Atacurile de Panica: Cauze, Simptome + Tratament – Oxxygene

Adrian Stănescu

Adrian Stănescu

Informații revizuite medical de Dr. Adrian Stanescu, medic primar în specialitatea gerontologie si geriatrie la Clinica Oxxygene.
Cuprins

Te confrunți cu atacuri de panică și dorești să afli mai multe despre acest subiect? 

 

Cu toții am experimentat la un moment dat stări de neliniște sau de anxietate, însă atunci când acestea escaladează în atacuri de panică, impactul poate să te copleșească. Din fericire, înțelegerea și gestionarea lor este posibilă dacă beneficiezi de informațiile adecvate și de asistență specializată. 

 

Haide să aflăm împreună semnele, simptomele și modalitățile eficiente de tratare a atacurilor de panică, iar noi vom încerca să îți oferim soluții tangibile dacă te confrunți cu această provocare. 

 

Să începem călătoria către sănătate și echilibru împreună!

Ce sunt atacurile de panică?

Sursă foto: drmuhammedkeskin.com

Dacă te întrebi ce înseamnă un atac de panică, acesta reprezintă un moment intens de frică și anxietate, fără un motiv aparent, care poate apărea  fără avertisment și care îți poate afecta viața de zi cu zi. 

În timpul unui atac de panică poți avea simptome precum palpitații, senzații de sufocare, transpirație excesivă și amețeli, simptome care pot deveni copleșitoare și tulburătoare pentru starea ta emoțională. Cu toate acestea, este important să știi că nu ești singur în această luptă. 

La Clinica Oxxygene înțelegem cât de dificil de gestionat pot fi aceste experiențe și suntem aici pentru a te ghida și sprijini în drumul tău către vindecare și recuperare. 

În timpul consultului inițial vei avea ocazia să descrii medicului tău toate simptomele care îți afectează viața de zi cu zi și să afli mai multe despre atacurile de panică și cum le poți soluționa.

Când apar și cât durează atacurile de panică?

Sursă foto: elitenicosia.com

Atacurile de panică pot apărea fără nicio avertizare, în orice moment al zilei sau al nopții. Durata lor poate varia, dar în general, un atac de panică poate dura între câteva minute și aproximativ o jumătate de oră. Cu toate acestea, poți resimți efectele unui atac de panică mult timp după ce acesta a încetat. 

Tocmai de aceea, atacurile de panică pot avea un impact semnificativ asupra stării tale emoționale și a calității vieții tale. Este esențial să recunoști semnele timpurii ale unui atac de panică și să cauți sprijinul adecvat pentru a putea depăși aceste momente. 

Cauzele atacurilor de panică

Sursă foto: medicalnewstoday.com

Atacurile de panică pot fi declanșate de o gamă largă de factori, iar cauzele lor sunt cel mai adesea complexe și particulare pentru fiecare pacient.

Printre cele mai întâlnite cauze ale atacurilor de panică se numără predispoziția genetică, dezechilibrele chimice de la nivelul creierului, traumele din trecutul tău, nivelurile ridicate de stres din viața de zi cu zi, schimbările hormonale, dar și anumite afecțiuni medicale precum tulburările de anxietate sau chiar hipertiroidismul. 

De asemenea, există anumite situații sau stimuli care îți pot declanșa atacuri de panică, precum spațiile înghesuite, aglomerația, călătoriile sau alți factori care îți provoacă stres și anxietate. 

Înțelegerea motivelor pentru care te confrunți cu atacuri de panică și identificarea factorilor declanșatori sunt etape esențiale în gestionarea și tratamentul lor.

Echipa noastră de la Clinica Oxxygene este formată din medici și specialiști care te vor ajuta să înțelegi aceste aspecte în călătoria către sănătate și bunăstare și te vor îndruma către tratamentul potrivit ție. 

Factori de risc care pot crește riscul de a dezvolta atacuri de panică?

Sursă foto: njcardiovascular.com

Există mai mulți factori de risc care pot crește probabilitatea să dezvolți atacuri de panică. Printre aceștia poți regăsi:

  • Antecedentele familiale: Dacă ai in familia ta persoane care au suferit de atacuri de panică sau alte tulburări de anxietate, ai un risc mai mare de a te confrunta și tu cu această problemă.
  • Traumele anterioare: Experiențele traumatice cu care te-ai confruntat în trecut sau în copilărie, precum abuzuri fizice sau emoționale, cresc și ele susceptibilitatea la atacuri de panică. 
  • Stresul cronic: Un stil de viață agitat și stresul persistent pot slăbi capacitatea ta de a face față situațiilor dificile și pot crește frecvența stărilor anxioase.
  • Modificările hormonale: Variațiile hormonale, cum ar fi cele asociate cu menstruația, sarcina sau menopauza, pot contribui și ele la apariția atacurilor de panică.
  • O atitudine pesimistă: Dacă ai tendința de a interpreta evenimentele sau simptomele fizice într-un mod negativ sau catastrofal riști să te confrunți  mai des cu atacuri de panică.
  • Tulburările de sănătate mintală: Prezența altor afecțiuni din starea psihiatrică, precum tulburările de anxietate sau patologiile obsesiv-compulsive sunt și ele asociate cu un risc crescut. 

 

Este important să fii capabil să identifici acești factori de risc din viața ta pentru a putea preveni atacurile de panică și pentru a le putea gestiona. 

Comunică deschis cu terapeutul sau medicul tău, încearcă să conștientizezi aspectele vieții tale care sunt generatoare de stres și cu siguranță vei descoperi cauzele și factorii care influențează starea ta de sănătate.

Simptome ale atacurilor de panică

Sursă imagine: time.news

Simptomele unui atac de panică pot fi diferite de la o persoană la alta și chiar le poți resimți în mod diferit în fiecare episod. Unele episoade pot fi mai severe, iar altele mai puțin severe și poți experimenta senzații diferite.  

Iată câteva din cele mai comune semne și simptome ale atacurilor de panică:

    • Palpitații, ritm cardiac accelerat: Senzația de inimă care bate prea repede sau cu un ritm modificat este un simptom des întâlnit. 
    • Dispnee: Multe persoane afirmă că nu pot respira adecvat sau că au dificultăți în respirație în timpul unui atac de panică.
    • Hiperventilație, senzație de sufocare: Poți avea senzația că aerul nu ajunge în plămâni, chiar dacă respirația ta este una normală.
    • Transpirații excesive: În timpul unui atac de panică poți transpira abundent, chiar și în condiții de temperatură moderată. 
    • Tremurături sau frisoane: Poți resimți tremurături la nivelul membrelor corpului.
    • Parestezii (furnicături): Aceste senzații pot fi prezente în diferite părți ale corpului, mai ales la nivelul membrelor. 
    • Greață sau disconfort abdominalabodminal: Mulți oameni experimentează senzații de greață sau de disconfort abdominal în timpul unui atac de panică.
    • Senzații sau depersonalizare: În timpul unui atac de panică sever poți simți o detașare față de realitate sau că îți privești propriul corp din exterior.
    • Senzația de pericol iminent: Există și situații în care poți simți o senzație de moarte iminentă sau o accentuare a fricii de a muri. 
    • Angina pectorală: Poți simți o durere puternică la nivelul pieptului. 
  • Vertij, cefalee sau senzație de leșin

 

Dacă ai experimentat unul sau mai multe dintre aceste semne și simptome, programează-te la o vizită în cadrul Clinicii Oxxygene și vei beneficia de un consult specializat pentru a afla cauza și soluția simptomelor tale. 

Diagnosticarea atacurilor de panică

Sursă foro: health.com

Dacă te confrunți cu simptomele pe care ți le-am prezentat mai sus, te așteptăm în cadrul clinicii Oxxygene pentru a beneficia de un consult medical efectuat de specialiștii noștri. 

Diagnosticarea atacurilor de panică implică evaluarea simptomelor tale și a istoricului medical pentru a exclude mai întâi alte cauze posibile și pentru a identifica criteriile specifice pentru tulburările de anxietate. 

Astfel, în cadrul unei vizite medicul tău va efectua următorii pași:

  • Evaluarea simptomelor: Medicul sau terapeutul îți va face o anamneză pentru ca tu să ai ocazia sa descrii întocmai simptomele cu care te confrunți și să relatezi istoricul tău medical. 
  • Criterii de diagnostic: Diagnosticul atacurilor de panică se bazează pe îndeplinirea unor criterii specifice dintr-un set de criterii clinice stabilite în Manualul de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mentale (DSM). Aceste criterii includ, printre altele, prezența unor atacuri neașteptate de panică și preocuparea persistentă legată de recurența lor. 
  • Excluderea altor afecțiuni: Este esențial să excludem alte patologii mintale sau fizice care ar putea contribui la simptomele tale, cum ar fi tulburarea de anxietate generalizată, tulburarea de panică sau afecțiunile cardiace. 
  • Dezvoltarea unui plan de tratament: Împreună cu medicul tău vei alege o modalitate de tratament personalizat care să ți se potrivească și să abordeze nevoile tale individuale. 

 

La Clinica Oxxygene vei găsi o echipă multidisciplinară, pregătită să răspundă tuturor întrebărilor tale și sa te ajute să pornești încrezător și bine informat în călătoria ta către sănătatea psihică și fizică.

Vreau să mă programez

Tratarea atacurilor de panică

Sursă foto: alliedpsychiatry.com

Dacă ai fost diagnosticat cu atacuri de panică, este important să știi că ai la dispoziție mai multe opțiuni de tratament, iar echipa noastră  îți va oferi un plan de tratament personalizat, adaptat nevoilor tale. În cadrul Clinicilor Oxxygene vei găsi  abordări terapeutice inovatoare pentru atacurile de panică:

  • Stimularea magnetică transcraniană (TMS)Stimularea magnetică transcraniană (TMS) reprezintă o metodă non-invazivă și avansată care oferă o nouă speranță persoanelor care suferă de atacuri de panică și anxietate. Prin aplicarea unor impulsuri magnetice precise asupra regiunilor cerebrale responsabile cu reglarea stărilor emoționale, TMS stimulează și normalizează activitatea neuronală în zonele afectate. Această tehnologie modernă, disponibilă la Clinicilor Oxxygene, își propune să restabilească echilibrul chimic și electric al creierului, reducând astfel frecvența și intensitatea episoadelor de panică. Având în vedere că tratamentul cu TMS la Clinica Oxxygene este personalizat pentru fiecare pacient, el devine nu doar eficient, dar și sigur, minimizând riscul efectelor secundare asociate cu medicamentele tradiționale. În plus, procedura este nedureroasă și permite pacienților să-și continue activitățile zilnice fără întrerupere. Cu o abordare științifică solidă și o echipă de specialiști dedicată, Clinicile Oxxygene îți oferă o soluție revoluționară și un tratament eficace împotriva atacurilor de panică.
  • Neurofeedback: Neurofeedback este o tehnică inovatoare, o terapie complementară noninvazivă de îmbunătățire a proceselor de autoreglare a creierului, oferind o fereastră fascinantă în lumea interconexiunii dintre creier și comportament. Neurofeedback-ul influențează activitatea cerebrală și este utilizat pentru a îmbunătăți funcțiile cognitive și emoționale. Acest instrument oferă oportunități uimitoare de autoreglare a creierului, deschizând drumul către o mai bună înțelegere și gestionare a stresului, anxietății, precum și a altor aspecte legate de sănătatea mintală. 
  • Autohemoterapia cu ozon: Această terapie a fost introdusă ȋn practica mondială de decenii, iar ȋn România, de peste 10 ani. Există studii mari, multicentrice, care arată că autohemoterapia are beneficii de necontestat ȋn bolile inflamatorii, degenerative (care de asemenea au substrat inflamator), dar și ȋn cele imune/autoimune. Procedura este nedureroasă, nu prezintă nici un risc pentru pacient şi durează apoximativ o jumătate de oră. Pe toată perioada de efectuare a procedurii, pacientul este asistat de medic. Autohemoterapia majoră este recomandată și în afecţiuni cu caracter mai grav (afecțiuni cardiovasculare, boli autoimune, afecţiuni hepatice)

Alte abordări care pot fi utilizate în tratamentul atacurilor de panică includ:

  • Terapia cognitiv-comportamentală (TCC): Aceasta este una din cele mai eficiente forme de terapie pentru tratarea atacurilor de panică. Implică identificarea și eliminarea gândurilor și comportamentelor negative care contribuie la apariția atacurilor tale de panică. 
  • Tehnici de gestionare a stresului: Învățarea unor tehnici de relaxare, precum respirația profundă, meditația sau chiar practicarea de yoga, ajută la reducerea nivelului general de stres din viața ta, reducând astfel frecvența și severitatea atacurilor de panică.
  • Exerciții fizice regulate: Activitatea fizică efectuată în mod regulat ajută la reducerea anxietății și la restabilirea echilibrului între sănătatea ta mentală și cea fizică.
  • Terapie medicamentoasă: În cazul în care simptomele cu care te confrunți sunt severe, medicul psihiatru îți  va prescrie medicamente care să te ajute să controlezi anxietatea și atacurile de panică. Acestea pot include anxiolitice, antidepresive sau beta-blocante și sunt prescrise de regulă în combinație cu terapia cognitiv-comportamentală.
  • Evitarea substanțelor care pot declanșa stări de anxietate: Vei remarca beneficii dacă optezi pentru renunțarea la consumul de alcool, cofeină sau alte substanțe care îți agravează simptomele. 
  • Sprijin social: Nu în ultimul rând, este important să poți comunica deschis cu prietenii, familia sau cercul tău social despre senzațiile pe care le resimți și să cauți ajutor specializat pentru identificarea și gestionarea simptomelor tale. 

 

Fiecare pacient este unic, iar un plan de tratament eficient poate presupune o combinație personalizată a acestor abordări terapeutice. 

 

La Clinica Oxxygene suntem alături de tine pentru a-ți oferi sprijinul și resursele necesare ca tu să găsești soluțiile care să funcționeze cel mai bine pentru tine. 

Vreau să mă programez

Ce complicații pot apărea din cauza atacurilor de panică și cum putem să le prevenim?

Sursă foto: medlineplus.gov

Atacurile de panică pot avea un impact semnificativ asupra vieții tale și pot contribui la apariția unor complicații pe termen lung. 

Iată câteva din complicațiile care pot apărea în lipsa gestionării acestor simptome:

  • Modificări comportamentale: Calitatea vieții tale și activitățile zilnice pot fi afectate de atacurile de panică, iar tu poți începe să eviți anumite situații sau locuri care îți provoacă anxietate, ceea ce poate duce la izolare socială și la limitarea activității tale sociale și profesionale. 
  • Depresie: Atacurile de panică sunt asociate cu un risc mai crescut de dezvoltare a tulburărilor afective și a stărilor depresive, iar acestea pot agrava simptomele, ducând la o recuperare dificilă. Tocmai de aceea este important să apelezi la ajutor specializat. 
  • Tulburări de somn: Anxietatea și stresul asociate cu atacurile de panică pot interfera cu calitatea somnului tău, ducând chiar la episoade prelungite de insomnie. 
  • Afecțiuni fizice: Stresul cronic asociat atacurilor de panică are un impact negativ asupra sistemului tău imunitar, crescând astfel riscul de dezvoltare a afecțiunilor fizice.

 

Poți preveni toate aceste complicații si poți gestiona eficient atacurile de panică dacă apelezi la ajutorul specialiștilor din clinicile Oxxygene.

 

 Programează-te chiar acum și  vei beneficia de un consult medical specializat, un diagnostic concret și un plan de tratament personalizat care să te ajute cu reducerea stresului și a atacurilor de panică și cu îmbunătățirea stării generale de sănătate. 

Te așteptăm la clinica din Bucuresti, Sector 4

Te așteptăm la clinica din Otopeni.

Vreau să mă programez

 Adrian Stanescu

Adrian Stanescu

Informații revizuite medical de Dr.Adrian Stanescu, medic primar gerontologie si geriatrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să mă programez

Articole recente

Programează-te!

Vreau să mă programez

Call Now Button