Oxigenarea sangelui: Valori, Cauze, Tratament

Adrian Stănescu

Adrian Stănescu

Informații revizuite medical de Dr. Adrian Stanescu, medic primar în specialitatea gerontologie si geriatrie la Clinica Oxxygene.
Cuprins

Ce inseamna oxigenarea sangelui?

Ce inseamna oxigenarea sangelui este o intrebare a carei frecvență a crescut de cel putin 10 ori de la aparitia infecției cu SARS – COV2.

Reabilitarea prin oxigenare sau oxigenarea sangelui este reprezentată de un grup de tehnici/terapii care asigură necesarul de oxigen la pacienții care prezintă din diferite motive un nivel sanguin scăzut de oxigen, exprimat de obicei prin saturația in oxigen a sângelui. Această reabilitare, care recent a intrat in practica clinicilor avansate din țările civilizate, are beneficii deosebite la nivel celular, oxigenul, apa și nutrienții fiind elemente vitale care mențin ciclul celular la parametrii normali. Această reabilitare se realizează de mult timp in secțiile de terapie intensivă prin instalații de administrare a oxigenului medicinal și se realizează de obicei pe mască sau cu narine.

Odată cu noile cercetări în domeniul gerontologiei și geriatriei s-au demonstrat beneficiile acestei oxigenări suplimentare la persoanele cu vârsta peste 65 de ani și nu numai, îmbunătățind metabolismul celular, participând la ceea ce se cheamă acum îmbătrânirea optimă (engl. optimal aging).

Cercetări nu tocmai recente, inițiate în anii 1920 de viitorul laureat al Premiului Nobel pentru Medicină Otto Warburg, arată că celulele canceroase pentru a se înmulți au nevoie de un mediu anaerob, propice procesului de fermentație. În consecință, un nivel crescut de oxigen la nivel celular ar avea și efect antitumoral, anticanceros.

Cat trebuie sa fie saturatia de oxigen din sange?

Bineinteles pacientul trebuie informat cat trebuie sa fie oxigenul in sange pentru a ști sa ia cele mai bune decizii.  În general, sunt considerate valori normale ale oxigenului din sânge cele de peste 95%, o valoare între 90 și 94% ne arată că starea de sanatate trebuie monitorizata, iar o valoare de sub 89% poate reprezenta o urgență medicală. 

Saturatia de oxigen din sange la adulți

În cadrul evaluării generale una din întrebările de bază este cat trebuie sa fie saturatia de oxigen la adulți? În funcție de grupa de varsta adulți tinerii au de obicei o saturatie in oxigen normala de minim 97%, in timp ce pentru adultii varstnici sunt acceptate și valorile cuprinse între  95-97%.  Mai important decât valorile este să recunoaștem semnele unei scaderi patologice a nivelului de oxigen din sange:

  • Invinețirea extremitatilor, a buzelor, a feței, a extremitatilor (degete, unghii)  sunt cele mai evidente simptome; 
  • Extremități reci apărute recent, nu ca o caracteristică obișnuită;
  • Senzatia de lipsa de aer, bataile rapide ale inimii sau palpitațiile;
  • Amețeala – un simptom ce apare și în cazul celor care ajung la altitudini foarte inalte.
  • Tulburări de vedere, vertij, somnolență, pierderea stării de conștiență.

Saturatia de oxigen din sange la copii

Dacă ne referim la cat trebuie sa fie saturatia de oxigen la copii , pulsoximetria  va determina o valoare normala SpO2 (denumită și saturaţia periferică a oxigenului) cuprinsă între 97 şi 100%. La nou-născuţi şi la sugari aceasta este mai mică, 93-97%). Majoritatea copiilor au o uşoară fluctuaţie a saturatiei in oxigen în cursul unei zile, valorile maxime apărând în general după-amiaza, iar cele minime de obicei dimineaţa devreme.

Cum se măsoară gradul de oxigenare a sangelui? 

Tipuri de pulsoximetre

Un pulsoximetru măsoară gradul de oxigenare a sângelui (un procent de oxigenare a sangelui) sau altfel spus cât de mult oxigen este în sângele unui individ. Este un dispozitiv mic care se fixează pe un deget, la nivelul falangei distale. Sunt folosite adesea în spitale și clinici și pot fi cumpărate pentru a fi folosite acasă. Nivelul de oxigen este un semn important a cât de bine funcționează un organism, la fel ca tensiunea arterială sau temperatura corpului. Persoanele care au o afecțiune pulmonară sau cardiacă vor fi învățate să folosească un pulsoximetru și acasă de către asistentul de farmacie sau de către asistentul medical generalist din spital. 

Cauzele neoxigenarii sangelui

Cauzele scaderii oxigenului în sânge sau a neoxigenarii sangelui se datoreaza de obicei unor boli respiratorii care se caracterizează în special printr-o insuficiență respiratorie. Neoxigenarea sangelui se mai numește și hipoxemie și în funcție de viteza de instalare poate fi acută (care apare în cadrul unor urgențe chirurgicale) sau cronică (când se datorează unor boli cu evoluție lentă cum ar fi de exemplu bronhopneumopatia cronică obstructivă).

 Complicatii neoxigenarea sangelui

Principala complicație a neoxigenarii sangelui este lipsa de oxigen la nivelul tesuturilor vitale cu instalarea așa numitei insuficiențe de organ, cele mai evidente simptome fiind palpitatiile, amețelile (lipsa oxigenarii creierului) și chiar oboseala.

Cel mai bun tratament pentru oxigenarea sangelui si a creierului

Dacă ne dorim oxigenarea sangelui tratamentul cel mai rapid este administrarea oxigenului pe cale inhalatorie. Oxigenul medical poate proveni fie dintr-o instalație specială așa cum se intampla în spitale de specialitate fie dintr-un concentrator de oxigen care poate exista și în locuința celor care au deficiență cronică de oxigenare a sangelui. 

O alta tehnica utilizata este terapia cu oxigen-ozon sistemica sau autohemoterapia care oferă oxigenarea directă a hemoglobinei, fiind utilă și atunci cand schimburile obișnuite de gaze la nivelul plamanilor este afectată.

Leacuri pentru oxigenarea sangelui

Exista unele confuzii legate de leacurile pt oxigenarea sangelui. Din cele mai vechi timpuri oamenii au incercat sa gaseasca tratamente naturiste pentru rezolvarea problemelor de sanatate. Confuzia principala in populatia generală este ca sunt asimilate ca egale oxigenarea sangelui cu oxigenarea creierului. Intr-adevar, prin imbunatatirea circulatiei sangelui creste cantitatea de sange redistribuita catre creier si implicit oxigenarea creierului. Dintre tratamentele naturiste menționăm ca dovedite științific preparatele pe baza de gingko biloba. 

Medicamente pentru oxigenarea sangelui

O alta discutie eronată din punct de vedere medical se referă la medicamente pentru oxigenarea sangelui, căci în fapt nu exista astfel de medicamente. Oxigenul nu poate fi introdus în organism, așa cum spuneam mai devreme decat pe cale inhalatorie sau prin autohemoterapia cu oxigen-ozon, el nu poate fi stabil în medicamente.

Exercitii pentru oxigenarea sangelui

Vestea bună este ca exista exerciții pentru oxigenarea sangelui. Ele sunt denumite exerciții fizice aerobe și necesită un grad de efort moderat, astfel incat sa se asigure în paralel necesarul de oxigen suplimentar printr-un inspir mai amplu. Exercițiile sunt tip gimnastică, alergare ușoară, exerciții cu greutăți mici (2 pana la 5 Kg). Cresterea graduala a capacității de efort este benefică chiar și la pacienții cu patologie respiratorie sau/și cardiaca importantă, bineînțeles la recomandarea unor kinetoterapeuti cu experiență în patologia respectivă.

Te așteptăm la clinica din Bucuresti, Sector 4

Te așteptăm la clinica din Otopeni.

Vreau să mă programez

 Adrian Stanescu

Adrian Stanescu

Informații revizuite medical de Dr.Adrian Stanescu, medic primar gerontologie si geriatrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să mă programez

Articole recente

Programează-te!

Vreau să mă programez

Call Now Button