Tratamente anxietate care dau rezultate

tratamente anxietate
Picture of Adrian Stănescu

Adrian Stănescu

Informații revizuite medical de Dr. Adrian Stanescu, medic primar în specialitatea gerontologie si geriatrie la Clinica Oxxygene.
Cuprins

Articol redactat și revizuit medical de Dr. Adriana-Valentina Șeicăreanu – medic rezident psihiatrie

1. Anxietatea se vindeca?

 

Atunci când te simți amenințat, când trebuie să lucrezi sub presiune sau ești pus într-o situație limită poate apărea anxietatea. Este un răspuns normal al organismului aflat în pericol și de obicei dispare atunci când factorul stresor este eliminat. Totuși, dacă acest sentiment de teamă sau frică se prelungește, apare fără motiv și îți influențează în mod negativ viața de zi cu zi, ai putea suferi de o tulburare de anxietate.

Având în vedere că anxietatea poate apărea în situații normale din viața noastră, putem spune că nu este în totalitate vindecabilă. De obicei, ea dispare atunci când factorul declanșator dispare, însă, în cazurile patologice, este nevoie de tratament pentru vindecarea anxietății.

Atât manifestările, cât și răspunsul la diferitele forme de tratament variază în funcție de persoană.

2. Tratamente anxietate la adulti

Principalele modalități terapeutice în cazul anxietății sunt psihoterapia și tratamentul medicamentos. De obicei, combinația celor două are rezultate mai bune decât utilizarea lor individuală. Specialiștii vor stabili planul terapeutic individualizat, în funcție de simptome, intensitatea acestora și alți factori asociați.

2.1. Psihoterapia

 

Tulburările de anxietate răspund foarte bine la terapie, într-un timp relativ scurt, în funcție de gravitatea bolii. Există mai multe forme de psihoterapie care pot fi utilizate:

 

  • Terapia cognitiv-comportamentală (TCC)

 

Este terapia de elecție având rezultate favorabile în cazul diferitelor tipuri de anxietate. Se bazează pe faptul că sentimentele, gândurile și comportamentele au legătură între ele și are ca scop schimbarea acestora într-un mod pozitiv. Ședințele vor avea în discuție probleme specifice și modalități de a le gestiona, astfel determinând o îmbunătățire a calității vieții. 

O metodă folosită în tratarea anxietății este terapia de expunere. Aceasta are ca scop identificarea factorilor care provoacă teamă, frică și anxietate și ulterior expunerea treptată la aceștia într-un cadru controlat care să-ți ofere siguranță. Tot în cadrul terapiei prin expunere vei învăța anumite tehnici de relaxare pe care le poți folosi în gestionarea situațiilor stresante.

  • Terapia dialectic-comportamentală (TDC)

 

Este similară cu TCC, în plus, TDC pune accentul pe acceptarea situațiilor așa cum sunt la momentul actual. Se bazează pe învățarea anumitor abilități emoționale și cognitive și ulterior aplicarea acestora în viața de zi cu zi. Abordează emoțiile dificile și dureroase, ajutând la îmbunătățirea capacității de a controla emoțiile. Obiectivul central al terapiei dialectic-comportamentale este reprezentat de schimbarea și influențarea emoțiilor. Pentru a ajunge la acest pas trebuie întâi să îți recunoști emoțiile și sursa acestora.

TDC are mai multe părți, inclusiv terapia individuală, formarea abilităților de grup și antrenarea anumitor abilități. Toate acestea te ajută să îți gestionezi anxietatea și să simți că tu deții controlul asupra situațiilor din viața ta.

  • Terapia de acceptare și angajament

 

Este o altă formă de terapie care s-a dovedit a fi eficientă în tratarea tulburărilor de anxietate. Are ca scop identificarea valorilor unei persoane și apoi dezvoltarea unor modalități de acțiune care să se potrivească cu acestea.

 

  • Terapia psihodinamică

 

Este una dintre cele mai intensive forme de terapie și poate dura ani. Simptomele de anxietate ar putea apărea în urma unor conflicte inconștiente care pot fi rezolvate cu ajutorul psihanalizei. 

 

  • Terapia interpesonală (ITP)

 

Această formă de terapie este utilizată, în special, pentru tratarea depresiei majore, dar și-a demonstrat beneficiile și în cazul anxietății legate de relațiile interpersonale. Așadar, se concentrează asupra relațiilor sociale, iar obiectivele se referă la dobândirea modalităților de comunicare și exprimare a emoțiilor față de ceilalți.

  • Terapia prin artă

 

Sunt necesare mai multe studii cu privire la eficacitatea acesteia în tratarea anxietății având în vedere că este un concept relativ nou. Implică fie utilizarea artei vizuale pentru a-ți exprima și procesa emoțiile, fie pentru a te relaxa. Poate completa o altă formă de terapie, cum ar fi CBT.

2.2. Tratament medicamentos

Se recomandă de obicei în formele moderate și severe de anxietate sau se utilizează în combinație cu psihoterapia pentru efecte mai bune. Este necesar să consulți un medic psihiatru și să-i respecți indicațiile, să nu întrerupi sau să modifici schema de tratament fără a discuta în prealabil cu acesta.

Mai multe clase farmacologice și-au dovedit eficacitatea, fiind prescrise pentru tratarea anxietății:

 

  • Antidepresive 

– Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) și inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei și norepinefrinei (IRSN) sunt medicamente de primă linie datorită raportului beneficiu/risc pozitiv. Debutul efectului anxiolitic al acestor antidepresive apare după 2 până la 4 săptămâni (în unele cazuri 6 săptămâni). În timpul primelor 2 săptămâni, reacțiile adverse pot fi mai puternice, cu accentuarea simptomelor de anxietate fapt ce poate reduce complianța la tratament.

– Antidepresivele triciclice sunt la fel de eficiente ca și ISRS sau IRSN, dar au mai multe efecte adverse.

 

  • Modulatori de calciu – Pregabalina – Medicamentul are proprietăți sedative și ajută în cazul tulburărilor de somn ce apar la persoanele cu anxietate. Efectul acesteia apare mai devreme decât în cazul antidepresivelor. 

 

  • Benzodiazepinele – Efectele lor anxiolitice apar la scurt timp după administrare și nu are loc accentuarea simptomelor de anxietate. Acestea produc, însă, alte efecte adverse (dependență, oboseală, deprimarea centrilor nervoși, etc.), de aceea ghidurile nu le recomandă ca tratament de primă linie. Pot fi, de asemenea, utilizate în asociere cu ISRS/IRSN în primele săptămâni înainte de debutul eficacității antidepresivelor.

 

  • Beta-blocantele – Sunt uneori folosite pentru a trata simptomele fizice ale anxietății, cum ar fi bătăile rapide ale inimii, palpitațiile și tremurăturile, dar nu reduc simptomele psihice.

 

În plus față de metodele tradiționale, tratamentele inovative cum ar fi stimularea magnetică transcraniană (TMS) oferă noi speranțe pentru pacienții cu anxietate.

 

3. Tratamente anxietate la copii

 

Medicamentele sunt adesea prescrise copiilor cu anxietate, la fel ca și adulților. Antidepresivele sunt de obicei prima alegere, ajutând la reducerea anxietății copiilor. Totuși, terapia cognitiv-comportamentală poate fi foarte eficientă pentru copiii care sunt anxioși și este recomandată în cazurile ușoare și moderate. Pentru cei cu anxietate severă, se recomandă adăugarea tratamentului medicamentos la CBT. Medicamentele pot fi o opțiune de tratament pe termen scurt sau pe termen lung, în funcție de intensitatea simptomelor copilului și de modul în care acesta răspunde la tratament. De asemenea, este esențial ca medicul să știe despre alte medicamente prescrise sau alte patologii existente.

4. Tratamente anxietate in timpul sarcinii

 

Anxietatea în timpul sarcinii este relativ frecventă, dar de multe ori nu este diagnosticată sau este tratată insuficient. Se pare că femeile care au simptome semnificative de anxietate în sarcină au risc mai mare de travaliu prematur, copii cu greutate mică la naștere sau alte complicații. Este important ca gravida să fie monitorizată și tratată adecvat.

  Terapia cognitiv-comportamentală și tehnicile de relaxare pot fi foarte utile pentru tratarea simptomelor de anxietate în timpul sarcinii și pot reduce nevoia de medicamente. Yoga, masajul și acupunctura ar mai putea fi de ajutor. În cazul în care aceste opțiuni nu dau rezultate, se va recurge la tratamentul medicamentos. Studiile au demonstrat că ISRS și antidepresivele triciclice au un profil bun de siguranță în sarcină. Utilizarea benzodiazepinelor este controversată, se pare că ar exista riscul de apariție a malformațiilor la nou născut.

 

5. Activitati care ajuta sa scapi de anxietate

 

Majoritatea oamenilor se confruntă cu anxietate la un moment dat, de-a lungul vieții, dar există numeroase activități prin care poate fi combătută. Acestea nu tratează o tulburare de anxietate, dar pot fi folosite pentru a ajuta la gestionarea stresului, a ușura tensiunea și a suplimenta medicamentele și terapia. Iată câteva activități care te-ar putea ajuta să te simți mai bine:

 

  • Mergi la yoga sau pilates
  • Ascultă muzică
  • Aleargă, înoată sau mergi cu bicicleta
  • Gătește
  • Ocupă-te de grădinărit
  • Colorează, desenează sau pictează
  • Învață să tricotezi sau să coși un goblen
  • Citește 
  • Privește un film sau un serial
  • Scrie în jurnal
  • Ieși la o plimbare cu mașina
  • Încearcă să faci o baie relaxantă
  • Petrece timp cu oamenii dragi sau cu animalele de companie

 

Bibliografie:

 

https://www.healthline.com/health/anxiety/does-anxiety-ever-go-away#treatment

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9536-anxiety-disorders

https://www.helpguide.org/articles/anxiety/anxiety-disorders-and-anxiety-attacks.htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5573566/

https://www.mind.org.uk/information-support/types-of-mental-health-problems/anxiety-and-panic-attacks/treatment/

https://www.anxiety.org/dbt-dialectical-behavior-therapy-compared-to-cbt

https://www.verywellmind.com/anxiety-therapy-4692759

https://womensmentalhealth.org/posts/anxiety-during-pregnancy-options-for-treatment/

https://adaa.org/living-with-anxiety/children/treatment

https://childmind.org/article/behavioral-treatment-kids-anxiety/

https://www.insider.com/activities-things-to-do-help-with-stress-anxiety#candle-making-can-be-relaxing-fragrant-and-result-in-a-new-piece-of-home-decor-8

 

Trateaza anxietatea cu cel mai nou tratament care da rezultate in doar cateva sedinte! 

Te așteptăm la clinica din Bucuresti, Sector 4

Te așteptăm la clinica din Otopeni.

Vreau să mă programez

Picture of  Adrian Stanescu

Adrian Stanescu

Informații revizuite medical de Dr.Adrian Stanescu, medic primar gerontologie si geriatrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să mă programez

Articole recente

Programează-te!

Vreau să mă programez

Call Now Button