Dopamina și serotonina sunt doi neurotransmițători importanți care au implicații vaste asupra modului în care simțim și trăim emoțiile.

Adrian Stănescu

Adrian Stănescu

Informații revizuite medical de Dr. Adrian Stanescu, medic primar în specialitatea gerontologie si geriatrie la Clinica Oxxygene.
Cuprins

Bazele biochimice ale sentimentelor și emoțiilor noastre

Așa cum scriam și intr-un articol din trecut, dopamina și serotonina sunt doi neurotransmițători importanți cu implicații vaste asupra modului în care simțim și cum trăim emoțiile. Explorați rolurile lor distincte în acest articol!Înțelegeți funcțiile dopaminei și serotoninei, când acționează asupra receptorilor și cum vă influențează comportamentul – informați-vă cu privire la distincția dintre aceste două substanțe neurochimice cheie! Dopamina și serotonina sunt doi neurotransmițători puternici care lucrează împreună pentru a controla modul în care trăim emoții cum ar fi să ne simțim fericiți sau triști. Aflați despre diferența dintre aceste două substanțe chimice și despre rolul lor în reglarea stării noastre de spirit, a gândurilor și a comportamentului.

 

Ce se întâmplă în creier când nivelurile de dopamină și serotonina sunt scăzute?

Când nivelurile de dopamină și serotonină sunt scăzute, acest lucru poate duce la sentimente de tristețe și depresie. Nivelurile scăzute ale acestor neurotransmițători au fost legate de o serie de probleme de sănătate mentală, cum ar fi anxietatea, insomnia, stima de sine scăzută, schimbările de dispoziție, dificultăți in comunicarea sentimentelor.

 

Dar ce sunt dopamina și serotonina?

Dopamina și serotonina sunt două substanțe neurochimice esențiale care acționează ca mesageri chimici în creier. Acești neurotransmițători – dopamina și serotonina – au numeroase roluri legate de comportamentul, emoția și cogniția noastră. Aflați mai multe despre modul în care ne influențează mintea în acest articol.Dopamina și serotonina sunt neurotransmițători care joacă roluri cheie în funcționarea creierului nostru. Acţionează ca mesageri chimici, transmitând semnale între celulele creierului (neuroni). Ambii hormoni au funcții și efecte diferite, dar ambii acționează asupra receptorilor localizați pe membranele celulare. Făcând acest lucru, ele pot influența procese precum transmisia neuronală și timpul de reacție, starea de spirit, apetitul, tiparele de somn și multe altele.

 

Cum interacționează ele cu siteus-urile receptoare?

Dopamina și serotonina interacționează cu moleculele proteice numite receptori. Locurile receptorilor sunt încorporate în membranele celulare, iar dopamina se leagă de aceste locuri de pe celulele neuronilor, ceea ce provoacă apoi efecte în organism. În mod similar, serotonina interacționează și ea cu situsurile receptorilor specifici și poate provoca diferite răspunsuri ale sistemului nervos care controlează comportamente precum agresivitatea și căutarea recompensei. Ambii hormoni joacă un rol important în sănătatea și comportamentul creierului nostru.

 

Care este rolul principal al fiecărui neurohormon?

Dopamina este în primul rând responsabilă pentru comportamentele de căutare a plăcerii și formarea de noi amintiri. De asemenea, se știe că controlează mișcarea motrică și influențează învățarea bazată pe recompense. Serotonina, pe de altă parte, este cunoscută în mod obișnuit ca hormonul „fericirii” care ajută la reglarea echilibrului dispoziției și la ușurarea depresiei. Este, de asemenea, implicat în stabilizarea tiparelor de somn și joacă un rol în răspunsurile emoționale precum agresivitatea sau furia.

 

Cum ne influențează nivelele de dopamină și serotonină comportamentul și motivația?

Nivelele modificate de dopamină și serotonină pot duce la schimbări semnificative în motivație, comportament și sentimente. Când cineva are o insuficiență a oricăreia dintre aceste substanțe neurochimice, poate prezenta depresie, anxietate, dificultăți de concentrare sau de atenție, oboseală și dificultăți de somn. Dacă o persoană primește prea multă sau prea puțină serotonină sau dopamină, aceasta ar putea fi expusă riscului de tulburări de impulsivitate, cum ar fi dependența de jocuri de noroc sau cumpărăturile compulsive. Creșterea cantității de neurotransmițători care apar în mod natural poate ajuta la îmbunătățirea simptomelor.

 

Care sunt câteva moduri naturale de a vă gestiona nivelurile homeostatice de dopamină sau serotonina?

Pentru a vă asigura că nivelurile homeostatice de dopamină sau serotonină rămân într-un interval sănătos, există multe schimbări în stilul de viață pe care le puteți face. Somnul suficient, antrenarea în exerciții fizice regulate și reducerea stresului pot fi toate modalități utile de a crește în mod natural nivelurile de neurotransmițători. O dietă echilibrată, bogată în antioxidanți și acizi grași omega 3, poate ajuta, de asemenea, la creșterea nivelului de neurotransmițători, precum și a suplimentelor precum vitaminele B, curcumină și triptofan (conținut de o plantă numită Grifonia). În plus, practicarea exercițiilor de mindfulness și relaxare, cum ar fi respirația profundă sau yoga, poate ajuta la reglarea naturală a nivelului de dopamină și serotonină.

 

Te așteptăm la clinica din Bucuresti, Sector 4

Te așteptăm la clinica din Otopeni.

Vreau să mă programez

 Adrian Stanescu

Adrian Stanescu

Informații revizuite medical de Dr.Adrian Stanescu, medic primar gerontologie si geriatrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să mă programez

Articole recente

Programează-te!

Vreau să mă programez

Call Now Button