Vârsta își face de cap, iar genunchii tăi au de suferit? Vrei sa afli mai multe despre artroza genunchiului? Citește în continuare și vei găsi răspuns la întrebările tale!
Întâi de toate, trebuie să știi că expresia ”gonartroza genunchiului” folosită în limbajul de zi cu zi, nu este necesară! Este suficient să spunem ”gonartroza”, restul se subînțelege deoarece această afecțiune apare doare la nivelul articulației genunchiului.
Ce este gonartroza (artroza genunchiului)?
Sursa foto: chiromedicahealthcenter.ro
Te-ai întrebat ce înseamnă gonartroza și de unde provine această denumire? Ei bine, acest termen este format din două cuvinte ”gony” (care înseamnă ”genunchi” în limba greacă) și ”artroză”, o boală în care materialul cartilajului din articulații se deteriorează din cauza uzurii.
Acum că ne-am lămurit cu privire la proveniența termenului putem detalia ce este gonartroza! Așadar, artroza genunchiului este o boala degenerativă osteortariculară a articulației dintre coapsă și gambă, care se instalează în mod evident odată cu înaintarea în vârstă sub influența unor factori externi sau interni. Netratată, gonartroza devine invalidantă și poate duce până la pierderea capacității motorii.
Studiile despre gonartroza relevă că este una dintre cele mai frecvente zece boli din lume, 15-16% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 50 și 54 de ani prezintă semne ale acestei afecțiuni, iar proporția crește la 36-40% în decada a șaptea de viață.
Tipuri de gonartroza
Sursa foto: designmyud3.design.blog
Există mai multe tipuri de gonartroză, iată care sunt acelea:
- În funcție de cauza de apariție
- Osteoartrita primară (idiopatică) a genunchiului
Adevărata cauză nu se cunoaște, dar oamenii de știință bănuiesc că există condiții preexistente și o dispoziție ereditară care ar putea declanșa această afecțiune. Totuși, nu toți cei care au rude bolnave de gonartroză manifestă simptome.
- Osteoartrita secundară a genunchiului
Este mai ușor de diagnosticat și are o origine clară. Factorii de risc pentru dezvoltarea gonartrozei secundare includ accidente sportive sau traumatisme fizice la genunchi, activitate fizică de mare intensitate sau perioade lungi de inactivitate.
- În funcție de localizare
Această clasificarea este utilă, în special, în domeniul ortopedic, când se pune problema unei intervenții chirurgicale operatorii. Boala apare atunci când este afectat cel puțin unul dintre cele trei compartimente ale genunchiului:
- compartimentul patelofemural – situat între rotulă și femur
- compartimentul medial femuro-tibial – localizat între platoul medial tibial și condilul medial femural
- compartimentul lateral femuro-tibial – localizat între platoul lateral tibial și condilul lateral femural.
De obicei, afecțiunea debutează la nivelul unuia dintre cele 3 compartimente și netratată se extinde și la celelalte, în final, netratată, devenind globală.
Stadiile de evolutie in gonartroza
Sursa foto: doc.ro
Evoluția gonartrozei este progresivă, cu cât este depistată mai timpuriu, cu atât rezultatele tratamentelor sunt mai eficiente. În cele ce urmează, vom detalia fiecare stadiu de evoluție:
- Gonartroza gradul 1:
- Simptomele sunt minime, poți resimți o durere ușoară și rareori tumefacție articulară
- Examenul radiologic: modificări minime sau chiar absente
- RMN/ artroscopie: semne de degenerare cartilaginoasă (cartilaj moale, opac, gălbui și uneori cu fibrilare fină a suprafeței articulare +/- semne de degenerare meniscală
- Gonartroza gradul 2:
- Simptomele sunt moderate, la nivelul genunchiului tău pot apărea durere, tumefacție și redoarea articulară (limitarea mișcărilor în articulație)
- Examenul radiologic: diminuarea spațiului articular pe radiografia în sprijin
- RMN/artroscopie: fibrilarea cartilajului și meniscurilor degenerate
- Gonartroza gradul 3
- Te poți confrunta cu dureri moderate, redoare articulară mult accentuată, deplasarea este mai limitată, poate fi nevoie să fii sprijinit, de obicei, unilateral
- Examenul radiologic: diminuarea spațiului articular + formarea osteofitelor (Creșteri osoase anormale)
- RMN/artroscopie: fragmentarea cartilajului, se formează o ulcerație ce afectează o parte din grosimea cartilajului și al cărei fund este neregulat.
- Gonartroza gradul 4
- Ai simptome severe precum durere de repaus, redoare articulară accentuată, deformare articulară, instabilitatea mersului cu necesitatea sprijinului bilateral sau chiar imposibilitatea mersului
- Examenul radiologic: spațiu articular mult redus, scleroza osoasă în zona de sprijin, osteofite, dezaliniere
- RMN/artroscopie: osului subcondral neacoperit de cartilaj pe zone întinse, cu os modificat, scleros și dur
Clasificarea gonatrozei se bazează pe:
- evaluarea clinică
- examenul radiologic (in 2 sau mai multe incidențe)
- RMN genunchi eventual artroscopie.
De obicei gonartroza apare unilateral (la un genunchi) și în timp devine bilaterală, fiind vorba de un proces de degenerare inevitabil ce depinde de unii factori genetici, dar și externi ce afectează în egală măsură ambii genunchi.
Cauze gonartroza
Sursa foto: doc.ro
În cazul în care te întrebi de ce apare această afecțiune, din păcate nu îți putem oferi un răspuns concret. Gonartroza are cauze diverse, iar în unele situații nici nu există un motiv anume care poate fi incriminat.
Principala cauză a afecțiunii este degenerarea articulației genunchiului cu pierderea progresivă a cartilajului articular. Incidența bolii (adică numărul de noi cazuri dintr-un an) este de 2 cazuri la mia de locuitori. In final, odată cu înaintarea în vârstă afectează 60% dintre persoanele > 65 de ani.
Artroza poate apărea și la o vârstă mai fragedă din cauza predispozițiilor genetice sau a suprasolicitării genunchiului.
Cauzele gonartrozei legate de stresul asupra articulației includ:
- obezitatea
- picioare nealiniate corespunzător (de exemplu: genunchi în X sau în paranteză, picioare arcuite, diferența de lungime a picioarelor)
- leziuni la genunchi (de exemplu: o ruptură de menisc )
- suprasolicitare permanent în rutina zilnică (de exemplu: lucrătorii în construcții, mecanicii, personalul medical, dansatorii)
- sporturi de mare impact (de exemplu: fotbal, handbal)
Factori de risc ai gonartrozei
Sursa foto: catenapascupas.ro
Există mai mulți factorii care influențează gonartroza și se pot împărți în factori interni și factori externi.
- Factorii interni:
- Vârsta
- Obezitatea – Indicele de masa corporala (IMC) mai mare de 30
- Supraponderalitatea – IMC mai mare de 25 și mai mic de 30
- Sindrom metabolic – caracterizat prin obezitate centrală sau abdominală, dislipidemie (trigliceride și LDL cholesterol crescute), hipertensiune arterială și hiperglicemie.
- Predispoziții genetice
- Sexul feminin
- Rasa cea mai afectată: indo-europenii
- Factori externi:
- Traumatisme – mai frecvente la sportivi, în special cei care practică schiatul, handbal, fotbal, etc.
- Activitate profesională intensă
- Meteosensibilitate
- Frigul și umezeala constante (de obicei la locul de muncă)
Acești factori sunt numiți și factori de risc, putând fi clasificați în:
- Factori de risc modificabili – De exemplu: obezitatea
- Factori de risc nemodificabili – De exemplu: factorii genetici, vârsta.
Simptome gonartroza
Manifestările gonartrozei sunt variabile, în stadiu incipient este posibil să nu simți nimic sau un disconfort ușor, dar pe măsură ce boala progresează, să se amplifice și simptomatologia.
Gonartroza – simptome frecvente
- Durere care se intensifică atunci când ești activ, dar se ameliorează puțin odată cu odihna
- Umflături
- Rigiditate la nivelul genunchiului, mai ales dimineața sau când ai stat în repaus o perioadă mai lungă
- Mobilitate redusă a genunchiului, ceea ce face dificilă urcarea și coborârea din mașină, folosirea scărilor sau mersul pe jos
- Un scârțâit sau trosnet, care se aude când genunchiul se mișcă
Dacă mergi la medic din timp, iar stadiul de evoluție al bolii este incipient, tratamentul este mai eficace! Degenerescența cartilajului articular din cauza artrozei nu poate fi inversată, dar cu ajutorul diferitelor terapii poți influența rata de progresie a bolii și manifestarea simptomelor.
Diagnosticarea gonartrozei
Sursa foto: doc.ro
Diagnosticul eficient începe cu un examen fizic complet pe care medicul ți-l va face. Îți examinează articulația genunchiului și zona înconjurătoare pentru a verifica zonele sensibile la presiune și umflate. De asemenea, îți va pune diferite întrebări pentru a stabili un istoric complet și pentru a verifica dacă durerea apare din cauza unei percepții slabe a mișcării și poziției corpului.
Apoi, medicul îți va efectua un test de mobilitate articulară pentru a studia gradul de rigiditate a genunchiului și un test funcțional pentru a observa mobilitatea și reacțiile dureroase prin manevre manuale direcționate ale medicului.
Tehnicile de imagistică pot fi, de asemenea, utilizate pentru a examina starea articulației genunchiului și, în special, a cartilajului. Razele X pot arăta în mod clar dacă ai daune majore cauzate de uzură. O atenție deosebită este acordată dimensiunii spațiului articular. Cu cât este mai mică, cu atât gonartroza este mai avansată. Razele X pot detecta, de asemenea, o deformare (osteofite) la nivelul suprafețelor articulare.
Ecografia și RMN-urile pot fi utilizate pentru a-ți identifica cu ușurință mușchii, cartilajele și tendoanele deteriorate.
Tratament gonartroza
Sursa foto: doc.ro
Pentru un tratament corespunzător trebuie să te adresezi unui medic, împreună veți stabili ce pași trebuie să urmezi în lupta cu această afecțiune.
Cea mai logică abordare de tratament in gonartroza genunchiului este în funcție de gradul de afectare articulară. Societatea Europeană de Artroplastie propune următoarele tipuri de intervenții:
- Tratamentul gonartrozei gradul 1:
- Tratament conservator care înseamnă:
- repaus
- reducerea greutății corporale (spre cea ideală)
- purtarea pantofilor cu talpă elastică pentru reducerea impactului cu solul
- folosirea unui baston doar atunci când este cazul
- Folosirea antiinflamatoarelor nesteroidiene. În privința corticoizilor,
părerile sunt împărțite (riscul anchilozei – adică a blocării genunchiului dacă se administrează mai multe doze).
- Lavajul articular artroscopic: se face din abundență în timpul artroscopiei
diagnostice.
- Tratament gonartroza gradul 2:
- Tratament conservator
- Antiinflamatoarele nesteroidiene merg cel mai bine în acest stadiu – cu măsură datorită posibilelor reacții adverse.
- Artroscopic: lavaj + debridare, sunt eliminate mici fragmente de cartilaj, extragerea prostaglandinelor și a altor enzime din lichidul sinovial determinând scăderea durerii.
- Tratament gonartroza gradul 3:
- Tratament conservator
- Artroscopic: debridare + reacoperirea suprafeței lezate prin:
- microfracturi
- mozaicoplastie (în leziunile mici: 1,5-2 cm diametru)
- autogrefe condrocitare (cu participarea băncilor de țesuturi)
- Tratament gonartroza gradul 4
- Antiinflamatoare
- Osteotomia de realiniere
- Artroplastia unicompartimentală sau totală.
Abordare prin artroscopie va fi discută cu tine de către medic și îți vor fi explicate beneficiile, riscurile, complicațiile și pașii postoperatori, iar în final tu vei decide dacă dorești sau nu această intervenție
- Gonartroza tratament cu PRP
Scopul tratamentului pentru gonatroză este ameliorarea durerii, îmbunătățirea funcției și calitatea vieții, dar și reducerea dizabilității. Injectarea intraarticulară de plasmă bogată în trombocite (PRP) este una din terapiile cele mai moderne propuse de Societatea Americană de Ortopedie de peste 10 ani.
PRP este un produs sanguin autolog produs prin centrifugarea sângelui integral care produce o concentrație de trombocite peste valoarea de referință.
Trombocitele odată introduse în articulație descarcă factorii de creștere care vor determina multiplicarea celulelor tinere din articulație, inclusive a condroblaștilor care vor reface cartilajul degenerat.
La clinica Oxxygene beneficiezi de acest tratament cu infiltraţii PRP genunchi pentru gonartroză, efectuat de personal specializat și cu experiență!
Puteți accesa foarte simplu acest formular.
- Gonartroza tratament chirurgical
Tratamentul chirurgical în gonartroză, uneori, este inevitabil atunci când gonartroza este invalidantă, în special atunci când se produce la persoane tinere (până în 50-55 de ani). Intervenția chirurgicală nu este recomandată la persoanele în vârstă sau la cele la care riscurile sunt mai mari decât beneficiile și se vor utiliza alte terapii, uneori, acestea având rezultate favorabile, surprinzătoare.
- Gonartroza tratament injectabil
Atunci când simți o durere intensă se poate apela pe termen scurt la antiinflamatoriile nesteroidiene, dar asigurându-se protecție gastrică cu inhibitor de pompă de protoni, strict la indicația medicului specialist. În cazuri extreme, se poate recurge, doar o singură data la injecția intraarticulară cu antiinflamatorii steroidiene.
Vrei să scapi de durere și să te bucuri de viață? Încearcă terapia injectabilă intra și periarticulară cu ozon! Este o abordare relativ recentă, utilizată cu mare succes și în clinicile Oxxygene de aproape 5 ani, aceasta scade rapid inflamația și în consecință și durerea încă de la primele ședințe.
- Autohemoterapie majoră cu ozon
Autohemoterapia majora cu ozon este o metodă de administrare a unei combinații de oxigen (O2) și ozon (O3), în organism, fiind una dintre cele mai importante terapii regenerative sistemice efectuat cu profesionalism la clinica Oxxygene. Rolul ei constă în principal în acţiunea antioxidantă şi detoxifiantă a ozonului, care se manifestă prin capacitatea lui de a rupe mecanismele de formare a radicalilor liberi, de a stopa peroxidarea lipidelor şi de a stimula sistemele antiradicali superoxid dismutaza (SOD).
- Infiltrațiile Sanakin-ACRS
Din sângele tău se va obține un serul care conține o concentrație mare de citokine deja activate și eliberate (mai precis interleukine și factori de creștere) care se va injecta la nivelul genunchiului. După infiltrațiile Sanakin, citokinele pozitive ajung direct la țesutul afectat și ajută la susținerea reglării procesului inflamator și activarea în mod specific a regenerării țesutului deteriorat. Este o tehnică revoluționară în tratamentul bolilor articulare, iar tu beneficiezi de ea în cadrul clinicii noastre!
Vreau să mă programez
- Medicamente antiinflamatoare pentru gonartroza
Sub influența unor factori externi (frig, umezeală, efort fizic accentuat) te poți confrunta cu inflamație și durere acute, cu umflarea articulației. În acest caz, este necesar să se intervină imediat, în special, pentru ameliorarea durerii. În aceste situații se utilizează antiinflamatoarele nesteroidiene pe o perioadă de 3-5 zile în asociere cu un protector gastric pentru ca mucoasa digestivă să nu fie afectată.
Pentru 2-3 zile pot fi folosite și doze mici de antiinflamatorii steroidiene injectate peri- și intraarticular, dar numai după ce consulți un medic de specialitate.
- Tratament naturist gonartroza genunchiului
Tratamentele naturiste in gonartroza incipientă nu sunt de neglijat prin posibilul efect de scădere a inflamației. De asemenea, se utilizează diferite suplimente articulare care cresc nivelul de proteoglicani la nivelul articulatiilor, inclusive cea a genunchiului.
- Fiziokinetoterapie
Fiziokinetoterapia pentru gonartroză include exerciții de întărire musculturii și creșterii amplitudinii de mișcare, terapie manuală, aplicarea de căldură sau frig pentru a reduce durerea și a îmbunătăți funcționalitatea genunchiului. Programul de fiziokinetoterapie îți va fi personalizat în funcție de stadiul bolii, simptome, vârstă și condiția fizică generală.
- Stațiuni balneare pentru tratarea gonartrozei
Dintre stațiunile balneare ce pot face tratamente adecvate în gonartroza, având o baza de tratamente fiziokinetoterapice poți lua în calcul orașul Slănic Prahova, care este la doar 100 Km de București, dar și Techirghiolul (ambele beneficiază de namoluri naturale cu efecte sapropelice), Baile Felix (tratamente termale), Baile Herculane, Pucioasa, dar și altele.
Ce complicatii pot aparea din cauza gonartrozei si cum putem sa o prevenim?
Sursa foto: csid.ro
În cazul în care gonartroza nu este tratată sau ajunge într-un stadiu sever, aceasta atrage după sine o serie de complicații care pot apărea. Acestea includ:
- Reducerea serioasă a calității vieții din cauza simptomatologiei agravate
- Acumulare de lichid în articulație (chist Baker)
- Calcifierea articulației
- Moartea țesutului osos
- Invaliditate
La acestea adăugă și complicațiile diferitelor tratamente sau intervenții chirurgicale, precum:
- Infecții
- Sângerări
- Fracturi de stres
- Tromboze venoase profunde
Poate gonartroza să fie prevenită? Teoretic, putem vorbi de o prevenție a gonartrozei, atunci când știm că există o predispoziție genetică (boala prezentă de obicei la mamă se transmite, după unele cercetări). Aceasta trebuie începută în acest caz de la 40 de ani prin gimnastică medicală, mers pe bicicletă, tratament preventiv în stațiune balneară o dată pe an.
Iată câteva modalități simple prin care poți avea grijă de genunchii tăi:
- Mergi pe jos!
Nu trebuie să neglijezi efectele benefice ale mersului pe jos, a exercițiilor fizice ușoare precum și a kinetoterapiei în păstrarea funcționalității articulare o perioadă cât mai lungă de timp, chiar și în cazul unor gonatroze avansate.
În cadrul clinicii Oxxygene din Otopeni beneficiezi de suportul unor specialiști cu experiență în kinetoterapie.
- Fă exerciții fizice pentru gonartroza!
Fie că ești diagnosticat deja cu gonartroză, fie că îți dorești să o previi, sportul poate fi de ajutor. Cu fiecare mișcare în articulația genunchiului se va îmbunătăți funcționalitatea acesteia și va scădea riscul de evoluție rapidă a bolii.
Se știe, de exemplu, că persoanele care merg pe bicicletă, nu dezvoltă această boală sau fac forme ușoare, neinvalidante.
Poți merge pe bicicletă și în casă folosind biciclete medicale sau poți simula mersul pe bicicletă stând întins pe spate și mișcând picioarele în aer ca și cu ai fi pe bicicletă.
- Mergi la fizioterapie!
Fiziokinetoterapia cu procedurile sale diverse au beneficii extraordinare în ameliorarea simptomatologiei gonartrozei.
În cadrul Clinicii Oxxygene din Otopeni beneficiezi de o aparatură ultramodernă, biciclete și benzi medicale, magnetoscan, electroscan, Tecar, infrarosii, sauna cu ozon, etc.
- Menține o greutate optimă!
Kilogramele în plus cresc presiunea pe articulațiile genunchilor și astfel, cresc riscul de gonartroză. Încearcă să te menții în formă, iar dacă greutatea pe care o ai în prezent nu este una optimă fă tot posibilul să slăbești pentru a scădea riscul de gonartroza.
- Evită suprasolicitările!
Activitățile repetitive sau de mare impact pot pune o presiune excesivă pe genunchi. Este important să alternezi tipurile de activități și să iei pauze atunci când este necesar. În plus, ai grijă să adopți tehnic și poziții corecte în timpul exercițiilor fizice și al activităților cotidiene pentru a evita traumatismele și pentru a reduce stresul asupra genunchilor.
- Mănâncă sănătos!
O dietă echilibrată, bogată în nutrienți esențiali, poate ajuta la menținerea sănătății articulațiilor. Asigură-ți necesarul zilnic de vitamine și minerale, consumând alimente sănătoase.
Vrei să scapi de durerea de genunchi și să te bucuri de viață? Clinica Oxxygene este aliatul tău în lupta cu gonartroza!
Programează o consultație iar medicii și specialiștii noștri vor găsi tratamentul potrivit pentru tine.