Injecții pentru durerile de spate
Durerea de spate reprezintă una dintre cele mai frecvente simptome care determină pacientul să ia o pauza de la activitățile cotidiene și să se prezinte, de cele mai multe ori de urgență, în cabinetul medicului. La nivel mondial, durerea de spate este principala cauză de dizabilitate pe termen scurt și mediu.
Coloana vertebrală reprezintă principalul ”stâlp de susținere” al organismului. Formată din 33/34 vertebre osoase suprapuse și unite prin discuri intervertebrale, aceasta adăpostește canalul spinal și măduva spinării. Elasticitatea și curburile fiziologice ale coloanei vertebrale fac posibile mișcările corpului, fără a pune în pericol măduva spinării. În funcția de susținere a întregului corp, alături de coloana vertebrală, participă și mușchii paravertebrali împreună cu ligamentele accesorii.
După cum bine puteți observa, coloana vertebrală îndeplinește roluri multiple în cadrul organismului (susținere a întregului schelet, protecție pentru măduva spinării, asigură mobilitatea care face posibilă deplasarea în mediul înconjurător); pentru o bună funcționare a întregului organism, coloana vertebrală trebuie să beneficieze de o atenție sporită.
Durerea de spate reprezintă orice durere care apare la nivelul coloanei vertebrale. În funcție de etajul vertebral afectat, durerile pot fi localizate nivelul coloanei vertebrale cervicale, toracale, lombare sau sacrale. În funcție de durata simptomatologiei algice, durerile de spate pot fi acute (debutate de maxim 2 săptămâni), subacute (debutate de 2-6 săptămâni) sau cronice (cu un debut mai mare de 6 săptămâni).
Deoarece coloana vertebrală este o structură foarte complexă, durerile de spate pot fi expresia clinică a unor afecțiuni localizate la nivelul:
- Discurilor intervertebrale și articulațiilor vertebrale
Care asigură un contact precis între două vertebre alăturate; înălțimea corespunzătoare și poziția optimă a discurilor intervertebrale asigură o bună funcționare a întregii structuri osoase. Modificările artrozice, herniile de disc sau bolile inflamatorii autoimune sunt principalele cauze care afectează discurile și/sau articulațiile intervertebrale.
- Nervilor spinali
Care ies din canalul vertebral și se ramifică în întreg corp; compresia rădăcinilor nervoase sau iritarea de orice fel a nervilor spinali, generează durere de spate însoțită de amorțeli în regiunea corpului deservită de nervul sau nervii afectați.
- Mușchilor și ligamentelor vertebrale
Care susțin întreaga coloană vertebrală; foarte frecvent pot apărea întinderi musculare, rupturi ligamentare sau contracturi musculare paravertebrale lombare, care generează durere.
În funcție de caracterul clinic, durerile de spate pot fi dureri de tip mecanic (aceste dureri apar predominant în efort și se ameliorează sau dispar în repaus), sau dureri de tip inflamator (dureri cu caracter nocturn, care trezesc pacientul din somn și care se ameliorează în timpul zilei, în timpul activităților fizice).
Principalele cauze ale durerilor de spate
- Afectiuni musculare sau ligamentare
Cea mai freventă cauză a durerilor de spate este afectarea musculară sau ligamentară; căratul de greutăți, postura incorectă, încălțămintea inadecvată, efortul fizic intens sunt doar câteva din acțiunile care determină dureri de spate prin suprasolicitarea musculaturii paravertebrale, întinderea sau chiar ruptura ligamentară.
- Hernii de disc
Una din cele mai de temut cauze ale durerilor de spate este reprezentată de hernia de disc; această patologie apare în momentul în care discul intervertebral care asigură menținerea în contact a două vertebre alăturate se deplasează; cea mai de temut complicație a herniilor de disc este secționarea medulară sau nervoasă. Efortul brusc, ridicatul de greutăți, sau boli structurale vertebrale sunt doar câteva dintre cazurile care pot determina hernierea discurilor intervertebrale.
- Osteoporoza
Este o afecțiune des întâlnită la persoanele cu vârsta peste 50 ani care se caracterizează prin modificarea structurii osoase; astfel oasele devin mai fragile, mai moi, își pierd din elasticitate și duritate și devin, astfel, mai susceptibile la fracturi.
- Modificări de statică vertebrală
Din punct de vedere anatomic, coloana vertebrală prezintă curburi fiziologice, care fac posibilă mobilitatea și aranjarea viscerelor intra-toracale și intra-abdominale; există anumite situații însă, când aceste curburi se accentuează, devin patologice și generează durere de spate; accentuarea lordozei fiziologice, cifoza sau scolioza (curbarea în lateral a coloanei vertebrale) poate determina durere.
- Modificări degenerative
O dată cu înaintarea în vârstă, osul și cartilajul articular suferă procese de degradare activă; în timp, cartilajul articular se uzează, își pierde treptat proprietățile și se degradează. Artroza afectează toate articulațiile corpului, inclusiv coloana vertebrală. Modificările de artroză de la nivelul coloanei vertebrale poartă denumirea de spondiloză cervicală, toracală sau lombară.
- Boli inflamatorii reumatologice
Există o serie de boli autoimune care pot determina procese inflamatorii la nivelul articulațiilor, inclusiv la nivelul coloanei vertebrale, precum Poliartrita reumatoidă, Spondilita ankilozantă, Lupusul eritematos sistemic.
Tratarea durerilor de spate este foarte importantă pentru ca pacientul să aibe o calitate a vieții cât mai bună, pentru a-și putea desfășura activitățile zilnice fără nicio restricție și pentru o bună funcționare a întregului organism. Înainte de a trata durerea de spate, indiferent de nivelul coloanei vertebrale la care se localizează, este important de știut care este cauza care a determinat apariția durerii.
Una din cele mai eficiente tratamente pentru durerile de spate, rămân, cu siguranță, injecțiile paravertebrale. Injecțiile pentru durerile de spate și-au arătat eficacitatea de-a lungul timpului în ceea ce privește ameliorarea până la dispariția completă a durerilor de spate. Deoarece este vorba de injecții în coloana vertebrală, acestea trebuie efectuate în condiții perfect sterile, de maximă sigurantă, într-un cadru controlat și cu personal calificat, sub atenta supraveghere a cadrelor medicale.
Ce injectii se fac pentru durerile de spate?
Clinica Oxxygene vine în sprijinul pacienților cu o inovație în ceea ce privește terapia durerilor de spate. Este vorba de infiltrații paravertebrale, mai exact la nivelul musculaturii paravertebrale, cu ozon.
S-a dovedit faptul că ozonul are numeroase beneficii pentru organism. La nivel articular, infiltrațiile cu ozon au efect antiinflamator (reduc procesul inflamator din mușchi și din articulații, scad producția de citokine, neutralizează efectele produșilor proinflamatori), efect antialgic (reduc durerea), efect miorelaxant (relaxează musculatura încordată prin eliberarea la nivel local a unor compuși specifici), efect condroprotector (hrănesc și întăresc totodată cartilajul articular preexistent, împiedicând deteriorarea ulterioară a acestuia).
De asemena, s-a dovedit faptul că injecțiile cu ozon au efect antibacterian, antiviral și antifungic. Studiile arată faptul că ozonul are proprietăți antimicrobiene de 2 ori mai potente în comparație cu clorul. Acest beneficiu este extrem de important în cadrul infiltrațiilor paravertebrale, deoarece minimizează la maxim riscul de infecții post infiltrație.
Asemenea medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene, injecțiile cu Ozon blochează cascada citokinelor proinflamatorii, însă acestea acționează la nivel local, fără a mai exista riscul de efecte adverse gastrointestinale sau renale, care apare în cazul administrării antiinflamatoarelor nesteroidiene.
Efectul injecțiilor cu ozon se instalează de la primele administrări și durează câteva luni. Medicii recomandă cure de 5-10 injecții pentru a atinge potențialul maxim al acestor proceduri. Infiltrațiile paravertebrale se pot efectua la orice nivel al coloanei vertebrale, indiferent că este vorba de regiunea cervicală, toracală, lombară sau sacrată. Procedura se realizează cu ace subțiti, cu sau fără anestezie locală, în funcție de preferințele pacientului.
Pentru hernie de disc: s-a constatat faptul că infiltrația cu ozon în discul protruzionat a determinat micșorarea discului herniat, cu reducerea semnificativă a compresiei nervoase și ameliorarea până la dispariția simptomatologiei algice asociate.
Tehnica injecțiilor cu ozon este una dintre cele mai sigure proceduri; bineînțeles că pot apărea reacții adverse la nivelul locului injectării, însă frecvența acestora este foarte rară. Cel mai des au fost semnalate vânătăi sau tumefacții la locul de injectare, care s-au remis spontan în decurs de câteva zile. Având în vedere riscul de apariție al echimozelor la injectarea ozonului în coloana vertebrală, chiar dacă acesta este unul minim, se contraindică efectuarea acestei proceduri pacienților cu tulburări de coagulare sau cu medicație de tipul anticoagulantelor.
Injecții cu antiinflamatoare nesteroidiene
Antiinflamatoarele nesteroidiene reprezintă cea mai clasică variantă de medicamente utilizate de-a lungul timpului pentru durerile de intensitate mică-medie. Efectele sale benefice în reducerea inflamației și implicit a durerii au fost studiate de-a lungul vremii, motiv pentru care, inclusiv în prezent, AINS reprezintă cea mai prescrisă clasă de medicamente în terapia durerii.
Infiltrațiile cu AINS la nivelul articulațiilor dureroase reduc riscul efectelor adverse care pot apărea la administrarea acestor medicamente pe cale orală. Cu toate acestea, infiltrațiile cu AINS au foarte multe contraindicații; printre ele se numără alergiile la AINS, ulcerul gastro-duodenal, astmul bronșic, insuficiența renală, bolile cardiovasculare, sarcina, bolile de coagulare.
Aceste injecții sunt considerate a fi un tratament simptomatic, deoarece ele reduc durerea, fără a trata cauza efectivă. Se poate folosi pentru injectare paravertebrală substanțe precum ketoprofenul, diclofenacul, meloxicamul.
Injecții cu corticosteroizi
Studiile au arătat fapul că Hidrocortizonul este cel mai potent corticosteroid utilizat în procesele de injectare paravertebrală. Se poate administra în cure de maxim 5 injecții pe lună și se poate repeta injectarea pentru maxim 3 luni consecutiv. Corticosterozii însă, nu sunt lipsiți de reacții adverse. Pot determina osteoporoză, afecțiuni gastro-intestinale, retenție de apă, creștere în greutate, perturbarea funcției cardiace, creșterea glicemiei. Se recomandă maxim 3 injectări în decursul unui an la nivelul unei vertebre, tocmai datorită riscului crescut de evenimente adverse.
Injecții cu Diprophos
Un preparat aparte din grupul glucocorticoizilor este Diprophosul care are ca substanță activă Betametazona. Acest glucocorticoid are avantajul de a avea efecte antiinflamatoare și antialgice, fără a avea însă, efecte adverse de tipul mineralocorticoizilor. Efectul infiltrațiilor cu Diprophos este de lungă durată; se recomandă 2 injecții în decursul unui an de zile la distanță de 6 luni, la nivelul unei vertebre.
Injecții cu condroprotectoare
Condroprotectoarele sunt substanțele care contribuie la refacerea cartilajului discurilor intervertebrale. Aceste substanțe nu au efect antiinflamator dar au capacitatea de a reduce durerea prin stimularea procesului de stabilizare și reparare al cartilajului articular.
Durerile de spate pot fi supărătoare uneori și pot determina disconfort și neplăceri multiple, însă există numeroase soluții care vin în întâmpinarea dumneavoastră în încercarea de a vă reda stilul de viață dorit și buna dispoziție.
Bibliografie:
- Reumatologie, Curs Universitar, Ruxandra Ionescu, Editura Universitară “Carol Davila”, București, 2017
- Harrison, Manual de medicină, Dan L. Longo, MD, 18th Edition, Editura ALL, București, 2019
- https://www.doc.ro/durere-lombara/injectiile-cu-steroizi-pentru-tratarea-durerilor-lombare
- https://rum.omagencies-medical.com/ot-silnoj-boli-v-spine-ukoly.htm
- https://ro.wikipedia.org/wiki/Coloan%C4%83_vertebral%C4%83
- https://danmartin.ro/boli-solutii-terapeutice/patologie-tratata/patologie-spinala-1/anatomia-coloanei-vertebrale/