: freepik
Cel mai bun tratament pentru depresie este cel care ți se potrivește, fiindcă fiecare om este unic, iar răspunsul terapeutic variază.
Nu există un singur tratament care să fie considerat cel mai bun pentru toți pacienții, se pot încerca mai multe opțiuni dintre cele menționate anterior până se găsește cea adecvată pentru tine.
În cazul depresiilor rezistente la tratament cea mai bună alternativă este stimularea magnetică transcraniană (TMS). Aceasta a fost în 2008 aprobată de către Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite pentru tratarea depresiei și este bine tolerată de pacienți. Este o procedură sigură, non-invazivă, nedureroasă, iar efectele obținute se mențin pe termen lung.
Clinica Oxxygene îți pune la dispoziție terapii revoluționare și tratamente personalizate pentru nevoile tale! Nu ești singur în lupta cu depresia, apelează la ajutorul nostru!
Sfaturi utile pentru prevenirea depresiei
Sursă foto: freepik
După ce episodul depresiv a fost tratat este necesar să adopți o serie de măsuri pentru a preveni reapariția acestuia. Specialiștii noștri ți-au pregătit câteva sfaturi utile pe care să le iei în considerare:
- Socializează pentru a-ți îmbunătăți starea de spirit
- Menține contactul cu prietenii și familia pentru sprijin emoțional
- Fă exerciții fizice regulate
- Întoarce-te cât mai curând la slujbă sau la școală și la activitățile cotidiene.
- Confruntă situațiile care îți provoacă anxietate pentru a le gestiona mai ușor
- Evită consumul excesiv de alcool
- Adoptă o dietă sănătoasă
- Menține o rutină zilnică
- Mergi la controale regulate și respectă recomandările medicului
- Cere ajutor specializat când este necesar
- Caută ajutor dacă este necesar
Nu lăsa depresia să pună stăpânire pe tine și pe viața ta! Programează-te la clinica noastră și găsește tratamentul care ți se potrivește!