Lupta cu depresia nu este deloc ușoară, este nevoie de timp, răbdare și suportul celor din jur pentru a te simți mai bine. În afara tratamentului medicamentos și psihoterapiei, există și alți pași pe care îi poți face pentru ameliorarea stărilor tale.
Pasi despre cum sa scapi de depresie
- Menține contactele sociale – Atunci când ești în depresie ai tendința să te izolezi, nu vrei să mai ieși cu prietenii, nu vrei să mai petreci timp cu cei dragi și ai impresia că ești o povară pentru ei. Este important să nu treci prin această perioadă de unul singur, vorbește cu persoanele apropiate despre problemele tale, acest lucru te va ajuta să te descarci și te vei simți sprijinit.
- Sună un prieten sau ieșiți la o cafea pentru a sta de vorbă.
- Încercați să participați la evenimente sociale chiar dacă nu ai chef
- Găsește modalități prin care să îi ajuți pe alții, în acest fel te vei simți util și dispoziția ta se va îmbunătăți
- Ai grijă de un animal de companie
- Crează contacte noi
- Alătură-te unui grup de sprijin pentru depresie
- Fă lucrurile care îți plac – Continuă să faci activitățile care te relaxează, te energizează și care îți fac plăcere, în ciuda dorinței de a sta în pat toată ziua.
- Ieși la o plimbare
- Citește o carte
- Uită-te la serialul preferat
- Mergi la spa sau la masaj
- Ascultă muzică
- Ieși cu familia sau prietenii în oraș
- Gătește un fel nou de mâncare
- Fă mișcare – Depresia te poate face să te simți slăbit și fără energie, iar ideea de a ieși să faci sport nu îți va surâde, dar s-a demonstrat că mișcarea poate fi terapeutică.
- Începi cu exerciții ușoare sau plimbări scurte, pe măsură ce îți intri în ritm vei putea trece la lucruri mai complexe
- Fie că este vorba de alergat, gimnastică, tenis, înot sau dans, aerobic, pilates, alege o formă de mișcare plăcută și care ți se potrivește
- Încearcă să îți găsești un partener de antrenament, astfel te vei simți mai motivat
- Stil de viață sănătos
- Încearcă să ai un program regulat de somn și un somn odihnitor
- Încearcă să îndepărtezi sursele de stres
- Practică tehnici de relaxare, yoga, exerciții de respirație, respirație profundă sau meditație
- Ai grijă la dietă – Depresia își poate pune amprenta asupra apetitului, de aceea trebuie să fii atent cu ceea ce consumi.
- Menține o dietă sănătoasă, fără excese
- Mănâncă multe fructe și legume
- Nu sări peste mese
- Hidratează-te corespunzător
- Crește sursele de vitamine, minerale și acizi grași Omega-3
- Renunță la alcool, tutun sau alte substanțe
- Stabilește obiective realiste – O listă lungă de lucruri pe care trebuie să le faci, ți se poate părea greu de realizat preferând să nu faci nimic. Încearcă să faci lucrurile pe rând, începi cu obiective mici, sarcini simple, rezolvarea lor îți poate oferi un sentiment de control și te poate motiva în continuare.
- Oferă-ți recompense – Având în vedere că dispoziția ta este una tristă și că îți este greu să faci anumite lucruri, atunci când reușești să îți atingi obiectivele, o mică recompensă ar putea să îți îmbunătățească semnificativ starea de spirit.
- Renunță la gândurile negative – Încearcă să iei situația ca atare, să nu mai despici firul în patru și să îți faci în minte cele mai rele scenarii, concentrează-te pe lucrurile pozitive din viața ta.
- Respectă planul terapeutic – În cazul în care ai cerut ajutor de specialitate, este important să respecți indicațiile medicului sau terapeutului, să iei medicamentele și să nu sari peste ședințele de psihoterapie. În cazul în care nu te-ai decis încă să mergi la un control, poate ar fi bine să o faci, diagnosticul și tratamentul corecte pot avea un rol semnificativ.
In cat timp scapi de depresie?
Nu se poate spune exact perioada de timp în care te vei confrunta cu depresia deoarece diferă de la o persoană la alta și este influențată de intensitate și manifestări. Unele persoane se simt mai bine după câteva săptămâni, în timp ce la altele starea se prelungește pe mai multe luni sau chiar ani. Totuși, cu cât este depistată și tratată mai devreme, cu atât mai repede va apărea și ameliorarea simptomatologiei.
Pentru mulți, metodele tradiționale de tratament oferă un sprijin valoros, dar pentru unii, acestea pot fi insuficiente în gestionarea unor afecțiuni precum depresia, tulburările de anxietate sau chiar tulburările de spectru autist. În astfel de cazuri, procedura TMS strălucește ca o rază de lumină, oferind o alternativă eficientă și inovatoare.