Agitația de zi cu zi, grijile de la locul de muncă, problemele din familie, năzdrăvăniile celor mici sau orele petrecute peste program la locul de muncă, lasă urme adânci atât pe trupul cât și pe psihicul uman. Din păcate, viața de adult implică multe responsabilități, griji și probleme care vin la pachet cu nervi întinși la maxim, ore nedormite, o alimentație haotică și multă oboseală. Toate aceste evenimente neplăcute determină treptat, acumularea unei tensiuni negative la nivelul organismului, cunoscută sub denumirea de stres.
Stresul este resimțit în corp ca o stare de tensiune, presiune, încordare sau disconfort; toate aceste senzații sunt determinate, de fapt, de o serie de factori externi percepuți de organism ca factori nocivi, agresori, amenințători sau chiar dureroși. Factorii agresori, percepuți de pacient drept amenințători, sunt foarte diverși și diferă de la persoană la persoană; cei mai frecvenți factori stresori sunt problemele la locul de muncă (taskuri multiple de îndeplinit, tensiuni între colegi, ore suplimentare de lucru, schimbarea locului de muncă), problemele în familie (certuri, divorțuri, probleme cu copiii), problemele legate de sănătate (personale sau ale rudelor/ prietenilor apropiați) sau probleme diverse precum schimbarea locuinței, începerea unui job nou, un eveniment important (nuntă, botez).
Cel mai frecvent, toți acești factori stresori se asociază cu oboseala cronică, deoarece persoana în cauză nu se mai poate odihni suficient din cauza grijilor și a problemelor. Apare ceea ce poartă denumirea de Sindromul de oboseală cronic sau sindrom burnout; acest sindrom este foarte des întâlnit în rândul persoanelor tinere și a celor de vârstă mijlocie și se caracterizează printr-o stare de epuizare severă care influențează în mod negativ buna desfășurare a activităților cotidiene întreprinse de pacient până la acel moment.
Din punct de vedere medical, orice situație stresantă determină la nivelul organismului eliberarea a două substanțe chimice, cortizol și adrenalină. Pe termen scurt, stresul este o reacție benefică pentru organism, fiind de fapt, o reacție de apărare; adrenalina și cortizolul mențin organismul în stare de alertă, în stare de veghe, îl fac mai vigilent, mai atent, mai receptiv, determinând, în acest fel, protecția acestuia în fața pericolului. După combaterea factorului stresor, nivelul celor două substanțe chimice din corp se normalizează, astfel încât organismul se poate reface, intrând în starea de odihnă și relaxare.
Problema apare în momentul în care factorii declanșatori ai stresului acționează permanent asupra organismului în cauză, acesta neavând timp de refacere și de odihnă. O persoană supusă unui stres permanent va avea descărcări ciclice de cortizol și adrenalină în organism. Studiile au arătat faptul că aceste două substanțe atât de importante în reacția de apărare pe termen scurt a organismului sunt la fel de dăunătoare pe termen lung asupra sistemului nervos. Cercetătorii au descoperit faptul că, cortizolul eliberat pe o perioadă îndelungată de timp atacă celulele nervoase responsabile cu starea de liniște și fericire; acest lucru explică de ce persoanele care sunt supuse unui stres cronic, sunt mai predispuse și totodată, dezvoltă mai des stări de anxietate sau chiar de depresie.
Între stres și oboseală există o relație de cauzalitate. S-a dovedit științific faptul că o persoană care este supusă unor factori agresori pe o perioadă îndelungată de timp va dezvolta sentimente de copleșire și epuizare; calitatea somnului va fi influențată deoarece unul din simptomele stresului cronic este modificarea ritmului somn-veghe; implicit, persoana în cauză nu se poate odihni suficient, orele de somn vor fi din ce în ce mai puține, calitatea somnului va fi din ce în ce mai precară, pacienții având adesea coșmaruri în intervalul de timp scurt în care reușesc să doarmă. În acest mod se instalează oboseala cronică care accentuează factorii stresori, formându-se astfel un cerc vicios.
Pentru a recunoaște stările de stres și oboseală cronică și pentru a împiedica progresia acestora spre anxietate și depresie, este important să recunoaștem simptomele caracteristice fiecărei afecțiuni în parte. Un aspect foarte important este acela că stresul se resimte la nivel fizic, în timp ce oboseala cronică se manifestă atât la nivel fizic cât și la nivel psihic.
Simptomele stresului:
Ø Apariția erupțiilor pe piele, apariția acneei sau chiar a alergiilor alimentare;
Ø Fragilitate crescută a părului și a unghiilor;
Ø Apariția cariilor dentare;
Ø Probleme cu somnul, perturbarea ritmului somn-veghe;
Ø Scăderea capacității de concentrare;
Ø Scăderea capacității de memorare și învățare;
Ø Imunitate afectată;
Ø Modificări ale apetitului: creșterea acestuia sau diminuarea sa;
Ø Scăderea libidoului, probleme de natură sexuală;
Ø Abuzul de alcool;
Ø Fumatul în exces;
Ø Incapacitatea de gestionare a emoțiilor.
Simptomele oboselii cronice:
Ø Senzație de amețeală, vertij, confuzie, leșin;
Ø Bătăi accelerate ale inimii;
Ø Transpirații excesive;
Ø Senzație de furnicături sau amorțeli la nivelul mâinilor și al picioarelor;
Ø Dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare;
Ø Senzație de epuizare;
Ø Scăderea calității somnului;
Ø Sensibilitate la lumină;
Ø Scăderea toleranței la zgomote puternice;
Ø Scăderea capacității de concentrare;
Ø Modificarea tranzitului intestinal;
Ø Scăderea poftei de mâncare;
Ø Scăderea rezistenței musculare;
Ø Tulburări ale ciclului menstrual;
Ø Scăderea poftei sexuale;
Ø Stări de oboseală nejustificată;
La nivel mondial, peste 67% din adulții cu vârstă medie se confruntă cu stări de stres intens și oboseală cronică. Marea majoritate a acestora nici măcar nu își dau seama că traversează o etapă mai dificilă a vieții lor, motiv pentru care nu iau măsuri timpurii pentru a stopa progresia leziunilor. Cei care sesizează o schimbare fie de comportament, fie în programul de zi cu zi al acestora, sunt membrii familiei sau prietenii apropiați. Există și situații în care pacientul este conștient de faptul că este supus unor factori stresori nocivi, caz în care recuperarea va fi una mai ușoară. Marea majoritate a celor care se confruntă cu stresul și oboseala refuză o terapie medicamentoasă pe motiv că simptomele resimțite de aceștia fac parte din viața obișnuită de zi cu zi a unui adult; de asemenea, aceștia cred cu tărie faptul că stresul și oboseala vor trece de la sine, ceea ce nu este deloc adevărat.
Există foarte multe remedii pentru stres și oboseală, remedii simple, naturale, fără pastile; de la acțiuni și obiceiuri mărunte, până la proceduri complexe, toate au ca scop ajutarea pacientului în lupta împotriva stresului și a oboselii și menținerea pe termen lung a unui organism puternic și a unui psihic sănătos. Pentru persoanele care nu vor să apeleze la pastile și își doresc un tratament naturist pentru stres și oboseală, există foarte multe variante terapeutice, care o dată încercate, cu siguranță vor da și roade.
Recomandari de tratamente naturiste pentru stres si oboseala
- Fructele de pădure: gustoase și pline de aromă, fructele de pădure reprezintă una din clasele de alimente ce trebuie consumate negreșit în momentele vieții în care oboseala îți dă bătăi de cap, și nu numai; cătina, coacăzele, murele, zmeura, merișoarele, toate sunt bogate în antioxidanți, care o dată eliberați la nivelul organismului, asigură un plus de energie, rezistență și revigorare;
Acestea pot fi consumate ca atare, proaspete, sub formă de ceaiuri sau smoothie; indiferent de felul acestora de prelucrare, efectele sunt similare; înlocuiți grăsimile de la micul dejun cu un shake acrișor de zmeură și mure, sau cafeaua de la prânz cu un ceai de merișoare și cătină, și ve-ți obține energia necesară pentru întreaga zi.
- Plante anti-stres și anti-oboseală: natura a fost foarte darnică cu noi toți și ne-a pus la dispoziție foarte multe plante ce pot fi considerate medicamente desăvârșite împotriva anumitor afecțiuni supărătoare; din clasa plantelor anti-stres fac parte rhodiola, turmericul, ginkgo biloba, ginsengul, teiul, salvia, menta și lista poate continua; în perioadele stresante și obositoare, 2-3 căni de ceai pe zi preparat din aceste plante asigură organismului suportul necesar pentru a face față vieții cotidiene.
- Teiul – contribuie la inducerea somnului; se consumă seara, înainte de culcare.
- Valeriana – îmbunătățește calitatea somnului; se poate folosi sub formă de pulbere de valeriană sau tinctură de valeriană.
- Lavanda – se utilizează sub formă de ulei de lavandă dispersat în aer, în baie sau dormitor, cu ajutorul difuzoarelor de aromaterapie, pentru a induce o stare de liniște și relaxare.
- Menta – are efect calmant asupra sistemului nervos central.
- Gingsengul – are capacitatea de a îmbunătății concentrarea și memoria.
- Busuiocul – prezintă puternice proprietăți antiseptice și antiinflamatoare; se consumă sub formă de ceai sau ca atare.
- Salvia – cu ajutorul efectului său antioxidant, salvia are capacitatea de a combate stresul pe termen lung; de asemenea, oboseala cronică este diminuată dacă se consumă zilnic o cană de ceai preparat din frunze de salvie.
- Rhodiola – are capacitatea de a influența nivelul hormonilor și a neurotransmițătorilor din organism, reglând cantitatea acestora; în acest mod, are efect calmant și relaxant.
- Rozmarinul – studiile au arătat faptul că rozmarinul are capacitatea de a elibera organismul de stres.
- Sunătoarea – are proprietățile necesare pentru a neutraliza hormonii de stres secretați în exces la nivelul sistemului nervos central.
- Mușețelul – datorită proprietăților sale, mușețelul poate combate insomnia, stresul și oboseala în exces.
- Sportul: se știe deja cât de important este sportul pentru o viață sănătoasă, însă puțini sunt cei care cunosc faptul că sportul poate reduce nivelul de anxietate și poate contribui la ameliorarea simptomatologiei clinice cu care se confruntă pacienții care suferă de depresie; un studiu efectuat pe un eșantion de persoane diagnosticate cu anxietate și depresie a arătat faptul că practicarea unui sport în are liber grăbește procesul de vindecare; indiferent că este vorba de mersul pe bicicletă, alergarea în aer liber, înot, fotbal, patinaj sau tenis, sportul ajută organismul să elibereze tensiunea musculară acumulată în timpul zilei, atât fizică cât și psihică, și focalizează concentrarea pe o singură acțiune, distrăgând astfel atenția de la factorii stresori. Medicii recomandă efectuarea zilnică a unei activități fizice susținute, pe o perioadă de minim 30 minute; se recomandă a se începe cu exerciții de intensitate ușoară pentru a nu determina o suprasolicitare musculară, urmând apoi să fie crescut gradul de intensitate al efortului fizic în funcție de toleranță.
- Meditația: practicată din ce în ce mai mult în ultima perioadă, meditația a devenit un adevărat ritual de relaxare pentru anumite persoane; foarte des utilizată ca tratament alternativ pentru oboseală și stres, meditația reprezintă modalitatea prin care poți ajunge să te cunoști mai bine pe tine, să îți înțelegi propriile stări și să obți controlul asupra propriilor acțiuni și emoții; în timpul procesului de meditație, toată atenția se focalizează asupra unui singur gând, iar momentul prezent este cel care contează; meditația contribuie la reducerea stresului, deoarece, practicată cu regularitate, te va ajuta să devi o persoană mai calmă, mai răbdătoare, mai atentă și mai concentrată.
- Ședințele de psihoterapie: cu ajutorul psihoterapiei, oamenii ajung să își înțeleagă mai bine emoțiile, trăirile, sentimentele; învață să își definească propriile nevoi dar și ce pot ei să facă pentru satisfacerea acestora; ședințele de psihoterapie pot fi cu adevărat benefice persoanelor care se confruntă cu oboseala și stresul cronic deoarece identificarea factorilor stresori este un prim pas important în lupta cu aceste afecțiuni.
- Autohemoterapia cu antioxidanți i.v.
Autohemoterapia majoră este o tehnică ce are la bază prelevarea a 50-150ml de sânge venos într-un recipient steril, de la nivelul venei cubitale; acest sânge venos se va amesteca cu ozon în cantitate egală, urmând ca amestecul nou format (sânge și ozon) să fie reintrodus în organismul pacientului printr-o perfuzie.
Sângele îmbogățit cu ozon are proprietăți speciale asupra celulelor corpului uman deoarece ozonul este unul dintre cei mai puternici agenți antioxidanți, care ajută la neutralizarea radicalilor liberi din organism. Această procedură își exercită acțiunea la nivelul întregului organism, stimulând sinteza de glutation și inhibând efectul citokinelor responsabile cu producerea inflamației; practic această procedură restabilește echilibrul între agenți oxidanți și agenți antioxidanți.
Clinica Oxxygene pune la dispoziție pacienților efectuarea procedurilor de autohemoterapie cu antioxidanți în condiții de maximă siguranță, deoarece această procedură utilizează o substanță cunoscută corpului uman, astfel nu există riscul apariției de reacții alergice.
La nivelul organismului, ozonul se leagă de peretele celular și stimulează expresia a 224 de gene care produc la rândul lor citokine anti-inflamatorii; aceste citokine anti-inflamatorii vor neutraliza citokinele pro-inflamatorii, și în acest mod vor bloca cascada inflamatorie de la nivelul corpului uman.
Autohemoterapia este o procedură medicală cu rol terapeutic care și-a câștigat locul atât în patologii organice precum cancerele, diabetul zaharat, poliartrita reumatoidă sau scleroza sistemică cât și în cadrul sindromului de oboseală cronic, anxietate sau depresie.
Stresul și oboseala cronică pot influența într-un mod negativ atât viața personală cât și viața celor din jur. Din fericire există o serie de tratamente naturiste care pot neutraliza aceste senzații neplăcute și care pot reda buna dispoziție, ajutând organismul să funcționeze optim, la potențialul acestuia maxim.