Prospect Donepezil HF / Davia/ Stada / Teva / Torrent / Mylan

donepezil prospect
Adrian Stănescu

Adrian Stănescu

Informații revizuite medical de Dr. Adrian Stanescu, medic primar în specialitatea gerontologie si geriatrie la Clinica Oxxygene.
Cuprins

Materialul despre Donepezil este documentat de Doctor Roxana Chițescu și revizuit medical de Doctor Adrian Stănescu.

Ce este Donepezil și când este recomandat?

             Donepezil este un medicament frecvent utilizat de medici pentru tratarea bolii Alzheimer.  Această boală se manifestă în principal prin demență și pierderea memoriei. Tratamentul cu Donepezil se utilizează în formele ușoare până la moderate de boală.

             În spatele denumirii comerciale a fiecărui medicament se află o substanță farmacologică care este responsabilă de efectele preparatului respectiv. Substanța activă din Donepezil este clorhidratul de Donepezil. Această substanță acționează asupra colinesterazei din creier și astfel, face parte din clasa medicamentelor care inhibă colinesteraza. Aceste medicamente se numesc  anticolinesterazice.

             Studiile au arătat faptul că, la nivelul sistemului nervos central al persoanelor cu Alzheimer se produce o cantitate mare de colinesterază, substanță considerată a fi responsabilă de manifestările clinice ale bolii. Acest medicament, prin efectul de inhibiție asupra colinesterazei, reușește să țină sub control manifestările bolii.

 

De câte tipuri este Donepezil?

             Există mai multe tipuri de Donepezil,  ceea ce le diferențiază este modalitatea de administrare. 

 Donepezil Stadacomprimate orodispersabile 5mg/10mg. 

Acest tip de Donepezil conține fenilalanină. Din acest motiv nu se administrează la persoanele care prezintă fenilcetonurie. De asemenea conține și lactoză, ceea ce îl face imposibil de administrat la persoanele cu intoleranță la glucoză. Acest medicament nu se înghite, se ține pe limbă până se dizolvă. 

Doza recomandată este de 1 comprimat pe zi de 5mg, seara; doza maximă este de 10 mg pe zi.

Donepezil Teva – comprimate orodispersabile 5mg/10mg. 

Se administrează sublingual, nu se înghite cu apă; Donepezil Teva conține lactoză.  Dacă pacientul are intoleranță la glucide, acest tip de medicament nu este indicat.  Se poate opta pentru celelalte variante de Donepezil.  

Se începe cu 5mg în fiecare seară; doza maximă recomandată este de 10 mg pe zi.

Donepezil Torrent-  comprimate filmate 5mg/10mg; 

Acest tip de Donepezil se administrează pe cale orală, se înghite cu o cantitate suficientă de apă, seara, înainte de culcare. Tratamentul se începe cu o doză de 5 mg pe zi, în fiecare seară înainte de culcare. 

Doza maximă recomandată este de 10 mg pe zi.

Donepezil Mylan- comprimate orodispersabile 5mg/10mg;

Se administrează sublingual: pastila de Donepezil Mylan se pune sub limbă și se lasă acolo până se dizolvă. 

Acest subtip de Donepezil nu trebuie înghițit. Doza inițială este de 5 mg administrat o dată pe zi, timp de o lună. Doza maximă recomandată este de 10 mg pe zi.

Donepezil HF 5 mg și 10 mg- comprimate filmate 5mg/10mg; 

Acest tip de Donepezil se absoarbe la nivelul intestinului subțire, ceea ce înseamnă că se administrează pe cale orală cu un pahar mare de apă. Ca și în cazul celorlalte tipuri de Donepezil, doza recomandată este de 1 comprimat pe zi, adică 5 mg pe zi, seara; medicul curant poate crește doza la 2 comprimate pe zi. Doza maximă este de 10 mg pe zi.

Sfaturi înainte de a lua Donepezil

            Tratamentul cu Donepezil trebuie început doar în momentul în care medicul curant stabilește diagnosticul de  demență Alzheimer sau Tulburare neurocognitiva minoră – echivalentă demenței ușoare. Există anumite criterii de încadrare a bolii, pe baza cărora se stabilesc aceste diagnostice. 

Este foarte important să nu începeți tratamentul cu acest medicament înainte ca medicul specialist în astfel de patologii să stabilească un diagnostic clar.

             Tratamentul cu Donepezil trebuie început doar dacă există un supraveghetor care să monitorizeze pacientul permanent, deoarece pe parcursul acestui tratament, bolnavul trebuie să fie reevaluat periodic, la intervale de 3-6 luni pentru a vedea complianța la tratament.

             Substanța activă din acest medicament, pe lângă efectele pe care le are asupra colinesterazei de la nivelul sistemului nervos central, are efecte la nivel cardiac, determinând scăderea frecvenței cardiace, putând determina diferite grade de bloc atrio-ventricular. Astfel, acest medicament trebuie administrat cu prudență la pacienții cu pulsul scăzut și trebuie insoțit de o evaluare a electrocardiogramei de către medic la o săptămână de la inițierea terapiei.

             O atenție sporită trebuie oferită persoanelor cu afecțiuni gastro-intestinale precum ulcerele gastrice, duodenale sau gastritele; acești pacienți trebuie reevaluați la o perioadă mai scurtă de timp, pentru a estima riscul de hemoragii gastro-intestinale.

             De asemenea, pacienții diagnosticați cu astm bronșic, bronșite sau boli pulmonare obstructive, trebuie monitorizați la intervale mai mici de timp pentru o siguranță sporită.

Donepezil și administrarea împreună cu alte medicamente

             Au fost studiate o serie de interacțiuni medicamentoase între Donepezil și o serie de alte medicamente pentru a putea stabili profilul de siguranță al pacientului. 

Studiile au arătat faptul că acest medicament nu interacționează cu teofilina (administrată ca tratament în astm bronșic, emfizem pulmonar, hipertensiune pulmonară), cimetidina (utilizată în tratamentul ulcerelor gastrice, duodenale, gastrite sau esofagite) sau digoxina (medicament utilizat în tratarea bolnavilor cu insuficiență cardiacă).

             Un alt studiu clinic a arătat faptul că ketoconazolul, un antibiotic utilizat în diferite afecțiuni ale pielii, crește concentrația în sânge a Donepezilului cu aproximativ 30%, ceea ce presupune faptul că organismul va fi expus la o concentrație mai mare de Donepezil.

             S-a constatat faptul că alcoolul scade concentrația din organism a Donepezilului, ceea ce înseamnă o doză insuficientă de medicament pentru generarea efectului dorit.

             Acest medicament poate interacționa cu o serie de medicamente utilizate pentru tratarea diferitelor afecțiuni cardiace. De exemplu Donepezilul amplifică efectul medicamentelor care determină scăderea pulsului sau a tensiunii arteriale, ceea ce presupune faptul că, la utilizarea concomitentă a două astfel de medicamente, pacientul este expus unui risc de scădere accentuată a bătăilor inimii.

Donepezil împreună cu alimente, băuturi și alcool

             Nu există studii care să demonstreze existența vreunei interacțiuni între Donepezil și alimente. Medicii nu interzic anumite alimente în timpul tratamentului cu acest medicament, ceea ce înseamnă că fiecare persoană poate consuma alimentele dorite. 

Bineînțeles că alimentația are o contribuție foarte importantă în viața fiecărei persoane. O alimentație sănătoasă, bogată în nutrienți și vitamine asigură resursele necesare organismului pentru o funcționare optimă.

             În ceea ce privește administrarea de Donepezil și băuturi alcoolice, studiile au arătat faptul că există o interacțiune între aceste două elemente. Alcoolul scade concentrația de medicament de la nivelul organismului și astfel reduce efectele benefice ale Donepezilului la nivelul sistemului nervos central.

Cum se administrează Donepezil

             Administrarea acestui medicament trebuie stabilită de medicul curant; în funcție de intensitatea simptomelor resimțite de pacient dar și de alte afecțiuni existente, se stabilește doza de medicament. 

De obicei se începe cu un comprimat de 5 mg pe zi, administrat seara înainte de culcare. Dacă medicul curant consideră oportun, se poate crește doza de medicament până la 10 mg pe zi. Este important să se respecte doza maximă recomandată de 10 mg pe zi!

             Acest medicament se comercializează în două forme farmaceutice: comprimate filmate și comprimate orodispersabile. Diferența între aceste două forme farmaceutice este modalitatea de administrare. Comprimatele filmate se absorb la nivelul tubului digestiv inferior (stomac/ intestin) ceea ce presupune înghițirea pastilelor cu un pahar de apă. Comprimatele orodispersabile se absorb la nivelul cavității bucale, acestea nu se înghit; se țin pe limbă până se dizolvă.

             De obicei, Donepezil, indiferent de forma farmaceutică, se administrează seara, înainte de culcare.

Cât timp trebuie să luați Donepezil

             Durata de timp a tratamentului cu Donepezil se stabilește de către medicul curant, în funcție de toleranța pacientului la tratament, de eficacitatea tratamentului dar și de apariția eventualelor reacții adverse.

             Tratamentul cu Donepezil necesită monitorizare permanentă a pacientului de către medic prin efectuarea unor controale de rutină, la început în fiecare lună, ulterior la 3 luni. Dacă apar reacții adverse, se recomandă scăderea progresivă a dozei de medicament.

             Dacă nu există un beneficiu obiectivat clinic în tratamentul cu acest medicament, sau dacă simptomatologia pacientului nu se îmbunătățește, se recomandă renunțarea treptată la tratament.

Riscuri dacă se administrează în doză mai mare decât doza zilnică recomandată (DZR) de Donepezil

             Înainte de a începe tratamentul cu Donepezil, este foarte important de reținut faptul că acest medicament trebuie administrat în doza zilnică recomandată de medicul curant. Doza zilnică recomandată este de 5 mg. 

Există situații în care simptomele persistă în timpul administrării tratamentului medicamentos, motiv pentru care medicul poate decide creșterea dozei de medicament până la 10 mg pe zi.

Atenție: Doza maximă de Donepezil este de 10 mg pe zi.

             În cazul în care ați depășit doza maximă pe zi, trebuie să vă prezentați de urgență la cel mai apropiat spital pentru a primi îngrijirile medicale necesare.

             Studiile au arătat faptul că o doză mai mare de Donepezil decât doza zilnică recomandată poate determina greață, vărsături, dureri abdominale, tuse, lipsă de aer și respirație dificilă, scăderea saturației de oxigen din sânge, scăderea bătăilor inimii sau scăderea tensiunii arteriale.

Ce trebuie să faceți dacă uitați să luați Donepezil

             În cazul în care uitați să luați comprimatul de Donepezil, recomandarea medicului este aceea de a lua următoarea pastilă la ora stabilită inițial; așadar nu luați comprimatul de Donepezil mai repede în ideea de a compensa orele pierdute. 

Nu luați doză dublă de Donepezil deoarece riscul de reacții adverse este foarte crescut.

Când se reduce din doză Donepezil sau puteți renunța total

             Cel mai probabil, înainte de a începe tratamentul cu Donepezil, medicul v-a informat cu privire la fapul că acest medicament nu se întrerupe brusc deoarece poate determina o serie de simptome la nivelul sistemului nervos central.

             Dacă simptomatologia pacientului este bine controlată, se poate încerca scăderea treptată a dozei de medicament, însă acest lucru se face doar la recomandarea medicului curant.

             Nu modificați schema de tratament acasă și nu întrerupeți brusc medicația.

Reacții adverse posibile

             Ca orice alt medicament, Donepezil are o serie de reacții adverse posibile, de care pacienții trebuie să fie informați înainte de a începe tratamentul. În funcție de frecvența cu care apar, reacțiile adverse pot fi:

  •   Foarte frecvente (apar la mai mult de 1 din 10 persoane): greață, stare de vomă, diaree, dureri de cap;
  •   Frecvente (apar la mai mult de 1 din 100 persoane): simptome de răceală, pierderea poftei de mâncare, vise neobișnuite până la coșmaruri, amețeli, vărsături, dureri abdominale, erupții cutanate, dureri musculare, oboseală;
  •   Mai puțin frecvente (apar la mai mult de 1 din 1.000 persoane): convulsii, scăderea bătăilor inimii, ulcere gastro-duodenale, hemoragii digestive;
  •   Rare (apar la mai mult de 1 din 10.000 persoane): tulburări de conducere cardiacă, afectare hepatică;
  • Foarte rare (apar la mai mult de 1 din 100.000 persoane): afectare sistem nervos central, rupturi musculare;

Mod de păstrare Donepezil

             Acest medicament, ca toate celelalte medicamente, trebuie păstrate în locuri sigure, unde copiii nu au acces. Donepezil trebuie păstrat la temperatura camerei, ferit de razele soarelui. Nu necesită condiții speciale de depozitare. Trebuie să acordați o atenție sporită termenului de valabilitate.

             Donepezil, alături de alte medicamente anticolinergice, inhibitoare de acetilcolinesterază, sunt medicamente care contribuie la reducerea moderată până la semnificativă a demenței, fără a avea un efect curativ asupra bolii.

             De-a lungul timpului, studiile au arătat că pacienții cu demență care beneficiază de un tratament combinat (medicamentos + procedural) prezintă o ameliorare net superioară a simptomatologiei și implicit a calității vieții comparativ cu pacienții care sunt tratați doar cu medicamente.

             Medicina a evoluat foarte mult în ultimii ani, iar în prezent pacienții cu Alzheimer pot beneficia de proceduri terapeutice diverse, care au rolul de a reduce simptomatologia clinică cu o frecvență minimă de reacții adverse sau riscuri.  Aceste terapii au efect pe termen lung și au avantajul că pot fi efectuate pe  o perioadă lungă de timp, în funcție de toleranța pacientului.

  TMS

             Tehnica TMS presupune stimularea celulelor nervoase din creier (neuroni) dar și din periferie cu ajutorul câmpurilor magnetice. Este o procedură simplă, care nu supune pacientul radiațiilor și care nu provoacă durere.  Are la bază, ca și mecanism de acțiune, transmiterea unor impulsuri electrice repetitive, care sunt recepționate de celulele nervoase.

             Este o alternativă foarte bună la pacienții cu depresie, atunci când terapia medicamentoasă nu funcționează, sau se poate utiliza concomitent cu medicamente pentru a spori ameliorarea simptomatologiei.

             Durata unei ședințe este de aproximativ 30 minute, iar frecvența acestora variază de la trei la cinci ședințe pe săptămână.

             Deoarece această procedură are la bază utilizarea câmpului magnetic, pacienții care au stenturi la inimă, implanturi, proteze sau stimulatoare cardiace, nu pot beneficia de avantajele acestei tehnici moderne de tratament.

TERAPIA SISTEMICĂ CU OZON

             Această procedură are la bază o fuziune a beneficiilor aduse de oxigen și ozon. Mai exact, autohemoterapia presupune administrarea în organism a unui amestec de oxigen și ozon. Cele două elemente chimice au efecte puternice antioxidante și detoxifiante.

             Ca și mecanism de acțiune, aceste două elemente chimice determină reducerea cantității de radicali liberi de oxigen din celule, și astfel, încetinesc procesul de îmbătrânire și moarte celulară.

             Ca și tehnică, presupune recoltarea a 100-150ml sânge venos, care va fi amestecat cu o cantitate egală de oxigen și ozon, urmând mai apoi sa fie reintrodusă în organismul pacientului. Această procedură nu cauzează durere și durează aproximativ 30 minute.

             Pe lângă beneficiile antioxidante și detoxifiante, această procedură poate determina reducerea inflamației din organism, diminuarea durerii, oxigenarea mai bună a țesuturilor și a celulelor, efect antibacterian și antiviral.

  PERFUZII CU CEREBROLYSIN

             Cerebrolysin este o substanță din ce în ce mai des utilizată în tratamentul demenței, deoarece are ca efect stimularea neuronală. Ca mecanism de acțiune, funcționează ca un factor de creștere la nivelul celulelor nervoase din creier. Această substanță se administrează pe cale intravenoasă, în perfuzie.

             Studiile au arătat faptul că perfuziile cu Cerebrolysin îmbunătățesc considerabil funcțiile cognitive și reduc semnificativ simptomele bolii Alzheimer. Perfuziile se administrează în cure de tratament a câte 10-20 zile. Eficacitatea tratamentului crește pe măsură ce curele de perfuzii de reiau.    

             Demența este o afecțiune din ce în ce mai frecventă în zilele noastre, având un puternic impact emoțional atât asupra pacienților cât și asupra celor din jur; tocmai de aceea medicina modernă propune terapii asociate, atât medicamente cât și tehnici procedurale, care să lupte pe termen lung cu această boală. 

Terapia medicamentoasă și-a câștigat un loc bine meritat de-a lungul timpului în ceea ce privește tratamentul demenței, însă reacțiile adverse nu sunt de neglijat, iar pe termen lung simptomatologia este doar ameliorată, nu și vindecată; tehnicile procedurale, în schimb, au ca și avantaj faptul că sunt non-invazive, nedureroase, simple și rapide, iar beneficiile nu întârzie să apară încă din primele săptămâni de  la utilizare. 

Te așteptăm la clinica din Bucuresti, Sector 4

Te așteptăm la clinica din Otopeni.

Vreau să mă programez

 Adrian Stanescu

Adrian Stanescu

Informații revizuite medical de Dr.Adrian Stanescu, medic primar gerontologie si geriatrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să mă programez

Articole recente

Programează-te!

Vreau să mă programez

Call Now Button