Suplimentele alimentare
Ținta terapiilor antiaging sau slowaging, așa cum sunt denumite mai nou, este să obținem o neurochimie sau homeostazie a corpului cât mai aproape de cea pe care organismul o are in tinerețe, cand acesta este in plenitudinea forțelor sale.
In lupta slowaging avem cele patru mijloace majore de intervenție: nutriția (care conține și hidratarea), exercițiul fizic, controlul stresului, managementul somnului.
Pe lângă acestea, și despre asta vom vorbi in acest articol, sunt suplimentele alimentare, cum ne sunt ele folositoare si cum trebuie luate (analize, indrumarea medicului alopat/naturopat, etc).
Se pune firesc, o primă întrebare: Care este diferența dintre un medicament și un supliment?
Marea diferență dintre cele două este modul în care sunt văzute – și tratate – de către Food and Drug Administration (FDA).
Medicamentele sunt testate de FDA. Sunt definite ca substanțe, realizate de cele mai multe ori sintetic, destinate tratamentului sau prevenirii bolilor. Medicamentele trebuie, obligatoriu, să treacă studiile clinice înainte de a fi eliberate publicului, iar testele trebuie să demonstreze că fiecare medicament este sigur, funcționând exact așa cum susține producătorul.
Regula generală este că medicamentele sunt considerate nesigure până când studiile clinice le dovedesc siguranța!
DEFINIREA SUPLIMENTELOR
In primul rând, suplimentele nu sunt reglementate de FDA. FDA tratează suplimentele precum alimentele, ca „produse luate pe cale orală pentru completarea dietei”. Suplimentele pot include minerale, vitamine sau alte substanțe biologice naturale și sunt disponibile într-o varietate de forme și dimensiuni, inclusiv concentrate, extracte, capsule, tablete, lichide și pulberi.
Rețineți că plantele și vitaminele nu trebuie testate pentru siguranță, in consecință, nu este necesară nicio dovadă pentru a demonstra eficacitatea acestora.
Regula generală pentru suplimente este că sunt considerate sigure până când se dovedesc nesigure!
Dar, care sunt clasele importante de suplimente in sustinerea terapiilor slowaging?
- Suplimentele cu efect antioxidant (extragerea radicalilor liberi din celule, are la bază teoria radicalilor liberi ca principală teorie a imbătrânirii)
- Suplimentele cu efect antiinflamator (inflamația, respective inflamația cronică insidioasă, stă la baza proceselor degenerative ale tuturor tesuturilor din organism – creier, articulații, etc.)
- Suplimentele cu efect suplemental, adică refacerea unor anumite deficite – multivitamine, multiminerale, fitohormoni, etc.
- Suplimentele cu efect detoxifiant
- Suplimente cu efect imunostimulant
- Suplimentele cu efect direct asupra unor disfuncții ale organismului (hipolipemiant, antiagregant, trofic cerebral sau neurotrofic, trofic hepatic, vasodilatator central si/sau periferic, etc.)
- Suplimente antioxidante: Antioxidanti consacrati
Vitamina C, acid ascorbic – cp,1000 mg/zi, citrice, fructe de padure
Resveratrol – cp, 500 mg/zi, struguri, vin rosu
Vitamina E – 100-200 mg/zi, ulei din germeni de porumb, ulei de măsline – conține tocoferoli și tocotrienoli
Carotenoizii – cel mai puternic astaxanthin – precursoni ai vitaminei A, cu rol și în vedere, pentru mentinerea acuitatii vizuale – 2000-3000 ui/zi, prezent în morcovi dar și alte legume și fructe
Glutationul – preparat intranazal sau lipozomal – și antitoxic pe metale grele, capacitatea antitoxica maxima a preparatului administrat intravenos! Se mai cheamă și proteina vieții, are și efect antiinflamator puternic – 50-200 mg/zi
Coenzima Q10 – ubiquinona, rol și în respirația aerobă celulară la nivelul mitocondriei, 100-200 mg/zi
SOD-ul – de la Institutul Cantacuzino, solutie buvabila de orz verde, 100% natural, capacitate antioxidanta ridicată, suplimentează superoxid dismutaza care se gaseste in mod obisnuit in corpul nostru; 2-4 fiole/zi cu 30 de minute inainte de masă.
Zinc – pe langa efectul antioxidant, acesta joacă un rol important în imunitatea mediată celular, formarea oaselor, creşterea ţesuturilor, ajută funcţiile cerebrale, precum şi influenţează maturarea spermatozoizilor şi motilitatea acestora. Totodată, acesta regenerează funcţia hepatică şi are proprietăţi antibacteriene şi antiseptice. Zincul se gaseste in special in carne, astfel incat vegetarieni obligatoriu trebuie sa ia preparate cu zinc pentru a isi mentine functiile la parametri normali (zincul participă la peste 100 de reacții chimice). Doza zilnică 8-12 mg/zi. Cantitatea totală de zinc in organism este de doar 2-3 grame!
- Suplimente cu efect antiinflamator (se adaugă, atunci cand este cazul dietei antiinflamatorii, in cea mai mare parte dieta de tip mediteraneean)
- Omega 3 – ulei de pește, 1000 mg/zi, contine DHA, EPA (acizi grasi polinesaturati), rol prevenția bolilor cardivasculare si neurovasculare
- Curcumina sau turmeric, o planta cu proprietati antiinflamatorii, antioxidante, de normalizare a colesterolului si a glicemiei, anticancerigene, 1-2 grame/zi
- Ginger sau ghimbir, scortisoara, cimbrul si cuisoarele
- Suplimente cu efect suplemental, de corecție a diferitelor deficite:
- Deficit unic vitaminic: Vitam B12, vitamina B2 vitamina D, etc.
- Multivitamine (Complex B), multiminerale si combinații ale acestora – pentru deficite complexe
- Fitohormoni, ce suplimentează hormoni tiroidieni sau sexuali, in speciali feminini, in hipotiroidie, respectiv la menopauză
- Micotoxine: Ashwagandha, Amalaka, Tinospora,
- Metale grele: Glutation iv, urmat de acid alfa lipoic iv sau Brewel Protocol:
– Zinc picolinate – 50 mg
– Acid alfa lipoic – 100 mg
– Vitamina B6 – 100 mg
– Mangan – 15 mg
– Vitamina C – 1-4 g
- Suplimente cu efect imunostimulant:
- Propolis contine flavonoide
- Echinaceea sub forma de tincture, capsule, ceaiuri
- Vitaminele C, D, E
- Suplimentele cu efect direct asupra unor disfunctii ale organismului (hipolipemiant, antiagregant, trofic cerebral sau neurotrofic, trofic hepatic, vasodilatator central si/sau periferic, etc.)
- Hipolipemiante: Omega 3, Soia, Fibre
- Antiagregante, antitrombotice: Usturoiul si ghimbirul
- Trofice cerebrale: nerve growth factor Actovegin (proteina de vita), vasodilatatoare: extract de gingko biloba, vitamin neurotrofice (B6, B12, C, D, folati), antiaoxidanti: ashwagandha, luteina, bacopa monieri sau cel mai bine combinatii ale acestora.
- Cum ar fi de exempluBrain Health Formula, un preparate care se bazeaza strict pe studii clinic si adduce un aport exact al acestor componente dar si altele cum ar fi huperzina, colina, L-tirozina.
- Trofic hepatic: fosfolipide esențiale extrase din semințe de soia – de exemplu Essentiale forte
- Vasodilatatoare centrale si periferice: frunzele de gingko, citrulina care creste nivelul oxidului nitric
- Hipolipemiant: berberina și scorțișoara, etc.
La final, chiar dacă v-am oferit cu drag aceste informații, vă atragem atenția că toate aceste suplimente alimentare, și mai ales asocierile lor, pot determina și unele reacții adverse, de aceea ele trebuie luate, doar la recomandarea medicilor alopați sau naturopați!