Menopauza și memoria

Picture of Adrian Stănescu

Adrian Stănescu

Informații revizuite medical de Dr. Adrian Stanescu, medic primar în specialitatea gerontologie si geriatrie la Clinica Oxxygene.
Cuprins

Până în 2050, 13,8 milioane de oameni doar din SUA vor avea probabil boala Alzheimer, iar două treimi vor fi femei.

Prevenirea declinului memoriei începe la începutul vârstei mijlocii

Scăderea capacității cognitive nu se limitează la bolile neurodegenerative precum boala Alzheimer , ci și o parte a îmbătrânirii sănătoase, cu consecințe asupra calității vieții noastre. Cele mai multe studii despre îmbătrânire și declin cognitiv, în special studiile despre boala Alzheimer, încep la oameni cam de  la vârsta de 65-70 de ani. Cu toate acestea, înțelegerea factorilor care apar mai devreme în viață și a modului în care aceștia influențează schimbările creierului legate de vârstă este esențială pentru dezvoltarea strategiilor de prevenire a uneia dintre provocările majore de sănătate publică a vremurilor noastre.

Ce se întâmplă cu creierul femeilor prin trecerea la menopauză?

Pe lângă îmbătrânirea cronologică, femeile suferă îmbătrânirea reproductivă la începutul menopauzei , în timpul căreia se produce o scadere în timp a hormonilor ovarieni, cum ar fi estradiolul, forma primară de estrogen care funcționează în creier. Echipa de cercetare de la Harvard  a demonstrat că estradiolul are legatura directa cu modificarile performantei memoriei si reorganizarea circuitelor creierului nostru care reglează funcția memoriei. Astfel, femeile și bărbații suferă procese diferite de îmbătrânire, în special la începutul vârstei de mijloc, când îmbătrânirea reproductivă este mai critică pentru femei decât imbatranirea cronologica. Cu toate acestea, îmbătrânirea cognitivă este rareori considerată o problemă de sănătate a femeilor. Acest lucru este esențial, deoarece vizualizarea îmbătrânirii creierului ca început la mijlocul vârstei și înțelegerea impactului menopauzei asupra creirului  vor permite dezvoltarea de strategii pentru a preveni pierderea memoriei pentru femei.

În medie, femeile au rezultate mai bune decât bărbații în măsurarea memoriei verbale, începând încă de după pubertate. Cu toate acestea, avantajul femeilor pentru performanta memoriei verbale scade odată cu menopauza. Multe femei raportează o uitare crescută și „ceață a creierului” în timpul tranzitiei la menopauza. Toate femeile ajung în cele din urmă la menopauză, dar există o gamă largă de vârstă pentru momentul în care aceasta începe (de la sfârșitul anilor 40 până la începutul anilor 60) și variații substanțiale în experiența femeilor cu privire la impactul acesteia.

În ultimii 15 ani, un numar tot mai mare de studii evidențiază modurile complexe în care menopauza afectează creierul și ce ajută la menținerea memoriei intacte. De exemplu, menopauza poate afecta modul în care celulele creierului sunt generate, se conectează între ele și chiar mor, iar aceste procese afectează regiunile creierului care sunt esențiale pentru memorie (hipocamp, girus cingulate posterior, etc). Menopauza scade, de asemenea, nivelul de glucoză din creier, combustibilul principal folosit de celulele creierului. Creierul caută apoi alte surse metabolice pentru a furniza combustibilul necesar funcționării – adică creierul se adaptează la un nou mediu hormonal pentru a mentine fuctionarea.

În plus, femeile cu alte afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul și hipertensiunea arterială, prezintă un risc de declin cognitiv mult mai mare. Cercetările pentru înțelegerea acestui lucru se concentrează, parțial, pe modul în care creierul și corpul împărtășesc procese similare pentru a produce energie pentru funcționare (metabolism) și modul în care tensiunea arterială și alte aspecte ale sistemului vascular funcționează similar în creier și corp.

Poate ajuta tratamentul de substituție hormonală?

Cercetările arată că momentul contează. Inițierea substituției hormonale (HR) în perimenopauză (aproximativ patru până la opt ani înainte de menopauză) sau menopauză precoce poate avea efecte pozitive asupra activității creierului și a functiei memoriei , deși studiile sistematice desubstitutie hormonala nu au fost efectuate în timpul perimenopauzei. Inițierea HR la menopauza târzie poate avea efecte adverse asupra creierului și poate crește riscul de tulburări precum boala Alzheimer. Cercetarea este necesară pentru a stabili momentul cel mai eficient de administrare, formula hormonală, doza, calea de administrare (de exemplu, pe cale orală sau prin plasture pe piele) și durata.

Mai mult, până în prezent, o mare parte din cercetarea HR a fost efectuată la femei sănătoase și se știe puțin despre impactul acesteia asupra femeilor cu boli cronice, cum ar fi diabetul și hipertensiunea arterială. În cele din urmă, pot exista diferențe în răspunsuri la femeile care prezintă un risc genetic crescut pentru tulburări ale creierului (prezenta variantei APOE 4 pentru gena APOE), cum ar fi AD, care arată beneficii crescute pentru utilizarea substitutiei hormonale. Un exemplu este pentru femeile cu extirpare bilaterală a ovarelor, în special la o vârstă tanara, pentru care HR s-a dovedit a fi foarte benefica pentru functia creierului. La unele femei HR poate să nu fie o opțiune și ar putea fi necesar să fie identificate mecanisme alternative, cum ar fi țintirea nivelurilor de glucoză și alte efecte asociate cu reglarea estradiolului în creier.

Ce pot face femeile pentru a menține sănătatea creierului?

Există trei piloni majori pentru menținerea memoriei intacte: activitatea fizica cu efort (cresterea unor neurohormoni in timpul efortului – BDNF) , precum si activitate cognitiva cu efort și contact social . Cercetările arată că acestea au efecte benefice directe asupra creierului, chiar și la nivelul funcției celulare. Contactul social este o altă formă de a ne menține creierul activ prin stimuli externi, experiențe noi și perspective în afara noastră. Obiceiurile alimentare (cum ar fi dieta mediteraneană sau aportul de acizi grași omega-3, cum ar fi uleiul de pește) au avut, de asemenea, efecte benefice asupra funcției memoriei. Vestea bună este că acestea sunt obiceiuri modificabile ale stilului de viață, care pot fi deosebit de importante pentru femeile cu hipertensiune arterială sau diabet, care prezintă un risc mai mare de declin cognitiv.

În cele din urmă, un somn adecvat (în prezent sugerat ca șapte ore pe noapte) este esențial pentru sănătatea creierului. Cercetările au arătat că în anumite perioade de somn, învățarea este consolidată; adică, somnul joacă un rol cheie în stocarea și menținerea a ceea ce am învățat în timpul zilei și chiar ajută la curățarea creierului de amiloid, unul dintre markerii potențialei patologii AD. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin efectele benefice ale acestor factori modificabili ai stilului de viață.

Iar dacă vorbim de estrogeni, doamnele abia intrate la menopauza pot lua rapid o masură pană ajung la specialistul in substitutie hormonală prin administrarea unor estrogeni naturali, așa numiții fitoestrogeni putând apela la unii de calitate cum ar fi GNC Women Menopause Formula.

De Jill Goldstein ,PhD ,colaborator la Harvard Medical School publicat in Harvard Health Publishing

Adaptat si editat :Dr Adrian Stanescu

Te așteptăm la clinica din Bucuresti, Sector 4

Te așteptăm la clinica din Otopeni.

Vreau să mă programez

Picture of  Adrian Stanescu

Adrian Stanescu

Informații revizuite medical de Dr.Adrian Stanescu, medic primar gerontologie si geriatrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să mă programez

Articole recente

Programează-te!

Vreau să mă programez

Call Now Button