Infiltratii genunchi: tipuri, tratamente si rezultate

Adrian Stănescu

Adrian Stănescu

Informații revizuite medical de Dr. Adrian Stanescu, medic primar în specialitatea gerontologie si geriatrie la Clinica Oxxygene.
Cuprins

Informații generale despre infiltrațiile la nivelul genunchiului

Termenul de infiltratie este impământenit pentru a sugera că o anumită substantă sau combinatie de substante sunt introduse în tesuturi, iar dacă vorbim de o infiltratie intraarticulară ne gândim evident la introducerea prin intepătura cu un ac în articulatie a acelor substante cu rol de vindecare sau ameliorare a patologiei intraarticulare.

 

Termenul real de infiltrare/infiltratie se referea defapt initial în medicină la acumularea patologică într-un tesut a unor substante anormale, eventual străine corpului. Acestă infiltratie se insotea de cele mai multe ori de inflamatia adiacentă a tesutului/tesuturilor din jur.

 

Infiltratiile intraarticulare reprezintă terapii cu actiune directă asupra durerii si functionalitătii articulare.

Pentru ce afectiuni sunt recomandate infiltrațiile la genunchi?

Infiltratiile la genunchi sunt recomandate în general în orice afectiune cu această localizare cu exceptia unor rupturi ale unor componente ale acestuia (menisc, ligamente, etc) ce necesită tratament chirurgical sau în cazul unor neoplazii, sau în tulburările de coagulare (inclusiv cele determinate de administrarea unor anticoagulante în unele boli cardiace cum ar fi fibrilatia atrială persistentă sau tromboflebita cronică).

 Practic în orice afectiune ce implică durerea la nivelul genunchiului se poate interveni printr-o infiltratie intraarticulară fie chiar si cu efect de ameliorare dacă pacientul are recomandare de interventie chirurgicală (ne referim aici în special la administrarea de plasma imbogătită cu trombocite – PRP dar și de acid hialuronic).

 

Mic dicționar al afecțiunilor cu posibilă localizare la nivelul genunchiului

Sinovita = afecțiune caracterizată prin inflamarea membranei sinoviale a genunchiului

Bursita = inflamația unei burse seroase detrminată de traumatisme locale mici și repetate

Tendinita = inflamația unui tendon, se poate intâmpla și in zona genunchiului

Fasceita = inflamația unei fascii (denumită și aponevroză) ce imbracă și conectează diferite segmente, zone – de exemplu fasceita plantară este cea mai frecventă

Osteortroza = afecțiuni caracterizate prin degenerare articulară, pentru genunchi denumirea este de gonartroză

Artrita gutoasă = afecțiune caracterizată prin inflamatie articulară datorată unor niveluri crescute, constante, patologice ale acidului uric in sânge.

(Poli)Artrita reumatoidă = boală autoimună caracterizată și prin inflamații articulare (inclusiv la nivelul genunchiului) de obicei simetrice, dezvoltare exagerată a membrane sinoviale și secundar eroziuni articulare marginale

  Vrei sa scapi de durerile chinuitoare si sa iti recapeti stilul de viata?

Contactează-ne

Tipuri de infiltrații la genunchi

Principalul scop al infiltratiilor la genunchi este să amelioreze durerea (ea este cea care îl supără pe pacient si îl face să vină la medic!). Dar la fel de importantă este si functionalitatea articulatiei, adică capacitatea de a utiliza articulatia pentru functia pentru care a fost creată – mersul.

 

În functie de agentul introdus în articulatie avem:

  • infiltratii cu ozon
  • cu acid hialuronic
  •  infiltratia PRP
  • dar si infiltratia de produse antiinflamatoare cum ar fi corticoizii când durerea este acută si se doreste un efect imediat.

Infiltratii cu ozon

Infiltratiile cu ozon. Se realizează în functie de gravitatea inflamatiei articulatiei un protocol de proceduri ce includ atât infiltratii intraarticulare cât si periarticulare  de 5 sau chiar 10 sedinte. Infiltratia se efectuează cu o anumită cantitate de ozon conform protocoalelor internationale, dozată digital de generatorul de ozon.

 

Pentru a afla mai multe despre acest tip de infiltratii puteti cititi aici.

Infiltratii cu acid hialuronic

Acid hialuronic – acesta este o substantă vâscoelastica care are rolul de protective (amortizor al șocurilor) și lubrifiere, dar care secundar determină si ameliorarea durerii la nivelul genunchiului. Se realizează cu o seringă preumplută la care se adapteaza un anumit tip de ace, specifice pentru infiltratia intraarticulară. Abordarea articulară este superolaterală, superomedială, anterolaterale sau anteromediale.

Tipuri de acid hialuronic pentru infiltrații genunchi:

  • hialuronat de sodiu;
  • hialuronan sau hialuronat cu o greutate moleculara mare
  • hialuronat de sodiu imbunatatit, cu legaturi incrucisate

Când vorbim despre injectii cu acid hialuronic pentru genunchi prețul variază tocmai in funcție de tipul de acid hialuronic utilizat.

Infiltratia PRP (prescurtare de la engleza – platelet rich plasma)

În prima etapă se recoltează 10ml de sânge venos de la pacient într-o eprubetă specială pentru această procedură,  apoi se introduce eprubeta respectivă la o  centrifugă, un anumit interval de timp si la o anumita turatie, în urma procesului având loc separarea plasmei cu trombocitele în partea de sus a eprubetei, iar în partea de jos rămân celelalte elemente figurate ale sângelui (eritrocitele si leucocitele).  Apoi, în conditii stricte de asepsie si antisepsie se introduce cu o seringă cu ac specific infiltratiei plasma impreună cu trombocitele în articulatie. Toată procedura durează din momentul intrării în cabinet si până la final 15-20 de minute.  PRP inițiază și accelerează procesul natural de regenerare prin eliberarea factorilor de creștere eliberați de trombocite. Acest tip de infiltrații sunt indicate in mai multe afecțiuni, precum tendinitele, rupturile de tendon, leziunile degenerative, artroza (in toate stadiile ale acesteia) sau postoperator.

Cum se desfășoară procedura de infiltratii la genunchi la Clinica Oxxygene?

Procedurile necesare tratării diferitelor patologii localizate la nivelul genunchiului au loc doar după un consult la medicul specialist în cadrul căruia se stabileste un protocol ce poate include uneori pe lângă infiltratii (una sau mai multe tipuri) si fiziokinetoterapie sau doar fizioterapie, ce se pot de asemenea efectua în ambulatorul spitalului Oxxygene din Otopeni. Procedurile de infiltrații sunt apoi efectuate de medicii specialiști din clinica Oxxygene.

Care sunt rezultatele dupa prima sedinta?

În functie de tipul de infiltratie care este recomandat pot apărea rezultate favorabile încă de la primele sedinte. De exemplu, în cazul ozonoterapiei ameliorarea durerii apare după 2-3 sedinte.

 

Terapia PRP la genunchi are rezultate favorabile asupra functionalitătii articulatiei incă de la prima procedură (protocolul necesitând de obicei 3 proceduri).

 Terapia cu acid hialuronic determină o diminuare a durerii intr-un termen scurt de la administrarea sa intraarticulară.

Vrei sa scapi de durerile chinuitoare si sa iti recapeti stilul de viata?

Contactează-ne

Recuperare dupa infiltratii la genunchi

Infiltratiile la genunchi nu sunt invalidante, pacientul trebuie doar să nu efectueze în ziua infiltratiilor exercitii fizice si să nu suprasolicite articulatia tratată.

In cazurile rare in care apare o redoare articulară sau chiar edem al acesteia se poate aplica o compresă rece, in reprize de câte 20-30 minute. Aceste reacții adverse rare pot dura, de obicei, până la 24 de ore

Efecte posibile adverse

Foarte rar poate apărea un disconfort si/sau senzatie de usoară presiune la nivelul artculatiei care dispare de obicei în 24 de ore. Dacă perceptia pacientului este exacerbată de un prag dureros mai jos situat decât normal se poate administra un antialgic sau se poate aplica gheată într-un prosop câteva minute.

Extrem de rar în cazul infiltratiei PRP disconfortul poate dura până la 3 zile.

Vrei sa scapi de durerile chinuitoare si sa iti recapeti stilul de viata?

Te așteptăm la clinica din Bucuresti, Sector 4

Te așteptăm la clinica din Otopeni.

Vreau să mă programez

 Adrian Stanescu

Adrian Stanescu

Informații revizuite medical de Dr.Adrian Stanescu, medic primar gerontologie si geriatrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să mă programez

Articole recente

Programează-te!

Vreau să mă programez

Call Now Button