Inflamația, microbiomul si speranța de viață lungă…

Adrian Stănescu

Adrian Stănescu

Informații revizuite medical de Dr. Adrian Stanescu, medic primar în specialitatea gerontologie si geriatrie la Clinica Oxxygene.
Cuprins

PROGRAMEAZA-TE ACUM!

Vrei să te beneficiezi de una dintre procedurile realizate în clinica noastră, dar nu știi concret de ce anume ai nevoie? Lasă totul în seama noastră. Consultanții noștri te vor ghida înspre specializarea potrivită ție, în funcție de necesitățile tale. Scrie-ne câteva informații despre tine și te contactăm noi, cât mai curând posibil.

In ultima decadă, studiile adună tot mai multe dovezi că scăderea inflamației cronice din corp determină ameliorarea, incetinirea sau chiar intreruperea evoluției bolilor cronice de tip degenerativ (articulare – artroze, neurologice – Alzheimer, Parkinson, diabet zaharat, etc) dar si cresterea speranței de viață, așa numita „luptă antiaging”.

Ultimele cercetari arată că microbiomul este și el implicat in influențarea inflamației din organismul nostru.

Conform Wikipedia, cuvântul microbiom (din grecescul micro care înseamnă „mic” și bíos care înseamnă „viață”) a fost folosit pentru prima dată de JL Mohr în 1952 in The Scientific Monthly pentru a însemna microorganismele găsite într-un mediu specific. A fost definit în 1988 de Whipps și colab. ca “o comunitate microbiană caracteristică care ocupă un habitat rezonabil bine definit, care are proprietăți fizico-chimice distincte. Termenul se referă, așadar, nu numai la microorganismele implicate, ci cuprinde și teatrul lor de activitate. Cea mai mare parte a microbiomului se gasește in intestine.

In studiul “Modelul microbiomului intestinal reflectă îmbătrânirea sănătoasă și prezice supraviețuirea la oameni” publicat in februarie 2021 in revista Nature Metabolism, cercetatorii arata că pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, compoziția acestei comunități complexe de microbi, cunoscută în mod colectiv sub numele de microbiom intestinal, tinde să se schimbe.

La persoanele sănătoase, tipurile de microbi care domină intestinul la vârsta adultă timpurie (in jurul varstei de la 45 de ani) alcătuiesc o proporție din ce în ce mai mică din microbiom în deceniile următoare, în timp ce crește procentul altor specii mai puțin răspândite. La persoanele care sunt mai puțin sănătoase, studiul a constatat că se întâmplă opusul: compoziția microbiomilor lor rămâne relativ statică.

Oamenii de știință suspectau de ceva timp că microbiomul joacă un rol în îmbătrânire. Studiile au constatat, de exemplu, că persoanele de 65 de ani și mai în vârstă, care sunt relativ slabe și active din punct de vedere fizic, au o abundență mai mare de anumiți microbi în intestine, comparativ cu persoanele în vârstă care sunt mai puțin în formă și mai putin  sănătoase.

Persoanele care au avut cele mai multe schimbări în compozițiile lor microbiene au avut tendința de a avea o sănătate mai bună și durata de viață mai lunga. Aveau niveluri mai ridicate de vitamina D și niveluri mai scăzute de colesterol LDL și trigliceride, un tip de grăsime din sânge. Aveau nevoie de mai puține medicamente și aveau o sănătate fizică mai bună, cu viteze mai mari de mers și o mobilitate mai mare.

Cercetătorii au descoperit că acești indivizi „unici” aveau, de asemenea, niveluri mai ridicate din mai mulți metaboliți în sânge, care sunt produși de microbi intestinali, inclusiv indoli, care s-au dovedit a reduce inflamația și a menține integritatea barierei care acoperă și protejează intestinul. In unele studii oamenii de știință au descoperit că oferirea de indoli șoarecilor și altor animale îi ajută să rămână tineri, permițându-le să fie mai activi din punct de vedere fizic, mai mobili și mai rezistenți la boli sau diferite leziuni la bătrânețe. Un alt metabolit identificat în noul studiu a fost fenilacetilglutamina. Nu este clar ce face acest compus. Dar unii experți cred că promovează longevitatea, deoarece cercetările au arătat ca centenarii din nordul Italiei tind să aibă niveluri foarte ridicate ale acestuia.

Dr. Wilmanski a constatat că persoanele ale căror microbiom intestinal nu a suferit prea multe modificări pe măsură ce îmbătrâneau se aflau într-o stare de sănătate mai slabă. Aveau colesterol și trigliceride mai ridicate și niveluri mai scăzute de vitamina D. Erau mai puțin activi și nu puteau merge la fel de repede. Au folosit mai multe medicamente și au fost aproape de două ori mai predispuse să moară în timpul perioadei de studiu.

Alte studii au arătat că dieta poate avea un impact substanțial asupra compoziției microbiomului. În timp ce noile cercetări nu au analizat îndeaproape impactul diferitelor alimente asupra modificărilor microbiomului pe măsură ce îmbătrânim, dr. Gibbons a spus că speră să examineze acest lucru într-un studiu viitor. „Este posibil să se păstreze stratul de mucus îmbătrânit în intestin prin creșterea cantității de fibre din dietă”, a spus dr. Gibbons. Sau am putea identifica alte modalități de a crește producția de indol prin dietă. Acestea sunt intervenții viitoare nu prea îndepărtate pe care sperăm să le testăm”.

Între timp, a spus el, sfatul său pentru oameni este să încerce să rămână activ fizic, ceea ce poate avea un efect benefic asupra microbiomului intestinal și să mănânce mai multe fibre și pește și mai puține alimente foarte procesate.

„Am început să mănânc mult mai multe fibre de când am început să studiez microbiomul”, a spus el. „Alimentele întregi, cum ar fi fructele și legumele proaspete, au toți carbohidrații complecși pe care microbii noștri le place să ii mănânce. Deci, când vă hrăniți, gândiți-vă și la microbii voștri.”

 

Sursa: The New York Times

Te așteptăm la clinica din Bucuresti, Sector 4

Te așteptăm la clinica din Otopeni.

Vreau să mă programez

 Adrian Stanescu

Adrian Stanescu

Informații revizuite medical de Dr.Adrian Stanescu, medic primar gerontologie si geriatrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să mă programez

Articole recente

Programează-te!

Vreau să mă programez

Call Now Button