Auzi din ce în ce mai frecvent că se vorbește despre depresie și impactul acesteia asupra sănătății generale? Citește în continuare și află mai multe despre acest subiect!
Depresia este una dintre cele mai frecvente afecțiuni psihice, face parte din tulburările dispoziționale și se manifestă printr-o stare prelungită de tristețe și lipsă a plăcerii. Pe lângă manifestările psihice și comportamentale, în tabloul clinic al depresie pot fi întâlnite și simptome fizice.
Îți aduci aminte zicala ”Minte sănătoasă în corp sănătos”? Aceasta vrea să sublinieze strânsă legătură între sănătatea mintală și cea fizică. Când mintea noastră suferă, suferința se răsfrânge și asupra fizicului nostru, ne simțim obosiți, nu avem chef de viață și avem tot felul de dureri. Pe de altă parte, atunci când facem sport și suntem într-o formă fizică bună și modul nostru de a gândi sau starea de spirit se schimbă.
Din acest motiv, atunci când avem anumite manifestări fizice trebuie să privim în ansamblu și să luăm în considerare și o posibilă tulburare psihică, precum depresia.
Cele mai comune 8 simptome fizice ale depresiei
Sursa foto: freepik
Te-ai gândit vreodată că stările tale pot fi cauzate de depresie? Iată 8 simptome fizice ale depresiei care să-ți ridice semne de întrebare:
1. Oboseală și epuizare
Dacă te simți lipsit de energie și oricât de mult ai dormi tot ești obosit, posibil să suferi de depresie. De obicei, în această afecțiune din cauza epuizării și a tristeții, oamenii simt nevoia să stea toată ziua în pat și nu reușesc să își mai îndeplinească sarcinile zilnice.
2. Tulburări ale somnului
Atunci când ești în depresie pot fi afectate tiparele normale de somn. La unele persoane apare o nevoie crescută de somn, dorm mai mult decât de obicei, în timp ce altele, se pot confrunta cu insomnie sau treziri repetate pe parcursul nopții.
3. Probleme digestive
Creierul și sistemul digestiv sunt strâns legate între ele, de aceea, de multe ori atunci când suntem stresați sau nervoși, putem resimți asta și în stomac. Așadar, și în depresie pot apărea simptome precum greață, diaree, constipație, indigestie.
4. Tulburări ale apetitului
De asemenea, pofta de mâncare este afectată la persoanele care se confruntă cu această afecțiune. În general, apetitul este scăzut și persoanele pot slăbi destul de mult într-o perioadă scurtă de timp, dar pot exista și situații în care se întâmplă contrariul, persoanele depresive ajungând să mănânce în exces și să se îngrașe.
5. Tulburări sexuale
Lipsa plăcerii este una dintre manifestările principale ale depresiei, având repercusiuni și asupra libidoului. Apetitul sexual este scăzut la persoanele depresive. Unele dintre medicamente pot determina și ele scăderea interesului pentru sex, de aceea este necesar să discuți cu medicul această problemă.
6. Dureri inexplicabile
Depresia și durerea au neurotransmițători și căi nervoase comune, din acest motiv persoanele care suferă de depresie se pot confrunta cu dureri de cap, de spate, de mușchi sau articulații care nu pot fi explicate. Unele pot avea intensitate ușoare, în timp ce altele pot fi intense și pot distrage și irita mai tare persoana în cauză.
7. Dureri în piept și hipertensiune
O persoană deprimată este supusă adesea unui stres pe o perioadă mai lungă de timp. Stresul este unul dintre factorii care contribuie la creșterea tensiunii arteriale. Astfel, persoanele care suferă de depresie se pot confrunta și cu hipertensiune sau dureri în piept. Totodată, studiile arată că depresia poate crește riscul de boli cardiovasculare.
8. Tulburări menstruale la femei
Se pot observa tulburări ale menstruației la femeile care suferă de depresie. Ciclurile menstruale devin neregulate, fluxul poate crește sau poate apărea lipsa completă a menstruației. De asemenea, schimbările hormonale care apar înaintea menstruației pot exacerba manifestările unor afecțiuni psihice existente cum ar fi tulburările afective sau tulburările de anxietate..
În cazul în care te confrunți cu una sau mai multe dintre aceste simptome și nu găsești nicio explicație pentru ele, poate ar trebui să îți faci o programare la psiholog sau psihiatru. Depresia se poate ascunde în spatele simptomelor fizice și vei avea nevoie de ajutor de specialitate pentru a o combate.
Factori declanșatori și de risc
Sursa foto: freepik
Studiile au arătat că există o multitudine de factori declanșatori și de risc care sunt legați de depresie.
Recunoașterea factorilor declanșatori te pot ajuta să combați depresia sau să o previi. Iată care sunt principalii factori declanșatori:
- Stresul
- Schimbarea anotimpurilor
- Bolile, accidentele sau alte probleme de sănătate
- Problemele financiare
- Consumul de substanțe
- Moartea, traumele sau pierderile de orice fel
- Factori genetici
- Dezechilibrele neurotransmițătorilor
Factorii de risc pentru dezvoltarea depresiei sunt evenimentele de viață stresante. Acestea pot include o varietate de schimbări de mediu și de stil de viață, cum ar fi:
- Moartea sau pierderea unei persoane dragi
- Divorț, despărțire sau alt sfârșit al unei relații
- Boală gravă
- Pierderea locului de muncă
- Dezastre naturale sau pandemii
- Acte de violență
- Insecuritate financiară sau sărăcie
- Pierderea locuinței
- Schimbarea școlii, liceului sau a locului de muncă
- Accidente
- Discriminare
- Preluarea rolului de îngrijitorul principal al copiilor, părinților în vârstă sau membrilor familiei bolnavi
Diagnosticare și tratament
Sursa foto: freepik
Diagnosticul depresiei este formulat de psihiatru pe baza criteriilor din Manualul de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mintale (DSM-5) sau din Clasificarea Internațională a Bolilor (ICD).
Diagnosticul de depresie se bazează pe prezența a cel puțin cinci dintre următoarele simptome, pe o perioadă de minim două săptămâni, care reprezintă o schimbare față de funcționarea anterioară. Cel puțin unul dintre simptome trebuie să fie (1) dispoziție tristă sau (2) anhedonie (pierderea interesului sau plăcerii)
- Dispoziție tristă cea mai mare parte a zilei, aproape zilnic
- Scădere marcată a interesului sau plăcerii pentru toate sau aproape toate activitățile cea mai mare parte a zilei, aproape în fiecare zi.
- Pierdere semnificativă în greutate sau creștere în greutate, sau scădere/creștere apetitului aproape în fiecare zi.
- Insomnie sau hipersomnie aproape în fiecare zi.
- Oboseală sau lipsa de energie aproape în fiecare zi.
- Sentimente de inutilitate sau vinovăție excesive sau inadecvate, aproape în fiecare zi.
- Dificultăți de concentrare, indecizie, aproape în fiecare zi.
- Gânduri recurente de moarte, gânduri suicidare fără un plan specific, sau tentativă de suicid.
Pe lângă aceste criterii, există și anumite scale ( MADRS, Hamilton, Inventarul Beck, etc.) care pot ghida diagnosticul.
Este important un diagnostic corect pentru a ghida planul de tratament și măsurile pe care va trebui să le iei pentru a scăpa de depresie.
Tratamentul poate include:
- În cazul unui episod depresiv ușor sau moderat se vor recomanda ședințe de psihoterapie în diferite forme precum: terapie cognitiv-comportamentale, terapie psihodinamică, interpersonală sau de grup.
- Dacă te confrunți cu simptome severe se trece la tratament farmacologic cu antidepresive, cele mai utilizate fiind inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei(SSRI), inhibitorii recaptării serotoninei și norepinefrinei (SNRI) și antidepresivele atipice.
- Alte intervenții precum stimularea magnetică transcraniană (TMS) – o tehnică revoluționară folosită pentru a reactiva activitatea neuronală la nivelul creierului și sistemului nervos periferic, aprobata FDA in Statele Unite incă din 2008.
Dacă îți dorești să scapi de depresie printr-o procedură non-invazivă, cu rezultate vizibile, vino la clinicile Oxxygene, discută cu specialiștii noștri despre stimularea magnetică transcraniană și fii unul dintre cei 2000 de pacienți de succes ai clinicilor noastre!