Boli cauzate de stres și oboseală

Boli cauzate de stres si oboseala
Picture of Adrian Stănescu

Adrian Stănescu

Informații revizuite medical de Dr. Adrian Stanescu, medic primar în specialitatea gerontologie si geriatrie la Clinica Oxxygene.
Cuprins

Fiecare dintre noi s-a confruntat, cel puțin o dată în viață, cu o perioadă mai stresantă sau cu o oboseală cronică, care nu mai trece. În prezent, stresul este una din cele mai importante probleme cu care se confruntă omenirea, indiferent de poziționarea pe glob.

 

Agitația de zi cu cu, orele suplimentare de la locul de muncă, problemele de sănătate ale celor dragi sau pur și simplu un program prea încărcat, creează o presiune suplimentară asupra persoanei în cauză, presiune care o vulnerabilizează și o predispune la un stil de viață stresant și agitat.

 

Marea majoritate a oamenilor se află mereu contra cronometru, nu mai au timp să respire, să se bucure de prezent, să admire o floare sau să se uite la un film bun, și toate acestea din cauza presiunii societății, presiunii familiei sau pur și simplu din nevoia de a face față vieții de zi cu zi cu brio.

 

Din dorința de a avea cât mai multe realizări, de a duce la bun sfârșit cât mai multe task-uri la locul de muncă sau din simpla aspirație de a-și depăși propria condiție, marea majoritate a oamenilor ajung să nu mai aloce timp necesar relaxării și refacerii atât a minții cât și a corpului. Astfel se ajunge la neglijarea perioadelor de odihnă, a alimentației sănătoase și a orelor de somn.

 

Pe termen scurt organismul poate susține acest stil de viață, însă, cu timpul, resursele acestuia încep să scadă, iar persoanele în cauză ajung să se confrunte cu ceea ce poartă denumirea, în termeni medicali, de surmenaj.

 

Surmenajul este o stare de oboseală puternică, resimțită atât la nivel fizic, psihic  cât și la nivel emoțional. Persoanele care se confruntă cu un stil de viață stresant sunt veșnic obosite, își găsesc cu greu energia necesară pentru a duce la bun sfârșit acțiuni simple, concentrarea de la locul de muncă este afectată iar randamentul scade progresiv.

 

Stresul este unul dintre cei mai de temuți dușmani ai organismului, deoarece el atacă subtil, zi după zi, fără a cauza leziuni puternice de la început; într-o primă etapă pacientul se simte mai obosit, pentru ca mai apoi toată viața să ajungă să îi fie dată peste cap, deoarece acesta devine cuprins de sentimente de neputință, presiune, griji și îngrijorări.

 

Pentru medici, până la un anumit punct, stresul este o reacție firească a organismului, acesta reprezentând, de fapt, un răspuns al corpului uman la diferiți stimuli externi. Când oamenii se simt în pericol, în interiorul propriului corp apare un răspuns de tipul ”luptă sau fugă” sau ”răspuns de stres”. Cu ajutorul acestui tip de răspuns de stres, în corp se eliberează o serie de substanțe chimice printre care adrenalina și cortizolul, care ajută la înfruntarea pericolului și menținerea persoanei în siguranță.

 

Astfel, micile evenimente stresante din viața de zi cu zi, determină descărcări ciclice de adrenalina și cortizol în organism, care asigură o funcționare optimă a acestuia, un plus de energie pentru a depăși problemele apărute în timpul zilei, un plus de forță pentru a înfrunta diferitele situații și un plus de energie necesară îndeplinirii cu succes a task-urilor stabilite.

 

Cât timp fiecare perioadă de alertă este urmată de o perioadă de relaxare, lucrurile par să funcționeze în parametrii optimi; problemele apar în momentul în care organismul este supus permanent unor situații stresante multiple, iar perioadele de relaxare, odihnă și refacere lipsesc.

 

Apare ceea ce poartă denumirea, în termeni medicali, de ”stres cronic”, care este foarte dăunător deoarece acest stres cronic presupune ca organismul să se afle permanent în ”starea de alertă”, fără a mai avea perioade de refacere.

 

Pe termen lung, un stil de viață stresant va avea repercursiuni asupra stării de sănătate atât fizice cât și emoționale a persoanelor în cauză. Studiile au arătat faptul că există o condiție de cauzalitate între stres și oboseală și diferite afecțiuni precum cancerul, hipertensiunea arterială, ciroza hepatică, ulcerul gastric sau disfuncțiile sexuale.

 

Stresul afectează pacientul atât pe plan fizic cât și pe plan emoțional, deoarece persoanele stresat devin anxioase, se izolează de cei din jur, se confruntă cu sentimente de inutilitate și neputință, ajung să își piardă încrederea în propria persoană și pot chiar să își facă singure rău.

 

15 Boli cauzate de stres si oboseala

Există foarte multe bolile cauzate de stres și oboseală, paleta fiind foarte largă și  variabilă. Astfel, stresul și oboseala pot determina:

 

Afecțiuni gastrointestinale

Expunerea îndelungată a organismului la stres determină creșterea secreției de acid clorhidric de la nivelul stomacului, în mod normal acidul clorhidric se secretă la nivelul stomacului în timpul digestiei și asigură o prelucrare mai rapidă a alimentelor, în exces, însă, acidul clorhidric determină leziuni la nivelul mucoasei gastrice, ce poartă denumirea de gastrită, dacă leziunile progresează, apar ulcerele gastrice, când acidul clorhidric de la nivelul stomacului urcă în esofag și irită mucoasa esofagiană, apare ceea ce se cheamă ”boală de reflux gastro-esofagian”.

 

Ciroză hepatică

Persoanele supuse unui stil de viață stresant sunt mai predispuse unui consum excesiv de alcool, care poate genera apariția cirozei hepatice, în plus stresul generează vulnerabilitate la nivelul organismului, acesta fiind mai susceptibil și mai predispus la infecții oportuniste de tipul hepatitelor.

 

Cancere

Deși nu există foarte multe dovezi care să susțină legătura dintre stres și cancere, unii oameni de știință au formulat ipoteze conform cărora stresul cronic determină eliberarea la nivelul organismului, pe lângă adrenalină și cortizol, a unor substanțe capabile să declanșeze multiplicarea atipică celulară, și astfel să ducă la apariția formațiunilor tumorale maligne.

 

Insomnii

Persoanele cu un stil de viață stresant ajung să se gândească foarte mult la situația în care se află, își fac griji și se agită în încercarea de a găsi o rezolvare pentru problema în cauză, cel mai frecvent acest lucru se produce noaptea, când corpul și mintea sunt lipsite de altă activitate, acest lucru atrage după sine o stare de oboseală suplimentară deoarece pacientul nu se poate odihni noaptea, foarte important de știut este faptul că, în condiții de stres, odihna este un aliat de nădejde.

 

Anxietate

Marea majoritate a persoanelor care sunt supuse unui stres continuu ajung să experimenteze sentimente de panică extremă; anxietatea sau atacurile de panică se manifestă printr-o teamă exagerată declanșată de stimuli minori, ce pot face pacientul să experimenteze senzații de neputință, frică, panică; în aceste situații, prezenta unui terapeut poate fi de ajutor.

 

Depresie

În cazurile avansate, stresul poate avea un impact atât de puternic asupra persoanei în cauză încât aceasta poate trece prin stări depresive; lipsa plăcerii pentru lucruri mărunte care până la acel moment reușeau să aducă zâmbetul pe buze pacientului, lipsa interesului pentru alimentație, lipsa interacțiunii sociale, stările de tristețe și problemele cu somnul sunt semne de alarmă care trădează instalarea depresiei; este momentul să apelați la ajutor de specialitate deoarece lupta cu depresia presupune susținere atât din partea familiei, a prietenilor și a specialiștilor în domeniu; în cazuri grave, medicamentele sau tratamentele alternative pot fi o variantă foarte bună de încercat.

 

Tulburări de alimentație – bulimie/ anorexie

Una din cele mai frecvente forme de manifestare a stresului este mâncatul compulsiv; atunci când persoanele se simt agitate, nervoase, stresate, au tendința de a mânca alimente bogate în glucide sau de tipul fast-food; aceste obiceiuri alimentare suprapuse peste un stil de viață stresant, pot încuraja atât bulimia cât și anorexia.

 

Obezitate

Orice situație stresantă presupune eliberarea în organism de cortizol și adrenalină; stresul cronic implică descărcări permanente de cortizol, care favorizează creșterea în greutate și depunerea grăsimii la nivelul abdomenului; în plus, foarte multe persoane încearcă să facă față stresului printr-o alimentație excesivă, ceea ce amplifică creșterea în greutate.

 

Diabet

Stresul este responsabil de creșterea cantității de zahăr din sânge, ceea ce favorizează apariția diabetului; de asemenea, studiile au arătat faptul că persoanele stresate au un risc de două ori mai mare, comparativ cu persoanele cu un stil de viață echilibrat, de a avea un aport crescut de glucide, ceea ce crește riscul de diabet.

 

Disfuncții sexuale

S-a observat faptul că stresul are un efect negativ asupra libidoului; în perioadele din viață în care oamenii se confruntă cu probleme la locul de muncă, probleme legate de sănătatea unui membru din familie sau pur și simplu o viață agitată, dorința sexuală scade.

 

Hipertensiune arterială

În momentul în care organismul este supus unui stres puternic, în corp de eliberează adrenalină și cortizol; când organismul se relaxează, producția acestor două substanțe scade; în condițiile unui stres prelungit, în organism există o concentrație în platou a acestor două substanțe cu efect de creștere asupra vitezei de circulație a sângelui prin artere; hipertensiunea arterială crește riscul de apariție a accidentului vascular cerebral cât și a insuficienței cardiace.

 

Angină pectorală

Studiile au arătat faptul că stresul cronic crește riscul de îngustare a lumenului vaselor de sânge ce transportă nutrienți la inimă, acest fenomen generând durere; de asemenea, nu de puține ori, durerea în piept, cunoscută în termeni medicali ca ”angină pectorală” face parte din tabloul caracteristic unui atac de panică; stările de anxietate și atacurile de panică apar la pacienții care se confruntă cu un stil de viață stresant și care simt că nu mai pot face față situației în cauză.

 

Dureri de cap

Stresul și tensiunea psihică acumulate peste zi, se pot materializa la nivel fizic sub forma diverselor dureri; cefaleea sau durerea de cap, este una dintre cele mai frecvente forme de manifestare fizică a stresului; fără a avea o cauză organică, durerea de cap este foarte supărătoare și chinuitoare pentru pacient; astfel, aceasta devine ea însăși un factor de stres suplimentar pentru pacient.

 

Dermatita

Dermatita reprezintă o inflamație la nivelul pielii, cauzată de diverse bacterii sau germeni; în condiții de stres, imunitatea organismului scade, ceea ce îl face mai susceptibil și mai predispus la astfel de infecții oportuniste.

 

Agravarea leziunilor de psoriazis

Fie că este vorba de psoriazisul cutanat, fie că discutăm despre leziunile cutanate de psoriazis din Artropatia psoriazică, în ambele cazuri stresul s-a dovedit că agravează aceste leziuni, încetinind efectul terapeutic al medicamentelor topice.

 

Oboseala și stresul sunt foarte periculoase pentru organism, atât la nivel psihic, fizic cât și emoțional; tocmai de aceea, dacă simțiți că totul în jur a devenit din ce în ce mai solicitant și mai copleșitor, că stresul pune stăpânire pe viața dumneavoastră iar somnul nu mai este deloc odihnitor, este momentul să acționați; există foarte multe remedii împotriva stresului și a oboselii, precum exerciții de relaxare, practicarea unui sport, cure de vitamine, ședințe de psihoterapie sau proceduri mai inovatoare, precum stimularea magnetică transcraniană.

 

TMS reprezintă o procedură modernă, neinvazivă, nedureroasă, pe care clinica Oxxygene o pune la dispoziția pacienților care se luptă cu stresul și oboseala cronică. Această procedură determină combaterea simptomelor care apar în timpul stării de surmenaj cu ajutorul unui câmp magnetic care stimulează celulele nervoase cu ajutorul unor impulsuri electrice emise de o bobină poziționată strategic deasupra capului pacientului.

 

Prin stimularea celulelor nervoase are loc modularea circuitelor neuronale; celulele nervoase cu activitate slabă sunt reactivate, restabilindu-se astfel legăturile axonale dintre neuroni. Fiecare gând sau emoție din organism are drept corespondent un anumit circuit electric din creier.

 

Studiile au arătat faptul că în cazul persoanelor care suferă de stres cronic, activitatea neuronală este mult mai slabă comparativ cu cea a persoanelor care au un stil de viață echilibrat. Tehnica TMS are ca obiectiv final reactivarea neuronilor ”adormiți” și restabilirea legăturilor nervoase dintre aceștia.

 

Pe lângă oboseala cronică și stresul intens, prin stimularea magnetică transcraniană pot fi tratate o serie de afecțiuni neurologice și psihiatrice precum depresia, anxietatea, atacurile de panică, tulburarea obsesiv-compulsivă, boala Alzheimer, accidentele vasculare cerebrale, durerea neuropată sau chiar tinitusul.

 

Clinica Oxxygene dispune de personal calificat și specializat în această procedură, asigurând astfel condiții de siguranță maxime pentru fiecare pacient în parte. Prețul unei astfel de ședințe variază în funcție de afecțiunea care se dorește a fi tratată. De asemenea, numărul de ședințe necesare se stabilește în funcție de patologie dar și de intensitatea simptomelor; pentru insomnii sunt necesare aproximativ 10 ședințe în timp ce pentru depresie poate fi nevoie de 20 sau chiar 30 de ședințe.

 

Ședințele sunt neinvazive, nedureroase, se efectuează fără anestezie și nu supun pacientul la radiații. Procedurile se efectuează în fiecare zi, timp de cinci ori pe săptămână, timp de patru, cinci sau chiar șase săptămâni consecutiv. Durata unei ședințe este de aproximativ 20 minute, interval de timp în care pacientul se poate odihni sau poate asculta muzică. După procedură, pacientul își poate relua imediat activitatea, deoarece aceste proceduri nu interferă în niciun fel cu capacitatea de concentrare sau de atenție.

 

Procedura este contraindicată la pacienții cu clipuri pentru anevrisme cerebrale, stimulatoarele cardiace sau la cei cu implanturi cohleare pentru redarea auzului; Contraindicațiile relative, care nu împiedică efectuarea procedurilor dar care necesită o atenție sporită, sunt reprezentate de traumatisme craniene cu pierderea stării de conștiență, operațiile pe creier sau istoricul de crize epileptice sau convulsii atât personale cât și familiale.

 

Stimularea magnetică transcraniană, pe lângă faptul că este o procedură revoluționară atât în sfera neurologică cât și în sfera psihiatrică, are multiple alte avantaje, dintre care amintim:

 

  • Tratează o gamă largă de afecțiuni neurologice și psihiatrice;
  • Este o procedură neinvazivă, neiradiantă;
  • Se desfășoară fără anestezie;
  • Rezultatele se pot obține chiar de la prima ședință de tratament.

 

Fiecare procedură va fi efectuată în condiții de maximă siguranță, de echipe formate dintr-un medic specialist și un asistent medical. De asemenea, clinica dispune de o aparatură performantă, astfel încât rezultatele întregii tehnici să fie pe măsura așteptărilor.

 

Înainte de a începe procedurile propriu-zise, va avea loc o consultație inițială, în care medicul va discuta cu pacientul aspecte ce țin de starea de sănătate a acestuia, alergii medicamentoase existente, antecedente personale fiziologice și patologice; de asemenea, înainte de procedură de va măsura tensiunea arterială a pacientului și se va efectua o electrocardiogramă pentru a aprecia gradul de sănătate al inimii.

 

Mai mult decât atât, clinica Oxxygene pune la dispoziția pacientului  o echipă multidisciplinară, formată din medici psihiatrii, psihologi și psihoterapeuți. Orice persoană care se confruntă cu stresul cronic și oboseala trebuie să beneficieze de tratament de specialitate, deoarece această luptă poate fi câștigată doar când se lucrează în echipă.

 

Studiile au arătat faptul că asocierea procedurilor de stimulare magnetică transcraniană cu ședințele de psihoterapie, crește șansa de vindecare într-un timp mult mai scurt comparativ cu situațiile în care abordarea terapeutică implică o singură modalitate de tratament.

 

Bibliografie:

Te așteptăm la clinica din Bucuresti, Sector 4

Te așteptăm la clinica din Otopeni.

Vreau să mă programez

Picture of  Adrian Stanescu

Adrian Stanescu

Informații revizuite medical de Dr.Adrian Stanescu, medic primar gerontologie si geriatrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să mă programez

Articole recente

Programează-te!

Vreau să mă programez

Call Now Button