Tratament coxartroza fara operatie

tratament coxartroza fara operatie
Adrian Stănescu

Adrian Stănescu

Informații revizuite medical de Dr. Adrian Stanescu, medic primar în specialitatea gerontologie si geriatrie la Clinica Oxxygene.
Cuprins

PROGRAMEAZA-TE ACUM!

Vrei să te beneficiezi de una dintre procedurile realizate în clinica noastră, dar nu știi concret de ce anume ai nevoie? Lasă totul în seama noastră. Consultanții noștri te vor ghida înspre specializarea potrivită ție, în funcție de necesitățile tale. Scrie-ne câteva informații despre tine și te contactăm noi, cât mai curând posibil.

Ce este coxartroza?

Legătura dintre capul femural și osul coxal care aparține bazinului formează articulația coxo-femurală sau articulația șoldului. Suprafaţa osoasă a articulaţiei este acoperită de un strat lucios şi neted care protejează oasele şi permite mişcarea. Coxartoza apare atunci când acest cartilaj se uzează, crescând astfel presiunea exercitată asupra oaselor și reducând mobilitatea articulației. Este o cauză importantă de dizabilitate, în special la vârstnici.

Cauzele coxartrozei

Sunt extrem de diverse și, de obicei, apar în urma unei combinații de mai mulți factori . Cu toate acestea, factorul comun este o tulburare metabolică a cartilajului, ce duce la degradarea acestuia. Organismului îi este foarte dificil să repare cartilajul deteriorat, fisurile apărute fiind de obicei ireversibile.
Următorii factori pot favoriza dezvoltarea coxartrozei sau sunt cauza a acesteia:
predispoziție genetică
vârstă
anomalii sau tulburări congenitale ale șoldului
boli inflamatorii ale articulațiilor (cum ar fi: artrita reumatoidă)
leziuni anterioare ale șoldului (de exemplu: fracturi osoase la articulația șoldului sau o articulație de șold luxată)
impact la nivelul șoldului (apare dacă acetabulul și capul femural nu se potrivesc complet)
obezitatea
efort fizic intens
tipuri de sport care exercită o presiune intensă asupra corpului, cum ar fi fotbalul și handbalul.

Simptomele coxartrozei

În majoritatea situațiilor, coxartroza provoacă durere și restricționarea mișcării. Cu toate acestea, în stadiile incipiente ale bolii, este posibil să nu existe simptome vizibile. Cei afectați resimt, de obicei, doar o durere minoră atunci când merg sau se ridică din poziția așezată, care dispare în scurt timp. Durerea se extinde, uneori până la genunchi, iar mișcările precum aplecarea sau urcatul scărilor devin tot mai dificile și dureroase, pe măsură ce boala progresează.
Cei care se confruntă cu coxartroxa pot semnala:
· dureri sau sensibilitate la nivelul articulațiilor șoldului
· dureri la nivel inghinal
· durere în repaus
· deformare articulară și şchiopătat
· mobilitate redusă
· rigiditate articulară
· o senzație sau sunet de frecare a oaselor

Diagnosticul coxartrozei

Diagnosticul se bazează pe coroborarea constatărilor radiologice și simptomelor clinice caracteristice. Inițial, pacientul este supus unei anamneze pentru a identifica istoricul și unui examen clinic. Testele de mobilitate și testele funcționale oferă informații despre mobilitate și reacțiile dureroase. Ulterior, pentru a determina starea articulației, în special a cartilajului se vor utiliza tehnici imagistice. Se va măsura dimensiunea spațiului articular, cu cât acesta este mai mic, cu atât coxartroza este mai avansată. Prin intermediul examenelor radiologice, uneori, se poate detecta deformarea suprafeței articulare (osteofite). Pentru un diagnostic mai precis se poate recomanda efectuare de RMN sau CT.
Conform Kellgren și Lawrence, artroza poate fi clasificată în 5 grade, în urma testelor radiologice:
Gradul 0: fără semne de artroză
Gradul 1: îngustarea minoră a spațiului articular
Gradul 2: îngustarea minoră a spațiului articular și ușoare neregularități la nivelul suprafeței articulare
Gradul 3: îngustarea pronunțată a spațiului articular și nereguli substanțiale în suprafața articulară
Gradul 4: îngustarea pronunțată a spațiului articular și deformare/necroză în părțile articulare

Metode de tratament pentru coxartroza fără operație

Dacă coxartoza nu este în stadiu avansat, se pot folosi metode conservatoare de tratament, cum ar fi:
Medicamente antiinflamatoare și antialgice
Medicamente și suplimente alimentare pentru întărirea cartilajului
Kinetoterapie/Fizioterapie
Infiltrații intraarticulare
Utilizarea de metode ajutătoare: bastoane, cadre, încălțăminte ortopedică
Schimbări ale stilului de viață
Este important să vă consultați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe orice abordare terapeutică.

Tratamentul cu infiltrații intraarticulare

Terapia conservatoare se concentrează în principal pe creșterea capacității de refacere a organismului. Încă din stadiile incipiente ale afecțiunii, este important ca pacientul să înceapă terapia condroprotectivă. Aceasta poate consta în:
· Infiltrații cu acid hialuronic
Aceste injecții în articulație reduc abraziunea suprafețelor cartilajului folosind ca lubrifiant acid hialuronic. Calmează durerea și inflamația de la nivelul articulațiilor. Eficacitatea injecțiilor cu acid hialuronic depinde de stadiul bolii. Inițial, se fac trei injecții, la intervale de o săptămână. Infliltrațiile se realizează sub ghidaj radiologic sau ultrasonografic. Efectul acestora persistă o anumită perioadă de timp, dacă răspunsul este bun, pot fi repetate în orice moment.
· Infiltrații cu cortizon
Cortizonul sintetic este injectat în articulația afectată cu scopul reducerii inflamației. Acest cortizon se dizolva lent si are astfel un efect mai îndelungat, ameliorând temporar durerea. Din păcate, cortizonul are și efecte secundare, atacând osul,cartilajul și slăbind tendoanele. Cortizonul suprimă, de asemenea, sistemul imunitar al organismului, crescând riscul de infecție. În ciuda injectării locale de cortizon în articulație, o parte din acesta poate intra în circulația sistemică și poate declanșa efecte corespunzătoare, temporare. Prin urmare, infiltrațiile cu cortizon se realizează cu mare prudență.
· Infiltrații cu plasma /factor de creștere trombocitar fac parte dintr-o abordare noua prin care introducerea plasmei in spațiul articular determină o regenerare a țesuturilor constituente sub influența factorilor de creștere trombocitari. De asemenea, ca și in cazul injecțiilor cu acid hialuronic si aceste infiltrații se realizează sub ghidaj fie ultrasonografic, fie radiologic.

Tratamentul coxartrozei în fază incipientă

Terapia conservatoare a coxartrozei are ca scop: ameliorarea durerii, menținerea funcționalității articulației, prevenirea și remedierea deformărilor articulare, încetinirea procesului distructiv. Primul pas în tratamentul medical este eliminarea factorilor care conduc la utilizarea excesivă a articulației. Modalitățile de tratament trebuie să fie personalizate și adaptate în funcție de starea fiecărui pacient.
· Tratament farmacologic
– Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) – reduc durerea și inflamația
– Medicamente glucocorticosteroizi – afectează sinteza proteinelor și inhibă activitatea proceselor inflamatorii în articulație.
– Condroprotectoare – îmbunătățesc procesele de regenerare și nutriție a țesutului cartilajului, ameliorează durerea și opresc distrugerea articulației
– Relaxante musculare – au un efect de relaxare musculară în timpul spasmelor
· Kinetoterapia
este o componentă majoră a tratamentului conservator al coxartrozei. Dacă este aplicată în mod consecvent și continuu, este destul de eficientă și dă rezultate bune în tratamentul afecțiunii. Sarcinile, mijloacele și metodele de kinetoterapie variază în funcție de stadiul bolii.
În stadiul inițial, principalele sarcini și obiective sunt legate de: menținerea funcționalității articulației șoldului, îmbunătățirea circulației, a fluxului trofic și limfatic, restabilirea echilibrului muscular, dezvoltarea posturii și a mersului corect, corectarea deformării, profilaxia complicațiilor și contracturilor, îmbunătățirea stării generale și a tonusului întregului corp, reducerea greutății corporale.
Se folosesc următoarele mijloace și metode de kinetoterapie: masaj medical, masaj cu aparate, exerciții care vizează în general întărirea musculaturii corpului combinate cu exerciții respiratorii, exerciții în suspensie, exerciții de relaxare, exerciții analitice, exerciții pentru peretele abdominal și mușchii paravertebrali, contracții izometrice, exerciții care vizează îmbunătățirea mersului și echilibrului, mobilizarea manuală a articulația șoldului, exerciții de întindere și extensie, exerciții sub apă.
Exercițiile care pun o presiune suplimentară asupra articulației șoldului sunt contraindicate.
· Fizioterapia
Fizioterapia joacă un rol principal în stadiile incipiente ale afecțiunii.
Pentru ameliorarea durerii se pot folosi următoarele metode fizioterapeutice: electroforeză, curenți diadinamici, curenți de joasă frecvență, curenți modulați sinusoidal, curenți interferenți. Sunt eficiente în ameliorarea trofică: undele centimetrice, undele decimetrice, câmpul magnetic de impuls scăzut, electroforeza sau ultrafonoforeza cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene. Toate acestea au ca scop încetinirea degradării cartilajului, prevenirea fibrozei capsulei articulare și facilitarea răspândirii sinovitei reziduale.
Se va evalua clinic, paraclinic și instrumental starea pacientului înainte și după aplicarea procesului de tratament pentru a observa rezultatele. Atunci când diferitele proceduri terapeutice sunt combinate corect și se realizează sinergia între terapia fizică și cea medicamentoasă, rezultatele sunt favorabile.
Schimbări ale stilului de viață
Pentru scăderea în greutate și menținerea unei greutăți optime este necesară combinarea mișcării cu o dietă echilibrată. Nutriția, care in mod evident trebuie să fie hipocalorică, are ca scop reducerea excesului de grăsime și restabilirea proceselor metabolice. Mesele trebuie să fie frecvente și în porții mici. Alimentele sunt gătite la abur, fierte sau coapte în cuptor. Alimentele bogate în grăsimi (carne, smântână, maioneză, ciocolată și altele), pâinea albă, produsele de patiserie, conservele și carnea afumată trebuie excluse. Lista produselor permise: produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, lapte de capră, carne slabă, pește, ciuperci, leguminoase, ovăz, hrișcă, orez, fructe de mare, organe, miere, stafide, caise, prune și alte fructe uscate, soia, avocado. Activitatea fizică regulată nu trebuie evitată, aceasta favorizează circulația sângelui și ajută la mobilitatea articulațiilor. Totuși, trebuie prudență în alegerea sporturi care nu expun articulația șoldului la stres excesiv. Sporturile indicate sunt aerobic în apă, înot, ciclism sau simple plimbări.

Prevenția coxartrozei

Nu există modalități certe de prevenire a coxartrozei, însă acestea sunt câteva sfaturi care ar putea ajuta:
– Activitate fizică regulată pentru a tonifia mușchii din jurul articulației
– Evitarea activităților care pun presiune pe șold
– Menținerea unei greutăți optime
– Evitarea excesului de alcool și cofeină
– Odihnă suficientă

Material redactat de Dr. Adriana-Valentina Șeicăreanu – medic rezident psihiatru si revizuit medical de Doctor Adrian Stănescu

Referințe:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19452186/
https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04796129
https://gesund.bund.de/en/hip-osteoarthritis#symptoms
https://stiwell.medel.com/orthopaedics/hip-arthrosis
https://www.webmd.com/osteoarthritis/hip-osteoarthritis-degenerative-arthritis-hip
https://pyramide.ch/en/joint-and-sport-surgery/osteoarthritis/osteoarthritis-of-the-hip/
https://bodyandface.ru/en/endocrine/artroz-tazobedrennogo-sustava-bez-operacii-vozmozhno-li-bez-operacii.html
https://www.alliedacademies.org/articles/conservative-therapy-options-for-the-treatment-of-coxarthrosis-in-the-early-stage-of-the-condition-10641.html#16

 

Te așteptăm la clinica din Bucuresti, Sector 4

Te așteptăm la clinica din Otopeni.

Vreau să mă programez

 Adrian Stanescu

Adrian Stanescu

Informații revizuite medical de Dr.Adrian Stanescu, medic primar gerontologie si geriatrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să mă programez

Articole recente

Programează-te!

Vreau să mă programez

Call Now Button