Lista celor 10 semne ale depresiei – Clinica Oxxygene

Adrian Stănescu

Adrian Stănescu

Informații revizuite medical de Dr. Adrian Stanescu, medic primar în specialitatea gerontologie si geriatrie la Clinica Oxxygene.
Cuprins

Primele 10 Semne ale depresiei

Sursă foto: freepik

Se vorbește din ce în ce mai des despre depresie, dar tu știi de ce apare și cum se manifestă? Citește în continuare și află cum să recunoști depresia încă de la primele semne și ce opțiuni de tratament ai! 

 

Din ce cauză apare depresia?

Sursă foto: freepik

Depresia este o boală complexă, iar cauzele acesteia pot fi multiple, de la dezechilibre la nivelul chimiei creierului până la experiențele sau stilul de viață. 

Iată care sunt cele mai frecvente cauze incriminate în apariția episoadelor depresive: 

  • Dezechilibre la nivelul chimiei creierului în special cele legate de

neurotransmițători precum serotonina, dopamina și noradrenalina care joacă un rol important în reglarea stării de spirit și a emoțiilor

  • Experiențele negative din copilărie precum abuzul fizic, sexual sau emoțional,

neglijarea, pierderea unei persoane dragi, evenimente traumatice sau o situație familială instabilă, pot crește vulnerabilitatea adultului. Aceste experiențe pot afecta stima de sine și modul în care facem față emoțiilor și situațiilor stresante.

  • Evenimentele stresante sau traumatice, cum ar fi pierderea locului de muncă,

probleme financiare, probleme în relații, sfârșitul unei relații, doliu, schimbări majore în viață, agresiunea fizică sau sexuală, intimidarea sau abuzul, inclusiv rasismul, pot declanșa depresia în funcție de modul în care ne adaptăm la ele.

  • Personalitate și anumite modele de gândire, cum ar fi tendința de a ne învinovăți

pentru experiențele negative sau de a ne gândi obsesiv la evenimente neplăcute, pot crește riscul de depresie.

  • Alte probleme de sănătate mintală cum ar fi anxietatea, problemele alimentare

sau tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) pot fi dificil de gestionat contribuind la apariția depresiei.

  • Afecțiunile cronice, durerile constante, bolile care amenință viața sau problemele

de sănătate care schimbă semnificativ stilul de viață pot fi dificil de gestionat și pot afecta negativ starea de spirit.

  • Istoricul familial – cercetările arată că persoanele cu un membru apropiat al

familiei care suferă de depresie sunt mai predispuse să dezvolte această afecțiune. Atât genele noastre, cât și mediul în care creștem, pot influența apariția depresiei.

  • Depresia poate fi un efect secundar al multor medicamente,  în special dacă

tratamentul este pe termen lung.

  • Consumul de alcool și droguri recreaționale poate contribui la depresie. Deși

acestea pot oferi o alinare temporară, pe termen lung pot agrava starea de spirit și pot cauza probleme suplimentare de sănătate mintală.

  • Dificultățile legate de somn, activitatea fizică și menținerea unei diete sănătoase

pot influența negativ starea de spirit. Aceste aspecte nu sunt cauze directe ale depresiei, dar pot crește vulnerabilitatea la aceasta. Este important să menținem un stil de viață sănătos pentru a reduce riscul de depresie.

 

 Care sunt primele semne ale depresiei?

Sursă foto: freepik

Oamenii tind să pună semnul egal între tristețe și depresie. În realitate, tristețea este o emoție normală pe care fiecare dintre noi o resimțim la un moment dat din diferite motive, dar asta nu înseamnă că suntem în depresie.

 Depresia este ceva mult mai complex, o stare prelungită de tristețe asociată cu diferite alte semne și care în cele mai multe situații nu trece de la sine. Semnele care ajută la diagnosticarea depresiei sunt: persistența dispoziției triste pe o perioadă mai lungă de 2 săptămâni și anhedonia ( lipsa plăcerii) care ajung să interfere cu activitățile cotidiene.

 

Lista celor 10 semne ale depresiei

Sursă foto: freepik

Pentru a-ți fi mai ușor să îți dai seama dacă tu sau cineva apropiat vă confruntați cu un episod depresiv îți prezentăm cele 10 semne ale depresiei pe care trebuie să le identifici: 

 

  1. Tristețe persistentă
  2. Pierderea interesului pentru activități plăcute
  3. Schimbări în greutate sau apetit
  4. Insomnie sau somn excesiv
  5. Oboseală și lipsa de energie
  6. Sentimente de vinovăție sau inutilitate
  7. Dificultăți de concentrare
  8. Gânduri de moarte sau suicid
  9. Neliniște sau iritabilitate
  10. Dureri fizice inexplicabile

Pentru un diagnostic cert este necesară prezența a minim 5 dintre aceste semne pe o perioadă de cel puțin 2 săptămâni. 

În cazul în care regăsești mai multe dintre semnele de mai sus, indiferent de intensitate, cel mai probabil suferi de depresie. Este necesar să mergi să-ți faci un consult de specialitate, la un medic sau la un psiholog pentru diagnostic și tratament.

 

 Cum se manifestă depresia?

Sursă foto: freepik

Manifestările depresiei pot să se contureze diferit de la o persoană la alta și intensitățile acestora pot fi diferite. În tabloul clinic al depresiei întâlnim frecvent: 

  • Tristețe – te simți trist, gol pe dinăuntru
  • Lipsa speranței – este afectat modul în care privești viața în general, ai impresia că ești ”într-o fundătură” și că nimic nu îți va merge bine, că nimic nu mai are sens și nimic nu reușește să te motiveze
  • Lipsa plăcerii – activitățile pe care înainte le făceai cu plăcere, hobby-urile nu îți mai aduc nicio satisfacție și nu mai ai chef să le faci, îți scade apetitul sexual
  • Oboseală – te simți tot timpul obosit, fără energie
  • Tulburări de somn – fie ai senzația că vrei să dormi continuu, fie din contră gândurile te țin treaz, nu adormi, nu te poți odihni
  • Iritabilitate – ești tot timpul nervos, te deranjează orice, te cerți cu ceilalți și nimic nu te mulțumește
  • Labilitate emoțională – nu te poți opri din plâns sau îți dai seamă că plângi fără motiv
  • Tulburări alimentare – fie nu ai poftă de mâncare, te forțezi să mănânci sau este nevoie de intervenția celorlalți ca să mănânci, fie îți crește apetitul alimentar
  • Tulburări de concentrare – simți că nu îți poți aduna gândurile, mintea îți fuge în altă parte, nu reușești să duci la bun sfârșit sarcinile pe care le ai de făcut
  • Sentimente de vinovăție – începi să te învinovățești pentru toate lucrurile pe care le-ai făcut și pe care nu le-ai făcut, îți pierzi stima de sine, consideri că nu ești bun de nimic și că ești o povară pentru cei din jur
  • Consum de substanțe – pentru a scăpa de această stare ajungi să faci abuz de alcool sau de droguri 
  • Retragere socială – ai tendința să te izolezi, să nu mai vorbești cu familia sau prietenii, eviți întâlnirile sau ieșirile de grup
  • Neglijarea înfățișării – nu mai ai grijă de tine, îți este dificil să te dai jos din pat să te speli, nu mai ai chef să te aranjezi/ să te machiezi/ să te bărbierești/ să te tunzi, ajungi să porți culori șterse, fără viață
  • Dureri fizice – ai frecvent dureri de cap, de stomac, de articulații care nu se remit cu tratament
  • Gânduri de moarte sau tentative de suicid – te gândești că nu mai există nicio rezolvare pentru problemele tale și că mai bine mori, începi să faci planuri în această direcție și uneori ajungi să le pui în aplicare

Suicidul este una dintre cele mai grave situații, aproximativ 10% dintre persoanele care suferă de depresie ajung să se sinucidă înainte de a primi ajutor specializat.

Nu lăsa depresia să îți ghideze viața! Programează-te la clinica Oxxygene și lasă-ne să te ajutăm să te recuperezi! 

 

Când este recomandat să apelezi la un medic?

Sursă foto: freepik

Episoadele depresive pot avea intensități diferite, în cazul unei depresii ușoare simptomele se pot remite spontan în urma unor ședințe de terapie sau unor schimbări în viața de zi cu zi. Pe de altă parte, când simptomele devin mai severe va fi nevoie să apelezi la medic. Iată când este recomandat să mergi la un control de specialitate:

 

  • Simptomele sunt atât de severe încât nu te lasă să-ți desfășori activitățile zilnice
  • Din cauza gândurilor nu te poți odihni noaptea
  • Starea depresivă te-a determinat să renunți la interacțiunile cu cei din jur și te-ai izolat 
  • Dacă ai tulburări de apetit asociate stării depresive, fie mănânci prea mult, fie prea puțin
  • Te simți copleșit și nu mai vezi nicio ieșire
  • Ai ajuns să te gândești la moarte, la sinucidere sau chiar ți-ai făcut un plan în acest sens.

Nu trebuie să-ți fie rușine să apelezi la ajutor specializat, depresia este o boală ca oricare alta, iar psihiatrul este un medic ca oricare altul. Cu cât mergi mai repede la control și primești tratamentul potrivit cu atât mai repede se vor remite simptomele.

 

 Ce fel de tratamente te pot ajuta să treci peste depresie?

Sursă foto: freepik

Este important să știi că depresia se poate trata și că există mai multe opțiuni terapeutice care te pot ajuta. Iată ce fel de tratamente poți încerca pentru depresie:

  • Tratament medicamentos – Există mai multe clase farmacologice recomandate în tratarea depresiei, cele mai frecvente fiind antidepresivele, la care se pot adăuga anxiolitice, hipnoinductoare sau timostabilizatoare.
  • Psihoterapie – Aceasta poate fi de folos în cazul depresei, atât utilizată individual, cât și în combinație cu tratamentul farmacologic. Sunt disponibile mai multe tehnici de psihoterapie care pot fi aplicate, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală, suportivă, analitică, interpersonală sau de grup. 
  • Terapii alternative – Acestea pot fi încercate atunci când depresia nu răspunde la administrarea de medicamente sau la psihoterapie. Unele sunt proceduri relativ noi, cum ar fi stimularea magnetică transcraniană sau neurofeedback-ul , dar cu beneficii semnificative.
  • Terapii complementare – Aromoterapia, meditația, masajul, yoga, acupunctura, hipnoza sau medicamente naturiste.
  • Schimbări ale stilului de viață – Adoptarea unei diete echilibrate, activitatea fizică regulată și o rutină optimă a somnului pot fi de folos în gestionarea episoadelor depresive și în prevenirea acestora. 

Dacă vrei să citești mai multe despre tratamentele pentru depresie dă click AICI.

Vrei să afli care opțiune de tratament este cea mai potrivită pentru tine? Vino la clinica Oxxygene și discută cu specialiștii noștri! 

 

 

Te așteptăm la clinica din Bucuresti, Sector 4

Te așteptăm la clinica din Otopeni.

Vreau să mă programez

 Adrian Stanescu

Adrian Stanescu

Informații revizuite medical de Dr.Adrian Stanescu, medic primar gerontologie si geriatrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să mă programez

Articole recente

Programează-te!

Vreau să mă programez

Call Now Button