5 schimbări ale stilului de viață care vă pot ajuta să evitați un accident vascular cerebral – AVC!

Adrian Stănescu

Adrian Stănescu

Informații revizuite medical de Dr. Adrian Stanescu, medic primar în specialitatea gerontologie si geriatrie la Clinica Oxxygene.
Cuprins

Accidentul vascular cerebral, sau AVC, este o urgență medicală ce poate avea efecte devastatoare asupra organismului ,ce constă in afectarea creierului care necesită asistență imediată. Din fericire, există pași simpli pe care îi puteți face pentru a reduce riscul de a suferi un AVC. Aflați cum să faceți mici schimbări în stilul și obiceiurile dvs. de viață pentru a vă proteja împotriva accidentului vascular cerebral.

 

1.Faceți exerciții fizice regulate și mențineți-vă în formă fizică.

Exercițiile fizice regulate sunt una dintre cele mai eficiente modalități de a preveni un AVC. O rutină obișnuită care combină antrenamentul aerobic și cel de forță (moderat) vă ajută la îmbunătățirea circulației, scăderea colesterolului dar și la reducerea inflamației din organism. Exercițiile eliberează, de asemenea, endorfine care ajută la gestionarea stresului, reducând riscul general de accident vascular cerebral. Țintiți 30 de minute pe zi, 3-4 zile pe săptămână, in funcție de vârsta și condiția fizică.

 

2.Urmați o dietă sănătoasă cu o mulțime de nutrienți.

Consumul unei diete bogate în vitamine, minerale și alți nutrienți ajută la prevenirea AVC. Concentrați-vă pe consumul de proteine ​​slabe, fructe și legume proaspete și carbohidrați din cereale integrale pentru a vă asigura că obțineți nutrienții esențiali fără adaos de zahăr sau carne procesată. Evitați alimentele bogate în grăsimi saturate, colesterol și sodiu, cum ar fi carnea roșie, pâinea albă, gustările sărate și alimentele procesate. O dietă sănătoasă vă poate ajuta, de asemenea, să vă mențineți o greutate sănătoasă, ceea ce vă reduce și mai mult riscul de AVC.

 

3.Cunoașteți istoricul familial și monitorizează-ți starea de sănătate în mod regulat.

Cunoașterea istoricului familial de accident vascular cerebral și atac de cord poate fi benefică în reducerea riscului de AVC. Mai recent, a intrat in discuție riscul vascular al pacientului cu diabet zaharat, aceasta fiind o patologie cu transmitere ereditară. În plus, este important să vă urmăriți în mod regulat starea de sănătate prin monitorizarea nivelului colesterolului și al tensiunii arteriale si dar al glicemiei.

 

4.Opriți fumatul sau folosirea produselor din tutun dacă nu fumați deja.

Fumatul sau folosirea produselor din tutun este unul dintre cei mai importanți factori care contribuie riscul unui AVC. Gudronul și nicotina din țigări pot bloca arterele creierului și le pot îngusta, ceea ce reduce aportul de sânge și oxigen către creier. Acest lucru ar putea duce la un tromb de sânge (popular cheag de sange), rezultând un AVC. Dacă fumezi, este important să te lași cât mai curând posibil. Un studiu mai vechi arată că un consum intre 1-4 țigări/zi este destul de puțin riscant pentru un AVC, ceea ce ar insemna că o persoană care fumează ar putea, măcar in primă instanță să reducă numărul de țigări fumate zilnic.

 

5.Reduceți unele comportamente riscante.

Fumatul și consumul excesiv de alcool pot contribui la riscul de apariție a AVC, deoarece aceste activități afectează arterele și cresc tensiunea arterială și colesterolul. Reducerea sau eliminarea comportamentelor nesănătoase, cum ar fi fumatul, mâncatul în exces, consumul de alcool peste 40 grame alcool pur/zi pot ajuta, de asemenea, la reducerea șanselor de a avea un AVC.

 

Te așteptăm la clinica din Bucuresti, Sector 4

Te așteptăm la clinica din Otopeni.

Vreau să mă programez

 Adrian Stanescu

Adrian Stanescu

Informații revizuite medical de Dr.Adrian Stanescu, medic primar gerontologie si geriatrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să mă programez

Articole recente

Programează-te!

Vreau să mă programez

Call Now Button