Tu sau copilul tău vă confruntați cu atacuri de panică? Nu știi cum să scapi de senzația de nod în gât care pune stăpânire pe tine în cele mai nepotrivite situații? Citește în continuare și află mai multe tratamente pentru atacuri de panica la adulți și copii!
Ce sunt atacurile de panică și cum ne afectează?
Sursa foto: freepik
Atacurile de panică sunt un tip de răspuns la frică. Acestea provoacă sentimente bruște, temporare de frică și reacții fizice puternice ca răspuns la situații obișnuite, care nu pun viața în pericol.
În timpul unui atac de panică, poți dezvolta rapid simptome fizice precum:
- bătăi puternice sau accelerate ale inimii
- senzație de leșin sau amețeală
- senzație de cald sau foarte frig
- senzație de moarte iminentă
- transpirație sau tremor
- greață
- durere în piept sau abdominale
- dificultăți de respirație și senzație de sufocare
- furnicături sau tremurături ale picioarelor
- detașare de minte, corp sau împrejurimi
De obicei, simptomele ating un vârf în zece minute de la debut și durează aproximativ 30 de minute, dar durata poate varia de la secunde la ore.
Atacurile de panică în sine nu sunt periculoase din punct de vedere fizic, însă pot fi extrem de înspăimântătoare sau tulburătoare și îți afectează viața de zi cu zi dacă apar frecvent.
Tratamente atacuri de panică pentru adulți
Sursa foto: health.clevelandclinic
Dacă atacurile de panică îți dau bătăi de cap, este important să te adresezi unui specialist și împreună să găsiți o opțiune terapeutică adecvată.
Exista mai multe tratamente pentru atacurile de panică la adulți, trebuie doar să descoperi ce ți se potrivește. Iată câteva dintre acestea:
- Psihoterapia
Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) este un tip de psihoterapie, utilizată în mod obișnuit pentru a trata atacurile de panică, fiind considerată opțiunea de primă intenție.
Cu ajutorul TCC vei învață diferite moduri de a gândi, de a te comporta și de a reacționa la sentimentele care apar în timpul sau înaintea unui atac de panică. Atacurile pot deveni mai puțin frecvente odată ce înveți să reacționezi diferit la senzațiile fizice de anxietate și frică în timpul unui atac de panică.
Terapia prin expunere este o metodă comună TCC care se concentrează pe confruntarea temerilor și convingerilor asociate cu tulburarea de panică pentru a te ajuta să te implici în activitățile pe care le-ai evitat din cauza fricii. Terapia prin expunere este uneori folosită împreună cu exerciții de relaxare. - Medicamente
În cazul în care atacurile de panică nu pot fi controlate cu ajutorul psihoterapiei, se vor asocia anumite clase de medicamente care și-au dovedit eficiența în tratarea acestei probleme. Îți pot fi recomandate:
– Antidepresive (SSRI, SNRI) – Acestea sunt utilizate în general în depresie, dar pot fi utile și în tulburările de panică. Trebuie să ai răbdare, efectul medicamentelor și ameliorarea simptomatologiei se instalează în 10-14 zile de la inițierea tratamentului.
– Sedative (benzodiazepine) – Pot fi foarte eficiente în scăderea rapidă a simptomelor atacului de panică, însă se prescriu pe perioade scurte fiindcă poți dezvolta toleranță și chiar dependență la aceste substanțe. Este important să respecți indicațiile medicului și să nu întrerupi tratamentul fără aviz medical.
– Betablocante – Beta-blocantele pot ajuta la controlul unora dintre simptomele fizice ale tulburării de panică, cum ar fi tahicardia, transpirația și tremorul. Deși nu se prescriu în mod obișnuit beta-blocante pentru tulburarea de panică, acestea poate fi de ajutor în anumite situații care preced un atac de panică.
- Terapia prin neurofeedback
Este o terapie revoluționară, non-invazivă care poate influența activitatea cerebrală controlând funcțiile cognitive și emoționale. Dacă atacurile de panică nu au dispărut cu psihoterapie și tratament medicamentos sau dacă îți dorești o metodă inovativă, neurofeedback-ul este opțiunea potrivită pentru tine!
- Stimularea magnetică transcraniană (TMS) reprezintă o metodă non-invazivă și avansată care restabilește echilibrul electric al creierului, reducând astfel frecvența și intensitatea episoadelor de panică.
La clinica Oxxygene specialiștii noștri îți oferă cele mai noi abordări terapeutice adaptate nevoilor tale ! Programează-te acum!
- Atacuri de panică – remedii
Pe lângă tratamentele menționate anterior, poți încerca și alte remedii pentru atacurile de panică, cum ar fi:
– Suplimente naturale pe bază de valeriană, passiflora și magneziu – ajută la reducerea anxietății.
– Tehnici de relaxare sau meditație – ajută la calmarea sistemului nervos și reducerea simptomelor de panică.
– Activitatea fizică – reduce semnificativ frecvența și severitatea atacurilor de panică prin eliberarea endorfinelor și menținerea stării generale de bine.
– Terapii alternative precum aromaterapie, terapia prin muzică, yoga, pilates – ajută la reducerea nivelului de stres și determină scăderea frecvenței și intensității atacurilor de panică.
Tratamente atacuri de panică pentru copii
Sursa foto: freepik
Micuțul tău se confruntă cu atacuri de panică? Nu te îngrijora, există mai multe tratamente pentru atacurile de panică la copii cu ajutorul cărora să scape de această problemă.
La fel ca în cazul adulților, psihoterapia este de primă intenție și la copii. Cu ajutorul terapiei cognitiv-comportamentale va învăța să gestioneze simptomele și activitățile care îi provoacă frică. Terapeutul poate include tehnici de respirație și relaxare.
Alte forme de terapii includ:
- Terapia prin joc – este o metodă eficientă de tratament pentru copiii, deoarece aceasta le permite să își exprime sentimentele și să învețe să gestioneze anxietatea într-un mediu sigur și controlat. Această formă de terapie este particular adaptată nevoilor emoționale și de dezvoltare ale copiilor, oferindu-le o modalitate mai accesibilă și mai puțin intimidantă de a explora temele dificile.
- Terapia familială – explorează modul în care relațiile și interacțiunile din familie pot contribui sau pot ameliora simptomele copilului, îmbunătățind totodată comunicarea între membrii familiei.
Dacă aceste terapii nu sunt eficace, medicul poate prescrie un antidepresiv (SSRI) și/sau o benzodiazepină pentru tratarea atacurilor de panică ale copilului tău, adaptând doza în funcție de vârstă și simptomatologie.
În plus, poți încerca remediile alternative pentru atacurile de panică. Înscrie-ți copilul la un club sportiv sau un atelier de creație, pune-i muzică relaxantă, faceți împreună exerciții de respirație și activități fizice.
Tratamente atacuri de panică în timpul sarcinii
Sursa foto: parenting.firstcry
Sarcina este o perioadă de mari schimbări emoționale pentru femei, producând adesea stres, anxietate și atacuri de panică. Chiar dacă ești însărcinată este important ca atacurile de panică sau anxietatea extremă să fie tratate pentru a preveni eventualele complicații asupra ta sau asupra bebelușului.
Terapia este una dintre cele mai recomandate metode de tratament ale atacurilor de panică în timpul sarcinii. Terapia poate oferi instrumente foarte utile pentru a te ajuta să faceți față anxietății și să reduci severitatea sau durata atacurilor de panică.
Cea mai comună este terapia prin vorbire și cea cognitiv-comportamentală. În timpul sesiunilor, terapeutul te poate ajuta să identifici tiparele de gândire negativă, să dezvolți modalități de a schimba aceste tipare și astfel să se amelioreze simptomelor.. Terapia se poate face într-un cadru de grup sau sesiuni individuale, în funcție de preferințele tale.
Medicamentele se vor utiliza doar în cazul în care simptomele nu se ameliorează cu ajutorul psihoterapiei. Acestea vor fi prescrise doar de către medic și se recomandă prudență. Sertralina (un inhibitor selectiv al recaptării serotoninei – SSRI) este considerat sigur pentru administrarea în sarcină. Este important să respecți indicațiile medicului și dozele recomandate.
Poți încerca tehnici de respirație, exerciții fizice, yoga, pilates sau masaj pentru gestionarea atacurilor de panică din timpul sarcinii.
Metode pentru prevenirea atacurilor de panică
Sursa foto: freepik
Atacurile de panică au remedii, tratamente, dar și diferite metode de prevenire pe care trebuie să le cunoști, mai ales dacă te confrunți periodic cu aceste stări neplăcute.
Iată sfaturile specialiștilor noștri care te ajută să previi atacurile de panică:
✅ Evită cofeina, alcoolul și fumatul!
✅ Fă activitate fizică regulată!
✅ Odihnește-te suficient!
✅ Adoptă o dietă echilibrată!
✅ Găsește modalități pozitive de a gestiona stresul!
✅ Implică-te în activități plăcute!
✅ Socializează!
✅ Ține un jurnal al atacurilor de panică dacă acestea apar!
Dacă ai nevoie de ajutor specializat, programează-te la Clinica Oxxygene! Echipa noastră îți stă la dispoziție și este alături de tine în lupta cu atacurile de panică!
Când este necesar să ceri ajutor unui medic dacă ai atacuri de panică?
Sursa foto: freepik
Cu toții experimentăm cel puțin un atac de panică pe parcursul vieții în anumite momente stresante și nu necesită tratament. Totuși, dacă te confrunți cu cel puțin una dintre următoarele situații este necesar să ceri ajutor unui medic:
- Atacurile de panică devin mai frecvente sau mai intense, afectând calitatea vieții.
- Atacurile de panică îți perturbă activitățile cotidiene (munca, școala, relațiile sociale).
- Simptomele fizice pe care le experimentezi sunt severe.
- Apar gânduri de automutilare sau suicid.
- Remediile alternative nu au fost de ajutor.
- Simți că ești depășit de situație.
- Cei din jur observă o schimbare semnificativă în starea ta.
Nu trebuie să te simți rușinat atunci când te adresezi medicului psihiatru pentru a solicita ajutor și tratament! Atacurile de panică îți pot afecta într-un mod negativ viața dacă sunt frecvente și nu sunt tratate corespunzător, de aceea este necesar să primești un plan terapeutic personalizat.
Specialiștii de la Clinica Oxxygene îți stau la dispoziție și te ajută în lupta cu atacurile de panică! Reia controlul asupra stărilor tale! Programează-te acum!